Jabuk
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Mac vs, PC
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 13.02.2004 12:58:29
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Djte naštet par razlogov zakaj bi nekdo kupu maca?

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 13.02.2004 13:30:10
Mene osebno je najbolj prepričal OS X, ki je res dober operacijski sistem in precej pred Windowsi in Linuxom. Ta stran ima precej dobro primerjavo med OS X in Win XP. Seveda si lahko prebereš tudi naš <a href="http://www.jabuk.net/index.php?main=clanki&action=beri&id=4" &rt;članek o OS Xu</a&rt;. Ker Apple proizvaja tako hardware kot software ni konfilktov med strojno in programsko opremo z driverji ni problemov
V drugi temi si napisal, da so Maci predragi. PowerBook in PowerMac sta namenjena bolj firmam kot domačnim uporabnikom in zato za naš žep res predraga, malo manj upravičeno je drag iMac. Medtem ko iBook in eMac nista toliko dražja v primerjavi s PCji oz sta celo cenejša. Sicer bi tudi za PowerBooka in PowerMaca dal podobno ceno, če bi sestavil PC računalnik iz podobnih komponent, hotel sem samo povedati, da sta za domače uporabnike običajno predraga.
Navsezadnje jih odlikuje tudi dober design saj Maci niso bež škatle ali kičasti Chieftechi s pleksi stekli. Very Happy

Verjetno sem pozabil kar precej stvari, upam, da me boste drugi Mac uporabniki dopolnili.

Jablanator

Kraj: Ljubljana
Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 13.02.2004 14:31:09
Heh, in zakaj to sprasujes, ce si se itak odlocil, da ga ne bos imel?
Neumno vprasanje.
Uporabljas pac tisto orodje, ki tebi osebno pri tvojem delu najbolj ustreza. Racunalnik je orodje.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 13.02.2004 18:59:52
To je res, da je računalnik orodje še posebej za tiste, ki ga uporabljajo pri svojem poklicu, zame je bolj hobi. Seveda je prav, da se ljudje pozanimajo tudi o drugih računalnikih, ker lahko s tem izboljšajo svoj delovni proces (ali preživljanje prostega časa). Smile

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 14.02.2004 10:07:23
Glavni razlog zakaj ne kupis Maca je v tem, da ga nisi v zivljenju nikoli videl in rabil. Globoko pod Alpami je ta sindrom zelo pogost. Jaz sem imel to srečo, da sem se v dobi, ko smo tu imeli 286 + DOS za nekaj nepojmljivega, na hitro srečal z Mac+. To je obrnilo na glavo moje razumevanje, kaj je orodje. Nič ne more biti bolj res od G-jevega stavka: "Uporabljas pac tisto orodje, ki tebi osebno pri tvojem delu najbolj ustreza." Če enkrat začneš rabit maca je vsako drugo orodje lahko le ali kramp ali lopata.

Nekaj razlogov, zakaj bi vas 83% obiskovalcev tega foruma lahko prešaltalo- v naključnem vrstnem redu:

1) Vse dela, vedno in tako kot misliš da bi moralo.

2)Tako software kot hardware je lep in tehnično dovršen, končno boste lahko imeli lep kos opreme na mizi ali v kovčku.

3)Cene sw in hw so enake ali nižje kot za primerljive wintel mašine

4)Za enako ali nižjo ceno bo vaša baterija v *booku živela tako dolgo, da boste tudi kaj naredili sedeč daleč proč od 110-220V (4ure+).

5)Ko boste priključili vašega novega maca, boste TAKOJ, legalno in brez strahu pred MSPolice naredili večino vaših vsakodnevnih rutinskih opravil (pisanje besedil, mail, internet, spreadsheet....). Ko se boste priklopili na internet bo legalnih zastonjskih programov še več.

6)mac nima restart knofa, ker ga ne rabi.

Seveda ima mac tudi siceršnje prednosti v povsem specifičnih okoljih DTP, grafični design. Kar naredi wintel, naredi tudi mac in v najeveč primerh z manj klikov po miši.

Pravzaprav, če sedaj pomislim, slogan "Think different" v resnici pomeni ravno to: odpri si možgane in dovoli, da obstoja tudi drugačna rešitev od tiste, ki ti jo ponuja Urad vlade za informatiko, ali vse osnovne in srednje šole, večina fakultet, skoraj vse firme po državi, carina, policija....

aladdin
Jablanator

Jablanator

Moški

Prispevek: #6   Objavljeno 14.02.2004 21:56:24
Zato, ker je res enostaven in zanesljiv za UPORABO. Če imaš računalnik za to, da kar naprej nekaj šraufaš in nadgrajuješ, potem Mac ni zate. Če pa bi ga rad predvsem uporabljal, potem je to to. Pa ne samo za profesionalne uporabnike in grafike. Mac OS je dejansko najboljša rešitev za vse, ki nimajo pojma o računalnikih ali pa se jim ne da stalno ukvarjati z njim samo zato, da bo vse vsaj za silo delovalo. Ker vse (OK, večina stvari) enostavno deluje. Hardwear enostavno priklopiš in dela. Nobenih problemov z driverji in 3-kratnega resetiranja, preden začne delovati. Sam Booka resetiram samo za kak sistemski update, ker ga pač moram, drugače je pa stalno prižgan, pa vse dela tako kot mora. Pri Winsih pa je treba ob čisto običajnem delu vsaj enkrat na dan zadevo resetirati.
Pri softwearu enako. Nobenega registryja in programov z več 1000 datotekami. Inštalirane programe lahko enostavno prenašaš in mape v mapo, pa vse dela.
Pa nobenih problemov z virusi nimaš.
Cene pa tudi niso tako visoke. Ko se bolj poglobiš v opremo, je marsikaj dejansko cenejše od PCjev.
Treba si je samo upati poskusiti nekaj novega. In večini potem ni žal. šoka sigurno ne boš doživel. Samo nekega dne se boš zavedel, kako prijetnnejše in manj stresno je tvoje življenje.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 17.02.2004 11:40:41
Sam delam v eni znani računalniški firmi katere ne bom omenjal, probal sem dobesedno ze vsak OS, a me je OSX dobesedno vrgel na rit! MAC je zakon. Cakam na nov procesor (G4 dual 1.4G od powelogixa) slin slin!

Najvecja finta: Imas 3 leta staro masino (recimo digital audio) kupi nov cpu za 80000 in mas čisto novo moderno masino k leti ko 100 mater! Pohvala Applu!
Jabi

Jabi

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 17.02.2004 20:48:45
prednosti mac os-a in macov kot racunal:

- konsistenten in premislje UI
- darwin (applova verzija bsd-ja, skratka prednosti unix-a)
- tehnologije (x11, quicktime, applescript)
- varnost pri delu (bonusi unix sistema, zasciten spomin, multitasking...)

- maci kot racunala se bohotijo s premisljeno funkcionalnostjo (fw, usb, ... vecina naprav, ki jih lahko priklopimo enostavno deluje brez dodatnega manevrirajnja s gonilniki itd).

---

zalostno je, da se pri nas zaradi neznanja in predvsem 'tunnel vision-a' mnozice IT-jevcev, ki prisegajo na windovs racnala, ce temu recem tako, vecinoma prva reakcija negativna in obrambna.

ce nekomu zelis povedat, da delas kaj malo drugace, boh ne daj z enim cudnim in drugacnim sistemom, je ze privzeto kaj narobe ali slabse.

ce ti iz tehnicne podpore banke (ki je ne bom imenoval) sporocijo, da so maci presvoh, da bi lahko uporabljali nihovo resitev za spletno banko potem v glavah nekaj ne stima. aja preprost export in import certifikata prenese osnovno bancno poslovanje na mac-a brez tezav.
Jabi

Jabi

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 18.02.2004 10:26:44
Jaz se zanimam za nakup iMaca G4 1.25 GHz. Kako močan je v primerjavi s Pentiumom 4 1.25 GHz?
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 18.02.2004 17:27:24
G je napisal/a:
Heh, in zakaj to sprasujes, ce si se itak odlocil, da ga ne bos imel?
Neumno vprasanje.
Uporabljas pac tisto orodje, ki tebi osebno pri tvojem delu najbolj ustreza. Racunalnik je orodje.

ja in?so what a ne smem?zato je pa forum da se uprasa....

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 18.02.2004 21:32:53
<dl&rt;<dt&rt;ziga2511 je napisal:</dt&rt;<dd&rt;Jaz se zanimam za nakup iMaca G4 1.25 GHz. Kako močan je v primerjavi s Pentiumom 4 1.25 GHz?</dd&rt;</dl&rt;

Mislim, da bi moral biti G4 precej hitrejši pri isti frekvenci, kakšnega benchmarka pa ti na žalost ne morem ponuditi. Kot prvo dvomim, da P4 1.25GHz sploh obstaja (nisem prepričan). Takšni benchmarki so ponavadi tudi dvomiljive kakovosti, saj ima vsak kakšno pomankljivost,

iMac je vsekakor dober in lep računalnik, vendat verjetno ne pravi, če hočeš čim boljše razmerje cena/zmogljivost.

Jablanator

Kraj: Ljubljana
Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 19.02.2004 19:16:34
Trubadur je napisal/a:
<dl&rt;
ja in?so what a ne smem?zato je pa forum da se uprasa....

Smile ... saj sem ti tudi odgovoril na vprasanje.
Jablanator

Jablanator

Moški

Prispevek: #13   Objavljeno 20.02.2004 01:26:03
<dl&rt;<dt&rt;ziga2511 je napisal:</dt&rt;<dd&rt;Jaz se zanimam za nakup iMaca G4 1.25 GHz. Kako močan je v primerjavi s Pentiumom 4 1.25 GHz?</dd&rt;</dl&rt;

Ne da se tocno povedat, ker je odvisno od tega kaj/kako uporabljas. Edino to ti lahko povem, da je hitrejsi. Obstajajo priblizne ocene, in sicer, da je okrog 30 - 50% hitrejsi, pri isti frekvenci.
Teoreticno je pa Velocity Engine zmozen 16x (1600%) hitreje izvrsit operacijo v ciklu, kot P4. Dejansko so optimizirane operacije recimo 4x (400%) hitrejse (npr. rendranje transitionov ko montiras film). Ker pa niso vse operacije optimizirane je zdej spet odvisno.

Res je tudi, da opravila, kot so odpiranje oken, brskanje po internetu, pregledovanje e-maila, ne zahtevajo ne vem kaksnega procesorja, se pravi - ravno tako hitro bos pogledal e-mail na P4 3GHz, kot na Celeronu 600 MHz, kot na G4 1,25 GHz. Kjer pa je raba procesorja vecja, je vedno kaka stvar optimizirana za Velocity Engine.

Ce te zanima vec, si lahko pogledas http://www.apple.com/powermac/pdf/PowerPC-G4velocityengine.pdf in http://www.barefeats.com
Jabi

Jabi

Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 24.02.2004 14:35:37
Ne da se primirjati teh dveh procesorjev, ker sta zgrajena na popolnima drugačni arhitekturi. Kot da bi jedel jabolko in rekel, da je to dober paradižnik.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #15   Objavljeno 24.02.2004 19:06:41
Mi kdo lahko pove, kako so lahko Maci s veliko nizjo frekvenco nihanja po moci enaki pentiumom? Embarassed

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #16   Objavljeno 24.02.2004 19:33:42
Ker je frekvenca samo eden od dejavnikov, ki določajo dejansko hitrost procesorja. Pomembna je tudi sama arhitektura procesorja, količina in urditev drugonivojskega pomnilnika, napovedovanje računskih vej, prepustnost pomnilnika, ozka grla... Zanemariti ne gre tudi posebne računske enote AltiVec. Dejavnikov je ogromno.

Da ne boš mislil, da je to spet kakšno Mac zagovarjanje ti povem, da je situacija podobna pri AMDju. Njihov Athlon 3200+ npr. bije pri hitrosti 2200MHz, tista oznaka 3200 pa pomeni, da bi kakšen Pentium potreboval tako frekvenco, da bi dosegel tako hitrost.

Torej, če hočeš izvedeti dejansko hitrost preberi kakšne teste, ali pa še bolje zadevo testiraj sam, če imaš to možnost. Hitrost pa je pogosto tudi odvisna od optimiziranosti programov in ne toliko od same strojne opreme.

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #17   Objavljeno 24.02.2004 20:54:32
<dl&rt;<dt&rt;Vsodni je napisal:</dt&rt;<dd&rt;Mi kdo lahko pove, kako so lahko Maci s veliko nizjo frekvenco nihanja po moci enaki pentiumom? Embarassed </dd&rt;</dl&rt;

(ti sploh nisi poslušal pri fiziki da je to vse povezano z valovanjem na morju Confused )

Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #18   Objavljeno 24.02.2004 21:48:40
hvala! Smile

Jablanator

Moški

Prispevek: #19   Objavljeno 26.02.2004 19:14:55
Zelo simpl:

ce imas cev s presekom 5 kvadratnih m in bo po njej voda tekla s hitrostjo 1m/s (kar je primerljivo s frekvenco procesorja), bos v 1 sekundi pretocil 5 kubicnih metrov vode.

ce imas cev s presekom 1 kvadratni m in bo po njej voda tekla s hitrostjo 2m/s, bos v 1 sekundi pretocil 2 kubicna metra vode.

Kako to, da prva cev pri manjsi hitrosti vode pretoci vec vode?
= Kako to, da G4 pri polovicnih MHz od Pentiuma4 sprocesira vec podatkov?
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #20   Objavljeno 27.02.2004 22:41:28
hm.. logicno Very Happy
Ko pa smo ze pri temi zakaj kupit maca, bi lahko povabl se enga zagovornika PC-jev. Kajti obstaja tudi nekaj razlogov zakaj ne kupiti maca. Nevem ce je primerno za ta forum, ampak tod to mora bit Smile

Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani