Jabuk
mama plata na gepetki je šla...
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 05.08.2008 07:09:28
mama plata na gepetki je šla...
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
... na kriva pota. Ventilatorji se ne vrtijo več tako kot je treba. Začelo se je s samodejnim ugašanjem računalnika, kadar je bil obremenjen. Sledila je instalacija monitoring programa iStat, kjer je razvidno, da sta dva ventilatorja "podhranjena" in se vrtita s cca 90 rpm. Čiščenje in mazanje ni pomagalo... potem sem iz čistega firbca v ventilator vtaknil zvit papirček (preverjal sem, če se sploh vrti), s katerim sem posledično ventilator povsem ustavil, ko sem ga sprostil pa se je zavrtel "na polno", ampak samo za par trenutkov... klic na servis (aris) mi razjasni problem - to naj bi bila pogosta napaka v teh serijah (dual 2.0), problem pa je v motherboardu, servis bi bil cca 400 EUR.

Tukaj se prebudi Grunf v meni: vsak klinčev pisi ima vsaj eno prosto napajalno mesto, naši maci pa ne. Razen napajanja za drugi disk. Kjer je SATA priključek. Bi se dalo priklopi jebentilatorje na ta vir napajanja? Kje dobit konektor in nenazadnje - je napetost sploh primerna?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 05.08.2008 07:12:25
Re: mama plata na gepetki je šla...
Mogoče bi šlo, glede na to, da grew za enosmerni tok in je že tako vse zaporedno vezano. Poskusi. Kaj hudega se ti nima za zgodit. Če bo premal napajanja tudi pri disku, bo preprosto računalnik v prazno iskal boot particijo oz. disk. Skurit nimaš kaj, če le ne boš narobe vezal. Sicer pa ti ostane eBay.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 05.08.2008 07:30:01
Morda kdo ve, takole "iz glave", kakšna je napajalna napetost za diske, in kakšna za ventilatorje?

Pa še - kje bi se dalo dobit SATA konektorje, da ne bom rezal in spajkal žic?
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Kraj: Medvode
Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 05.08.2008 08:14:34
accom je napisal/a:
Morda kdo ve, takole "iz glave", kakšna je napajalna napetost za diske, in kakšna za ventilatorje?

Pa še - kje bi se dalo dobit SATA konektorje, da ne bom rezal in spajkal žic?

Glede napetosti nevem...SATA konektorje dobis pa v vsaki racunalniski stacuni... sploh tam, kjer sestavljajo racunalnike... jih imajo ponavadi polne skatle Razz ...

Jablanator

Jablanator

Kraj: Lj
Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 05.08.2008 08:17:23
NApetost za diske je +5 in +12 V, za ventilatorje default +12 V ampak ce jo zmanjsujes, se pocasneje vrti.

lp
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #6   Objavljeno 05.08.2008 08:27:09
Hvala vsem! Bom javil, kaj mi uspe.
Jablanator

Jablanator

Kraj: Maribor
Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 05.08.2008 09:18:10
12V za poganjanje ventilatorjev boš boš na matični dobil brez problema..., edino kar se bodo ventilatorji obračali z maksimalno hitrostjo.
Namreč, obrati se ne bodo samodejno prilagajali glede na obremenjenost/temperaturo računalnika...
Računalnik bo brez dvoma normalno deloval (vsaj glede hlajenja) ampak pričakuj večji hrup.
Če matična kaže znake nepravilnega delovanja ventilatorjev potem lahko pričakuješ pojav tudi drugih težav vezanih z matično ploščo.

Samo ideja..., si poskušal resetirat PRAM, NVRAM ?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 05.08.2008 11:07:51
Samo bolje, da se vrti ne polno, kot pa da se sploh ne. Nenazadnje, lahko zagotoviš napajanje ventilatorjev tudi z baterijo Razz
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 05.08.2008 15:16:56
de@n je napisal/a:
12V za poganjanje ventilatorjev boš boš na matični dobil brez problema..., edino kar se bodo ventilatorji obračali z maksimalno hitrostjo.
Namreč, obrati se ne bodo samodejno prilagajali glede na obremenjenost/temperaturo računalnika..

Ja, logično. To sem osvojil tam nekje v drugem razredu s kompletom Mehanotehnika HO - tovorni vlak + transformator z analognim (!!!!!) potenciometrom. Very Happy

hehe, zdaj torej rabim programerja, da mi spiše programček, ki bo preko na usb šibal podatke o temperaturi, pa D/A konverter, da mi regulira napajalno napetost ventilatorjev... Rolling Eyes Confused Wink
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Lendava
Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 06.08.2008 18:27:46
Re: mama plata na gepetki je šla...
accom je napisal/a:
Tukaj se prebudi Grunf v meni: vsak klinčev pisi ima vsaj eno prosto napajalno mesto, naši maci pa ne. Razen napajanja za drugi disk. Kjer je SATA priključek. Bi se dalo priklopi jebentilatorje na ta vir napajanja? Kje dobit konektor in nenazadnje - je napetost sploh primerna?

Pri 1.8 GHz Dual G5-ki sem imel tisti klasični molex priključek za diske. Le temu sem za cca. 280 SIT (to je bilo še 2006-ga) dokupil Y razdelilec, da sem lahko Radeonu 9800 Pro sploh lahko dal dovolj elektrike.

No v glvanem, na ta molex priključek lahko priklopiš tudi navadne ventilatorje od 8 do 12 cm - npr. Akasa, Zalman itn.

Ali pa PowerMac-ove ventilatorje (napajanje) nekako predelaš.

Skratka v mislih imam ta priključek:

Molex Y različica:

Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani