Garancija in slovenska zakonodaja
|
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 08.06.2012 17:20:09 Garancija in slovenska zakonodaja |
|
Kar zgrozi me, ko preberem, da je telefon zamenjan in velja garancija od dneva zamenjave eno leto. To je čista laž ali nateg, garancija veelja od prve aktivacije eno leto in nič drugače.
Vsak ki trdi obratno laže.
milans
Se opravičujem če je mesto neprimerno, prosim admina da jo prestavi.
|
 |
Premaknjeno: Pet 08. Jun 2012 17:22. |
Jabuk Staff
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 08.06.2012 17:22:57 Re: NAJ VELJA ENKRAT ZA VSELEJ! |
|
Ni res. Če je telefon kupljen v Sloveniji se garancija ob novem aparatu podaljša ker je taka zakonodaja.. Če je pa iz Italije, UK oz. iz kjerkoli drugje pa velja od prve aktivacije 
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 08.06.2012 17:23:45 Re: NAJ VELJA ENKRAT ZA VSELEJ! |
|
Mislim, da garancija velja do konca originalne garancije, ali 3 mesece od dneva popravila, karkoli traja dlje...
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 08.06.2012 17:39:24 Re: NAJ VELJA ENKRAT ZA VSELEJ! |
|
Apple slovenskim potrošnikom zaračunava uzakonjene pravice (objavljeno v Dnevniku 28.3.2012)
Citiram: |
Zveza potrošnikov Slovenije je odkrila kršitve slovenske zakonodaje na Applovi spletni strani namenjeni slovenskim potrošnikom. Vsebina spletne strani krši zakonodajo, ker potrošnikom ne ponuja pravilnih podatkov o zakonskih pravicah glede garancije in stvarne napake.
Na svoji spletni strani so zapisali, da kršitev nacionalne zakonodaje glede garancije oz. stvarne napake ni bila opažena zgolj v Sloveniji, temveč v večini držav članic EU. „Vse evropske potrošniške organizacije, ki so zaznale kršitve zakonodaje, zato od družbe Apple zahtevajo takojšnje prenehanje uporabe zavajajoče prakse,“ so zapisali.
Zavajajoče je oglaševanje podaljšanja garancije za Applove izdelke.V EU so namreč potrošniki upravičeni, da svoje pravice iz naslova stvarne napake uveljavljajo v roku dveh let, v Sloveniji pa zoper proizvajalca ali trgovca uveljavljajo tudi pravice iz obvezne garancije. Apple na spletni strani zavajajoče navaja, da imajo potrošniki pravico uveljavljanja garancije le eno leto, hkrati pa ponujajo enoletno dodatno garancijo v okviru AppleCare varnostnega načrta. Apple potrošnikom tako ponuja nakup pravice, ki jo imajo potrošniki že zagotovljeno z zakonom.
Po Zakonu o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami gre za zavajajočo poslovno prakso tudi v tistih primerih, ko podjetje pravice, ki jih imajo potrošniki po zakonu, predstavlja kot posebnost ponudbe.
„Primer je še toliko bolj pereč, ker gre za eno vodilnih podjetij na trgu informacijske tehnologije. Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC pa je v svoji izjavi tudi izpostavila, da so potrošniki upravičeni do jasne in nedvoumne informacije o vseh glavnih značilnostih izdelka, vključno s pravicami v primeru stvarne napake ali garancije,“ so zapisali pri ZPS.
Največja italijanska potrošniška organizacija Altroconsumo je Apple zaradi zgoraj omenjenih kršitev sicer že prijavila pristojnemu organu v Italiji, ki je Apple oglobil z 900.000 € zaradi kršitve zakonodaje. Apple se je na odločitev pritožil. Dokončni razplet pa bo znan 21. marca 2012.
|
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Logatec |
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 08.06.2012 18:58:09 Re: NAJ VELJA ENKRAT ZA VSELEJ! |
|
Mislim ,da smo tole že razčistili…😏
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 08.06.2012 19:15:50 Re: NAJ VELJA ENKRAT ZA VSELEJ! |
|
Sinu so zamenjali telefon in garancija ostaja eno leto od nakupa.
milans
|
 |
Jabuk Jedi Master
Kraj: Medvode |
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 08.06.2012 19:21:43 Re: NAJ VELJA ENKRAT ZA VSELEJ! |
|
milans je napisal/a: | Sinu so zamenjali telefon in garancija ostaja eno leto od nakupa.
milans |
Ce pogledas na http://selfcare.apple.com je res tako... vendar pa moras po slovenski zakonodaji dobiti novo 12 mesecno, ce zamenjajo celo napravo ... To smo ze nickolikokrat obdelali in podkrepili tudi z linki...
Seveda pa to velja samo za iPhone, ki so kupljeni v Sloveniji, ker le v tem primeru velja slovenska zakonodaja ... Ce je kupljen drugje, pa za tak artikel veljajo garancijski pogoji v drzavi nakupa...
http://www.jabuk.si/pbb/viewtopic.php?p=300946#300946
http://www.jabuk.si/pbb/viewtopic.php?p=276121#276121
Se enkrat
O tem govori obligacijski zakon ... 483. Člen >> http://www.zakonodaja.com/zakoni/iv/3/oz/cleni/483.clen/483.clen
483. člen - Podaljšanje garancijskega roka
(1) Pri manjšem popravilu se garancijski rok podaljša za toliko, kolikor časa kupec ni mogel uporabljati stvari.
(2) Če pa je bila stvar zaradi nepravilnega delovanja zamenjana ali bistveno popravljena, začne garancijski rok teči znova od zamenjave oziroma od vrnitve popravljene stvari.
(3) Če je bil zamenjan ali bistveno popravljen le kakšen del stvari, začne garancijski rok znova teči samo za ta del.
_________________ Lp
Thomas

|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 08.06.2012 19:44:12 Re: Garancija in slovenska zakonodaja |
|
wuihi potem sem maksimalno profiteru z rabljenim ifonom 4 (simobil), kupu spraskanga, ga dal na servis ker je home tipka štrajkala, dobu novga (refurbished), pa še eno leto garancije.. odličen nakup 
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 18.06.2012 16:27:41 Re: NAJ VELJA ENKRAT ZA VSELEJ! |
|
Jest je napisal/a: | Ce pogledas na http://selfcare.apple.com je res tako... vendar pa moras po slovenski zakonodaji dobiti novo 12 mesecno, ce zamenjajo celo napravo ... To smo ze nickolikokrat obdelali in podkrepili tudi z linki...
Seveda pa to velja samo za iPhone, ki so kupljeni v Sloveniji, ker le v tem primeru velja slovenska zakonodaja ... Ce je kupljen drugje, pa za tak artikel veljajo garancijski pogoji v drzavi nakupa...
http://www.jabuk.si/pbb/viewtopic.php?p=300946#300946
http://www.jabuk.si/pbb/viewtopic.php?p=276121#276121
Se enkrat
O tem govori obligacijski zakon ... 483. Člen >> http://www.zakonodaja.com/zakoni/iv/3/oz/cleni/483.clen/483.clen
483. člen - Podaljšanje garancijskega roka
(1) Pri manjšem popravilu se garancijski rok podaljša za toliko, kolikor časa kupec ni mogel uporabljati stvari.
(2) Če pa je bila stvar zaradi nepravilnega delovanja zamenjana ali bistveno popravljena, začne garancijski rok teči znova od zamenjave oziroma od vrnitve popravljene stvari.
(3) Če je bil zamenjan ali bistveno popravljen le kakšen del stvari, začne garancijski rok znova teči samo za ta del. |
se pravi, da v primeru menjave telefona in kljub temu, da na garancijskem listu piše, da velja garancijski rok od nakupa telefona, lahko v roku enega leta od menjave oz. servisiranja uveljavljam garancijo??? al bi se mogla it zdej skregat na simobil in jim dokazat, da po slovenski zakonodaji bi mi mogl podaljšat garancijski rok in da hočm met zdej to na papirju? danes so mi na servisu namreč dali nov telefon in me res zanima kako je s to garancijo..vem da mimo OZ-ja ne morejo, a so v garancijskem listu tko zlo prepričljivi!
hvala, lp
_________________ AP
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 18.06.2012 16:43:59 Re: NAJ VELJA ENKRAT ZA VSELEJ! |
|
AP je napisal/a: | se pravi, da v primeru menjave telefona in kljub temu, da na garancijskem listu piše, da velja garancijski rok od nakupa telefona, lahko v roku enega leta od menjave oz. servisiranja uveljavljam garancijo??? al bi se mogla it zdej skregat na simobil in jim dokazat, da po slovenski zakonodaji bi mi mogl podaljšat garancijski rok in da hočm met zdej to na papirju? danes so mi na servisu namreč dali nov telefon in me res zanima kako je s to garancijo..vem da mimo OZ-ja ne morejo, a so v garancijskem listu tko zlo prepričljivi!
hvala, lp |
v primeru da bo servis ponovno potreben greš z novim papirjem,ki so ti ga dali ob novem telefonu na servis in je to to…
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 18.06.2012 16:48:13 Re: Garancija in slovenska zakonodaja |
|
Dosedaj je bilo tako, da se je bilo treba ponavadi skregat, ce zelis, da ti izdajo nov garancijski list... Vsaj tako so nekateri pisali ...
_________________ Lp
Thomas

|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 18.06.2012 17:15:26 Re: NAJ VELJA ENKRAT ZA VSELEJ! |
|
iDavid4 je napisal/a: | v primeru da bo servis ponovno potreben greš z novim papirjem,ki so ti ga dali ob novem telefonu na servis in je to to… |
sej ti ne dajo novga papirja, samo nov serial in imei ti nalepijo na obstoječi račun (emonagram)..
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 18.06.2012 17:26:04 Re: NAJ VELJA ENKRAT ZA VSELEJ! |
|
hhsk je napisal/a: | sej ti ne dajo novga papirja, samo nov serial in imei ti nalepijo na obstoječi račun (emonagram).. |
Jaz sem na pro-servisu takrat dobil za 4 nov papir kjer je bil nov imei… za ta novi refurbished model… pravtako garancijo ponovno 1 leto. Nevem pa kako je z simobilovim servisom,ker ne kupujem iPhone preko vezav…
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 18.06.2012 17:38:18 Re: Garancija in slovenska zakonodaja |
|
tud jaz ne prek vezav sploh pa ne od simobila.. par postov viši lah vidiš kako sm ga dobu. sej zato sem pa v oklepaj napisu emonagram, ker tam so mi ga zamenjali.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 18.06.2012 18:48:21 Re: Garancija in slovenska zakonodaja |
|
Moj telefon je bil že tretjič na servisu. Prvič je bil na servisu drugi dan odkar sem ga kupil zaradi OCNA problema, o katerem je bilo 100+ strani debate na Applovi strani. Potem je telefon prišel nazaj iz servisa, seveda nepopravljen, baje so samo novi software naložli. Ko je šel drugič na servis sem dobil novega. Sedaj pa sem ga imel že tretjič na servisu zaradi čudnega zvoka v zvočniku. So ga zamenjali. In ne morate verjet dali so mi novi telefon z garancijskim listom od prejšnjega telefona, samo serijska številka je bila prelepljena z novo. Na servisu so mi povedali da se garancija ne podaljša, da velja eno leto od prvega nakupa telefona. Pa ni res. Zahteval sem novi garancijski list z novim datumom, ki mi ga največji ponudnik 3G omrežja ni želel izdati, ker majo baje preštete garancijske liste.
Potem sem šel na Tržni inšpektorat in jih prijavo. Zadevo so nemudoma rešili. Že drugi dan me je poklical direktor servisa, ki mi je povedal da se opravičuje da so stari garancijski list prelepili in da mi bojo dali isti dan novega. In to se je tudi zgodilo. Dobil sem novi telefon z novo garancijo.
Zdi se mi zelo žalostno s strani Appla da telefoni crkavajo ko po tekočem traku, s strani pooblaščenega servisa da me je hoto nategnit, pa s strani Simobila da niso oni kontaktirali na servis in uredili garancije. Telefon pa je stal 630 evrov. Da more človek vse urejat preko inšpekcij da končno doseže nekaj, kar mu po slovenskem zakonu že itak pripada se mi pa tudi zdi ispod nivoja!
|
 |
Jabuk Jedi Master
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 18.06.2012 19:46:05 Re: Garancija in slovenska zakonodaja |
|
Noja... izpod nivoja gor ali dol... Ta "ugodnost" je redkost... in kolikor poznam zadeve, smo edini, ki imamo tako zakonodajo... Ponavadi je tako, da tudi ce se zamenja artikel, velja prvotna garancija oz. 90 dni ... Torej, ce prides zamenjati zadnji dan prvotne garancije, ti velja 90 dnevna garancija na zamenjan izdelek... Taka je tudi splosna Apple-ova garancija ...
_________________ Lp
Thomas

|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 18.06.2012 20:02:30 Re: Garancija in slovenska zakonodaja |
|
Jest zdaj ti bom odgovoril
To je izpod nivoja!!!!
Če podjetje prodaje izdlek v določeni državi, se je dolžno držat zakonodaje države v kateri izdelek trži!!! Če Applu karkoli ne paše, naj ne prodaje telefonov v Sloveniji in pika.
In briga me, kaka je splošna Applova garancija. Pri nas velja samo naša zakonodaja.
|
 |
Jabuk Jedi Master
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 18.06.2012 20:04:16 Re: Garancija in slovenska zakonodaja |
|
simaa je napisal/a: | Jest zdaj ti bom odgovoril
To je izpod nivoja!!!!
Če podjetje prodaje izdlek v določeni državi, se je dolžno držat zakonodaje države v kateri izdelek trži!!! Če Applu karkoli ne paše, naj ne prodaje telefonov v Sloveniji in pika.
In briga me, kaka je splošna Applova garancija. Pri nas velja samo naša zakonodaja. |
To NI res... Za to MORA poskrbeti lokalni distributer... Apple tukaj nima nic...
In Apple je v tem primeru zelo "popustljiv", ker menjajo prakticno za "vsak drek" ... Pri marsikaterem drugem proizvajalcu, lahko le sanjas, da ti zamenjajo popraskan telefon za drugega zaradi lise na zaslonu ali zaradi home gumba, ki vcasih bolj slabo prime ...  ... Nazadnje urejal/a Jest Pon 18. Jun 2012 20:07; skupaj popravljeno 1 krat
_________________ Lp
Thomas

|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 18.06.2012 20:07:06 Re: Garancija in slovenska zakonodaja |
|
Seveda da ma: garancijo da proizvajalec oziroma uvoznik. Preverjeno na tržnem inšpektoratu!
|
 |
Jabuk Jedi Master
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 18.06.2012 20:13:16 Re: Garancija in slovenska zakonodaja |
|
Za zadostitev zakonodaje glede garancije mora poskrebti prodajalec ali uvoznik (distributer) ... Nikakor pa ne proizvajalec. Proizvajalec ponavadi samo pooblasca servis, da lahko porpavljajo njegove izdelke pa vseeno niso vsi servisi pooblaceni... Zato pa imajo recimo Tusmobil in Debitel svoje servise... ki NISO pooblasceni s strani Apple-a... Zgolj zato, da zadostijo slovenski zakonodaji ...
Nazadnje urejal/a Jest Pon 18. Jun 2012 20:16; skupaj popravljeno 1 krat
_________________ Lp
Thomas

|
 |