http://www.zeljava-lybi.com/index.html
Željava je zgrajena z denarjem, ki so ga američani "donirali" SFRJ za izgradnjo štiripasovnice od Triglava do Vardarja in Jadranske avtoceste. Namesto avtocest smo dobili dve malo večji (za tedanje razmere) magistrali. 7 miljard USD je šlo v Željavo, kjer danes domujejo netopirji.
Herman Potočnik je svoje delo zapustil Francoski akademiji znanosti (ker ga angleži niso jemali resno), in tam - če kje - so američani "rabutali" njegovo znanje.
Ob dejstvu, da SFRJ ni uspela razviti niti nadzvočnega lovca, je jasno, da je bilo vesolje še svetlobna leta daleč. Pilot Marjan Jelen je z letalom Orao 2 sicer prebil zvočni zid (1,03 Mach), vendar je bilo letalo prirejeno posebej za ta namen, pa še tako mu je to uspelo šele pri spustu okrog 30 st. z velike višine in z dodatnim izgorevanjem. V praksi popolnoma nepomemben podatek, šlo je zgolj za prestiž. Anekdota pravi, da je med poskusom javil v komando, da ne upa več priganjati plovila, ker bo razpadlo. Odgovor naj bi bil "pali, inače čemo mi!".

Koliko je resnice v tem, ne vem, ampak kjer je dim, je tudi ogenj. In po moje to res ni daleč od resnice. Tako da - v Jugi smo lahko Luno gledali le z Zemlje.
Filmček je res zabaven in privlačen, po moje pa je zgolj samopromocije dveh dobrih kreativcev. Kapo dol!