Obremenitev grafične kartice (+ zunanji ekran)
|
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 01.12.2011 08:14:38 Obremenitev grafične kartice (+ zunanji ekran) |
|
Pozdravljeni,
mogoče butasto vprašanje, pa vseeno. Zanima me namreč kako je z obremenitvijo grafične kartice v iMac-u, ko je nanjo priklopljen še en zaslon (se pravi dodaten monitor:)). Vem da ko je monitor prižgan obremenjuje grafiko, kar je logično. Bolj pa me zanima kako je z obremenitvami ko je drugi zaslon v stand-by ali pa ko je izklopljen (ko je izkopljen bi bilo nekako logično da ne uporablja grafike).
Hvala že vnaprej 
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Žalec |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 01.12.2011 08:46:56 Re: iMac + zaslon grafična kartica |
|
N3jc je napisal/a: | Pozdravljeni,
mogoče butasto vprašanje, pa vseeno. Zanima me namreč kako je z obremenitvijo grafične kartice v iMac-u, ko je nanjo priklopljen še en zaslon (se pravi dodaten monitor:)). Vem da ko je monitor prižgan obremenjuje grafiko, kar je logično. Bolj pa me zanima kako je z obremenitvami ko je drugi zaslon v stand-by ali pa ko je izklopljen (ko je izkopljen bi bilo nekako logično da ne uporablja grafike).
Hvala že vnaprej  |
obremenjena ni nič bolj kot bi delala samo z enim monitorjem, saj spušča signal vedno v vse porte, drugo pa je ko začne uporabljat grafične ali vektorske prikaze slike in če uporablja isto časno oba monitorja, logično potrebuje dvakrat več naprezanja za izris grafike na dveh monitorjih
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 01.12.2011 13:02:57 |
|
Darklord, po moje se motiš. Opozorilo: tole kar sledi, so predvidevanja!
Ker tudi če spušča signal vedno v vse porte, je ta signal brez drugega monitorja zgolj "mirrored". Zakaj tako sklepam? Iz dveh razlogov:
1. karta spozna monitor ob priklopu
2. če je monitor dovolj "pameten", karta ve pozna njegovo optimalno ločljivost in frekvenco osveževanja
Dejstvo:
iMac (24, C2D, GT120) super hendla svoj monitor. Ko priklopim nanj še CRT-ja, ki podpira ločljivosti do 1920x1440/100Hz, karta omogoča največ 1600x1200/85 Hz. Ja, vem, slaba je. Ampak hec je ta, da se na tej ločljivosti karta pregreje in enostavno počepne. Zgornja stabilna meja je 1400x1050/75Hz.
Zato predvidevam, da so novejše grafe že v osnovi razvite primarno za LCD monitorje, ki ne potrebujejo visokih frekvenc osveževanja.
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Žalec |
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 01.12.2011 14:06:06 |
|
accom je napisal/a: | Darklord, po moje se motiš. Opozorilo: tole kar sledi, so predvidevanja!
Ker tudi če spušča signal vedno v vse porte, je ta signal brez drugega monitorja zgolj "mirrored". Zakaj tako sklepam? Iz dveh razlogov:
1. karta spozna monitor ob priklopu
2. če je monitor dovolj "pameten", karta ve pozna njegovo optimalno ločljivost in frekvenco osveževanja
Dejstvo:
iMac (24, C2D, GT120) super hendla svoj monitor. Ko priklopim nanj še CRT-ja, ki podpira ločljivosti do 1920x1440/100Hz, karta omogoča največ 1600x1200/85 Hz. Ja, vem, slaba je. Ampak hec je ta, da se na tej ločljivosti karta pregreje in enostavno počepne. Zgornja stabilna meja je 1400x1050/75Hz.
nazivne specifikacije grafične so vedno v pripravljenosti, torej isto more dati signal ven za dva monitorja kot sta v mirror mode ali v podaljšanem namizju in to grafične kartice vedno držijo na stenby. Če pogledal s kakšnim monitorjem za grafično boš ugotovil, da pri enem monitorju ima isto stopinj procesor kot pri priklopu drugega. Druga pesem je pa pri zagonu programov kateri uporabljajo vektorsko grafiko ali 3d pospeševanje....
Zato predvidevam, da so novejše grafe že v osnovi razvite primarno za LCD monitorje, ki ne potrebujejo visokih frekvenc osveževanja. |
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 01.12.2011 21:26:28 |
|
Hvala obema za razlago.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 02.12.2011 10:02:13 |
|
O.k., ampak zakaj se pol usuje, če drugi monitor nažgem na višjo ločljivost?
|
 |