zaščita pred vdorom
|
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 01.11.2011 18:19:57 zaščita pred vdorom |
|
Imam i-phone2 in težave z bivšim partnerjem, ker se preveč spozna na i-phone, jaz pa ne. Ugotovila sem, da mi je vdrl v i-phone in mi spremlja notese, koledar, kontakte in ne vem, kaj vse se še da...ali se da na tak način gledati tudi sms-e in klice?
Ker bi se želela maksimalno zaščititi, prosim za pomoč, kaj moram narediti, ker sama nisem dovolj spretna na tem področju.
Hvala.
|
 |
Jablanator
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 01.11.2011 18:23:54 |
|
Najboljši način je restore in set as new device. To pomeni da boš vse pobrisala iz telefona. Zdej če nimaš kakšnih SMSov ali drugih pomembnih stvari, ti svetujem da si shraniš imenik, slike, notes in ga kr restorej.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 01.11.2011 18:24:42 |
|
Kako si pa ugotovila da ti je vdrl? A ma dostop do telefona?
Predlagam prijavo policiji in nastavi si pascode lock (če še nimaš).
Pa tudi restore je pirporočljiv da se vse izbriše 
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Logatec |
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 01.11.2011 18:25:56 |
|
Phony je napisal/a: | Najboljši način je restore in set as new device. To pomeni da boš vse pobrisala iz telefona. Zdej če nimaš kakšnih SMSov ali drugih pomembnih stvari, ti svetujem da si shraniš imenik, slike, notes in ga kr restorej. |
ve cem je fora da ga restora in vse shrani… in po možnosti naj povrne backup in bo vse isto kot sedaj…???
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 01.11.2011 18:28:33 |
|
idavid4 je napisal/a: | ve cem je fora da ga restora in vse shrani… in po možnosti naj povrne backup in bo vse isto kot sedaj…??? |
V mislih sem imel restore in set as new in da povrne samo imenik in slike .. Kakšen backup.. Nazadnje urejal/a Phony Tor 01. Nov 2011 18:29; skupaj popravljeno 1 krat
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 01.11.2011 18:29:20 Re: zaščita pred vdorom |
|
Paulina je napisal/a: | Imam i-phone2 in težave z bivšim partnerjem, ker se preveč spozna na i-phone, jaz pa ne. Ugotovila sem, da mi je vdrl v i-phone in mi spremlja notese, koledar, kontakte in ne vem, kaj vse se še da...ali se da na tak način gledati tudi sms-e in klice?
Ker bi se želela maksimalno zaščititi, prosim za pomoč, kaj moram narediti, ker sama nisem dovolj spretna na tem področju.
Hvala. |
mogoče bi probala z avto-lock se ti po dolocenem času zaklene in ko želiš kaj brskati po iphonu te vpraša za kodo potem pa si v nastavitvah naštimaš kaj ti odgovarja ali se ti takoj zaklene lock sreen ali pa po dolocenem casu…
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 01.11.2011 18:30:32 |
|
Zdej da te samo še vprašamo, kakšen "vdor" je bil to? Ga je imel dejansko v roki in se igral z njim, ali je to storil na daljavo?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 01.11.2011 19:08:19 |
|
Notes, koledar, kontakte imaš verjetno sinhronizirane z Gmailom? Da nima gesla od tvojega mejla? 
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Črnomelj |
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 01.11.2011 19:12:02 |
|
jerca je edina podala pameten odgovor... In pa seveda iCloud, ce ga uporablja... 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 01.11.2011 19:27:21 |
|
Vprašanje, kaj je mislila pod "i-phone2"?
Če je 2G, iCloud odpade.
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 01.11.2011 19:45:57 |
|
icloud definitivno odpade :LOOOL:
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 01.11.2011 20:30:46 |
|
Mobileme  gmail...
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 01.11.2011 21:30:30 |
|
HappyBit je napisal/a: | Vprašanje, kaj je mislila pod "i-phone2"?
Če je 2G, iCloud odpade. |
Spet nazaj...malo časa je trajalo.
Ja, telefon kupljen l. 2008, torej verjetno 2G (se nisem dobro izrazila).
Kako vem, da mi je vdrl?
Ker mi je jasno dal vedeti, da ve za stvari, katere sem imela zabeležene v koledarju in notesih. Včasih je resda imel dostop do mojega telefona, še updatal mi ga je (ker se jaz s tem po pravici povedano nisem znala ukvarjat). Ampak vdrl mi je na daljavo, ko sva šla midva že narazen.
Sem potem takoj spremenila geslo od mejla, ki sem ga uporabljala na telefonu (hotmail), pa še account sem dala na off in je tako zdaj že nekaj časa inactive.
Očitno je mogel vedeti tudi geslo od mejla (čeprav mu ga nisem nikoli povedala!). Sem tudi nastavila passcode lock že ko sva se razhajala, tako da ne vem...Sumim (ampak ne vem, bodo povedali poznavalci), če lahko to spretno počne s programom MobileMe, za katerega sem zadnjič ugotovila, da ga uporablja, čeprav ne vem, kako deluje ta program. Pa tudi neko sinhronizacijo je verjetno mogel izvesti, samo ne me vprašat, ker ne vem, kako. Jaz nikoli nisem sama kaj sinhronizirala, niti to ne znam.
Hmm, restore...imam veliko pomembnih podatkov gor, pa jih ne bi rada zgubila (v koledarju in v notesih).
A mi znate povedati to, kar sem že na začetku spraševala...če je res tako spreten in se to dejansko da početi, a lahko z MobileMe bere tudi moje sms-e in vidi klice?
In mislim, da mi kljub večkratni menjavi gesla za mejl bere tudi pošto, ker mi vsakič navrže kaj takega, kar je zapisano edino v mejlu. Zdej bom postavila mogoče malo butasto vprašanje, ampak vseeno me zanima...a lahko to z mejlom počne na kak način preko domačega ruterja, katerega je, ko sva skupaj živela, inštaliral? Oz. kako se reče... IP?
Na tem področju ga žal ne uspem dohajati, ker je milijon svetlobnih let pred mano, pa tudi nisem neka poznavalka teh zadev, zato ne vem več, kaj naj naredim, da se ustrezno zaščitim.
Hvala.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 01.11.2011 21:45:38 |
|
Da se kakor se da zaščitiš moraš narediti naslednje:
1. logiraj se v router in izklopi port forwarding za vse porte, ter se prepričaj, da je na routerju izklopljena opcija za oddaljen dostop (na mojem routerju je to Remote Access)
2. na VSEH mail accountih si ponastavi geslo na čisto nekega naključnega. Glej, da si za geslo izbereš vsaj 8 znakov, med katerimi naj bodo tako male, kot velike črke in številke. Ne bi škodilo, da dodaš še kakšen poseben znak. Hkrati ne pozabi v nastavitvah računa zamenjati varnostnih vprašanj, ki se uporabijo pri pozabljenem geslu. Zamenjaj tudi sekundarni mail, če ga imaš nastavljenega in ima tvoj ponudnik email storitve sploh to opcijo.
3. iPhone imaš verjetno jailbreakan? Odpri Cydio pojdi pod nameščene pakete in si odstrani Open SSH. Ta program omogoča oddaljen dostop do telefona. Če ima tvoj bivši IP od tvojega telefona, ti lahko do marsičesa dostopa samo preko tega ne glede na to, ali imaš ti omogočen passcode ali ne. Če imaš SBSettings nameščen, pa si lahko samo onemogočiš Open SSH oz. isklopiš ta servis in ga ne rabiš odstranjevati.
4. Na svojem osebnem računalniku si onemogoči možnost oddaljenega dostopa (Remote Desktop Connection) če imaš zadevo sploh omogočeno. Tukaj je vodič kako stvar vklopiti. Po istem vodiču lahko zadevo tudi izklopiš, samo tam pri koraku, kjer izbereš "Allow connections..." izberi "Don't allow..".
Možno je tudi, da je na tvoj računalnik namestil kakšen keylogger, ki beleži vsak pritisk na tipkovnici in to posreduje njemu na njegov računalnik oz. mail. V tem primeru najdi nekoga, ki se na zadevo spozna, da pogleda, če je na tvojem računalniku nameščena kakšna sumljiva programska oprema.. Ker v tem primeru ti noben od zgornjih korakov ne bo pomagal.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 01.11.2011 21:49:23 |
|
Ne pozabi se na najpomembnejsi korak, poslji tvojega Ex na zdravljenje. 
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Tuki |
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 01.11.2011 23:20:00 |
|
Paulina je napisal/a: | Spet nazaj...malo časa je trajalo.
Ja, telefon kupljen l. 2008, torej verjetno 2G (se nisem dobro izrazila).
Kako vem, da mi je vdrl?
Ker mi je jasno dal vedeti, da ve za stvari, katere sem imela zabeležene v koledarju in notesih. Včasih je resda imel dostop do mojega telefona, še updatal mi ga je (ker se jaz s tem po pravici povedano nisem znala ukvarjat). Ampak vdrl mi je na daljavo, ko sva šla midva že narazen.
Sem potem takoj spremenila geslo od mejla, ki sem ga uporabljala na telefonu (hotmail), pa še account sem dala na off in je tako zdaj že nekaj časa inactive.
Očitno je mogel vedeti tudi geslo od mejla (čeprav mu ga nisem nikoli povedala!). Sem tudi nastavila passcode lock že ko sva se razhajala, tako da ne vem...Sumim (ampak ne vem, bodo povedali poznavalci), če lahko to spretno počne s programom MobileMe, za katerega sem zadnjič ugotovila, da ga uporablja, čeprav ne vem, kako deluje ta program. Pa tudi neko sinhronizacijo je verjetno mogel izvesti, samo ne me vprašat, ker ne vem, kako. Jaz nikoli nisem sama kaj sinhronizirala, niti to ne znam.
Hmm, restore...imam veliko pomembnih podatkov gor, pa jih ne bi rada zgubila (v koledarju in v notesih).
A mi znate povedati to, kar sem že na začetku spraševala...če je res tako spreten in se to dejansko da početi, a lahko z MobileMe bere tudi moje sms-e in vidi klice?
In mislim, da mi kljub večkratni menjavi gesla za mejl bere tudi pošto, ker mi vsakič navrže kaj takega, kar je zapisano edino v mejlu. Zdej bom postavila mogoče malo butasto vprašanje, ampak vseeno me zanima...a lahko to z mejlom počne na kak način preko domačega ruterja, katerega je, ko sva skupaj živela, inštaliral? Oz. kako se reče... IP?
Na tem področju ga žal ne uspem dohajati, ker je milijon svetlobnih let pred mano, pa tudi nisem neka poznavalka teh zadev, zato ne vem več, kaj naj naredim, da se ustrezno zaščitim.
Hvala. |
Naredi vse kar ti je rekel alenbec...ali pa res se bolje, da naredi to nekdo, ki ve kaj dela....
Ko spremenis gesla...za vse stvari...je kakrsenkoli vdor v karkoli kaznivo !!! dejanje (ne samo prekrsek!!!) in ga je mozno preganjat po uradnem postopku...in mu lahko to tudi poves...in tudi prijavis policiji!!!
Drugace pa ga je res za poslat na zdravljenje...ti pa pazi in najprej vse spremeni...
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 02.11.2011 22:47:31 |
|
Hvala, alenbec in kuul007.
Sem naredila vse, kar sta mi svetovala in upam, da bo ok.
In ja, haroker...sem poslala mojega bivšega nekam z vsemi njegovimi bolanimi forami vred...tudi na zdravljenje
In na žalost je on policija, tako da...Zdaj bova bojevala silne bitke okrog najinega malega otročka, zato si obupno prizadeva vedeti za vsak moj korak. Žal tudi na tak nizkoten in ponižujoč način. Dejstvo pa je, da me je zapustil dokaj neodgovorno nekaj mesecev po otrokovem rojstvu zaradi druge ženske. Ampak to je že druga zgodba in ne sodi sem...
Zdaj se sama spoprijemam s številnimi (tudi tehničnimi) izzivi. Le čas mi tega zaradi majčkenega otročka bolj pogostokrat ne dopušča.
In če bom kdaj rabila koga, da mi bo posodobil iphone (ali pa tudi računalnik) upam, da se bo našel nekdo, ki mi bo priskočil na pomoč. Najinim oz. njegovim prijateljem, ki se spoznajo na te stvari, žal ne zaupam več.
Hvala še enkrat vsem in LP!
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Žalec |
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 03.11.2011 01:00:09 |
|
Paulina je napisal/a: | Hvala, alenbec in kuul007.
Sem naredila vse, kar sta mi svetovala in upam, da bo ok.
In ja, haroker...sem poslala mojega bivšega nekam z vsemi njegovimi bolanimi forami vred...tudi na zdravljenje
In na žalost je on policija, tako da...Zdaj bova bojevala silne bitke okrog najinega malega otročka, zato si obupno prizadeva vedeti za vsak moj korak. Žal tudi na tak nizkoten in ponižujoč način. Dejstvo pa je, da me je zapustil dokaj neodgovorno nekaj mesecev po otrokovem rojstvu zaradi druge ženske. Ampak to je že druga zgodba in ne sodi sem...
Zdaj se sama spoprijemam s številnimi (tudi tehničnimi) izzivi. Le čas mi tega zaradi majčkenega otročka bolj pogostokrat ne dopušča.
In če bom kdaj rabila koga, da mi bo posodobil iphone (ali pa tudi računalnik) upam, da se bo našel nekdo, ki mi bo priskočil na pomoč. Najinim oz. njegovim prijateljem, ki se spoznajo na te stvari, žal ne zaupam več.
Hvala še enkrat vsem in LP! |
obrni se name, pa boš lahko ti njega nadzorovala  .. spodaj imaš kontakte...
|
 |