Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
QuarkXpress: triki, nasveti, vprašanja
Jabuček

Jabuček

Kraj: prelepa …
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 01.05.2008 21:52:55
QuarkXpress: triki, nasveti, vprašanja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jest pa sprasujem, ce kdo kej obvlada Quark XPress?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 01.05.2008 21:54:33
kaj pa je to ??!!
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 01.05.2008 21:59:49
to pa je softver za prelom strani.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 01.05.2008 22:09:55
kje ste? tle mate rokavico, da nau govora sam o muzki, pa o leotu …
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Lendava
Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 02.05.2008 08:13:52
Re: Quark
sjenko je napisal/a:

Pred šestimi leti sem aktivno uporabljal, od tedaj pa samo še InDesign. Sploh v SLOju je slaba podpora, ne glede na to, da je kako leto ali dve nazaj štafeto pri uradni distribuciji prevzelo podjetje CHS (čeprav ima distribucijo na papirju tudi EPL).

Quark je ven iz igre. Vsaj v takšni mali državici kot je SLO.

V osnovi ne vsebuje slovenskega delilnika... moraš kupiti posebej XTesnion od Techno Design oz. dandanes Objectif Lune | Belenux... NE, hvala!
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #6   Objavljeno 02.05.2008 14:53:04
Se strinjam z oPetrom.... Quark je bil moj najljubši program v verzijah 3 in 4... ampak to je bilo že pred leti, na Quadrah in PowerPc-jih... od InDesign-a 2.0 se ga nisem dotaknil.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 02.05.2008 20:50:20
a pa morda sploh kdo od vas ve kera verzija quarka je zun?!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Maribor
Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 02.05.2008 21:22:34
sjenko je napisal/a:
a pa morda sploh kdo od vas ve kera verzija quarka je zun?!

USE UNCLE GOOGLE !!!!!

do zdaj je veni 7 verzija

http://www.quark.com/products/xpress/
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 03.05.2008 00:52:55
opeter je napisal/a:
sjenko je napisal/a:

Pred šestimi leti sem aktivno uporabljal, od tedaj pa samo še InDesign. Sploh v SLOju je slaba podpora, ne glede na to, da je kako leto ali dve nazaj štafeto pri uradni distribuciji prevzelo podjetje CHS (čeprav ima distribucijo na papirju tudi EPL).

Quark je ven iz igre. Vsaj v takšni mali državici kot je SLO.

V osnovi ne vsebuje slovenskega delilnika... moraš kupiti posebej XTesnion od Techno Design oz. dandanes Objectif Lune | Belenux... NE, hvala!

Zakaj je ven iz igre? V cem je ID boljsi, razen morda zaradi delilnika?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 03.05.2008 10:13:28
sjenko je napisal/a:
Zakaj je ven iz igre? V cem je ID boljsi, razen morda zaradi delilnika?

V redu, dajmo pogledat:

1.) FINANCE

Začnimo primerjat finance: saj če si pošten državljan, ki z enim od spodnjih programov služi kruh, pa ja ne boš piratiziral, ali? Sploh si podjetja to ne morejo privoščit...

Torej, InDesign dobiš v paketu Adobe CS3, QuarkXpress je seveda samo en program. Cena za Quark je nekje ista, kot za Adobe Design Standard paket:

- Quark ESTORE
- DigiArs ADOBE cenik

Adobe CS3 Design Standard polni paket = 1.347,00 € + DDV
QuarkXpress Passport polni paket = 1.349,00 € + DDV (oz. v online trgovini 19% Mwst.)

Sicer pa za ceno poglej/vprašaj pri Taviji, EPL ali ja Aris Jabolko.
Verjetno je pri nas še celo višja.

Dajmo zdaj primerjat, kaj dobim v primeru nakupa Adobejevega paketa in kaj pri Quarku:

ADOBE Design Standard paket:
- program za vektorsko grafiko (Illustrator)
- program za bitno grafiko (Photoshop)
- program za DTP za sestavljanje gradiv iz zgornjih dveh (oz. celo drugih Adobejevih) programov, možnosti za izdelavo/predelavo vektorske grafike (InDesign)
- Adobe Acrobat Pro
- plus dodatne podrobnosti, ki zdaj niso pomembni

QuarkXPress 7 Passport:
- program za DTP za sestavljanje gradiv iz vektorskih in bitnih datotek, možn programov, možnosti za izdelavo/predelavo vektorske grafike, nekaj možnosti za popravilo bitne grafike

Kateri "paket" se bolj splača"?

2.) PODPORA ZA JEZIKE

po informacijah iz Quarkove in CHS-ove spletne strani (http://www.chs.si/index.php?id=20) Quark v osnovi podpira 11 jezikov (v mislih imam predvsem delilnik), medtem ko InDesign (verzija za Vzhodno-Evropo) pa okoli 38 jezikov (in variacij), ampak vseeno v osnovi vsaj 2.5x več.

http://www.indesignusergroup.com/services_support/world_language/
http://www.indesignusergroup.com/services_support/world_language/world_language.pdf

3.) HITROST IN STABILNOST

Quark je bil v preteklosti prekleto hiter (sploh verzija 3.xx in 4.xx) v naslednjih verzijah pa se je ta prednost izenačila v prid uporabi InDesigna.

InDesign 1.x in vse do 2-ke se je zdel kot, da je polž proti ultrahitremu in lahkotnemu Quarku (sploh, kot pravi do verzije 4.11r0), ampak to se je žal s poznejšimi verzijami izgubilo.

Skratka, dandanes razlike na dvo in štirijedrnih računalnikih ni, morda ima Quark rahlo hitrejši prikaz v najboljši kavliteti, ampak vse je odvisno od sistema in strojne opreme.

Stabilnost: o tem raje ne bi, InDesign se mi je že od nekdaj zdel stabilnejši, pač subjektivno mnenje. Dejstvo pa je, da Quark prvotno ni imelo funkcije za avtomatsko shranjevanje v primeru, da je program zmrznil.

4.) PRIHODNOST

Z 7-mo verzijo QX-a so pri Quarku dodali oz. naredili izboljšav in dodatkov k njihovemu paradnemu knju, kar bi morali nareidit že pri starih verzijah. Podpora OpenType, ligature idr. podrobnosti so bile že v InDesignu 1.x... kaj je imel Quark 4 oz. 5 takrat?

Seveda pa je konkurenca vedno dobrodošla saj bi drugače Adobe počasi postal dinozaver. Aja, pa cene bi dodatno navili.

Zdaj pa se mi ne da več pisati. Če te podrobneje zanima tema o InDesign ipd. poglej spodnje povezave:

- KLIK forum
- tukaj pa je potekala debata o cenah Adobejevih programskih paketov.

Pa v kak Najdi.si vpiš "InDesign proti Quark", "Indesign delilnik" ipd.

LP, Peter
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 03.05.2008 12:55:53
Zlo fajn da ste se razpisal, ampak kar se mene tice so tole bolj kot ne prazne marnje. Sploh me ne zanima celoten Adobe paket, ker predobro poznam tako Illustrator, Photoshop ter Acrobat. Torej cena me ne zanima, ker imamo v firmi kupljen tako Quark kot CS3. Zanima me samo primerjava Quarka z ID-jem. 15 let ze uporabljam Quark in ga poznam v drobovje kar se njegove uporabe tice, ID-ja pa pac ne poznam, ker sem ga premalo uporabljal in tisto kar sem je bila verzija 2.0 in mormam povedat da je bilo izredno storasto za uporabo v primerjavi s Quarkom 4.0. Kar se pa zanesljivosti oz. stabilnosti in hitrosti tice, mi pa prosim ne govort, da je ID-boljsi, res samo subjektivno mnenje ali ne Peter? Torej sva se vedno samo pri delilniku!!! Aja pa se to. V firmi iz tujine dobimo 90 odstotkov dokumentov narejenih v Quarku npr. DeWalt, Black&Decker, L'oreal pa se bi lahko nasteval torej firme, ne kr neki.

Bom pa napisal en primer v cem je ID boljsi od Quarka. V layoutu si naredis leve in desne strani in potem vrines 64 takih strani, nato pa se odlocis, da bos eno pobrisal, torej leva bo postala desna oz. obratno. ID lepo avtomatsko razporedi ostale strani, v Quarku pa se sistem podre, kar je sicer logicno, ce izhajamo iz klasicnega svincenega preloma.

Pa se enega v cem je boljsi Quark. Avtomatska paginacija je v Quarku povsem enostavna v ID-ju pa si polomis prste in mozgane, ko hoces pobrisati nekaj kar si ustvaril na Master Page-u. Torej kar si v Quarku naredil na Mater strani lahko na dokumentu pobrises s klikom na objekt in delete v ID-pa moras stisniti ne vem koliko tipk, da sploh lahko kliknes zeljeni objekt, sele nato ga lahko pobrises.

Torej zanimajo me taksnile primeri in pa morda kaksna finta, kako se da kaj narediti se bolj enostavno.

Se enkrat, po moje ni prav nic ven iz igre. Kar se mene tice je z verzijo 7 stopil en korak pred ID. In ce ID ne bo naredil res kake revolucije, bomo zopet gledali Quark 7 nadaljnjih 15 let z lepotnimi popravki.

Res pa bom se malo pobrskal na najdi.si in tam nasel kaj uporabnega.

Pa lep pozdrav!
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #12   Objavljeno 03.05.2008 13:35:12
sjenko je napisal/a:
Pa se enega v cem je boljsi Quark. Avtomatska paginacija je v Quarku povsem enostavna v ID-ju pa si polomis prste in mozgane, ko hoces pobrisati nekaj kar si ustvaril na Master Page-u. Torej kar si v Quarku naredil na Mater strani lahko na dokumentu pobrises s klikom na objekt in delete v ID-pa moras stisniti ne vem koliko tipk, da sploh lahko kliknes zeljeni objekt, sele nato ga lahko pobrises.

V InDesignu je čist simpl: :cmd: + Shift in klikneš na objekt, katerega želiš odkleniti, nakar enostavno izbrišeš.

sjenko je napisal/a:
Se enkrat, po moje ni prav nic ven iz igre. Kar se mene tice je z verzijo 7 stopil en korak pred ID. In ce ID ne bo naredil res kake revolucije, bomo zopet gledali Quark 7 nadaljnjih 15 let z lepotnimi popravki.

Razen (!) ČE Quark ne bo prej šel v stečaj. Upam, da ne bo, a ne? Ali pa da ga bo kupila kakšna firma (ala MS, Apple, kdo ve...)

sjenko je napisal/a:
Res pa bom se malo pobrskal na najdi.si in tam nasel kaj uporabnega.

Pa lep pozdrav!

Good luck!

Sicer pa evo, uporabi to stran: http://www.quarkvsindesign.com/

Upam, da so to res le govorice. Ker boš ostal brez tvojega priljubljenega programa.

Aja, seveda lahko uporabljaš skozi strežniško okolje. Morda pa je tam prihodnosti vsega tega. Mrežni odjemalci, vse ostalo pa imaš na nekje centralnem računalniku.

Sicer pa jaz nočem, da bo iz tega ratal kak flamewar kot je bilo nekoč med Freehand in Illustrator uporabniki...
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 03.05.2008 18:39:50
Da bi sel v stecaj je prekleto malo verjetno, ker ga v tujini uporablja veliko ljudi, morda celo vec kot ID. Pocrkale pa so firme kot je bil Aldus oz. jih je pohopal Adobe. Pocrkale pa so zato, ker niso imele nic pametnega. Adobe pa je izkoristil guzvo in pokupil tisto, kar so imeli razvito, pa se mal popravil in je ratal ID, bog mu daj dobro! Ma res Quark eno konkurenco, pa bodo morda mal hitreje naredili kak update, kar je za nas uporabnike, te in one samo dobro. Kar se pa cene Quarka tice, mislim, da da jih prav nic ne skrbi, ker ocitno imajo taksen krog uporabnikov, da se jim ni za bati in spuscati cene softvera, samo zato da bodo preziveli.

Bom zdaj na hitro zakljucil tole debato, ker lahko na ta nacin igramo ping pong do nezavesti. Jaz sem preprican, da sta oba programa dobra in vsak ima svoje prednosti in slabosti, ne bo me pa nihce preprical, da bi Quark zamenjal za ID zaradi slovenskega delilnika in pipete.

Pa ni bil moj namen delati primerjave enega z drugim, saj me ID niti ne zanima, kar je povsem razvidno iz mojega prvega vprasanja, vendar sem zelel najti nekoga, ki ima nekaj pojma o Quarku, in bi se morda lahko se kaj novega naucili eden od drugega!

Torej Peter, pomagal mi bos lahko le tako, da mi bos povedal kaj novega kar ne vem in bom s tem presegel svojo nevednost, ker tisti, ki ne vprasa bo ostal neveden. Sprasujem pa se vedno o Quarku, kot sem ze napisal v prvem vprasanju in tudi temi sem dal tako ime.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #14   Objavljeno 03.05.2008 19:10:03
Sjenko, se strinjam. Debato bomo zaključili s tem, da bom naslov teme preimenoval. Upam, da najdeš koga, ki ti bo znal pomagati z nasveti.

Sicer pa so tukaj zanimive povezave do raznih tutorialov, nasvetov ipd. za QuarkXpress:

- http://www.quark.com/service/desktop/training/qxp/
- http://www.pixel2life.com/tutorials/quark_and_quarkxpress/
- http://www.sketchpad.net/quark.htm
- http://www.graphic-design.com/Photoshop/tutorials/index.html
- http://desktoppub.about.com/od/qxptutorials/QuarkXPress_Tutorials.htm
- http://www.tutorialized.com/tutorials/QuarkXPress/
- http://www.design.iastate.edu/LABS/tutorials/quarkxpress/basic.html
- http://www.huntfor.com/design/tutorials/quarkxpress.htm
- http://www.quarkxpresscentral.com/
- http://www.openeye-training.com/quark/default.html
- http://www.dynodan.com/tutorial/quark/index.htm

Malce mešana solata, ampak morda boš našel kaj, kar do sedaj nisi vedel.

Še ena povezava:
- http://directory.designertoday.com/Desktop.Publishing/Quark.aspx
Jabužiček helper

Jabužiček helper

Moški

Prispevek: #15   Objavljeno 03.05.2008 19:32:23
ker sem tudi sam tako kot accom in opeter quark user since ver. 3 in 4, ko je bil quark res "gazda" kot je treba, naj omenim, da sem popolnoma enakega mnenja kot onadva in se strinjam z opetrovimi argumenti, ker so čisto na mestu.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #16   Objavljeno 04.05.2008 05:40:49
Se enkrat vsem skupaj, moj namen niti slucajno ni bil primerjati Quarka z ID-jem, kar je povsem razvidno iz mojega prvega vprasanja, zalostno pa je, da vsi znalci pisete neki o cemer nimate pojma in primerjate Quark, ki je bil napisan pred 20-imi leti, sam ga uporabljam ze 15 let, z danasnjim.

Sicer pa je Peter po moje ze dognal, da si zogico lahko podajava v nedogled in vedno znova bo kdo nasel nekaj novega. Zato se enkrat prosim tudi vse ostale, da pustijo primerjave za kdaj drugic oz. cisto pri miru in se vrnejo k osnovnemu vprasanju, oz. naj odprejo novo temo, pa bomo tam diskutirali, ali pa bomo imeli tudi tukaj vse zmedeno kot kurji futer, kot na vecino forumih.

Peter tebi pa najlepsa hvala za poslane linke. Odkrito povedano jih se nisem pogledal, jih bom pa zdajle ko koncam tole.

Zdaj pa konkretno vprasanje! Ali kdo obvlada orodje za tabelariko v Quarku. Jaz neki ze vem, ne vem pa kako lahko dodas npr. eno vrstico v tretji vrstici tretje kolone??? Upam, da sem dovolj jasno napisal, ce ne, se bom potrudil in dodal (prilepil) primer.

Lep pozdrav vsem skupaj!
Jabužiček helper

Jabužiček helper

Moški

Prispevek: #17   Objavljeno 04.05.2008 08:54:27
ko sta ti dva forumaša napisala, da sta zamenjala Quark, ki sta ga uporabljala že pred leti, z InDesignom si TI začel z žogico zakaj je ID boljši. In Opeter, ti je lepo napisal zakaj, si se ti začel branit, da nima pojma, ker ti Quarka uporabljaš že 15 let in ti veš kaj je dobro

... boš moral pač počakati na svoje odgovore (o problemu v Quarku), na nekoga, ki ga še vedno uporablja ali pa vprašanje postavit na kakem drugem forumu.

S kurjim futrom si začel pa itak sam ... poglej si poste za nazaj pa boš videl

Rolling Eyes Wink
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #18   Objavljeno 04.05.2008 09:56:26
Ni res kar govoris. Se enkrat. Jaz sem odprl temo Quark, ki jo je Peter popravil in moje prvo vprasanje je bilo, da sprasujem ce kdo obvlada QuarkXPress, nato pa so zacela leteti vprasanja kaj to je in da ste ga nekateri zamenjali z ID-jem, kar me sploh ne moti. Vasa stvar. Ko pa sem postavil v cem je Quark slabsi oz. boljsi od ID-ja, sem od Petra dobil par neumestnih odgovorov kot so cena, stecaj oz. propad Quarka, pa se kaj, sem mu lepo odgovoril kaj si o tem mislim jaz in mislim, da me je Peter dobro razumel, zato je tudi popravil naslov teme s cimer se povsem strinjam, saj sem morda ta naslov prevec posplosil.

Kar se pa kurjega futra tice imam pa sigurno prav. Malo si preberi druge teme, pa bos kmalu sam videl, da skacemo iz enga konca na drugega, namesto, da bi se drzali tistega o cemer smo zaceli.

Kot lahko vidis sva spet zasla, ker brez veze hoceva biti pametnejsa eden od drugega, pa tudi v mojem prejsnjem sporocilu sem napisal, da prosim, ce lahko primerjave na to temo pustimo za kdaj drugic. Lahko pa odpres novo, pa bova primerjala. V obrambo Quarka pa sem jaz napisal samo to da se je od verzije 6.5 do verzije 7.3.1 mocno spremenil. Morda sem zate to napisal malo prevec cinicno. Toliko o 15 letih moje uporabe Quarka.

Bom pa z veseljem pocakal na koga, ki mu bo prijetno diskutirati o raznih stvareh kar se uporabnosti tice.

Pa lep pozdrav!
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #19   Objavljeno 05.05.2008 14:44:34
No, no, no... takole "prelivanje krvi" ne koristi nikomur.

Sjenko, verjemi, da niti opeter niti macuser, niti jaz nočemo še ene "vojne" v stilu Mac vs. PC ali kaj podobnega. Prepričan sem, da če bi sedeli za mizo in čvekali o tej temi, ne bi bilo nobene "hude krvi".

Osebno mi je žal, da sem se odtujil od Quarka, kar pa je bilo logična posledica nekaterih dejstev v času prihoda IDv 2.0. Cena je bila vsekakor ena med njimi... verjemi, ko greš plačevat za programje iz lastnega žepa, je to lahko odločilni faktor. Res pa je, da sem neštetokrat preklinjal slab import qxd dokumentov, počasnost ID-ja, pa še kaj bi se našlo.

Glede tvojih vprašanj pa - žal, ne morem ti pomagat čisto nič, ker o Quarku ne vem več skoraj nič.

Bi me pa vsekakor zanimala ena konkretna primerjava med programoma. Lahko bi recimo zgenerirali en dokument cca 100 strani, kakšnih 50 slik, nekaj vektorjev, "predpisali" efekte na določenih straneh, definirali recimo 10 paragraph style-ov itd, potem pa testirali odzivnost programa, hitrost refresh-a strani, hitrost exportiranja pdf-ja, ps-ja itd... Če je kdo za, lahko obesimo na kakšen ftp.

"Kurji futr pa šparejmo za kure!" Very Happy
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #20   Objavljeno 05.05.2008 17:29:30
Accom, se povsem strinjam s tabo. Povem pa tudi tebi, obenem pa te tudi prosim, kot sem ze tudi tvoja, oz. najina kolega, da naj bo tale tema namenjena vprasanjem, ki se ticejo zgolj Quarka. Zaradi mene lahko odpremo tudi novo temo, ki bo namenjena ID-ju, in ce bom lahko bom z veseljem sodeloval tudi v njej, saj sem nekaj prelomov naredil tudi v njem.

Kar se pa tice tvoje pobude o dokumentu s 100-imi stranmi, sem takoj za, le da bi jaz dokument skrcil na cca 10 do 20 strani, ker bo koncni rezultat zelo podoben, le vso zadevo bomo malo hitreje opravili. Torej, potrebujemo cca 50 slik, ki naj bodo v CMYK barvnem prostoru pri locljivosti 300 dpi, velikosti cca 10 x 10 cm (TIFF, EPS, PSD; sam bom uporabljal EPS, ostali pa po zelji, zaradi mene lahko uporabljate tudi JPEG), kar precej texta, nekaj vektorjev, kar se efektov tice, bi predlagal, da se omejimo na kaksne transparence in sence, Style Sheet-e pa naj si vsak naredi sam. Tudi pisave naj uporabi vsak svoje, da se bomo po nepotrebnem ukvarjali se s tem. Veliko materiala lahko prispevam sam, vendar je to stvar dogovora. Prosil bi le za naslov streznika in pa ime gesla ter uporabniskega imena.

Se enkrat prosim, naj bo tudi to nova tema, saj se bomo po moje le tako dejansko otresli kurjega futra.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav vsem skupaj!
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani