Konkurenca se prebuja
|
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #21 Objavljeno 06.08.2011 15:09:31 |
|
1-2-3 je napisal/a: | če bi sedajle lahko izbrau bi vzeu wp 7. mi je všeč, ker ni tak kot iOS in potem posledično tut tak kot android. super da so se spomnil neki novga, kljub še kakšnim napakam in pomanjkljivostim. bo pa gotov še nokia izdala kr neki telefonov z meego OS, ker je to prvi telefon s tem OS-om in bi blo nesmiselno izdelat OS ga dat na en telefon in potem opustit. |
MeeGo je drugo razredi OS v pogledu Nokie. Prioriteta je zgolj in samo Windows Phone 7.
Ni težava v MeeGo, težava je v ekosistemu. Windows Phone 7 ima dober marketplace, integracijo s PCji, XBox, integracijo s socialnimi omrežji (messaging je z 7.5 SUPER). Kakor se je Enlop obnašal do MeeGo, se zdi, da ga ne bodo čisto pozabili, ampak ga bodo pač razvijali za vsak slučaj. Tudi za tablice ni več smiseln, ker preden bo zares uporaben, bo tu že Windows 8 (brez Phone).
Tako da N9 je bolj... Pač tu ga imate ker smo glih zapravili milijarde za njegov razvoj... Samo ne pričakovati nekih posodobitev in nadgradenj...
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #22 Objavljeno 06.08.2011 15:09:46 |
|
Pa res ne vem, zakaj ljudje v iOS-u vidijo samo kup ikon.
Dodelan je bil celoten vmesnik aplikacij (ne samo SpringBoard). Vse aplikacije se zaprejo s home gumbom. Vse aplikacije so imele isto navigacijo. Nobena aplikacija te ni spraševala, katero povezavo hočeš uporabiti. Nikjer ni bilo XYZ potrjevanj z OK, Next, Cancel itd... Dodelali so celotno uporabniško izkušnjo (h kateri seveda spada tudi hitrost... in to ni samo del HW-ja, temveč tudi optimiziranega SW-ja). Symbian in iOS imata skupnega res samo razporeditev ikon v osnovnem meniju... tukaj se pa zaključi. To je tako kot če bi rekli, da pri novih avtih niso nič novega izumili, saj je imel že yugo 4 kolesa.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #23 Objavljeno 06.08.2011 15:17:57 |
|
mikrohard je napisal/a: | Pa res ne vem, zakaj ljudje v iOS-u vidijo samo kup ikon.
Dodelan je bil celoten vmesnik aplikacij (ne samo SpringBoard). Vse aplikacije se zaprejo s home gumbom. Vse aplikacije so imele isto navigacijo. Nobena aplikacija te ni spraševala, katero povezavo hočeš uporabiti. Nikjer ni bilo XYZ potrjevanj z OK, Next, Cancel itd... Dodelali so celotno uporabniško izkušnjo (h kateri seveda spada tudi hitrost... in to ni samo del HW-ja, temveč tudi optimiziranega SW-ja). Symbian in iOS imata skupnega res samo razporeditev ikon v osnovnem meniju... tukaj se pa zaključi. To je tako kot če bi rekli, da pri novih avtih niso nič novega izumili, saj je imel že yugo 4 kolesa. |
Vse so dodelali, se popolnoma strinjam. Govorim pa da ni neka popolnoma nova pogruntavščina.
Lej, tudi na Nokii sem stisnil rdeči gumb (za preklic klicanja) in sem bil vedno "doma" (pa preden rečeš da na Symbianu to ne zapre aplikacije - tudi na iOS je ne več, isto funkcijo pa je imela tudi tipka "Start" na WinMo). Ne pozabi, da je imel iPhone OS samo par svojih aplikacij, kjer bi bilo res zgrešeno, da bi bila navigacija pri vsaki drugačna. Je pa res, da so naredili svetu veliiiko uslugo, ko so se znebili "Save" gumba
Seveda je zaslužen tudi OS da vse teče hitro. Sploh ker teče vedno samo ena aplikacija naenkrat in je zato vse tako hitro. Če hočeš videti hitrost in odzivnost vzemi v roke WP7.5 (ko bo, ker ne native aplikacije so rahle poden na 7.0) in primerjaj odzivnost z odzivnostjo 3GSa (na 4.x ali 5.x) - ker hardware je tam-tam.
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #24 Objavljeno 06.08.2011 15:22:50 |
|
Na iOS-u sistem sam zapira aplikacije, če je potreba (že od samega začetka). Symbian tega še danes ne zna. Zato rdeča tipka in home gumb nista ekvivalentni tipki.
Sicer se je brezveze prepirat... iOS je naredil revolucijo, sicer sedaj ne bi imeli poplavo touchscreen telefonov z multitouchom, raznimi marketi za aplikacije ipd...
Symbian je pa zgodovina.
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Logatec |
|
 |
|
Prispevek: #25 Objavljeno 06.08.2011 15:26:53 |
|
mikrohard je napisal/a: | Na iOS-u sistem sam zapira aplikacije, če je potreba (že od samega začetka). Symbian tega še danes ne zna. Zato rdeča tipka in home gumb nista ekvivalentni tipki.
Sicer se je brezveze prepirat... iOS je naredil revolucijo, sicer sedaj ne bi imeli poplavo touchscreen telefonov z multitouchom, raznimi marketi za aplikacije ipd...
Symbian je pa zgodovina. |
+1 
|
|
 |
|
Prispevek: #26 Objavljeno 06.08.2011 15:29:38 |
|
mikrohard je napisal/a: | ...
Symbian je pa zgodovina. |
To pa je pravi opis. 
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Celje |
|
 |
|
Prispevek: #27 Objavljeno 06.08.2011 20:48:04 |
|
mikrohard je napisal/a: | Pa res ne vem, zakaj ljudje v iOS-u vidijo samo kup ikon.
Dodelan je bil celoten vmesnik aplikacij (ne samo SpringBoard). Vse aplikacije se zaprejo s home gumbom. Vse aplikacije so imele isto navigacijo. Nobena aplikacija te ni spraševala, katero povezavo hočeš uporabiti. Nikjer ni bilo XYZ potrjevanj z OK, Next, Cancel itd... Dodelali so celotno uporabniško izkušnjo (h kateri seveda spada tudi hitrost... in to ni samo del HW-ja, temveč tudi optimiziranega SW-ja). Symbian in iOS imata skupnega res samo razporeditev ikon v osnovnem meniju... tukaj se pa zaključi. To je tako kot če bi rekli, da pri novih avtih niso nič novega izumili, saj je imel že yugo 4 kolesa. |
Hear hear!
Malo "problematično" je tu ravno to, da so vse te funkcionalnosti precej intuitivne in logične, tako da ljudje ne pomislijo, da je v uporabniško izkušnjo bilo sploh vloženega kaj dela.
Sicer pa sem zadnjič malo bolj podrobno opazoval svojo mamo pri prvi uporabi svojega iPada in moram reč, da tudi ni vse tako intuitivno, kot se zdi nam, ki rastemo z iOS že od vsega začetka in se nam znanje nalaga. Na koncu ugotoviš, da se je skozi leta nabralo precej funkcionalnosti, ki niso na prvo žogo in pri novih uporabnikih potrebujejo obrazložitev.
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Logatec |
|
 |
|
Prispevek: #28 Objavljeno 07.08.2011 12:05:18 |
|
|
|
 |
|
Prispevek: #29 Objavljeno 07.08.2011 12:30:19 |
|
Android je po mojem mnenju daleč pred konkurenco. Meni ni pomembno da je na stotisoče aplikacij, pomemben mi je personalising. Nastaviš lahko praktično vse po svoji mili volji (root-a niti potrebujem), k temu še dodatno prispeva HTC Sense 3.0 (na mojem Sensationu). Priročen je tudi HTC-jev Fast Boot. To je bil poglavitni razlog za prehod iz iOS, drugi pa je bil odklep in podpora Flash vsebinam. MeeGo OS 1.2 je zanimiv, vendar razen NFC (ki ga ima izmed Androidov zaenkrat le Nexus S, po software update-u tudi Galaxy S II), nima neke uporabniške prilagodljivosti, zanimiv je tudi Expose multitasking. Web OS 2.x mi je tudi všeč, ponovno predvsem zaradi otročje lahkega Expose multitasking-a, pa tudi zaradi relativne dobre preglednosti. Slabost je gotovo da potrebuje skoraj 3 minute da se vžge. Zadnji trije operacijski sistemi pa tudi nimajo podpore za MicroSD kartice v primeru ko notranji pomnilnik ne zadostuje. Predvsem WebOS, ki ga ime "le" 8GB, 6.5GB na voljo uporabniku.
Windows Phone 7 je kar se tiče uporabniške prilagodljivosti podoben iOS-u, s tem da uradno še niti ne podpira multitaskinga. Ponovno ni podpore za MicroSD kartice.
Blackberry OS me pa sploh ne zanima, ker je narejen po meri poslovnih uporabnikov.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #30 Objavljeno 07.08.2011 12:47:12 |
|
Men osebno po 3 mesecih uporabe androida 2.2 mi ni čist nič dolg cajt po njem ker ga uporablja sedaj sin.
IOS je zame mnogo bolši od ostalih OS-sistemov,android mi je še najbol prijazen na HTC-jih z njihovim sens vmesnikom.
Navijam pa za WIN7 da se čimbol prebliza IOS-u 
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #31 Objavljeno 15.08.2011 14:39:37 |
|
Tole pa bo zdaj za apple fajna konkurenca.. Obeta se nam zanimivo leto 2012
LINK DO ČLANKA
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #32 Objavljeno 15.08.2011 15:03:42 |
|
Zdaj se morata pa samo še Microsoft in Nokia združit in začet kaj delat...
Na vsak način bo pomembno vlogo igrala baza aplikacij, ki bodo na voljo.
Če bo res mobilni windows lahko poganjal tudi desktop aplikacije, bo ostra konkurenca.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #33 Objavljeno 15.08.2011 15:20:12 |
|
macata je napisal/a: | Zdaj se morata pa samo še Microsoft in Nokia združit in začet kaj delat...
Na vsak način bo pomembno vlogo igrala baza aplikacij, ki bodo na voljo.
Če bo res mobilni windows lahko poganjal tudi desktop aplikacije, bo ostra konkurenca. |
Ce bo mobilni windows lahko poganjal desktop aplikacije bo to se en dokaz da v redmondu nimajo pojma kaj delajo.
Razlika v vmesniku med desktopu in modernim mobile devicom je prevelika da bi lahko obadva poganjala iste appse z zadovoljivo uporabnisko izkusnjo na obeh.
_________________ Sent from my iPod shuffle
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #34 Objavljeno 15.08.2011 15:38:03 |
|
Kaj pa.. če se bo programerjem ponudila možnost, da naredijo en app in ga prilagodijo za različne velikosti zaslonov, kot je to možno pri iOS (iPhone - iPad)? Drugače nima smisla, da grejo v kaj takega.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #35 Objavljeno 15.08.2011 15:48:08 |
|
alenbec je napisal/a: | Kaj pa.. če se bo programerjem ponudila možnost, da naredijo en app in ga prilagodijo za različne velikosti zaslonov, kot je to možno pri iOS (iPhone - iPad)? Drugače nima smisla, da grejo v kaj takega. |
To ni ista situacija kot iPad in iPhone. Pri slednjih je razlika v velikosti zaslona in resoluciji pri windows desktop in mobile pa je razlika v vmesniku pri cemer se eden zanasa na misko in drugi na touch. To je ogromna razlika in app ki je napisan za misko nemore dobro funkcijonirat na touch.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #36 Objavljeno 15.08.2011 16:09:12 |
|
To sem ze pred časom bral na Chipu.
http://www.chip.de/news/Windows-8-Das-Ende-von-Programm-Menue-und-BIOS_49305551.html
Sicer mi ni čist jasno, kaj naj bi naredili.
V Win 8 uvajajo appse, ki morajo biti napisani v javi in html5 (IE10 je že narejen). Ti appsi bodo tekli na mobilni in desktop verziji. Zgleda pa, da bo možno poganjat tudi navadne desktop aplikacije na mobilni verzji in celo stare, ki so delale na win7...
Če se ne motim bodo zadevo predstavili septembra.
----
Jedes Programm läuft auf Tablets
Windows 8 setzt zwar auf Apps, unterstützt aber weiterhin klassische Programme. Alles, was User von bisherigen Windows-Versionen kennen, soll auch unter Windows 8 funktionieren, notfalls im sogenannten Windows 7 Modus. Besonderheit: Diese herkömmlichen Programme sollen dadurch auch auf der Tablet-Oberfläche laufen. Microsoft bringt also Apps auf den PC und klassische Programme auf die Tablets.
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #37 Objavljeno 15.08.2011 16:17:31 |
|
Če jaz prav razumem, bodo imeli novi Windows 8 nek simplified in nek advanced vmesnik... v tem simplified bodo tekle iste (podobne) aplikacije kot na tablicah in telefonih... advanced bo pa še vedno isto kot sedaj (neuporabno za tablice in telefone).
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #38 Objavljeno 15.08.2011 16:39:23 |
|
mikrohard je napisal/a: | Če jaz prav razumem, bodo imeli novi Windows 8 nek simplified in nek advanced vmesnik... v tem simplified bodo tekle iste (podobne) aplikacije kot na tablicah in telefonih... advanced bo pa še vedno isto kot sedaj (neuporabno za tablice in telefone). |
Točno to sem mislil ko sem napisal moj prejšnji post. Skika: tudi vmesnik pri iPhonu in iPadu se možno razlikuje pri nekaterih aplikacijah. Pač narediš 2 različna layouta za različne velikosti zaslovon. Big deal. Je izvedljivo in se da, če se ta funkcija omogoči.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #39 Objavljeno 15.08.2011 16:47:32 |
|
alenbec je napisal/a: | mikrohard je napisal/a: | Če jaz prav razumem, bodo imeli novi Windows 8 nek simplified in nek advanced vmesnik... v tem simplified bodo tekle iste (podobne) aplikacije kot na tablicah in telefonih... advanced bo pa še vedno isto kot sedaj (neuporabno za tablice in telefone). |
Točno to sem mislil ko sem napisal moj prejšnji post. Skika: tudi vmesnik pri iPhonu in iPadu se možno razlikuje pri nekaterih aplikacijah. Pač narediš 2 različna layouta za različne velikosti zaslovon. Big deal. Je izvedljivo in se da, če se ta funkcija omogoči. |
Seveda se razlikuje, ampak ne drasticno. Ker je vmesnik enak.
Enostavno nemores npr office za windows 7 v obliki kot je laufat na touch device.
Poglej npr iWork za iOS in OS X. Dober primer kako se prilagodi app za touch interface.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #40 Objavljeno 15.08.2011 16:53:27 |
|
Saj... Prilagodi.. kaj tukaj ni jasno :/
|