Macbook Pro se obnaša čudno
|
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 13.08.2011 19:32:54 Macbook Pro se obnaša čudno |
|
Zdravo
Torej, kot pove naslov se moj MBP zadnji mesec obnaša skrajno čudno. To pomeni:
1. Strani povezuje nenoooormaaalnooo počasi. Še google odpira precej časa. Fora je, da ni odprto ničesar drugega razen tega zavihka, na nobenem drugem računalniku (povezan je preko WiFi) ne tečejo torrenti, skratka nič ga nebi smelo ovirat. Povezan je že od vedno tako kot je, samo zadnje čase se mu mede. Mislim da ni problem v povezavi ali routerju, saj ostali računalniki delajo normalno.
2. Mislim da je to še vedno podoben problem - ko ga hočem updejtat (preko Software update) mi najde par novih stvari ane, ampak ko dam update zlouda recimo od 100mb 21mb, potem pa zmrzne. Ampak ne zmrzne računalnik, pač pa update. In potem moram dat cancel, in še enkrat od začetka. Ko dam še enkrat, zlouda mogoče celo 25mb in potem zmrzne. In če hočeš updejtat vse, moraš 1000x cancelat in na novo zagnat.
Če hočem iz interneta potegnit fotografijo vmes zmrzne download, in moraš osveževat download neštetokrat, pa potem mogoče prime...
Če noče zloudat strani, je edina rešitev da še enkrat kliknem link ali pa na naslov pa enter. Potem mogoče jo.
Brala sem malo po forumih, pa so rekli da so mogoče dnsji. Poskusila sem že vse, od "največ uporabljenih", do "do nevtralnih"...
Tele: 4.2.2.1
4.2.2.2
208.67.222.222
208.67.220.220
Pomagalo je za pol ure mogoče, potem pa spet... Niti slike noče uploadat na facebook, slik napol ne prikazuje...
nevem kaj naj še poskusim, pa sem upala da ima kdo kakšno takšno izkušnjo že, ali pa vsaj idejo...
Najlepša hvala
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 13.08.2011 19:40:26 |
|
meni dela podobne stvari s
afari. pomoje je bug. opera in firefox delata normalno.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 13.08.2011 19:52:58 |
|
ja samo kako je lahko bug na software update, pa na safari... Ker zadnjič je bil update za safari, in sem upajoč da bo bolje updejtala, pa je isto... sploh nevem kaj je, pa a mislijo popravit. To s firefoxom sem pa poskusla, pa se mi zdi da je tam tam skoraj isto?
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 14.08.2011 07:56:22 |
|
Aja, še tole me zanima. Ker sem v nastavitvah spreminjala od maca DNS-je, me zanima, a jih imaš lahko vpisanih več, ali samo enega? A je fora?
Pa če sem jih v macu vpisovala, a jih moram tudi v router? Ker zdajle gledam, pa ima router DNS-ja 0.0.0.0, secondary je pa isti. A je možno da zato štrajka?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 14.08.2011 09:52:21 |
|
Preglej RAM. Podobni problemi so, ce je RAM fuc.
Nevtralni DNS so tile: 8.8.8.8, 8.8.4.4.
Ce bi bil problem v DNS-ih, ti internet ne bi deloval.
Kateri letnik je tvoj racunalnik Macbok Pro? Pomlad 2008?
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 14.08.2011 12:05:21 |
|
drugače vse deluje normalno, pa šteka nič ne, alpa da bi kot računalnik počasi deloval.
Nekje sem brala da so 4.2.2.1 in 4.2.2.2 pa je potem bolje, in malo je...
ja, mislim da je 2008 ja.
saj pravim, internet dela, ampak glupo počasi. zdaj ko sem malo spremenila DNS-je je bolje, ampak še vedno ni navadno tako kot je bilo kakšen mesec nazaj..
Kako pa pregledaš RAM?
Glede updejta sem brala tudi, da lahko poskusiš "fix permissions" ampak ni pomagalo ravno..
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 14.08.2011 15:43:37 |
|
Mislim, da ti je zacela graficna crkovat...
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 14.08.2011 17:11:51 |
|
dnsje vpisi od providerja, pri katerem vstopas v internet. ce so kaki na drugi strani sveta, ti lahko precej nagaja.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Horjul |
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 14.08.2011 18:19:31 Re: Macbook Pro se obnaša čudno |
|
Kooch je napisal/a: | Zdravo
1. Strani povezuje nenoooormaaalnooo počasi. Še google odpira precej časa. Fora je, da ni odprto ničesar drugega razen tega zavihka, na nobenem drugem računalniku (povezan je preko WiFi) ne tečejo torrenti, skratka nič ga nebi smelo ovirat. Povezan je že od vedno tako kot je, samo zadnje čase se mu mede. Mislim da ni problem v povezavi ali routerju, saj ostali računalniki delajo normalno.
2. Mislim da je to še vedno podoben problem - ko ga hočem updejtat (preko Software update) mi najde par novih stvari ane, ampak ko dam update zlouda recimo od 100mb 21mb, potem pa zmrzne. Ampak ne zmrzne računalnik, pač pa update. In potem moram dat cancel, in še enkrat od začetka. Ko dam še enkrat, zlouda mogoče celo 25mb in potem zmrzne. In če hočeš updejtat vse, moraš 1000x cancelat in na novo zagnat.
Če hočem iz interneta potegnit fotografijo vmes zmrzne download, in moraš osveževat download neštetokrat, pa potem mogoče prime...
Če noče zloudat strani, je edina rešitev da še enkrat kliknem link ali pa na naslov pa enter. Potem mogoče jo.
Brala sem malo po forumih, pa so rekli da so mogoče dnsji. Poskusila sem že vse, od "največ uporabljenih", do "do nevtralnih"...
4.2.2.2
208.67.222.222
208.67.220.220
Pomagalo je za pol ure mogoče, potem pa spet... Niti slike noče uploadat na facebook, slik napol ne prikazuje...
nevem kaj naj še poskusim, pa sem upala da ima kdo kakšno takšno izkušnjo že, ali pa vsaj idejo...
Najlepša hvala |
najprej poskusi resetirati safari in zbrisati cache. Če ne bo bolje se poskusi povezati na internet še kje drugje, da vidiš, če je problem v tvoji povezavi. Potem pa raziskuješ naprej, ampak pomoje ne bo treba...
_________________ _____________
Macbook Pro 15", 2.53GHz, iPod Classic 30 GB, iPod Nano 4 GB, Airport Extreme, iPhone 4S, iPad 32 GB 4G, iPphone 6, iPhone 7
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Žalec |
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 14.08.2011 18:46:35 Re: Macbook Pro se obnaša čudno |
|
Kooch je napisal/a: | Zdravo
4.2.2.2
208.67.222.222
208.67.220.220
Najlepša hvala |
je problem počasnosti še v kakšnem računalniku, ki ima povezavo čez ta router, ali samo pri macbook proju?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 15.08.2011 12:15:08 |
|
Poizkusi sledece:
Kar se tice DNSjev...uporabljaj tiste, ki jih navaja tvoj ISP (siol, t-2, kabelski operater,...)
1. Odpri program Terminal in vpisi cat /etc/hosts
Not bi naceloma moralo biti samo tole
##
# Host Database
#
# localhost is used to configure the loopback interface
# when the system is booting. Do not change this entry.
##
127.0.0.1 localhost
255.255.255.255 broadcasthost
::1 localhost
fe80::1%lo0 localhost
Ce ni....zakomentiraj vse ostale vrtice z # oz. jih zbrisi ter shrani datoteko.
2. Po urejanju /etc/hosts datoteke zaeni program Terminal in vpisi: dscacheutil -flushcache
3. Poizkusi narediti PRAM reset http://support.apple.com/kb/HT1379
4. Poizkusi narediti SMC reset http://support.apple.com/kb/HT3964
5. Poizkusi narediti Repair disk permission.
6. Poizkusi narediti ping iz drugega racunalnika na MBP in obratno (preveri packet loss
7. Namesti google chrome/mozilla firefox/opera in poizkusi prenesti itunes z uradne apple strani.
Ce imac cas lahko poizkusis tudi z kakim ubuntu live cdjem bootat maca in preveris kako tam deluje internet. V primeru, da tam deluje je problem v OS X drugace je pa hardware.
_________________ MacBook Pro (Late 2016) 2.7 GHz, 16 GB, SSD 512 GB, Radeon 455 2 GB
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 15.08.2011 16:30:29 |
|
ne, samo moj mac ima probleme z internetom...
vpisala sem cat /etc/hosts, in ven je vrglo vse tako kot si napisal, prej in potem je sicer pisalo še nekaj stvari za Adobe, ampak to je pomoje irelevantno..
127.0.0.1 activate.adobe.com
127.0.0.1 practivate.adobe.com
127.0.0.1 ereg.adobe.com
itd...
sedajle probavam vse kar ste predlagali, sporočim kaj bo
sicer pa, koliko DNS serverjev imam lahko, povsod drugače piše. Zdaj jaz razmipljam tako: če je eden bolj slab bo prevzel drugi itd.. a prav razmiljam? :p Če bi bilo po moje bi jih imela kar ene 8. Od siola, nevtralne pa tako.. ?
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 15.08.2011 18:42:09 |
|
Ali imaš možnost nastavitve avtomatskega pridobivanja iP inn DNS? morda poskusi z temi dns-ji: 192.186.0.1. 192.186.1.1, 192.186.0.2, 192.186.2.1,... Morda je hardwerska okvara, če je računalnik še v garanciji ne vidim razloga zakaj ga ne bi nesla na servis.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 15.08.2011 20:57:40 |
|
A ni 192.168.x.1 (x = 0, 1, 2)? Vecinoma se nastavljata 2 DNS naslova. Kadar je racunalnik priklopljen preko routerja se nastavi tako, da prvi kaze na routerjev IP (GW) drugi pa je primarni od ISP ponudnika. Ce router ne zna sam pridobiti DNSjev se na njem nastavita primarni in sekundarni od ISPja in potem racunalnik preko DHCP pridobi te podatke.
Se vedno mislim, da se najlazje ugotovi, ce je kriva hardwarska ali pa strojna napaka tako, da se vstavi zadnjo verzijo ubuntu live cdja...se boota z njim racunalnik in ce tam povezava deluje smo resili problem hardware in lahko resujemo tezavo na nivoju softwarea.
Drugace pa priporocam reset PRAM in SMC, da se izbrisej nekatere shranjene nastavitve.
_________________ MacBook Pro (Late 2016) 2.7 GHz, 16 GB, SSD 512 GB, Radeon 455 2 GB
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 15.08.2011 21:06:21 |
|
Koristno bi bilo, če bi bolj natančno opisala nastavitve, ki jih ima vpisane.
Tako od računalnika, kot od routerja.
Itak je pa najbolje skreirat novega userja in probat če deluje. To ponavadi reši problem, ker sam ugotoviš, kaj si zaštrikal pri nastavitvah.
----
Meni se en Mini ni hotel avtomatsko priklapljat na wireless. Potem sem naredil novega userja, v katerem je vse delalo kot treba. Nakar sem ugotovil, da je čudežno začelo delovati tudi v starem userju...
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 16.08.2011 12:43:17 |
|
hm.. nočem prehitro sklepat, ampak pomoje smo razrešili... Uporabla sem Leopard Cache Cleaner, in tam sem obkljukala vse kar je blo,
za DNS imam unga k je default, 8.8.8.8, 8.8.4.4 pa še IPv6 ista dva. kao od Googla,
naredila sem PRAM reset
in od takrat dela normalno (vsaj zdi se mi no).
Cachejev ročno nisem šla brisat, ampak sem pustila da Cleaner to naredi..
Bom počakala še kakšen dan, pa da vidim.
Sicer pa nastavitve so tkole: DNS serverji kot sem napisala, router ima pa automatic from ISP - temu nisem določala, ampak je že od vedno tko
|
 |