Jabuk
MacBook - Težava z zagonom (crknil hard disk?)
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 04.04.2008 11:58:45
MacBook - Težava z zagonom (crknil hard disk?)
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
težava je naslednja ...
- naredil sem hard reboot MB-ja ...
- po tem se mi je namesto apple znaka pri nalaganju pokazala mapa z vprašajem, sistem se ni naložil
- hard disk sicer na vsakih 5 sekund nekaj praska ... in naprej od mape s vprašajem sistem ne pride
- Dal sem not original CD (tiger), držal tipko D za preverjanje, kaj se dogaja (HW + SF test) ... pa mi kljub držanju tipke D testa ne zažene ampak mi avtomatsko naloži OS X installer ...
- V installerju mi hard driva seveda ne najde.

Vse smrdi po tem, da je HD crknil. je še kakšna ideja?

MB je kupljen pred pol leta v ZDA, račun imam. Backupe sicer imam, ampak ne bi se branil priti do podatkov ... imam pa vse cryptirano s filevaultom.

Naprošam za ideje in izkušnje.

Tnx
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: LJ
Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 04.04.2008 12:20:08
Re: MacBook - Težava z zagonom (crknil hard disk?)
whatson je napisal/a:
težava je naslednja ...
- naredil sem hard reboot MB-ja ...
- po tem se mi je namesto apple znaka pri nalaganju pokazala mapa z vprašajem, sistem se ni naložil
- hard disk sicer na vsakih 5 sekund nekaj praska ... in naprej od mape s vprašajem sistem ne pride
- Dal sem not original CD (tiger), držal tipko D za preverjanje, kaj se dogaja (HW + SF test) ... pa mi kljub držanju tipke D testa ne zažene ampak mi avtomatsko naloži OS X installer ...
- V installerju mi hard driva seveda ne najde.

Vse smrdi po tem, da je HD crknil. je še kakšna ideja?

MB je kupljen pred pol leta v ZDA, račun imam. Backupe sicer imam, ampak ne bi se branil priti do podatkov ... imam pa vse cryptirano s filevaultom.

Naprošam za ideje in izkušnje.

Tnx

Če ti boota v installer in tam pod Disk utility ne vidiš diska, potem je verjetno vse izgubljeno.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Nova Gorica
Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 04.04.2008 13:43:31
Vsekakor za poiskušat dat disk ven in preko kakšnega zunanjega ohišja (oz če je Sata še tega ne rabiš) priključit na fiksni računalnik (tudi PC) - in če ga še tam ne vidi je verjetno šla elektronika diska. Naprej pa - če se da dobit kakšen podoben disk se poiskuša zamenjat elektroniko.....
LP
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 04.04.2008 16:12:40
ja
Po nekaj urah naporov diska še ne prepozna ... Tudi z leopard DVDjem se ne zgodi nic. Boota pač inštalacijo, kjer ne najde diska. Probal sem tudi vzet ven disk in ga znova pluginat in nič.

Verjetno bo treba menjat disk ... Sicer je zadeva v garanciji, ampak časa nimam preveč.

Še kakšna ideja?

Tma: tvoja ideja mi je všečna, ampak kako postopat, da ne bo težav z deaktivacijo file vaulta?
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 04.04.2008 16:36:53
tudi sam imam podoben problem in prav tako še nekaj uporabnikov macbook-ov. To sem izvedel po googlanju. npr: http://forums.macnn.com/69/mac-notebooks/364429/dead-macbook-after-update/

Pri meni je problem sledeč: safari je postal neodziven. kmalu zatem pa so tudi ostali programi niso več odzvali. prisiljen sem bil resetirati macbook. ko sem ga prižgal pa se je pojavil samo siv zaslon. ne pomaga nič. ne C, ne D, ne options, nič.

zanimivo pa je, da včasih (zelo redko) macbook (tako domnevam) zazna disk in se celo lahko vpišem vendar po max. 1 min se pojavi napis, naj resetiram računalnik

težko verjamem, vendar mogoče je za probleme kriv Safari 3.1, saj se je večini to pripetilio ko so updatali Safari

LP

Nazadnje urejal/a matijar Pet 04. Apr 2008 19:13; skupaj popravljeno 1 krat
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 04.04.2008 16:37:50
Če imaš kriptiran samo Home Folder potem je samo to izgubljeno. Ne vem sicer na kaj dela File Vault - ali je kaj podobnega kot recimo Bit Locker - tam je pač vezan na TP; chip ki je osnovni plošči. Odvisno kako se je kriptiralo tvoje geslo, ki si ga uporabljal za dostop do podatkov - je sicer nekaj resourcev na internetu...
LP
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 04.04.2008 18:06:03
hm
Tma: načeloma imam vse pomembne fajle v Home folderju, torej cryptiranem.

Matijar: Scenarij pri meni je bil isti. Ena aplikacija je bila neodzivna (morda celo Safari) ... po hard resetu mi pokaže zgolj siv zaslon z mapico in vprašajem ... ne pomaga ne C, ne D ...

Mi pa diska sploh ne zazna.
Jablanator

Jablanator

Kraj: Domžale
Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 04.04.2008 19:16:04
Filevault je softwareska AES enkripcija, in sicer je dejansko tvoj home folder kriptiran disk image, kot če bi ga naredil v disk utilityju. Če je image poškodovan potem ni opcije da dobiš kaj ven.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 04.04.2008 19:25:16
ja
In če image ni poškodovan?

Če mi na garanciji menjajo disk.

Na starem disku pa menjam elektroniko disku (s tem da premontiram memory na identicni delujoci disk), bi pa naj restore delal s tem, da ga ponovno priklopim na MB-ja?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 04.04.2008 20:26:44
Ja načeloma bi to moralo delovat - mi smo tako že par diskov rešili.
LP
Jablanator

Jablanator

Kraj: Domžale
Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 04.04.2008 20:53:40
Re: ja
whatson je napisal/a:
In če image ni poškodovan?

Če mi na garanciji menjajo disk.

Na starem disku pa menjam elektroniko disku (s tem da premontiram memory na identicni delujoci disk), bi pa naj restore delal s tem, da ga ponovno priklopim na MB-ja?

Če boš garancijsko menjal disk bodo tvoj stari disk želeli nazaj nedotaknjen, saj ga morajo v skladu z reklamacijskim postopkom vrniti proizvajalcu.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 15.04.2008 18:40:05
pri meni so problem odpravili pr epl. kako, na žalost ne vem.

pohvala eplu glede hitrosti me pa zanima sledeče (sicer malo off topic): zakaj sem moral plačati uro dela (48EUR), ko pa je macbook še v garanciji?
Ali so me "nategnili" ali je to običajno (v kar dvomim, saj ne vem zakaj bi bila potem garancija in zakaj so potem zahtevali račun, da so preverili ali je v garanciji)
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Mirna - Trebnje
Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 15.04.2008 19:02:39
To je nateg... sicer pa sploh ne potrebujejo računa, saj imajo v bazi podatkov, kdaj je bil kupljen...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Kranj
Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 15.04.2008 20:26:34
Men se je dons natanko to zgodil kakor se je zgodil, kakor se je zgodil ze nekaterim pred menoj. Po 5-6 mesecih brezhibnega delovanja je moj disk v macbook-u izdihnu... Podatkov vrjetno ne bom vec videl.

Jutri ga bom nesel v EPL na servis. Kolk casa traja, da zamenjajo, glede na to , da sem ga kupil v Ameriki?

Lp
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #15   Objavljeno 15.04.2008 20:39:28
;)
Zanimivo, tudi moj je star nekje 6 mescev Smile.

Da dobijo disk iz skladišča traja nekje 2 tedna baje. Ga pa še nisem dobil nazaj, tako da javim.

LP
w
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Kranj
Ni navedeno

Prispevek: #16   Objavljeno 15.04.2008 20:48:31
Aha, pol bom nekje 2 tedna brez... Dobis kej nadomestnega? Kej komplicirajo, glede na to, da je iz amerike? Ker jaz sem samo sprintal racun iz applestore, ki sem ga dobil od kolega in prilozil garancijo...

Sem pa prebral na internetu da se je po safari update to pojavilo pri zelo veliko macbook-ih.

Lp
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #17   Objavljeno 16.04.2008 09:55:49
hm
Načeloma se mi ne zdi logično, da bi updatu Safarija to karkoli vplivalo na hardware.

Ne komplicirajo nič, apple ima world wide garancijo. Nadomestnega ne dobiš, razen če kupiš hw pri njih in podpišeš neko izjavo. Čeprav je zadeva najverjetneje v nasprotju s potrošniškim zakonom (z neko izjavo ne morejo negirat zakona:) ), se mi ni dalo komplicirat, ker so drugače kar konstruktivni in odzivni.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani