Popravljanje slik
|
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 11.07.2011 17:20:22 Popravljanje slik |
|
Zanima me z katerim programom popravite slike...da zgledajo bolje.
Ali pa, če je kakšen tutorial, da se naučim popraviti kakšne slike...na MAC OS seveda
Hvala! 
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Maribor |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 11.07.2011 17:36:07 |
|
aperture mi je bistveno bolj všeč kot pa photoshop, sicer res nima toliko funkcij, je pa bistveno cenejši 
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 11.07.2011 17:36:38 |
|
Ja za ;csto osnovne stvari je iphoto dovolj. Tutorial si pa ne internetu za ta program.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Skyfall |
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 11.07.2011 19:48:12 |
|
Hehe, kaj pa bi ti popravljal? Če ne znaš slikat ti itak ni pomoči  hec hec. Pa vseeno je 98% narejeno s fotoaparatom. Drugače pa za kakeršno koli igranje s slikami uporabljam Photoshop in Lightroom. Žal kakšnega specifičnega programa za MAC ne poznam, kot je npr. Aperature in iPhoto, ker sem nažalost še na Windowsih  Drugače pa bi ti odsvetoval kakšne carp programe kot so npr. Picasa, Photo scape...
In še nekaj, z večjo obdelavo ''popravljanjem'' fotke niso nič boljše, vendar le bolj plastične in posledično bolj zanič.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 11.07.2011 20:15:13 |
|
iphoto je za tist neki osnovnga čist ok. drgač pa, kot je že reku ipredator da je večino narejen s fotoaparatom. te programi ti pomagajo recimo večinoma edin če bi retuširu osebo. da pa bi ti retuširo bodisi naravo oz. kej podobnga je pa zlo težko, brezveze in še ne izpade tok lepo. drgač za retuširat zmaga pri men photoshop. sam rabš pa to kr neki filmčkov pogledat na youtube da to znaš. da pa to obladaš se morš pa kr posvetit, probavat, odkrivat... men se to ne da, je pa sestra to zelo zagreta, tud za fotografiranje. in s fotoshopom se da skor vse. ampak zdej da boš kupvov fotoaparat za 600 evrov, potem pa uporablaš avto nastavitve - stran vržen dnar, za to je vredu fotoaparat za 150 evrov. ker te fotoaparati za 600 evrov majo tok nastavitev na gor, da že gor spremeniš lohk skor vse. tisoč in eno stvar. 
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 11.07.2011 20:27:02 |
|
jaz delam profesionalno s photoshopom ze od ver. 2 ... sam za privat fotke pa vse naredim v fotoaparatu. se izreza ne popravljam vec.
itak pa vecinoma snemam kar filmcke s telefonom...
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 11.07.2011 20:36:02 |
|
Dobri klasični fotografi že pred pritiskom na prožilec naredijo tisto, s čemer se kasneje mučijo kvazi digitalni fotografi ure in ure pred računalniki.
Dober fotograf potrebuje samo dober program za upravljenje s svojo bazo fotografij in nekaj orodij za konverzije in barvno upravljanje. S fotošopom naj se ukvarja priprava na tisk.
_________________ Gotterdammerung
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 11.07.2011 20:53:25 |
|
44bobi44 je napisal/a: | Dobri klasični fotografi že pred pritiskom na prožilec naredijo tisto, s čemer se kasneje mučijo kvazi digitalni fotografi ure in ure pred računalniki.
Dober fotograf potrebuje samo dober program za upravljenje s svojo bazo fotografij in nekaj orodij za konverzije in barvno upravljanje. S fotošopom naj se ukvarja priprava na tisk. |
Točno to!
Na aparatu imam white balance naštiman na oblaček (da je fotka bolj toplih barv), ostrenje na eno točko (da aparet ne zabluzi ostrine) in potem rabim samo še občasno odstranit kake rdeče oči...
Dobr ... to za profi fotke ni, za privat pa čist OK.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 11.07.2011 21:03:04 |
|
Vsakič, ko pritisnem prožilec točno vem zakaj sem sprožil. Prav nič drugače kot takrat ko je bil notri dia film, drag kot žefran. Redko kdaj kaj pokropam, ker se kompozicija in izrez dorečeta že v glavi pred pritiskom na prožilec, ne po dveh urah klikanja na komp doma )))))))
Je pa res, da se včasih človek, ki mu je fotografija hobi rad (temnično) postprodukcijsko poigra .... takrat pa je bolj kot orodje s katerim delaš pomembna ideja in domišljija.
Res je tudi, da sem šel tudi skozi fazo prekomernega pritiskanja in fazo "vse bom rešil v fotošopu" .... potem sem pa ugotovil, da življenje mineva jaz pa sedim pri kompjuterju in mečem čas skozi okno. 
_________________ Gotterdammerung
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 12.07.2011 09:08:25 |
|
Ja no tud sam imam fotiča za 150 euriča  ...saj v bistvu sem mislil kaktutorial kakšna bi naj bila svtilnost, ostrina...pač nekatere takšne stvari in ved, da vse to ima iPhoto. V bistvu sem tud mislil kk je najbolje nastavit tiste grfe in krivulje...
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 12.07.2011 10:18:38 |
|
Za hitre korekture v photoshopu jaz uporabim unsharp mask in levels...
Pred obdelavo malo pojačaj nasičenost (saturation) ...
... Cmd-U ... Saturation na +10.
Levels:
Uporabljaš za korekturo kontrasta in svetlosti.
Gledaš krivuljo. Ponavadi se niti na desni niti na levi ne dotika roba.
Levi in desni drsnik zapelješ do krivulje in še malo v njo. S tem določiš, kaj je v sliki 100% svetlo in kaj 100% temno. S tem v bistvu povečaš kontrast. S srednjim drsnikom pa zrihtaš svetlobo.
Unsharp mask:
- amount spreminjaš po občutku (prej nastaviš treshold in radius),
- radius glede na dpi fotke:
radius = dpi / 200
300dpi = 1.5
200dpi = 1.0
Če imaš veliko detajlov ga malo zmanjšaš npr iz 1.5 na 1.3
- treshold = 1
s tem določaš kako velike detajle še upošteva pri ostrenju
Predvsem pa ostriš na končni velikosti fotke. Če jo boš naknadno pomanjšal ali povečal, boš z unsharp mask zadevo sam zajebal.
Pa še to ...
- za korekturo kntrasta ne uporabljaj funkcije, ki jo ima Photoshop
- vsaka korektura ti vzame 5-10% kvalitete fotke. Zato za intenzivne korekture delaj z layerji.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 12.07.2011 11:14:34 |
|
Za tole zgoraj samo eno:
Words of wisdom!
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 12.07.2011 11:48:22 |
|
Ma to je instant metoda. V bistvu ne rabiš niti barvnega ekrana, pa zrihtaš fotko. 
|
 |