Jabuk
Varnost podatkov - disk
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 26.04.2011 20:18:36
Varnost podatkov - disk
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Zdravo! Smile

Cel google sem že okol obrnil pa ne najdem odgovora na sledeče vprašanje...

Ali je možno dostopati do diska (recimo Hitachi) in mu nastaviti firmware geslo v OS X? Confused

Verjetno vsi vemo, da ima Mac dobro poštimano kriptiranje podatkov pa vendar ni to to kar me zanima. Če malo pomislim je v večini Macov "navaden" Hitachi disk. Če se ta isti disk priklopi na PC kjer je prisoten BIOS se mu geslo lahko nastavi (zdi se mi, da HP temu pravi Drive Lock). Nimam pa pojma kako je to pri EFI-ju.

Torej... to geslo se mi zdi mnogo bolj smiselno, ker dokler ga ne vneseš se glava diska sploh ne premakne. Wink Enkripcija je tem primeru čist nepotrebna.

Lp
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 26.04.2011 22:12:59
Re: Varnost podatkov - disk
waxi je napisal/a:
Zdravo! Smile

Cel google sem že okol obrnil pa ne najdem odgovora na sledeče vprašanje...

Ali je možno dostopati do diska (recimo Hitachi) in mu nastaviti firmware geslo v OS X? Confused

Verjetno vsi vemo, da ima Mac dobro poštimano kriptiranje podatkov pa vendar ni to to kar me zanima. Če malo pomislim je v večini Macov "navaden" Hitachi disk. Če se ta isti disk priklopi na PC kjer je prisoten BIOS se mu geslo lahko nastavi (zdi se mi, da HP temu pravi Drive Lock). Nimam pa pojma kako je to pri EFI-ju.

Torej... to geslo se mi zdi mnogo bolj smiselno, ker dokler ga ne vneseš se glava diska sploh ne premakne. Wink Enkripcija je tem primeru čist nepotrebna.

Lp

Zamenjaš elekroniko in pičiš dalje mislim super zaščita.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Nova Gorica
Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 27.04.2011 00:15:25
No za geslo v BIOS-u pač resetiraš BIOS. Tudi pri notesnikih ni tak problem (servisni CD-ji ipd...)
LP

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 27.04.2011 20:48:20
BIOS geslo je čist nekaj drugega. To je na samem disku. Pa tudi nisem še slišal da bi se ga dalo resetirat kar tako s CD-jem.... Kar se pa elektronike tiče: verjetno prej AES razbiješ kot pa vse zamenjaš Confused

Sicer pa... ne bi rad zdaj odpiral debate o tem kaj je boljše in kaj ni... zanima me če je to možno nastavit v OS x? Smile
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Kraj: Medvode
Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 27.04.2011 21:15:09
waxi je napisal/a:

Sicer pa... ne bi rad zdaj odpiral debate o tem kaj je boljše in kaj ni... zanima me če je to možno nastavit v OS x? Smile

OS X s tem pomoje nima prav nobene povezave... to se zgodi ze na nivoju BIOSa, ko se OS sploh se ne zacne nalagati.... in je pomoje odvisno tudi od proizvajalca... Disk zaklenjen recimo na HPju, verjetno lahko odklenes tudi samo na HPju ... Na taknacin zaklenjen disk moras namrec odklenit prej, preden se zacne nalagati OS iz njega... ker je drugace zaklenjen in se niti ne more prebati boot sektor ...

Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 27.04.2011 21:19:35
Jest je napisal/a:

OS X s tem pomoje nima prav nobene povezave... to se zgodi ze na nivoju BIOSa, ko se OS sploh se ne zacne nalagati.... in je pomoje odvisno tudi od proizvajalca... Disk zaklenjen recimo na HPju, verjetno lahko odklenes tudi samo na HPju ... Na taknacin zaklenjen disk moras namrec odklenit prej, preden se zacne nalagati OS iz njega... ker je drugace zaklenjen in se niti ne more prebati boot sektor ...

Itak, se popolnoma strinjam. Samo glede na to, da disk to podpira nekje mora bit opcija dostopa do tega tudi v EFI-ju.
Jablanator

Jablanator

Kraj: Malo tu, malo tam
Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 28.04.2011 10:32:12
Kar se varnosti tice je enkripcija definitivno edina prava zascita... pa ce si zgolj malenkost paranoicen se to ne enkripcija znotraj MacOSX-a (zakaj temu tako pise v vseh pogojih, ki jih ZDA postavljajo pri izvozu zadev, ki uporabljajo enkripcijo). Tisto s passwordi za disk je namenjeno zgolj kot zascita pred tipicnim uporabnikom racunalnika, ki bo nasel/ukradel tvoj racunalnik in ki zna racunalnik zgolj prizgati. Za vsakega, vsaj malenkost bolj resnega, "lopova" pa je taksna zascita larifari. Tako, da ce se bojis za svoje podatke je edina opcija third party enkripcija, katere razvijalec/izdelovalec ni lociran v ZDA in podrejen njihovim zakonom.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani