Pomoč! Windows - neznanje
|
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 17.04.2011 17:17:07 Pomoč! Windows - neznanje |
|
Se že vnaprej opravičujem, ker sprašujem to na Apple forumu, ampak po dolgoletni uporabi Mac-a nimam več pojma o Windowsih. V bistvu prvič v življenju tapkam po Windowsih 7... loozer, saj vem
Zakaj gre?
Rad bi naredil varnostno kopijo sistema Windows 7 starter.
Imam en popolnoma nov Netbook (od hčere). Preden začne karkoli delati z njim, bi rad naredil image diska. Tako da ga lahko kadarkoli povrnem v brezhibno stanje.
Pri računalniku ni priloženih nobenih CD/DVDjev. Zato me skrbi, da ne bi izgubil inštalacijskih filov za Windowse, ki so nekje na disku.
Uspelo mi je narediti nek servisni DVD, pa nimam pojma, če je to dovolj.
Pri Backupu sistema na DVDje, mi je pa hotelo formatirati DVD ( ??? ), potem je pa po ene 10 minutah ugotovilo, da ni dost prostora na USB disku in da pač ne gre... in tukaj sem obupal.
Res prosim za pomompoč, ker vem da je na forumu precej uporabnikov, ki to obvladajo. Nazadnje urejal/a macata Tor 17. Nov 2015 23:10; skupaj popravljeno 1 krat
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Trbovlje |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 17.04.2011 18:40:36 |
|
Uporabi programček CloneZilla, ki ga zapečeš na CD in potem bootaš iz njega. In narediš celoten image diska, ki ga shraniš na nek zunanji disk (USB ključek dvomim, da bo dovolj velik).
_________________ iHruska - Original Pear Product Of The Year!
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Žalec |
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 17.04.2011 18:45:54 Re: Pomoč! Windows 7 - neznanje |
|
macata je napisal/a: | Se že vnaprej opravičujem, ker sprašujem to na Apple forumu, ampak po dolgoletni uporabi Mac-a nimam več pojma o Windowsih. V bistvu prvič v življenju tapkam po Windowsih 7... loozer, saj vem
Zakaj gre?
Rad bi naredil varnostno kopijo sistema Windows 7 starter.
Imam en popolnoma nov Netbook (od hčere). Preden začne karkoli delati z njim, bi rad naredil image diska. Tako da ga lahko kadarkoli povrnem v brezhibno stanje.
Pri računalniku ni priloženih nobenih CD/DVDjev. Zato me skrbi, da ne bi izgubil inštalacijskih filov za Windowse, ki so nekje na disku.
Uspelo mi je narediti nek servisni DVD, pa nimam pojma, če je to dovolj.
Pri Backupu sistema na DVDje, mi je pa hotelo formatirati DVD ( ??? ), potem je pa po ene 10 minutah ugotovilo, da ni dost prostora na USB disku in da pač ne gre... in tukaj sem obupal.
Res prosim za pomompoč, ker vem da je na forumu precej uporabnikov, ki to obvladajo. |
Povej kateri notebook/ Pc poseduješ, a ima pred inštalacijo narejeno (povej proizvajalca), če imaš pred namestitev ali dvd narediš z windows backupom v windows 7 se imenuje varnostno kopiranje ali obnovitev datotek, klikneš nastavi varnostno kopiranje, vtakneš usb disk v pc, ali mu pokažeš mrežno mesto, kam bi naredil varnostno kopijo ter zaženeš zadevo. Če se zadeva sesuje in če imaš pred namestitev daš na prvem oknu za inštalacijo obnovitev sistema iz varnostne kopije, ki ti jih najde sam v primeru usb diska, v primeru mrežnega mesta, mu pot pokažeš, če imaš na dvdju namestitev pa je postopek isti, razen vstavitve dvdja ter avtomatskega zagona windows 7. Če še rabiš kakšen info vprašaj.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 17.04.2011 18:46:21 |
|
Desty je napisal/a: | Uporabi programček CloneZilla, ki ga zapečeš na CD in potem bootaš iz njega. In narediš celoten image diska, ki ga shraniš na nek zunanji disk (USB ključek dvomim, da bo dovolj velik). |
Imam še dve podvprašanji:
- Kaj moram narediti, da se boota iz zunanje CD enote (USB)
- Ali bo image enako velik kot disk (250GB) ali bo "poarhivirano" samo kar je podatkov.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 17.04.2011 18:56:58 Re: Pomoč! Windows 7 - neznanje |
|
darklord je napisal/a: |
Povej kateri notebook/ Pc poseduješ, a ima pred inštalacijo narejeno (povej proizvajalca), če imaš pred namestitev ali dvd narediš z windows backupom v windows 7 se imenuje varnostno kopiranje ali obnovitev datotek, klikneš nastavi varnostno kopiranje, vtakneš usb disk v pc, ali mu pokažeš mrežno mesto, kam bi naredil varnostno kopijo ter zaženeš zadevo. Če se zadeva sesuje in če imaš pred namestitev daš na prvem oknu za inštalacijo obnovitev sistema iz varnostne kopije, ki ti jih najde sam v primeru usb diska, v primeru mrežnega mesta, mu pot pokažeš, če imaš na dvdju namestitev pa je postopek isti, razen vstavitve dvdja ter avtomatskega zagona windows 7. Če še rabiš kakšen info vprašaj. |
Gre za Asus EEE PC 1015PN:
http://www.mimovrste.com/artikel/2750306831/q=Eee%20PC%201015PN/netbook-asus-eee-pc-1015pn-15-ghz-1015pn-whi017s-bel
Tole varnostno kopiranje sem uporabil, samo gre samo na NTFS particije, jaz pa imam le en FAT32 usb disk ostalo pa je od Appla.
Disk v netbooku je v dveh particijah (ena je sistemska in še ena prazna). Varnostno kopijo sem naredil na prazno particijo.
ZANIMA ME,
- če lahko te file skopiram kam na Mac formatirane diske (recimo da naredim zip).
- kaj bom moral narediti ob restoru... recimo da bo zadeva polna virusov in bom hotel vse skupaj povozit.
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 17.04.2011 19:16:24 Re: Pomoč! Windows 7 - neznanje |
|
macata je napisal/a: | darklord je napisal/a: |
Povej kateri notebook/ Pc poseduješ, a ima pred inštalacijo narejeno (povej proizvajalca), če imaš pred namestitev ali dvd narediš z windows backupom v windows 7 se imenuje varnostno kopiranje ali obnovitev datotek, klikneš nastavi varnostno kopiranje, vtakneš usb disk v pc, ali mu pokažeš mrežno mesto, kam bi naredil varnostno kopijo ter zaženeš zadevo. Če se zadeva sesuje in če imaš pred namestitev daš na prvem oknu za inštalacijo obnovitev sistema iz varnostne kopije, ki ti jih najde sam v primeru usb diska, v primeru mrežnega mesta, mu pot pokažeš, če imaš na dvdju namestitev pa je postopek isti, razen vstavitve dvdja ter avtomatskega zagona windows 7. Če še rabiš kakšen info vprašaj. |
Gre za Asus EEE PC 1015PN:
http://www.mimovrste.com/artikel/2750306831/q=Eee%20PC%201015PN/netbook-asus-eee-pc-1015pn-15-ghz-1015pn-whi017s-bel
Tole varnostno kopiranje sem uporabil, samo gre samo na NTFS particije, jaz pa imam le en FAT32 usb disk ostalo pa je od Appla.
Disk v netbooku je v dveh particijah (ena je sistemska in še ena prazna). Varnostno kopijo sem naredil na prazno particijo.
ZANIMA ME,
- če lahko te file skopiram kam na Mac formatirane diske (recimo da naredim zip).
- kaj bom moral narediti ob restoru... recimo da bo zadeva polna virusov in bom hotel vse skupaj povozit. |
Definitivno velikih fajlov ne moreš kopirat na fat32, kateri ima omejitev na 4 gb velike fajle. Priporočam ti da to particijo formatiraš na NTFS nartediš gor backup z dotičnim programom, ki je že v windows 7 in to je to, na macu si pa namestiš program NTFS for mac osx, ali vneseš proceduro v terminal, da omogočiš sSLju da zna pisat na ntfs in je stvar rešena.
S to varnostno kopijo rešiš vse nastavitve ter datoteke ter vse sistemske nastavitve ter inštalacije oz. od zadnje varnostne kopije.
V glavnem to je to 
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 17.04.2011 19:55:00 |
|
THX obema.
Edino še ne vem, če lahko file, ki so na ntfs particiji "spravim" v zip in skopiram na mac server (preko smbja).
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 17.04.2011 20:45:56 |
|
macata je napisal/a: | THX obema.
Edino še ne vem, če lahko file, ki so na ntfs particiji "spravim" v zip in skopiram na mac server (preko smbja). |
seveda lahko, ampak moreš imeti v tem direktoriju na macu nastavljene pravice za pisanje
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 18.04.2011 00:05:08 |
|
Kje je problem, da Windows 7 ne vidijo OSX 10.6 z delujočim smb sharingom.
sem obupal... 
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 18.04.2011 00:20:36 |
|
macata je napisal/a: | Kje je problem, da Windows 7 ne vidijo OSX 10.6 z delujočim smb sharingom.
sem obupal...  |
nimaš jih v isti workgrupu kot osx če bi rad vseeno dostopal na maca v vrstico run vpiši \\ime računalnika mac ali \\ip naslov od maca tukaj je potrebno naslednje
izklop firewalla
nastavitev pravic do sharanega direktorija
oba računalnika moreta biti v istem omrežju
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 18.04.2011 08:01:15 |
|
No, zdaj pa dela...
Se vidi da sem čist ven iz Winsov. Saj v bistvu sem moral še na XPjih uporabljat tale \\ sam se nisem več spomnil...
Hvala za pomoč. (nkol pozabu!)
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 18.04.2011 08:55:02 |
|
macata je napisal/a: | No, zdaj pa dela...
Se vidi da sem čist ven iz Winsov. Saj v bistvu sem moral še na XPjih uporabljat tale \\ sam se nisem več spomnil...
Hvala za pomoč. (nkol pozabu!) |
zato pa smo tukaj da pomagamo 
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 05.09.2011 15:25:01 |
|
No pa spet nekaj ne znam na Win 7.
Kako dopovem Win7, da bi se rad zlogiral na server z drugim userjem in ne s tistim, ki si ga je zapomnil.
Zdaj ko vpišem \\192.168.0.xxx se mi kar priklopi, ampak z userjem, ki ne vidi na serverju praktično ničesar. Jaz bi pa rad, da me vpraša za username.
Pa še nekaj:
Imam Win7 starter. A je v tem problem, da ne morem odklopit mrežnega diska, ko je enkrat priklopljen. Ko desnokliknem na Network, mi ne ponudi nobenega priklopljenega diska, čeprav je priklopljen.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 05.09.2011 18:08:41 |
|
A res noben ne ve,
al sem preveč zakompliciral vprašanje?
Bi bil res hvaležen za pomoč.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Pivka |
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 05.09.2011 21:27:14 |
|
macata je napisal/a: | No pa spet nekaj ne znam na Win 7.
Kako dopovem Win7, da bi se rad zlogiral na server z drugim userjem in ne s tistim, ki si ga je zapomnil.
Zdaj ko vpišem \\192.168.0.xxx se mi kar priklopi, ampak z userjem, ki ne vidi na serverju praktično ničesar. Jaz bi pa rad, da me vpraša za username.
|
Probaj izbrisati cache, piškotke, shranjena gesla v brskalniku.
|
 |
Premaknjeno: Tor 06. Sep 2011 08:33. |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 06.09.2011 10:35:03 |
|
macata je napisal/a: | A res noben ne ve,
al sem preveč zakompliciral vprašanje?
Bi bil res hvaležen za pomoč. |
1. Odpreš Explorer
2. Map network drive
3. Izbereš Connect using different credentials
To je to.
|
 |
Jabček
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 06.09.2011 11:12:16 |
|
[quote="benja8151"] macata je napisal/a: | No pa spet nekaj ne znam na Win 7.
|
\\192.168.0.xxx\SHARENAME /USER: ImeUporabnika in enter, potem te vpraša za geslo in to je to.
Primer poveze na strežnik, ki ima share z imenov "Docs": \\192.168.1.1\Docs /user:Janez
lp
Aleš
_________________ lp
Aleš
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 06.09.2011 11:28:55 |
|
E to je to. Hvala.
Sicer mi ne sprejme gesla (nimam pojma zakaj).
A to je po slovensko:
"Pri vzpostavitvi povezave uporabi drugačne poverilnice"
... upam da ne bodo OSX prevajal v Slovenščino.

|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 06.09.2011 11:34:16 |
|
Javlja mi, da je že prijavljen z drugim uporabnikom.
V "Prekini povezavo z mrežnim pogonom" pa ni ničesar.
A se da odlogirat uporabnika še kako drugače, kot z restartom.
|
 |
Jabček
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 06.09.2011 11:34:36 |
|
Kam se povezuješ? Je to Windows strežnik ali MAC strežnik ali navaden mac?
Poskusiš lahko z \\192.168.1.1\ImeShare /USER:imeračunalnika\imeuporabnika
Če imaš na strežniku vklopljen Firewall, glej da je file sharing spuščen skozi FW.
lp
Aleš
_________________ lp
Aleš
|
 |