Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Imac 24" težava. Prosim pomoč
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 04.04.2011 22:43:35
Imac 24" težava. Prosim pomoč
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdravljeni,

Imam imaca 24" in do sedaj 2,5 leti je deloval brez težav. Danes zjutraj pa se je začelo. Ob prižigu se je na ekranu pojavil znak z mapico in na njej vprašaj. Computer sem resetiral in je deloval celi dan...do večera. Zvečer je zablokiral in sedaj se več ne prižge.

Ob prižigu vse deluje normalno potem pa se sliši kot da noče zagnati disk in pojavi se mapica s ? na modrem ozadju.

Probal sem vstavit inštalacijski cd z mac OS a ko piše izberi disk na katerega naj inštalira izbira ni mogoča.

Prosim za pomoč...in samo ne mi rečt da mi je crknil disk...ker sem fotograf in imam ogromno pomembnih stvari na disku....o joj...pa še spletno stran si delam.

hvala za vse info.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 04.04.2011 22:56:38
Hja, po moje je ravno disk.

Sam bi poskusil naslednje (kar pa ni nujno najboljša možnost):

Zunanji firewire disk, na katerega inštaliraš frišen OS. Računalnik potem zbudiš s tega diska (System preferences, startup disk in izbereš ta, zunanji disk). Potem pa poskusiš skopirat podatke s starega na novi disk. Če z diskom ni nič dramatičnega, bo šlo. Sicer pa se boš moral verjetno obrniti na koga, ki rešuje podatke z diskov.

Good luck!
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 04.04.2011 22:58:16
disk je sel. ampak vseeno lahko se kaj resis z njega, vendar ga bo treba ven dat, priklopit nakako win masino (ker ima vec recovery utilitiev) in skenirat.

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 04.04.2011 23:04:24
ravno to kar mi je trenutno najmanj potrebno Sad

in mogoče poznate koga, ki se ukvarja z reševanjem diskov? Probal bom sicer sam, a če nebo šlo...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 04.04.2011 23:04:34
Re: Imac 24" težava. Prosim pomoč
sivko je napisal/a:
Prosim za pomoč...in samo ne mi rečt da mi je crknil disk...ker sem fotograf in imam ogromno pomembnih stvari na disku....o joj...pa še spletno stran si delam.

Ne bi rad bil nesramen, ampak a nam hoces povedati, da nimas nobenega backupa pomembnih stvari na disku? Se posebej, ce se s tem ukvarjas profesionalno...

Kot ti je ze predlagal token; mogoce se bo dalo nekaj podatkov resit z diska; vsekakor pa ne pricakuj, da vsega.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #6   Objavljeno 04.04.2011 23:06:25
sivko je napisal/a:
ravno to kar mi je trenutno najmanj potrebno Sad

in mogoče poznate koga, ki se ukvarja z reševanjem diskov? Probal bom sicer sam, a če nebo šlo...

Ce nisi lih podkovan v teh stvareh, se sam raje ne spravljaj zraven k temu! Ce je disk karkoli pokvarjen, je sedaj izredno pomembno, da se nanj NIC ne zapisuje. Tako, da ce bos podatke reseval sam s kaksnim programom, poskrbi, da se resene datoteke kopirajo na nek fizicno drug disk in ne na tega na katerem resujes!
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 04.04.2011 23:13:55
dejanb
hja....shranjujem drugače na zunanji disk...a zadnjih nekaj mesecev sem bil bolj len v tej smeri.... Sad

upam, da se bo jutri zjutraj še zadnjič pognal in da lahko rešim kar se rešiti da.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #8   Objavljeno 04.04.2011 23:17:27
Re: dejanb
sivko je napisal/a:
hja....shranjujem drugače na zunanji disk...a zadnjih nekaj mesecev sem bil bolj len v tej smeri.... Sad

upam, da se bo jutri zjutraj še zadnjič pognal in da lahko rešim kar se rešiti da.

Jaz vec raje ne bi poskusal z zaganjanjem. Cimprej se pozanimaj glede resevanja podatkov. Ce malo pogooglas hitro najdes nekaj firm v Sloveniji, ki se ukvarjajo s tem. Npr:
http://www.kotar.si/resevanje_podatkov/
Ne vem pa, ce so lih konkretno ti v redu. Niti ne vem kaksno ceno imajo. Vprasati pa ni greh. Smile
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 04.04.2011 23:17:28
computer se je zbudil....uf...sedaj pa hitro rešit kar se da...hvala vsem.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 04.04.2011 23:30:18
sivko je napisal/a:
computer se je zbudil....uf...sedaj pa hitro rešit kar se da...hvala vsem.

Predlagam ti, da ne kopiraš na kak disk, kjer imaš bistvene podatke. Vzami en prazen disk al pa spravi na DVD kar je bistvenega.

Pa še to.
Najbolje bi bilo, da štartaš mašino iz zunanjega diska, ne pa iz tega, ki se je sesul.

----
Sem imel pred leti probleme, ko sem odpiral teke "rešene" file (predvsem AI). Sem jih odprl iz CDja in se je ob spravljanju na disk sesuval AI. Prišlo je do tega, da se je spet sesul na frišno inštaliran disk. Potem sem rešil tako, da sem sesut file odprl, in copy/paste v nov file in save. Pol je blo pa OK. So bli pa fili rešeni z Nortonom, ki mu je uspelo narediti tudi to, da je združil kar dva fila skupaj in je bla cela štala.

----
Drugič sem pa dal rešit en disk. Naročil sem pregled in oceno stroška, oni so mi pa rešili vse podatke in zaračunali skoraj 2000 EUR. Potem smo se pregovarjali, kdo je kaj narobe razumel ... skratka slabe izkušnje.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 04.04.2011 23:36:09
kotar ima okvirno ceno 400ojro za 500gb disk. odvisno spet koliko je tezavno. tudi odkupujejo kaput diske, ce slucajno ne veste kam z mrtvimi diski

Stevie Jabuk

Kraj: PREKMURJELAND
Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 05.04.2011 16:08:42
em... ja to se meni zgodilo z macbook-om in ja drugega ti ni da kupiš novi disk in inštaliraš znova... podatke pa preneseš...

če ti gre not ... pa čim prej kaki image narediti diska da potem samo nazaj daš...

pa res čim prej ne da ti disk odpove... Smile

lp
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 05.04.2011 16:36:45
Ja danes dobim zunanji disk na katerega si bom naredil backup. Zanima me, ali je dovolj da back up naredim v time machine.....ali morem narediti image? Želel bi naredit takšen back up...da bi mi vsi programi in vse ostalo.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #14   Objavljeno 06.04.2011 07:52:32
Ne glede na želje, si moraš postavit prioritete. IMHO so podatki daleč najpomembnejši... ostalo pač poinstaliraš ponovno.
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Kraj: Medvode
Moški

Prispevek: #15   Objavljeno 06.04.2011 08:00:24
Jaz bi najprej na varno spravil dokumente... in potem, ce bo disk se "ziv", probal se Time Machine backup narediti ...

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #16   Objavljeno 06.04.2011 08:52:45
NA VSAK NAČIN ne štartaj mašine iz razsutega diska.
Ni nujno, da je z diskom kaj narobe. Lhko so se usuli samo podatki (zmanjkalo elektrike, optimizacije diska, itd.)

Če si že kupil nov disk, naredi frišno inštalacijo, stari disk pa prikluči eksterno.

Pride prav recimo USB-SATA adapter, da lahko disk prikopiš na USB in pogledaš, kaj lahko rešiš.
http://www.enaa.com/oddelki/conrad/izd_3671_co974903_digitalni_adapter_za_trdi_disk_usb

Jaz ga mam in deluje.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #17   Objavljeno 06.04.2011 08:59:20
Pa še to.

Kot ti je že Jest predlagal, najprej reši podatke.

Pomoje naredi poln image kar na DVDje. In potem rešuj le podatke, ki jih rabiš. Ne kar vsega, ker večino tiste šare ne rabiš. Samo povečaš možnost prenosa napak na "frišen" sistem.

S Time Machine znaš prekopirat napake tudi na nov disk. Ni nujno, ampak jaz se tega izogibam pri razsutih diskih.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #18   Objavljeno 06.04.2011 09:08:41
če naredi TM backup nebo nič zajebu. Kako če napake prekopirat? Potem je to SW problem in ne HW problem. Itak pa je TM navaden folder .. tako da nevem zakaj bi peku na DVDje
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #19   Objavljeno 06.04.2011 11:07:24
no9 je napisal/a:
če naredi TM backup nebo nič zajebu. Kako če napake prekopirat? Potem je to SW problem in ne HW problem. Itak pa je TM navaden folder .. tako da nevem zakaj bi peku na DVDje

Na DVDje zato, da se ne more nič več spremenit, ko šariš po teh podatkih z raznimi programi za reševanje.

----
Napake so lahko v samih filih. Če je disk nekaj nekontrolirano zapisal, se recimo to vidi v fotki kot nek bresvezen vzorec na določenem delu fotke. Če je fotka pomembna, je lahko tudi to OK.

Meni se je zgodilo, da je bil povožen end_of_file in sta se združila dva fila v enega. Illustrator je to kolobocijo sicer odprl, a ko sem stvar editiral, se je razsul. Potem sem skopiral samo objekte, ki sem jih rabil v nov file (copy/paste) in naprej normalno uporabljal. Če pa sem te razsute file samo skopiral na nov disk, so se najprej sesuval programi, potem pa je še enkrat odletel disk. Mislim da je bil najbolj problem s fonti. Je pa res, da je blo to še na sistemu 9.

Če mi verjamete, al pa ne.

----
Saj je isti problem z mirror na RAID diskih. Če je kontroler narejen tako, da vzporedno piše na oba diska hkrati je OK. Če pa najprej napiše na en disk, potem pa kopira na drugi, se napaka iz 1. diska podvoji na drugem in je šla varnost v maloro.
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #20   Objavljeno 06.04.2011 15:53:44
Back up sem naredil na en zunanji disk.....pomembne datoteka pa imam na drugem zunanjem disku.

Zanima me, če se mi v naslednjih dneh slučajno disk sesuje (trenutno že dva dni dela brez problemov- mogoče je bila muha enodnevnica) , ali z back up-om narjenim s time machinom.....ko na nov disk naložim nov OS X in dam back up...ali bom imel na novem disku vse inštalacije, programe itd.....ali back up prenese le dokumente....inštalacij pa ne.

Sem pač bolj neznan v teh stvareh.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani