Peticija multiApple | |||||||
Zato pa je sloveenščina takšna kot je: včasih je potrebno pač elemente stavka prilagoditi lp |
|||||||
![]() |
|||||||
Še ena cvetka: Minister - Helikopter Ministrski stolček - Helikopterski napad. Od kje je tisti e v helikopterski in kam je izginil v ministrski? Za tole obstaja celo pravilo, ki ga pa do pred kratkim sploh nisem poznal. Na takšne zadeve bi, po mojem mnenju, morali dajati veliko več povdarka že v šoli. Kdo bo prvi? Kakšno je pravilo? |
|||||||
![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Kaj pa recimo kanister, bunker, pisker... Ne gremo se kviz. Če veš pravilo napiši, drugače pa raje ne. Ugiba lahko vsak sam tudi. |
|||||||
![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() Dvoje izmed zanimivih pravil sta tudi različni uporabi besedic isti in enak, pa pravilo, kje pišemo prek in preko. Recimo, pravilno je tako, da sosedu sporočilo pošlješ prek e-pošte, časopis mu pa vržeš prekO ograje. Najenostavnejša razlaga pravila gre tako, da se e-pošte kot pojma v osnovni ne moreš odatkniti, ograje pa se lahko. _________________ -- Mac Pro (Early 2009) 8-Core 2,26GHz s 1 TB WD Caviar Black diska in ATI Radeon HD 4870 MacBook Pro (april 2010) 17'' z i7 procesorjem iPhone 4 Focusrite Saffire, FireWire zvočna kartica in ostali audio pripomočki |
|||||||
![]() |
|||||||
Jaz se ne čudim, da so te določeni napadli na forumu (ko sem prebiral to temo). Poglej kako ignorantski in napadel način pisanja imaš?!?!?! Daj se nauči malo splošne etike in obnašanja! Pa kdo si, da daješ nasvete kaj lahko pišemo in kaj ne? Debata je zanimiva in prav je da lahko vsak napiše kaj si želi! lp |
|||||||
![]() |
|||||||
Če se podstava končuje na m, n, r, l ali v, j, lj, nj, pa tudi na p, b, f in t, d, se -ski samo dodaja (neobstoječi samoglasnik se pri tem praviloma ne zapisuje). Posebnost: Nemi e ali nemi e plus soglasnik pred -ski opuščamo. |
|||||||
![]() |
|||||||
Mene pravzaprav boli kurac, kdo si ti in tvoje mnenje. Komot ignoriraš temo, če te kaj moti. Če boš pa pisal nizkointeligentne bedarije, si bom pa jaz tudi vzel neko pravico (po tvoje), da napišem kaj si želim. Ja, in žalil te bom tudi od zdaj dalje. Ti si s svojimi odgovori totalno pokazal, da nimaš pojma o zadevi. Ja Lahko pa še naprej pišeš neumnosti, ki misliš, da so ok. Lahko pa komot spelješ iz te teme. Bo morda celo bolje zate, da se ne boš blamiral s tvojimi nizkointeligentnimi prispevki, ki prispevajo k strokovnosti teme manj kot moja mama pripomore k lokalizaciji OS-a. Jasno! V glavnem, lahko tudi odjebe*, kar se mene tiče. Lahko pa tudi napišeš še kakšen post, da bo bolj zanimivo in boš še bolj pokazal kakšen kreten si. Jasno? nazaj na resne teme. @iApple Good point. Vsi samostalniki, ki imajo v drugem sklonu e, ga imajo tudi v tem primeru: Koga ali česa: ministra, helikopterja, kanistra,... |
|||||||
![]() |
|||||||
dejte še naprej Kopiraj ----> Prilepi iz osnovnošolskih slovničnih učbenikov v poste limat. Je prav zabavno. Še najbolj tista lekcija "Kam je izginil E" S stola sem padel od smeha, ko se je nekomu razcepila osebnost in je v istem postu modroval o slovnici in prav prostaško obračunal z drugače mislečimi. Take raznolikosti se navlečeš samo če intenzivno prebiraš angleško leposlovje in te zmanjka nekje med bivanjskimi vprašanji Shekaspeara in strahom pred prihodom Adamsovih Vogonov. Skratka, brati je potrebno v več jezikih in dosežek je, ko ti angleške slikanice niso več dovolj. To nam daje širino, ki je potrebna, da smo tolerantni eden do drugega. Prav zgornji posti so priča dejstvu kako zelo se moramo oklepati materinščine, brez da bi šli v prevajanje OSX. Prevodi OS so nadgradnja, ki si jo zaslužijo samo narodi, ki se zavedajo pomena svojega jezika. Problem zgornjih debat je predvsem v stanju duha in metodologiji reševnja težav (problema) od bolj pomembnega k manj pomembnemu. Mi smo se seveda odločili za manj produktivno metodo: - najprej bomo ugotovili kam so izginili vsi "E"ji (medtem se bodo v grobovih obračale naše tovarišice slovenščine), - nadaljevali bomo s tem, da bomo Toporišič pisali z malo začetnico in s tem posredno povedali kako nepomembno je vse tisto kar je zananost naredila za slovenski jezik (pri tem ne bomo pozabili stavkov opremiti z "bolimekurac"), - zapletali se bomo v nepomembna tehnična vprašanja kako bomo nekaj poimenovali in se zgražali nad prevodom besede "Scan", ki da ima nezveneče ime in zaradi dolžine neprijetno dolg Gumb, Meni ali pač v OS namenjeno mu pozicijo (da nas ni sram, da tisočletje kljubovanja slovenkega jezika primerjamo z nekimi tehničnimi vprašanji, ki so vsa po vrsti rešljiva) - nadalje bomo modrovali o enostavnosti angleščine, o primernosti brez števila, sklonov in oblik spreganja v bistvu pa sporočali bralcem kako "blazn fensi" smo ker uporabljamo (pazi to) drugi jezik - na koncu bomo šele v drobnem tisku govorili o načelnih pravicah Slovencev in se pri tem skoraj sramovali lastnega porekla in dejstva, da nam gre za "naravni prav" in bomo ZDRAVI NACIONALISTI samo še skromno v družinskem krogu in v upanju, da nas nihče ne vidi in sliši kaj mislimo. Z veseljm ugotavljam, da poleg sveta evrčkov obstaja še kak drug svet in da vrednote z druge strani pozna tudi veliko bralcev in avtorjev v tej temi. Razumem vas, da se vam ne ljubi zapletati v neproduktivno besedičenje in se zahvaljujem ker ste se potegnili svoj "native lenguage" _________________ Gotterdammerung |
|||||||
![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Sicer pa še en troll post brez repa in glave, ki sploh ni povezan s temo. BTW, osnovno šolo sem zapustil pred 27 leti in imam še vedno več pojma o slovenščini, kot ti, prostak, in razni tileni... Kreteni, funkcionalno nepismeni... Seveda pa s temi posti tudi sami kažete svoje nazore. Če ne zagovarjam istih zadev, kot ti, sem takoj arogantnež in (razne druge žaljivke, ki jih je tilen začel prvi uporabljati brez razloga). Morda bi lahko začel razmišljati s svojim razumom in ne z nacionalističnimi čustvi. Pa še nekaj. Prav dol mi visi za sloveščino. Imam jo tukaj in jo uporabljam, ker je to najlažja možnost v Sloveniji. Da bi pa dol padal, kako je lepa in oh in sploh mi pa na kraj pameti ne pade. Če ne bi ravno Trubar kaj prevedel, bi pač malo po češko zavijali. In kaj bi nam manjkalo? IMO čisto nič. Pa svoje nadute, arogantne poste si nekam vtakni. Saj poskušam razumeti vse, ki niste na dovolj razvitem nivoju, da bi lahko spremljali debato in potem, ko vam zmanjka argumentov začnete z žaljenjem in zmerjanjem. Jasno? In najbolj kredibilno je omenjati "e-je", ki so izginili, nisi pa niti poskušal odgovoriti na vprašanje, ki se ti zdi "smešno". Se pravi nimaš pojma o zadevi le rad se malo "buniš", kot vsak povprečen slovencelj. Ajd, fantje, začnite zlivai žolč... ![]() Pa za vse slovenceljne: Is much better to travel hopefully than to arrive ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
spaKnt splunt Terapija je končana. 30 evrčkov bo tale zalivka. Čez 6 mesecev bova pa še kamn spucala. ps tole nima repa in glave ..... pa še to ne vsem. _________________ Gotterdammerung |
|||||||
![]() |
|||||||
Ob tvojem zaključku teme, ti s stališča "nacionalnega interesa", dam kar prav. Konec koncev bom imel še vedno izbiro, uporabljati angleško verzijo sistem. Srčno upam, da ne bo obstoj lokalizirane verzije poslabšal moje uporabniške izkušnje v angleškem OSX. Glede Slovenščine in tehničnih tujk na splošno, pa me moti, da ne moremo "legalizirati" uporabe tujk, tako kot recimo v Nemščini, kjer so tujke povsem normalna stvar. Le vse so srednjega spola. Pomoje bi manj pokvarile jezik, kot neke nadebudne domislice parih egocentričnih slavitičnih izbrancev, ki nimajo pojma o tehničnih izrazih in jim s poslovenjenjem celo spremenijo pomen. Samo zato, da se ve, kdo se je spomnil nove slovenske besede. Tale članek je dober predlog: http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000329.html |
|||||||
![]() |
|||||||
Kako poslovenjajo "online"! http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000218.html še mal olja na ogenj ... ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
In pazi, da ne boč postal arogantnež in prostak, ker izpostavljaš svoje mnenje in ga zagovarjaš. Seveda je pa slovenceljnom blizu tista: Če nisi z nami, si proti nam. Bobi, kot ti zagovarjaš uporabo slovenščine, jaz zagovarjam neuporabo le-te v računalniških zadevah. |
|||||||
![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Sicer ne razumeš kaj pomeni, je pa (verjetno) po Slovensko in ne trpi Nacionalni ponos! ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
Pa super da imaš BMW - vsaj nekaj na tebi ali v povezavi s tabo, kar je lahko cenjeno!!!!!!!! Drugače si pa samo eden izmed kretenov, ki nimajo kaj za dati ali pokazati, razen kakšne materialne dobrine. Če česa ne razumeš, ti z veseljem pomagamo! Saj veš, prvi korak k ozdravitvi od bolezni (in kretenizma) je da priznaš da si bolan oz. da si kreten! |
|||||||
![]() |
|||||||
sem mislil, da z leti pride modrost....k tebi je prišla le norost Lahko pa se dobiva na pijači, da še ti v obraz povem, da se ne rabiš smilit sam sebi in da si kreten. Očitno nisi niti dovolj pameten, da bi se znal zagovarjat na inteligenten način in ne na tak kot se - oprostite, da se sam tudi sedaj obnašam kot kreten, vendar se mi vedno bolj zdi, da je osnovna šola izpred 27 let tudi zadnja šola, ki si jo obiskal! |
|||||||
![]() |
« Poglej prejšnjo temo - Mac OS - Poglej naslednjo temo » | Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |