Jabuk
Prehod na Apple oz. iMac
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Škofja Loka
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 17.01.2011 21:29:54
Prehod na Apple oz. iMac
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Zdravo!

Sem nov uporabnik na forumu,tako da se opravičujem če že obstaja tej temi podobna tema.

Skratka resno razmišljam o prehodu na iMac. Sedaj pa me zanima kateri iMac se najbol splača kupiti. Predvsem me zanima bistvena razlika med i3 in i5. Računalnik bi bil večino za uporabo Adobe programov ( torej Photoshop, Illustrator, Indesign etc ), poleg tega pa bi se še uporabljal za 3D modeliranje ( 3ds max ), vendar ne na neki ultra profesionalni rabi. Ker že dolgo nisem kupoval računalnika ipd stvari, bi mi vsaka informacija, ki se mogoče vam zdi samoumevna prišla prav. Največja dilema se mi postavlja ali kupiti i5 in 22" ali i3 in 27". Ker pa se ne spoznam pa me zanima če je vredno reskirati velikost zaslona za moje namene in kupiti i5 ali vstrajati na i3 ter pridobiti velikost zaslona.

trenutno sem gledal ta dva računalnika.pa vas prosim če mi lahko kdo pove slabosti/prednosti le teh.

http://www.ispot.si/tst/ispot/details/620/28/mac/imac/imac-27/apple-imac-27

http://www.ispot.si/tst/ispot/details/625/37/mac/imac/imac-21.5/apple-imac-21,5

hvala in lep pozdrav
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 17.01.2011 21:40:06
Jaz bi šel na 27" in vzel vsaj i5 model.
V italiji ga dobiš že za 1900€
Link: http://store.apple.com/it/browse/home/shop_mac/family/imac
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 17.01.2011 21:55:39
za tak denar ga dobim tu kot član iknow kluba. sam študentska denarnica trpi in je usakih 100eu pomembnih zato sem v tej dilemi.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 17.01.2011 22:02:04
odvisno koliko ti pomeni velikost ekrana.

Jest naprimer bi vzel 27" ker si na 21" ne predstavljam 3D risat, že 27 mi je včasih premajhen, 30" je pa ravno prav (preveč bi bilo že brezveze).

Na i3 procesorju boš brez težav uporabljaj 3ds max, pri photoshopu bi se pa mogoče lahko kaj zataknilo, že meni se na mac osX photoshpu na i7 kdaj kar malce zatakne

Predlagam ti da greš v bigbang, istore... in preveriš razliko v velikosti ekrana, kako se opazi pri delu... in se potem odločiš.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 17.01.2011 22:08:09
če prav razumem po tvojem postu sodeč je 3ds max manj zahteven od PS? Nekak mi ni logično Embarassed PS sicer uporabljam izključno za obdelavo fotk. Glede zaslona je tako da me bolj vleče na 27" saj mam trenutno doma na laptop priklopljen 22" pa me učasih prime da bi blo še večje oz. velikokrat, če me nebi potem bi se že odločil za 22" i5, tako pa cincam. Recimo i3 pa nekaj dodatnega rama? bi to šlo ali ne?. Kje se kažejo bistvene razlike i3 proti i5 ?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #6   Objavljeno 17.01.2011 22:14:45
Vem da imajo v službi pri mojem fotru kar slabe procesorje in na njih 3ds laufa brez problema je pa res da imajo 4GB rama.

Drugace pa po mojih lastnih izkušnjah je photoshop na Macu bolj požrešnejši od 3ds maxa na windows xp. Lahko pa da je z mojim photoshopom kaj narobe ker je crackan.

i3 in najbolje da 6-8gb rama bi delalo super.
Za i3 vs i5 pa malo vprašaj starega prijatelja Googla
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 17.01.2011 22:16:50
Zal je resnica taka, da je za te programe dobro imeti vec jeder. Problem pri Apple-u pa je, da je za izpolnitwv tega pogoja potrebno vzeti 27" model. Gledati je torej potrebno cisto desni model na applestore pri katerem v modrem tudi pise quad-core. Glede na to, da ni za profi rabo bo i5 model cisto v redu. Zatikanje na tem modelu je pa verjetno zardi premajhne kolicine pomnilnika. Vec 8 gb v tej masini je pa ze idealno in je potem za dobra 3 leta mir, ce se software ne bo prevec spreminjal.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Drevo na vzhodu
Moški

Prispevek: #8   Objavljeno 18.01.2011 15:54:23
Če računalnik ne rabiš takoj (danes), bi jaz malenkost še počakal, saj se zna zgoditi, da bodo marca/aprila osvežili računalnike.

Sandy Bridge je bil pred kratkim predstavljen ...
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 18.01.2011 20:31:57
In kaj bo to pomenil glede na ceno?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 18.01.2011 20:35:26
excalibur je napisal/a:

ne prov dost, razn to, da bo na bolhi 2eura cenejši. mislm, hitrejši, novejši bodo, cena bo prbližn enaka.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #11   Objavljeno 18.01.2011 20:55:10
hhsk je napisal/a:
excalibur je napisal/a:

ne prov dost, razn to, da bo na bolhi 2eura cenejši. mislm, hitrejši, novejši bodo, cena bo prbližn enaka.

kot sm že gor omenu, pač nimam dost pojma o imacih kako te spreminjajo in to...

torej kaj se bo spremenilo? proc bolši? bo za tak denar kot je zdej recimo i3 pol i5 al kako je to mišleno Smile katere stvari se ponavadi spreminjajo najbol,

še enkrat se opravičujem sam sem nov v jabučk svetu Embarassed
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 18.01.2011 21:24:17
no ja težko je rečt kaj točno bo.
vrjetno bolši procesor, ker točno bo ne vem, ker ne spremljam procesorske tehnilogije, al bo to quad al megaquad al kar kol.
boljša grafična kartica 100%, ker grafične so trenutno dost v vzponu.
mogoče večji diski za manj denarja.
več rama za manj denarja.
lahko da bo večji ekran, boljša resolucija

pač notri bodo zadeve take, kot nekak narekuje svetovna računalniška industrija.

ampak cena bo prbližn enaka kot zdej, 100eu+-
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #13   Objavljeno 18.01.2011 22:24:14
Glede na to, da misliš tehnično risat, raje izberi večji ekran.

Photoshop rabi dovolj RAMa. Za obdelavo fotk ne boš imel problemov. Prej se bo zataknilo pri disku, kot pri procesorju. Recimo hočeš resemplat 400 fotk na manjšo resolucijo ... največ časa vzame branje in pisanje na disk. Tu ti pomaga le RAIR ali SSD.

Delam že v Photoshopu od verzije 3 (če ne celo 2), in stalno so iste debate. Včasih je blo še razumljivo, ko si odpiral A4 fotko 10minut. Danes pa ni takih problemov niti pri poster velikostih. Problem se seli na video. Pri 2D grafiki procesor ni več neka omejitev. Bolj je problem v programih, ki ne podpirajo več jeder in ostalih hardwerskih zadev. Tudi optimizirani niso za posamezne platforme, ampak imajo enak source za Win in Mac in potem samo skompajlajo verzijo za Maca ... in posledično znajo Adobovi programi mnogo bolje delat na Winsih, kot na Macu. Za ostale ne vem, Adobe pa postaja že prav naporen s svojo monopolno držo in nezanimanjem za stare uporabnike.

Glede timinga, kdaj kupit ... kupi zdaj, če rabiš zdaj. Ne čakat kaj bo, ker potem lahko stalno čakaš. Itak se modeli menjajo na eno leto. In itak ne boš bajno profitiral. Še najbolj boš profitiral, če boš čimprej imel mašino in čimprej kaj zaslužil z njo.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #14   Objavljeno 18.01.2011 22:37:08
macata je napisal/a:
Glede na to, da misliš tehnično risat, raje izberi večji ekran.

Photoshop rabi dovolj RAMa. Za obdelavo fotk ne boš imel problemov. Prej se bo zataknilo pri disku, kot pri procesorju. Recimo hočeš resemplat 400 fotk na manjšo resolucijo ... največ časa vzame branje in pisanje na disk. Tu ti pomaga le RAIR ali SSD.

Delam že v Photoshopu od verzije 3 (če ne celo 2), in stalno so iste debate. Včasih je blo še razumljivo, ko si odpiral A4 fotko 10minut. Danes pa ni takih problemov niti pri poster velikostih. Problem se seli na video. Pri 2D grafiki procesor ni več neka omejitev. Bolj je problem v programih, ki ne podpirajo več jeder in ostalih hardwerskih zadev. Tudi optimizirani niso za posamezne platforme, ampak imajo enak source za Win in Mac in potem samo skompajlajo verzijo za Maca ... in posledično znajo Adobovi programi mnogo bolje delat na Winsih, kot na Macu. Za ostale ne vem, Adobe pa postaja že prav naporen s svojo monopolno držo in nezanimanjem za stare uporabnike.

Glede timinga, kdaj kupit ... kupi zdaj, če rabiš zdaj. Ne čakat kaj bo, ker potem lahko stalno čakaš. Itak se modeli menjajo na eno leto. In itak ne boš bajno profitiral. Še najbolj boš profitiral, če boš čimprej imel mašino in čimprej kaj zaslužil z njo.

tole glede tajminga se čist strinjam, potem lahko skoz čakam in nikol ne dočakam Smile ker zmer je samo še par mescev pa bodo mogoče napovedali čeznekajmesečno updejtanje sistema... Smile

glede tega podpiranja večjedernih zadevc, sm pa danes v xyz ( da ne bo reklame ) trgovini govoru s prodajalcem ( ki se ukvarja z avdio stvarmi ) glede tega in pravi da se mi glede na programe ki jih mislim uporabljat niti ne splača kupovat i5 ampak je ok tud i3 , ker eni programi itk ne podpirajo še teh najnovejših stvari tko da samo delo ne bo hitrejše na quad core... pa da se bolj splača kasnej ( beri : 2 leti ) kupit en SSD disk in s tem updejtat komp in velik pridobit. kakšno mnenje glede tega?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #15   Objavljeno 18.01.2011 22:37:56
Core 2 Duo oz. Core i3 in i5 (ki je v 21,5") se ne splaca kupiti ker gre za 2 jederni procesor. Sicer je za iTunes, web, pisanje dokumentov ta procesor vec kot dovolj ampak za video in obdelavo fotografij je trenutno smiseln nakup 4 jedernega procesorja. Prav tako je dobro k temu dodati 8GB DDR3 rama in cez cas (oz. takoj) neki SSD disk. Za SSD disk je seveda odvisno kako dopuscajo finance. V primeru, da sedaj kupis iMac s 4 jedernim procesorjem si za dobra 4 leta preskrbljen. Graficne v macih so bolj neki srednji razred ampak, ker so maci delavni racunalniki so te vec kot dovolj dobre.

Torej ce trenutno rabis vzami iMac 27" z Core i5. Ce pa res veliko delas z videjem ali pa slikami pa Cire i7 (vecnitnost). Zraven pa bi bilo dobro imeti 8 GB rama. Seveda stane taki mac cca. 2100 eur ampak bo drzal sigurno 4 leta.

Kako pa bo z imaci v prihodnje je pa vprasanje. Nekako dvomim, da bo core i5 2500 oz. i7 2600 model v 21,5" modelu saj bosta ta dva procesorja verjetno rezervirana za 27" model (oz. se za kakega vecjega). Graficne v Sandy Bridge procesorjih so sicer slabe v igrah ampak tehnologija Quick Sync je pa zelo dobra in hitra pri pretvorbi video formatov. Seveda je tukaj spet vprasanje kako bo Apple podprl Quick Sync (v primeru, da ga ne bo je ta vgrajena graficna bolj tako tako).

Sam bi, ce bi imel dovolj denarja takoj vzel zgoraj omenjen iMac. V nasprostnem primeru bi pa cakal, da se zacne pisati kaj vec o novih modelih.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani