Mac vprasanja | |||||
1. Imam priklopljeno logitech tipkovnico, kako zamenjam znaka y in z, je kako mozno nastaviti , da je afna na alt+v, pa se za znake {}[] 2.macmini se dosti segreva, ali je kaksen programcek, da mi kaze temperature v macminiju 3.koliko bi se poznalo pri hitrosti pri menjavi 5400 2.5" z SSD 4.priklop mikrofona za delovanje s skype, ali velja bilokaksen mikrofon 5.kako avtomatsko priklopim share drive, ki je na synology NAS serverju 6.ce bi dal notri SSD, bo primanjkovalo prostora, a lahko spravim iTunes muziko, iPad itn spravim preko iScsi na NAS, da se ne bi zapisovalo na lokalni disk, ampak na NAS Hvala! |
|||||
![]() |
|||||
5. Dodaš ga v System Preferences-Accounts-Login Items (lahko s plusom al pa odneseš ikono od diska v okence, kjer so ostale autostart stvari. 6. Sem imel muziko na mrežnem disku, je delalo super, dokler ni odletel disk. Zdaj moram vse Playliste narest še enkrat. Kakorkoli že, pametno je, da je knjižnica z glazbo backupirana s Time Machine. |
|||||
![]() |
|||||
5. bom probal, zgleda enostavno 6.50g muzike, 10g ipad backup, podcasti,..., SSD pa velik samo 120G recimo 6a a lahko delam timemachine backup na synology NAS |
|||||
![]() |
|||||
Disk za Time Machine backup naj bi bil formatiran na Mac OS Extended (Journaled). |
|||||
![]() |
|||||
v NAS imam v raid1 dva diska, to se mi zdi bolj enostavno |
|||||
![]() |
|||||
Navaden disk iz NASa še nekako dobiš nazaj, če je pa v RAIDu je pa že bolj težko. Jaz sem imel BUFFALO Link Station z enim diskom in sem uspel dobit dol podatke, ko je odletel sistem na NASu. Če bi bil pa RAID, pa sploh ne vem, kako bi se lotil. Pa čeprav le RAID 1. |
|||||
![]() |
|||||
synology NAS, hibrid raid(notri mdadm) To si predstavljam, vsak disk v ext3/ext4, ce en odleti, mislim, da ne bi smelo biti problem dobiti podatkov. Ce pa dva.... |
|||||
![]() |
|||||
???? Tole pa ne zastopim kaj si hotel povedat. Torej kaj ti bo NAS če nimaš zadeve v nekem raidu, saj je namenjen shranjevanju podatkov mar ne?? Raid 1- odpoved enega diska, drugi deluje ter dostopaš do podatkov, rebuild je takšen, da pač porineš v NAS drugi disk (novi) in ti naredi avtomatski rebuild RAID 5- minimalno trije diski odpoved enega so vsi podatki še shranjeni odzivnost veliko počasnejša, saj računa kotroler pariteto RAID 6 minimalno štirje diski odpoveta lahko dva diska, podatki so v tem primeru še vedno delujoči odzivnost zelo slaba RAID 10. minimalno štirje diski skupek raida 1 plus raida 0 dobiš varnost ter odzivnost, odpoveta lahko dva diska. Tukaj nisem posebej omenil kako se diski "zložijo" ter kakšne kapacitete pridobiš z določenimi raidi itd... To je le zgolj hitro razložitev PS. NAS ala tipa bufalo itd so zelo zelo bogi zato priporočam Thecus NAS sisteme, kjer si jih lahko ogledate na tem linku http://trgovina.sistemko.si/kategorija/754-thecus-nas-sistemi |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
|||||
![]() |
|||||
NASi imajo po večini OS zapisan na disku. Konkretno pri LS se zgodi, da se ob izpadu elektrike zbluzi particija, na kateri je OS in NAS se ne postavi več. S tem, da z diskom ni nič narobe. Mam dve taki izkušnji - Pri mojem Link Stationu in pri kolegovem LaCie-ju. Ni blo druge, kot diske pobrat ven in skopirat podatke. Če bi imel kak RAID, ki ima podatke zapisane na več diskih, rata zadeva kar zabavna. ![]() Približno tako, kot je napisal pj. Če crkne RAID kontroler je maš velik problem. Jaz sem si postavil server na Miniju s TimeMachinom, tremi zunanjimi diski in enim dodatnim ohišjem za rezervo. In zdaj se počutim dokaj varno. ![]() http://www.jabuk.si/pbb/viewtopic.php?t=11108&highlight=file+server ![]() |
|||||
![]() |
|||||
a lahko kdo pomaga pri tipkovnici. Prosim |
|||||
![]() |
|||||
Nasi imajo ponavadi svoj os zapisan na spominski kartici in teče čisto ločeno od diskov, ki so vgrajeni v sami NAS. LS NASi niso vredni pol p.... hladne vode če ti zbluzi particija ob izpadu elektrike. Sicer je na vsakem računalniku, nasu, strežniku itd.. uporabljati UPS zadevo, tak oda v primeru izpada štroma, ne vrže vse naprave dol, ampak je čas da se zaustavijo same po določenen času (za več naprav, se da urediti s skriptami) Pa še nekaj, NAS sistemi morejo biti dovolj pametni da znajo narediti sami rebuilt raida ali znati opozarjati, da se je raid sesul, oz. da je disk crknil. Vem da to brez problemov delata QNAP ter THECUS |
|||||
![]() |
|||||
tuki nimaš kej nardit velik ... vse razvijalce jebejo oklepaji. dej na slovensko tipkovnico in se navadi na: alt + ž = \ (backslash) shift + alt + ž = | alt + š = [ alt + ð = ] shift + alt + š = { shift + alt + ð = } alt + n = ~ alt + ć = ^ shift + alt + 2 = @ lp |
|||||
![]() |
|||||
delam in v linuxu in v macu, pa se kdaj v win pa kvm, ista tipkovnica a res ni kaksnega nacina, iste tipke, na vecih OSih |
|||||
![]() |
|||||
za popolno uskladitev tipk Logitecha, pa uporabiš program Ukelele. ampak bo verjetno kar nekaj dela... ![]() edit: - tipkovnica: http://jonas.siol.net/files/Slovenian.keylayout.zip - ukelele: http://scripts.sil.org/cms/scripts/page.php?site_id=nrsi&item_id=ukelele ali http://www.macupdate.com/app/mac/14495/ukelele |
|||||
![]() |
|||||
Ko pride macmini iz sleepa, si ne zapomni resolucije(ne vedno). Kako lahko to rešim? Ja se avtomatski sleep. Ce stisnem sleep, grem. Rad bi, da ce nisem za minijem x minut, da gre sam v sleep(to imam nastavljeno v pref., vendar nikdar ne gre sam v sleep). |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |