64-bitni SL | |||||
Imam iMaca, i5 2,8 GHz quad core in SL 10.6.4. Ker SL reklamirajo kot 64 bitni sistem, sem mislil, da tako tudi deluje, vendar sem slučajno pri nastavitvah (jabuček, about this mac, more info) v zavihku "software" opazil, da piše "64-bit Kernel and Extensions: NO". Ko klinem nižje na "applications", vidim, da je pri veliko programih v stolpču "64-Bit (Intel)", navedeno YES, pri programih od iLife-a (iMovie, iDVD,...) pa je navedeno NO. Ali to pomeni, da iLife aplikacije ne delajo v 64-bitnem okolju?? Mi potem ne bo zaznalo več kot 4 GB Rama? V kratkem nameravam namreč namestiti Logic Studio in dodatnih 4 GB Rama, saj delam z veliko VST instrumenti in plugini ter efekti, ki požrejo veliko rama, pa tudi video projectov s final cutom se nameravam lotiti, zato me zanima, v čem je haklc? Nekaj sem že prebiral,d a držiš tipki 6 in 4, oziroma, da v neki datoteki nastaviš 64 bitni zagon, vendar ne zastopim ravno najbolje, v čem je point. Torej, da povzamem, kaj in kako naredim, da bom imel 64bitni sistem in da bom lahko delal z 8GB rama? Pa še spotoma me zanima, v čem je razlika (en stolpec pred "64-Bit (Intel)) med Universal in Intel v stolpcu "Kind"? Programi iLife imajo zaveden Universal Kind, nekateri drugi pa Intel Kind. Najlepša hvala za odgovore. |
|||||
![]() |
|||||
KO bos dodal RAM, ga bo Snow Leopard lepo uporabljal. |
|||||
![]() |
|||||
OK, super, hvala. Ampak, v čem je pa potem fora 64bitnega sistema. Ali ni tudi v tem, da aplikacije tečejo hitreje in bolj tekoče? |
|||||
![]() |
|||||
Universal aplikacije so da delujejo tudi na Ne Intel procesorjih to pomeni na starejših Mac-ih, Intel pa edino na novekših sistemih, ki imajo Intel procesor. Tukaj si lahko prebereš veliko stvari o teh zadevah in kako spraviš svoj sistem v pravi 64 bitni sam delaj s pametjo in dvakrat preveri, če boš kaj spreminjal. http://netkas.org/?s=64-bit+support&sbutt=Go Je veliko stvari na tem forumu samo dobro moraš preverit ker je nekaj za pravega Apple ostalo v bistvu veliko več pa za PC-MAC hacintost sistem torej predelane PC variante. P.S. pravi 64bitni MAC veliko lepše deluje, če so prave 64bitne aplikacije LP |
|||||
![]() |
|||||
SL zna tudi pri 32 delovanju uporabljati 8 GB rama ali več, to ni win, ko 32 bitnem načinu uporablja samo 3 gb rama, čeprav jih imaš lahko notri 16 gb jih je smirgla za 5% za najlažji vklop 64 bit moda na SLju si daš en mali program gor ki si ti z enim klikom da 64 bitni mode, če ga potrebuješ mi sporoči mail da ti ga pošljem. |
|||||
![]() |
|||||
No to je pa malce preveč pavšalno - na MacPro-ju ravno tako delujejo enako dobro tudi 32-bitne aplikacije. Načeloma so res 64-bitne aplikacije hitrejše ampak razlike niso ne vem kako velike (lahko se pogovarjamo tam okoli 5%, sicer odvisno od posamezne aplikacije). Jaz sem to recimo primerjal z Lightroomom (je moja primarna aplikacija) in ni bilo nič presenetljivega. Zakaj pa se je Apple odločil, da bodo samo MacPro-ji ob nalaganju OS X-a startali 64-bitno pa tudi ni prav jasno (procesorji so tako ali tako že dalj časa vsi 64-bitni... LP |
|||||
![]() |
|||||
Ob spremljanju teme se mi kot lastniku Mac Pro sistema zastavijo nalsednja vprašanja. - kako preveriti, ali je sistem zagnan v 64-bitnega - kako vedeti, da je neka aplikacija 64-bitna - kako sistem, v primeru, da je še 32-biten, prestaviti v drug način Hvala! |
|||||
![]() |
|||||
SL je avtomatsko 64 bitni OS in na njemu brez problema tečejo 64 bitne aplikacije. Skoraj vsi procesi, znotraj SL so 64 bitne aplikacije. Evo stanje na 3 leta starem iMacu na katerem laufa SL: ![]() 64 bitni kernel in njegove extenzije pa pri OS X pridejo v poštev šele nad 96 GB RAMa. V praksi to pomeni, na strežniških sistemih. Domača računala, ponavadi nimajo toliko spomina. 64 bitne aplikacije, pa pri OS X laufajo tudi na 32 bitnem OS X kernelu. Slednje je na voljo vse od OS X 10.5 naprej. |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
KAKO SISTEM Z ZELO MALO TRUDA NASTAVITI V 64-biten: V /Library/Preferences/SystemConfiguration/ poišči datoteko com.apple.Boot.plist Skopiraj jo na namizje. Sedaj jo odpri, in v njo dodaj arch=x86_64 in sicer tako, da bo com.apple.Boot.plist izgledal takole: ....text pred tem.... <key>Kernel</key> <string>mach_kernel</string> <key>Kernel Flags</key> <string>arch=x86_64</string> ...text za tem...... Shrani, zapri in datoteko skopiraj nazaj v /Library/Preferences/SystemConfiguration/ Sedaj se bo sistem vedno zaganjal v 64-bit. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
To bi tudi mene zanimalo, če bi se komu dalo razložit. |
|||||
![]() |
|||||
aplikacije ki so pisane za 64 bit pridobiš veliko, praktično se tudi pozna. PS. to je res hitri odgovor ![]() _________________ SISTEMKO Gregor Zdolšek s.p. MCPS, MSCA, MCSAM, MCNPS,MCSE CISCO CCNA LINUX RHCE mail: grega@sistemko.net web: www.sistemko.net 041817919 |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |