Jabuk
Airport Express + router
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Kraj: Ljubljana
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 19.08.2010 10:01:04
Airport Express + router
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Par dni se že ukvarjam z "enostavno" inštalacijo Airport Express na router..

Zadeva je taka:

V pritličju hiše imam modem in router, iz routerja gre ena žična povezava do stacionarca in druga do powerline adapterja, ki vodi po elektriki internetni signal v prvo nadstropje do drugega powerline adapterja. Iz tega adapterja gre žični internet v Airport Express, ki naj bi mi razširil po prvem nadstropju brezžični signal.
V pritličju stacionarc deluje bp, in tudi signal po powerline adapterju pride do prvega nadstropja. Od tu naprej se zadeva zakomplicira.. nikakor se v prvem nadstropju ne morm povezat brezžično na internet preko Airport Express, dejansko sem inštaliral tako kot je v tutorialu...
Ker pač zadeva ni delovala po enostavni poti airport express inštalacijskega vodiča, sem začel sam vpisovat IPje in podobne zadeve... ne rata in ne rata... niso mi pa čist jasni IP naslovi in podobne zadeve.

V glavnem, zadeva ni ravno user friendly, kot je to pričakovano od applea, enostavno mi ne rata povezat routerja s kablom do airport expressa Sad

A je kdo hud strokovnjak za to, dam za pirček Wink
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 19.08.2010 10:52:17
torej ce priklopis kabel v prvem stuku iz powerline adap. v mrezno kartico v pc, imas internet?
jaz mislm da bi mogu airport ext. nastavit kot access point.
ce pa ostane kot router potem mors pa wan connection type nastavit v static oz. automatic ip- taka imena so pri mojem ruterju. pa potem mogoce vpisat ip od prejsnega ruterja z razlicno zadnjo cifro 192.168.1.6 recimo.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 19.08.2010 11:04:06
Tako ja, če vklopim kabel v stacionarca deluje, če pa priklopim airport express in ga inštaliram po vodiču (priklopi airport na router), pa ne deluje..
Zadeva naj bi bila enostavna.. ?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 19.08.2010 11:11:27
airport extreme mors nastavit kot access point oz. switch
http://www.mac-forums.com/forums/airport-networking-wireless-technology/83166-router-airport-extreme-will-not-connect-network.html
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 19.08.2010 11:21:14
Sem nastavil tako Sad
Sej je postopek, ki te pelje skozi inštalacijo res za telibane... po appleovo pač
iPhone Developer

iPhone Developer

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 19.08.2010 11:32:40
Torej ti imaš tako...

Modem (internet) <--> router (lokalna mreža 1) <--> rač1, router2 (lokalna mreža 2) <--> drugi računalniki??

Če router2 ne more delovati le kot switch ali access point (z izklopljenim DHCP-jem), boš moral na lokalni mreži 2 nastaviti drugačen IP class kot ga imaš na lokalni mreži 1. Če pa omogoča delovanje kot switch/AP pa pazi, da ne boš kabla vtikal v WAN port od routerja 2, temveč ga vtakni v navaden LAN port.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 19.08.2010 11:32:59
pol se ti pa pomoje ipji tepejo med sabo. na obeh koncih je nastiman 192.168.1.1, probi na airportu nastimat 192.168.2.1
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 19.08.2010 11:41:49
mikrohard je napisal/a:
Torej ti imaš tako...

Modem (internet) <--> router (lokalna mreža 1) <--> rač1, router2 (lokalna mreža 2) <--> drugi računalniki??

Če router2 ne more delovati le kot switch ali access point (z izklopljenim DHCP-jem), boš moral na lokalni mreži 2 nastaviti drugačen IP class kot ga imaš na lokalni mreži 1. Če pa omogoča delovanje kot switch/AP pa pazi, da ne boš kabla vtikal v WAN port od routerja 2, temveč ga vtakni v navaden LAN port.

Točno tako imam narejeno shemo, kot si napisal.. in airport express, ki je v tem primeru router2, omogoča delovanje switcha in zadeva vseeno ne deluje Sad
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: Žalec
Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 19.08.2010 11:42:56
hhsk je napisal/a:
pol se ti pa pomoje ipji tepejo med sabo. na obeh koncih je nastiman 192.168.1.1, probi na airportu nastimat 192.168.2.1

če bi bil ip conflikt nebi delal nikjer internet oz. ne bi dostopati mogel do airporta.

postopek ko ti ga opisal, ga naredi

1. odklopi airport iz mrežnega kabla
2. skonektaj se na modem in pogledi če ti modem dodeljuje dhcp
3. ugasni dhcp pool
4. izklopi da se modem konekta preko ppoe protokola (napiši mi katerega ponudnika uporabljaš)
5 priklopi airporta in mu dodeli ip ki je drugačen od modema (modem ima verjetno 192.168.1.1) ti pa dej airportu 192.168.2.1 ali 192.168.200.1)
skonfiguriraj airport da uporabljaš adsl poveza in vpiši noteri user name ter password če imaš ppoe povezavo, drugače pa fiksni ip
6. na vseh računalnikih naredi release ip naslova ter renew (najbolje da ponovno zaženeš kompe) in stvar bi morala delovati.

lp.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 19.08.2010 11:49:27
Ponudnik je telemach...

IP routerja1 je 192.168.2.1
DHCP server je enabled
Connection type je Dynamic
Stacionarni računalnik prek kabla v router1 ima dodeljen IP 198.168.2.2, drugi kabel ki gre do airport expressa ima dodeljen IP 192.168.2.3, kaj zdej napisat kam v airort expressu???
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 19.08.2010 12:15:41
Ful mi je všeč ta jabolčni izdelek, ker je ful user friendly... in oni prodajajo, da si lahko v hotelski sobi skonfiguiraš brezžično povezavo.. ja če si Dr. Net al pa vsaj mau hekerja... enga usranga rooterja ne morm povezat z drugim še bolj usranim izdelkom...
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 19.08.2010 12:57:30
jah za bolj napredne postavitve ti pomoje noben userfriendly interface ne pomaga Cool
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 19.08.2010 12:58:35
iPlo je napisal/a:
... enga usranga rooterja ne morm povezat z drugim še bolj usranim izdelkom...

Svojga neznanja ne prevračaj na druge. Smile

Simpl ko keks. Router v kleti, ethernet kabli (3x) do treh APExpress, da pokrijem celo bajto in teraso. APE nastavljeni kot access point.

Nastavitve:

AirPort/Wireless:
-Wireless mode: Create wireless network
-Wireless netowrk name: *tvoj SSID*
-Radio mode: 802.11n (b/g compatible)
-Channel: automatic
-Wireless security: WPA/WPA2 Personal
-Password: sizmislinekaj

Internet/Internet connection:
-Connect using: Ethernet
-Configure IPv4: using DHCP
-...ostalo je lahko default
-Connection sharing: Off (Bridge Mode)
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 19.08.2010 13:18:30
blazo je napisal/a:
iPlo je napisal/a:
... enga usranga rooterja ne morm povezat z drugim še bolj usranim izdelkom...

Svojga neznanja ne prevračaj na druge. Smile

Simpl ko keks. Router v kleti, ethernet kabli (3x) do treh APExpress, da pokrijem celo bajto in teraso. APE nastavljeni kot access point.

Nastavitve:

AirPort/Wireless:
-Wireless mode: Create wireless network
-Wireless netowrk name: *tvoj SSID*
-Radio mode: 802.11n (b/g compatible)
-Channel: automatic
-Wireless security: WPA/WPA2 Personal
-Password: sizmislinekaj

Internet/Internet connection:
-Connect using: Ethernet
-Configure IPv4: using DHCP
-...ostalo je lahko default
-Connection sharing: Off (Bridge Mode)

Si pa odkril toplo vodo... napisal si najbolj osnovne pojme in vnose, ki nimajo veze z mojo težavo...
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #15   Objavljeno 19.08.2010 13:19:52
hhsk je napisal/a:
jah za bolj napredne postavitve ti pomoje noben userfriendly interface ne pomaga Cool

Se mi ne zdi napredno, saj je ravno temu namenjen airport express...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #16   Objavljeno 20.08.2010 07:18:19
iPlo je napisal/a:
Si pa odkril toplo vodo... napisal si najbolj osnovne pojme in vnose, ki nimajo veze z mojo težavo...

Velja! Hotel sem samo povedati, da za delovanje APExp za routerjem ne potrebuješ kake hude IP znanosti. Dovolj pameten DHCP, pa dela vse. Podal sem zgolj nastavitve v AP.

Nič nisi povedal o svojem subnetu, samo 3 IPje si naštel. V takem primeru ti človek težko svetuje. A si dal AP v bridge mode? Si ga manualno konfiguriral?
Jablanator

Jablanator

Moški

Prispevek: #17   Objavljeno 20.08.2010 07:42:54
Ali ima tvoj modem samo en ethernet port ? Če jih ima več, na modemu izklopi pppoe. En utp pelji do spodnjega routerja, mu nastavi ip 192.168.0.1, in omogoči dhcp. Nastavi pa tudi pppoe povezavo. Spodnji modem si končal...sedaj bi ti morala delat povezava z internetom in wireless spodaj. Drugi utp pelji do powerlin adpterja
in iz njega pelji utp v airport. Tudi tam nastavi pppoe povezavo, ip nastavi na 192.168.1.1, in pa vklopi dhcp. Tako bi tudi zgoraj moral imeti povezavo v internet in wireless.

Če ima tvoj modem samo en port, pa kot je že bilo rečeno, moraš nastavit airport na dostopno točko. Jaz imam doma dva rouerja, sicer asus, pa imam v zgornjem nadstropju samo router vklopljen v elektriko. Preko wirelessa se poveže na spodnji router in pa oddaja mi hkrati wireless signal za mrežo. Uporabljam pa ga za internet okoli hiše.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #18   Objavljeno 20.08.2010 08:01:48
Čist tko mogoče off topic.
Če že imaš router in ima vklopljen DHCP strežnik, potem moraš na airport expressu dhcp server izklopit. DHCP server je lahko samo 1 v omrežju. Razen če narediš 2 lana posebej z drugačnimi IP-ji, kot so ti že drugi povedal.

Sicer airport expressa nism nikoli montiral, sem marsikaj pa marsikaj drugega. Verjamem da zadeva je user friendly vendar v tvojem primeru ni več tko, ker v osnovi že imaš prej en router.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani