To je sam eno butasto vprašanje. Ko dobim odgovor loh temo zbrišete.

Uninstall programov | |||||
To je sam eno butasto vprašanje. Ko dobim odgovor loh temo zbrišete. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Nazadnje urejal/a togrizek Tor 08. Sep 2009 10:38; skupaj popravljeno 1 krat |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
Yurry, seveda so raznorazni programi za "skoraj popolno" odstranitev nameščenih programov. Enega od teh programov je nad mano že omenil kenz76. Sicer pa razne preferences ipd. datoteke so raztrosene vsepovsod po MacOS Library idr. mapah. MacOS X je v tem smislu bolj podoben Windows sistemu, kot pa starim MacOS sistemom. Tam si le odsanil program, morda poiskal kak Extension in to je to. Lao, za druge programe poglej v temo MAC PROGRAMI: Uninstallerji http://www.jabuk.si/pbb/viewtopic.php?t=2395 |
|||||
![]() |
|||||
Sicer pa OS X vecino nastavitev zapisuje v *.plist file. Tja vsak program lepo pise v svoj file. Ce uporabljas ze zgoraj navedene programe se taki fajli pobrisejo. Velika razlika v primerjavi z Win je da teh fajlov sam kernel OSa ne potrebuje za delovanje, Pri Win pa do istih registrov kot nekateri programi dostopa tudi kernel in posledicno lahko nastavitve ki jih pustijo za sabo nepravilno odstranjeni programi (delete) povzrocijo nestabilnost in celo sesutje celotnega sistema. Za odstranitev zapisov v registre skrbijo Unistall programi vendar pa kdaj tudi ti unicijo kaksen zapis prevec/premalo in tu je razlog da se Winsi po dolocenem casu "zamastijo". Osebno sem imel instalacije Win okoli eno leto preden se je neznosno zapacala (menjam in preizkusam zelo veliko razlicnih programov). OS X 10.4 pa sem imel eno leto isto instalacijo in se ni performance prakticno nic spremenil. Sedaj ga bom formatiral ampak zaradi Leoparda nad katerim sem pa kar razocaran. Ker sem naredil upgrade s tigra upam da bo clean install boljsi. |
|||||
![]() |
|||||
To pa ni problem samega sistema... v redu, do neke mere je, ampak vseeno mislim, da so v primeru Oken prav uporabniki tisti, zaradi katerih sistem postane nestabilen oz. neodziven. Če imaš računalnik, na katerem imaš nameščenim 5, ajd max. 20 programov in nič več, ter redno popravljaš dovoljenja (v primeru Mac-a) ali spucaš sistemski register in disk od raznorazne navlake (ja, celo na Mac-u je občasno potrebno ščistiti predpomnilnik internetnega brskalnika) potem ne bi smelo biti večjih problemov z računalnikom; razen seveda, če je kje kakšna strojna napaka (RAM, disk ipd.) V primeru pa, da ves čas poskušaš/nameščaš raznorazne programe, odpiraš vse možne priponke v mailu (na Oknih) ter seveda diska nič ne pregleduješ... hja, v tem primeru se zgodi tisto, kar se pač dogaja in kar vse prebereš na raznoraznih forumih. Enostaven primer: imam avto (ja, vem, spet primerjava avtomobilov in računalnikov), s katerim sploh ne hodim na tehnični pregled (kar zakonsko seveda ni dovoljeno, tako, da v primeru, če te zgrabi policija pride do takšnih in drugačnih posledic), gume ne menjam (kar je v Sloveniji spet zakonsko kaznivo) ter seveda na avto natovorim tolikšne teže, pod katero celoten avto skoraj, da ne, razpade. Gorivo si seveda natočim, saj je potreben za delovanje, tako kot električni tok pri računalniku. Ali bom prišel s takim avtom iz Lendave v Koper? |
|||||
![]() |
|||||
![]() Vendar pa pac za raznorazne muhe ki me picijo nalagam veliko razlicnega softwara. Taksne so pac moje potrebe. In winsi so to veliko slabse prenasali kot OS X. Nikoli nisem brisal programov direktno, vedno skozi control pannel, sem in tja sem cistil celo register. Tu pa se sploh ne ubadam s ciscenjem racunalnika in dela vse lepo in hitro. Se permissionov nisem nikoli sel popravljati ![]() Drugace pa ze kaksnih 6 let na windowsih nisem imel protivirusne in druge zascite, edino kar sem uporabljal je bila zdrava pamet pri brkljanju po netu in obcasen adaware zagon. Virusa in razne navlake ki ti popupe odpira v vsem tem casu nisem imel niti enkrat. Tako da verjemi da nisem odprl vsake priponke in KliknimePaDobisMilijonDolarjev.exe datoteke. Imel pa sem isti PC (ki sem mu nadgradil vse razen maticne in procesorja) 7 let ter ga po tem casu celo uspel prodati in mislim da bi se ob njegovi magicni transformaciji v avto z njim uspel pripeljati iz daljne Lendave do Kopra ![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |