USB ključek, OS X --> Windows - težave
|
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #21 Objavljeno 05.01.2010 19:34:46 |
|
Deko je napisal/a: | Tudi jaz imam podoben problem...namreč na USB ključek skopiram enkaj iz MAC-a...grem drugam na Winse in mi ključka ne najde...Nevem kaj je prioblem? |
Cudno.. Probaj se enkrat na Macu formatirati kljucek na FAT. Potem, ko prides na Winse, pa bi ti moralo napisati, da morajo Winsi formatirati kljucek, da ga bojo lahko prepoznali. Potem ga v Winsih formatiras, pa se enkrat iz Maca preneses datoteke na kljucek, pa bi moralo delovati...
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #22 Objavljeno 05.01.2010 19:39:23 |
|
Pol pa bom probal takole pa javim...Hvala.
edit: vsepovsod iščem kje se formatira na MAC-u?
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Maribor |
|
 |
|
Prispevek: #23 Objavljeno 05.01.2010 20:10:03 |
|
DISK UTILITY
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #24 Objavljeno 05.01.2010 23:45:12 |
|
real001 je napisal/a: | Ok, sem vklopil Hidden fajle in kakor izgleda, imajo vsi tisti problematicni folderji z mp3ji nek dodaten file: ._.DS_Store
Evo pa se slikca:
Torej je ta file krivec v vsakem problematicnem folderju? |
Ne vem čist natančno, kaj je v teh filih. Pomoje so zadeve, ki jih rabi finder. Možno je, da to dela tudi iTunes in v njih piše kake specifične informacije (npr. rating z zvezdicami)
Dobro pa je vedet, da so lahko fili na Macu sestavljeni iz več delov (Forkov). In če so podatki v data forku in tak file pobrišeš, si uničil kompleten file. Značilen primer so bili fonti. Če si jih kopiral na PC nisi prenesel data forka in tak font je bil neuporaben. Zato jih je bilo treba prej zakompresirat.
Drugače pa na webu omenjajo Blueharvest, ki skrbi, da se na eksternih enotah ne pojavlja "Mac dust" kot imenujejo te file. Sam če se ne motim, ta program le zbriše hidden file, ko so že skopirani.
Na tem forumu je objavljen tudi string, ki odklopi kreiranje teh hidden filov... samo potem se finder ne zapomni ničesar več (pozicija oken, labels, itd.)
http://www.dslreports.com/forum/r19152299-Weird-DSStore-Files
----
V glavnem, na tej stopnji jaz ponavadi neham, ker se mi zdi preveč nevarno za zdravje sistema. Je pa to ena od bolj blesavih stvari na OSX.
Ravno zaradi teh problemov imam pri sebi postavljen file server na miniju in vse lfunkcionira BP. Prej sem imel pa mrežni disk, pa je blo stalno nekaj narobe. Najbolj me je motilo, ker zaradi teh hidden filov niso šli backupi skozi. In nikol nisem vedu, kaj bom zgubu, če se sesuje mrežni disk.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #25 Objavljeno 05.01.2010 23:54:58 |
|
http://en.wikipedia.org/wiki/.DS_Store
Wikipedija za silo razjasni kaj je v teh filih. V bistvu skladišče za vse živo. In ne samo za finder pač pa tudi za Spotlight in verjetno še za kaj drugega.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #26 Objavljeno 06.01.2010 00:30:57 |
|
Ma to je pa res debilno. Ne vem, zakaj sem na to naletel sele na Snow Leopardu - prej na Leopardu celih 10 mesecev, kolikor sem ga uporabljal, nisem imel takih problemov.
Kaj bi mi potem predlagal? Mislis, da ce izbrisem Library iz iTunes in ponovno prenesem te pesmi not, in tokrat obkljukam tisto opcijo za "copy to itunes library folder", da bodo potem tiste kopije v iTunes folderju normalno delovale?
Ali kaj naj sploh naredim?
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #27 Objavljeno 06.01.2010 01:05:35 |
|
Ma daj še malo seciraj naprej, če smo že tolk daleč zabredl.
Dejstvo je, da so tile ._.DS_Store fili nekaj posebnege, saj jih v opisih hidden filov na OSX ne najdem. http://maczealots.com/articles/hiddenfiles/
Po sintaksi naj bi bili resource fork od .DS_Store kar pa naj bi bil nesmisel.
Nekam zbackupiraj en folder s temi fili, da ga maš v rezervi. Potem pa te file zbriši. Pa spremljaj, kaj bo.
Mene najbolj zanima, kdaj nastanejo. Je to res ob razpakiranju rara, al ob kaki drugi priložnosti. Če je to ko razpakiraš rar, pol bi načeloma lahko rekli, da je to neka bolj švoh zaščita proti kopiranju.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Ljubljana - Golo |
|
 |
|
Prispevek: #28 Objavljeno 06.01.2010 10:39:36 |
|
vsakič ko daš recimo nov usb ključ/disk v maca..in brskaš po njem...potem vtakneš v Win mašino boš videl te fileje.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #29 Objavljeno 06.01.2010 17:41:30 |
|
macata je napisal/a: | Ma daj še malo seciraj naprej, če smo že tolk daleč zabredl.
Dejstvo je, da so tile ._.DS_Store fili nekaj posebnege, saj jih v opisih hidden filov na OSX ne najdem. http://maczealots.com/articles/hiddenfiles/
Po sintaksi naj bi bili resource fork od .DS_Store kar pa naj bi bil nesmisel.
Nekam zbackupiraj en folder s temi fili, da ga maš v rezervi. Potem pa te file zbriši. Pa spremljaj, kaj bo.
Mene najbolj zanima, kdaj nastanejo. Je to res ob razpakiranju rara, al ob kaki drugi priložnosti. Če je to ko razpakiraš rar, pol bi načeloma lahko rekli, da je to neka bolj švoh zaščita proti kopiranju. |
A vse naj zbrisem? Problem je v tem, da izmed 800+ albumov, se v nekaterih nahaja ta DS file, v nekaterih ga pa ni. V tistih, kjer tega fajla ni, jih bo lepo skopiralo na kljucek/disk, tiste, kjer pa prikaze ta file, pa ne bo hotelo. Ne razumem, kaj je to zaeno sranje in kako je do njega prišlo. Dejstvo je, da je sedaj ta DS file tudi v dolocenih folderjih/albumih še izpred mesecev, torej še iz časa Leoparda, s tem, da mi na Leopardu nikoli ni težilo - ne vem pa, če je ta DS file nastal šele na SL, ali pa je bil tam že prej. Lahko le upam, da bo 10.6.3 kaj popravil, čeprav dvomim.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #30 Objavljeno 06.01.2010 18:35:20 |
|
Sam v enem folderju za probo zbriši ._.DS_Store file. Pol pa glej kaj se je spremenilo.
Bistveno bi bilo, da ugotoviš, kako/kdaj nastanejo.
Problem zgleda da so samo ._.DS_Store (razlika je v ._ spredaj).
Fili .DS_Store niso problematični (če prav razumem).
Zato se jih boš moral nekako znebit.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #31 Objavljeno 06.01.2010 22:34:31 |
|
Sem probal izbrisati ta DS file pri enemu od problematičnih folderjev, in voila, ko DS-a ni bilo, je folder lepo skopiralo na USB.
Ampak potem, ko sem ta isti folder spet nazaj prenesel iz USB na racunalnik, pa je naredilo v folderju 4 KB veliko "kopijo" vsake pesmi, s tem, da so te kopije imele spredaj številko pesmi in ._ kar pa tudi ne vem, če je ravno dobro.
Drugače pa sem prej skoraj 2 uri porabil na telefonu z Apple Care v ZDA, in smo resetirali permissions in ne vem kaj še vse ostale rešitve, pa nobena ni pomagala. Heh. Tako da bo zdaj tisti model kontaktiral še neke Apple inženirje, če bodo znali kaj pomagati, ki pa verjetno ravno tako ne bodo znali pomagati. Da ne omenjam, da model sploh ni še nikoli slišal za RAR... samo ZIP je poznal.
Verjetno pa mi bo na koncu očitno preostalo le še, da pregledam vsako mapo z muziko, če se v njej nahaja DS file in potem naredim novo mapo za vsako problematično mapo in potem prenesem mp3je iz problematične v novo.......
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #32 Objavljeno 06.01.2010 23:19:27 |
|
Fili s ._ so resource forki osnovnih filov. Ti ne bodo delali problemov, ker so normalni fili, ki jih dela sistem. Ravno tako je korekten tudi .DS_Store file
Problem je le ._.DS_Store (torej resource fork od .DS_Store.
Ta file je nekaj posebnega, ker ne najdem opisa kaj to sploh je. Nekje po webu sem zasledil, da zna bit, da je nekakšna zaščita, ki ti prepreči kopirat mp3 datoteke. Nekaj so ga povezovali tudi s torenti, a teh stvari nisem podrobno bral, ker niso našli nobene rešitve.
Ta file se da sigurno odstranit z enim samim ukazom v terminalu. Malo pobrskaj po webu. Je pa tudi na tem forumu precej ljudi, ki bi znali tako komando.
Jaz sem pri tem bolj bogi, in te ne bi rad zavedel, da boš kaj razsul. Teoretično pa je treba narest nov ukaz v unixu in mu dodelit funkcionalnost da poišče v vseh podfolderjih določenega folderja file ._.DS_Store in ga zbriše. (to je vse skupaj ena vrstica sintakse ... mala malca za enga ki zna)
Najbolje da odpreš novo temo, in vprašaš kako bi to naredil.
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #33 Objavljeno 07.01.2010 00:08:08 Brisanje datotek |
|
Zaženeš terminal in probaš
# find /zeljena mapa/ -type f |grep ._.DS_Store |xargs rm
Obrazložitev
find (komanda za iskanje) -type f (pomeni da slista samo datoteke in ne direktorijev)
grep (listanje željenih datotek)
xargs rm (kaj naredi z datotekami)
upam da bo to kaj pomagalo.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #34 Objavljeno 07.01.2010 00:09:07 |
|
Uf, slisi se sicer kar komplicirano... Kakor sem prej probal, da sem izbrisal ._.DS file in je potem šlo s kopiranjem na USB, je pa potem v folderju, ki sem ga prenesel na USB, naredilo .DS file. Ko sem skopiral ta folder spet nazaj na MBP, pa je v folderju naredilo zraven .DS fajla še ._.DS file. In ko sem potem poskusil ta folder spet kopirati nazaj na USB, pa sem dobil error: "The Finder can’t complete the operation because some data in “...." can’t be read or written. (Error code -36)." Tako da ocitno brisanje ne bo pomagalo... :/
Mozno, da bi se dalo te ._.DS fajle odpraviti tudi tako, da bi obkljukal v iTunesih tisto opcijo, da ti pesmi skopira v iTunes Media folder, tako da bi mogoce lahko poskusil celoten folder s svojo glasbo tako skopirati - ker enega od problematicnih folderjev sem ze probal tako skopirati, in NI skopiralo zraven ._.DS fajla.....
Ampak po drugi strani pa me moti iTunesova razporeditev glasbe v iTunes Media folderju, ker ti v eno mapo namece vse albume dolocenega izvajalca, sam pa imam vsak album posebej poimenovan po principu Izvajalec - Naslov albuma (Leto), poleg tega pa imam tudi locene albume - imam folder z rap albumi, folder z instrumentalnimi albumi itd..... Predvidevam, da iTunesom ne mores povedati, kako bi rad imel razporejene zadeve v Media folderju?
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Ljubljana - Golo |
|
 |
|
Prispevek: #35 Objavljeno 07.01.2010 08:38:27 |
|
Al si pa automator nastavi, da ti vedno zbriše te fileje...ali pa morda apple script.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #36 Objavljeno 07.01.2010 09:14:49 |
|
Še dva linka za referenco, če se bo kdo še naprej ukvarjal s tem problemom:
http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1448575
http://en.wikipedia.org/wiki/Resource_fork (glej odstavek Compatibility problems)
|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: radomlje |
|
 |
|
Prispevek: #37 Objavljeno 07.01.2010 10:20:07 |
|
da si sposodim temo: je možno formatirati USB ključek v NTFS na Macu?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #38 Objavljeno 07.01.2010 10:40:23 |
|
aco je napisal/a: | da si sposodim temo: je možno formatirati USB ključek v NTFS na Macu? |
Pojdi v Disk Utility\Erase\Format, pa izbereš NTFS...
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Vulcan |
|
 |
|
Prispevek: #39 Objavljeno 08.01.2010 09:55:23 |
|
Ce se ne motim, je v disk utility opcija samo MS-DOS (FAT32).
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #40 Objavljeno 08.01.2010 10:50:52 |
|
aco je napisal/a: | da si sposodim temo: je možno formatirati USB ključek v NTFS na Macu? |
mene recimo na usb disku zdej zajbava formatiranje iz ntfs nazaj na macosextendet, v obratni smeri načeloma gre z mac fuse\ntfs-3g
|
 |