Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
TC ali posebej disk in router?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 28.12.2009 19:41:03
TC ali posebej disk in router?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Kupujem zunanji disk in router. Zunanjega diska še nikoli nisem imel, router pa imam doma nek 2 leti star Linksys ki je bil že za takratne razmere cenen. Router kupujem ker mi omenjeni crkuje pa tudi očitno ima težave z dosegom.

Imamo 80m2 veliko stanovanje, stara gradnja z pol metra debelimi zidovi. Poleg mojega Minija je še bratov HP prenosnik (draft N) in HP desktop za ostale potrebe familije (naknadno vgrajena G antena), PS3 in PSP.

Razmišljal sem da bi vzel kar Time Capsule 1TB. Dobim jo lahko za 270€. Me pa zanima sledeče (kar po alinejah, je še najbol pregledno):

1) koliko je ta stvar glasna?? Glede na to da laufa 24/7 in da imam zelo majhno sobo bi zvečer šel rad spat v miru (več ali manj)
2) bi lahko PS3 dostopal do vsebine diska TC (filmov) in jih bp predvajal? Torej da ne bi rabil dajat na USB ključ ali CD/DVD? Bi, v primeru da se to da, bil prenos med napravama dovolj hiter za tekoče predvajanje?
3) TC bi rabil tudi kot backup za Minija, koliko upočasni povezavo ustvarjanje teh kopij ki se baje izvajajo vsako uro?
4) domnevno je to precej vroč kos elektronike, kako je z življensko dobo diska ki je notr zatlačen skoraj brez dovoda dodatnega zraka?
5) ali bi TC nudil zaneljivejši signal in hitrejšo povezavo četudi desktop podpira samo standard G? Desktop je najbol rizičen, saj je najbolj oddaljen, sedaj Linksys občasno prekinja na omenjeni mašini dostop do neta.
6) backup naj bi deloval bp tudi na vseh ostalih zunanjih diskih, bi bilo pametneje kupiti posebej router in posebej zunanji disk? Če da, kater disk naj vzamem?
7) je možno da bi se disk sparil popolnoma z Minijem, se pravi da se prižiga in ugaša z njim in da ga lahko uporabljaš kot nek lokalni disk (recimo da torente kar direkt na zunanji disk prenaša)?
8 ) Je možno TC ali zunanji disk postavit v domače omrežje tako da bi naše slike in druge dokumente lahko pregledoval iz vseh računalnikov? Pri čemer bi moral biti backup mojega računalnika nedotakljiv.
9) Kako je z deljenjem tiskalnika v tako omrežje, ali zadeva res deluje brezhibno tudi na Win mašinah? Preprosto v smislu da jim jaz tam nastavim privzet tiskalnik in ko želijo kaj stiskati samo stisnejo print in stvar laufa?

To je to. Hitrost dostopa do neta imamo 4/512 v primeru da to na kaj vpliva. Kaj bi bila najboljša izbira?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Maribor
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 29.12.2009 16:31:32
hitrost interneta ne vpliva na to , saj to kaj bi postavil itak lokalno omrežje
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 29.12.2009 20:37:46
jaz imam router linksys wrt54gl, na minija pa imam priklopjeno eksterno diskovje (wd studio edition; priporočam FW800 povezavo).
z drugih compov se da prit na minija in njega eksterno diskovje. za printanje ne vem.

odgovor na (3):
če misliš na time machine, je odvisno od tega, koliko sprememb je na compu. prvič zbekapira vse, naslednjič skopira samo spremembe.

//edit: dodatek k (3)//
glede upočasnjevanja pri bekapiranju na TC ne morem trditi. se mi pa brezžičnica pri zgoraj opisanem zelo upočasni in včasih tudi zašteka, če preko lufta kopiram film in hkrati gledam enega drugega.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 29.12.2009 22:25:09
Re: TC ali posebej disk in router?
1) V čisto tihi sobi boš ziher slišal.
2) Ne vem, ker ne vem, kaj zna PS3
3) Nič opaznega. Poleg tega si lahko nastaviš (freeware) tudi na daljše intervale, jaz imam na 8 ur.
4) Na netu ni nič hudega prebrat. Moj se ne greje pretirano.
5) Nimam pojm.
6) Backuo delaš na TC, podatke daj na zunanji disk, priklopljen na TC. Bolj ziher.
7) Na TC priklopljen zunanji disk se itak zalaufa samo, ko ga rabiš (vsaj moj WD). In ja, torrente lahko dirakt na zunaji disk (priklopljen na TC) vlečeš, seveda mora bi računalnik prižgan.
8 ) Je. Backup na TC disk (pa geslo za dostop veš samo ti), podatke na zunanji disk (ki se mounta posebej in lahko dovoliš dostop vsakomur).
9) Nimam pojma.

Na tvojem mestu bi vzel cenejši TC (1 GB, za backupe bo dosti), pa 2TB zunanji disk za podatke. Pa še ceneje bo.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 29.12.2009 23:34:23
Disk v TC lahko brez problema zamenjas Cool
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 30.12.2009 01:17:08
Ja, in to za precej tišjega (in seveda večjega).
Moj 500GB bo treba zamnjat za recimo 1,5 TB - več za TM ne rabim, pa še 1,5 TB zunanji (za arhiv oziroma backup TC backupov) so še poceni ...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 30.12.2009 11:23:55
V testih omenjajo da naj bi bil (mogoče) notri premium (server) disk. Kar sicer dvomim, samo če dam 300€ mi ne diši da potem dam še 100€ za drug disk za vgradnjo. 1TB bi mi bil dovolj. Če dam 500GB za backup in ostalo za slike, filme, musko.

Glede glasnosti ali je TC glasnejši od Mac minija? Za podoben denar se da dobit:

http://www.apple.com/airportextreme/ in
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/izd_3292_DO301442EK_LaCie_d2_Quadra_1_TB_zunanji

S to prednostjo da se tu disk po potrebi ugaša, ne vem če se da tudi ugasnit ali vsaj dat v mirovanje tudi HDD v TC.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 30.12.2009 12:35:19
Imam nov TC 2TB. Je pričakovano tih, težko bi bil še tišji.

Disk pa gre spat ko nič ne dela oz nima odprtih nobernih povezav. Ga imam par dni in ga še nisem čisto pogruntal.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 03.01.2010 10:35:28
Nekako sem se odločil za TC. Zanima pa me še kako je s formatiranjem? Namreč če želim da lahko tudi Win mašine nalagajo gor datoteke mora bit zadeva formatirana v FAT32 če se ne motim. Kako pa potem rešit problem nalaganja datotek večjih od 4GB in recimo backupa Mac minija?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Monte Carlo
Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 03.01.2010 10:47:36
Ed Wood je napisal/a:
Nekako sem se odločil za TC. Zanima pa me še kako je s formatiranjem? Namreč če želim da lahko tudi Win mašine nalagajo gor datoteke mora bit zadeva formatirana v FAT32 če se ne motim. Kako pa potem rešit problem nalaganja datotek večjih od 4GB in recimo backupa Mac minija?

Program Mac Drive za Windowse...

http://www.mediafour.com/products/macdrive/
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 03.01.2010 11:11:33
Mogoče kaj kar je brezplačno? Nimam glih plačilne kartice.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 03.01.2010 12:04:15
Ne rabiš nobenega FAT32, saj je TC mrežni disk, torej računalniki ne dostopajo direktno na datotečni sistem, ampak preko sharinga. Zato prideš gor normalno z OS X ali pa Windowsi, ni razlike.

Kar mene moti na TCju je, da ne morem določiti pristopnih pravic po folderjih. Lahko določim le uporabnike in pa pravice nad celotnim diskom (RW, R, ...). Tole me je precej razočaralo in je čisto pod nivojem skupne rabe mrežnega diska.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 03.01.2010 14:02:44
Hm... Sicer še nisem imel zunanjega diska, niti ničč podobnega, ampak ali lahko določiš vsaj po particijah? Nameraval sem narediti 2. Eno 500GB za restore minija in še eno 500GB za slike, video, musko za vse ostale v omrežju. Tam bi želel da imajo vsi R, W, E, na particiji za backup pa da imam pravice samo jaz. Se to da izpeljat?
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 03.01.2010 20:54:45
Ed Wood je napisal/a:
Hm... Sicer še nisem imel zunanjega diska, niti ničč podobnega, ampak ali lahko določiš vsaj po particijah? Nameraval sem narediti 2. Eno 500GB za restore minija in še eno 500GB za slike, video, musko za vse ostale v omrežju. Tam bi želel da imajo vsi R, W, E, na particiji za backup pa da imam pravice samo jaz. Se to da izpeljat?

Načeloma ja. Samo TC softver ne podpira kreiranja particij, jih zna pa brat. Disk moraš ven vzet in ga dat v eno USB ohišje in narest 2 particiji. Potem ga daš nazaj v TC in ta vidi 2 particiji. Če lahko za vsako posebej določaš pravice pa ne vem, ker nisem tega sprobal. Lahko pa pobrskaš po netu...

Drugače pa zmožnost določanja pravic - čisto pod nivojem.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #15   Objavljeno 06.01.2010 19:44:01
Baltazar si se kaj pozanimal pred nakupom? Domnevno je za prvo generacijo TC značilna okvara napajalnega sklopa oz. izpostavljenost kondenzatorjev preveliki temperaturi! Tu so padle žrtve:

http://timecapsuledead.org/

Glede osvežene variante 1 in 2TB nisem našel ničesar koristnega, tako da ne vem ali je Apple dejansko zamenjal napajalni sklop pri teh novih modelih, statistika pa je še nemočna ker gizmo še ni dovolj dolgo na tržišču.

Ima slučajno kdo drug info ali je bil zamenjan napajalni sklop? Čeprav če poročaš da tvoj TC na otip ni tako vroča so mogoče res kaj naredili na tem!

Odločil sem se da četudi vzamem TC se prej pozanimam pri EPL za podalšano garancijo.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #16   Objavljeno 06.01.2010 22:05:27
Moj je nova generacija, sem ga čakal skoraj mesec in pol na EPLu. V bistvu nisem vedel za te težave. In ne opažam da se kaj pregreva. MacBook je bolj vroč.

Tko da upam, da so težave odpravili. V tem je point novih verzij, odprava bugov.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #17   Objavljeno 06.01.2010 22:21:04
Mja bral sem na Wikipedii o tem. Sicer piše da nova verzija odpravlja te težave, ampak je zapisano v narekovajih, tako da pomoje ni 100%. Zdaj sem v dilemi. Nikjer ne piše eksplicitno oz. jaz tega nisem zasledil da je zadeva bila kompletno zamenjana, tudi zunaj je premalo časa da bi lahko rekel da je stvar zanesljiva.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Ljubljana - Golo
Ni navedeno

Prispevek: #18   Objavljeno 07.01.2010 08:32:14
Pa pomoje ne rabš 500GB dat za backup mac-a. 300 je dovolj. Boš mel vsaj 700 za ostale stvari.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #19   Objavljeno 07.01.2010 11:07:49
scratintosh je napisal/a:
Pa pomoje ne rabš 500GB dat za backup mac-a. 300 je dovolj. Boš mel vsaj 700 za ostale stvari.

Kolior daš, toliko porabiš. Pametno je računat vsaj 2x toliko, kolikor je disk v MAcu ponavadi zaseden.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #20   Objavljeno 08.01.2010 12:12:44
No končno sem se odločil. Very Happy

Vzel bom Airport Extreme in posebej zunanji disk. Zanima me samo še to ali je mogoče da disk priklopiš na Maca enkrat tedensko in narediš backup? Mislim 1x na uro je čist preveč zame. Za vse pomembne podatke pa bom vzel v kratkem še en enak zunanji disk da bom imel podvojene.

In še tole. Ali je mogoče na zunanjem disku ustvariti 2 particiji tako da recimo namenim eno za time capsule in drugo za splošne reči? Problem je tudi kako rešit dilemo glede datotečnega sistema, ker če disk kam odnesem ne bom tam mogel gor nič dati če bo Win mašina Confused
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani