Mac mini - kaj še potrebujem? | |||||||||
Ker mi je osnovna dejavnsot grafično oblikovanje - priprava za tisk, mi je kolega odsvetoval imaca, ker ima monitor preveč nasičene barve, ni možnosti kalibracije, predvsem pa zadeve ven pridejo (tisk, razvijanje fotografij) dosti slabše, kot si jih videl na monitorju. Imam pa že 26" monitor, ki bi ga uporabljal z mini macom. Torej ali mi bo zgornji Mac mini dovolj za Adobe programe (photoshop, indesign ...) in kaj še nujno potrebujem poleg? Zunanji disk? Tipkovnico, miš? Operacijski sitem je že naložen? Card reader? Še kaj? Hvala za odgovore. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Rabil bos malo vecji in hitrejsi disk. 600Eur + 100EUR ram + 100EUR disk, si na 800EUR. Kupis 21.5" iMac, in si na 1100 EUR Dodatni monitor lahko priklopis. Imas ze v osnovi 4G rama (lahko nadgradis kasneje na 8G) Diska ne rabis dokupit, imas hitrejsi disk. Namesto 2.26 imas 3.06 cpu. Se pravi, razlike je samo 300Eur. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Če boš delal veliko z velikimi fotografijami in datotekami (kak InDesign recimo), potem bo verjetno zelo na knap. Vsekakor, kot je že reku "eno_ime", vzemi dodaten ram in večji disk, mogoče celo razmisli o 2.53 ali celo 2.66 modelu. Oba imata 4GB rama že privzeto, kot tudi večji disk. Namreč, glede na to, da govoriš o kalibraciji monitorja, sklepam, da nisi amaterski grafični oblikovalec - torej mini odpade, v nasprotnem primeru se ne obremenjuj s kalibracijo. Kalibracija je še vedno le referenca, če ne boš iskal perfekcije, se lahko tudi naučiš po parih poizkusih, če vidiš, da je tisk v navadi bolj temen, nardiš že v osnovi bolj svetlo ipd. Ni to rešitev za profesionalce, za vse ostale pa več kot zadovoljiva rešitev. Upam, da ti bo v pomoč. lp, Mitja |
|||||||||
![]() |
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
Drugače pa kar se tiče kalibracije jo po moje ne potrebuješ če imaš smisel in nisi lajik potem, kot so ti povedli, hitro naučiš pri katerih barvah moraš paziti za vse ostalo pa se dela kromalin in to je najboljše ne pa tvoj monitor... Drugače pa jaz uporabljam imaca 24" z 2,4 procesorjem in 4GB rama in sem čist zadovoljen je pa res da bi počasi rad imel malo hitrejšega vendar z njim čisto lepo shajam... Delam pa v glavnem z indesign v navezi z photoshopom in ilustratorjem... Delam pa vse od katalogov, knjig do vizitk in logotipov pa mi vse lepo deluje le včasih moraš malo počakati če je kaj večjega... |
|||||||||
![]() |
|||||||||
http://www.fmcstore.si/product.cp2?guid=05407634-25E6-EB2F-4DB7-935A68D27F84&linkid=15 Največ Indesign in photoshop (priprava fotk za tisk). V Indesignu pa delam pripravo revij - časopisov, letake, brošure, koledarje ipd. Tista ideja z 21,5 imacom mi je všeč, mi je pa mini zanimiv tudi zaradi transporta, saj delam finiš enega mesečnika na lokaciji - torej si tam prinesem mašino in delam na njihovem monitorju. Še nekaj kako pa je z uporabo windows indesign fajlov v mac okolju. Narediš package in skopiraš na mac-a? |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Disk je 5400 drugače pa je zelo podobna mašina kot jo imam sam in kot sem ti že povedal je čist ok... Prenašat mac minija je vsekakor lažje vendar sam sem nekrat celo moja 24" maca nesel k stranki pa ni tak problem daš ga v škatlo ki si jo dobil in ga neseš, malo je težji vendar gre... Vsekakor pa je boljša varianta imac saj dobiš še en monitor zraven in pa hitrejši disk... |
|||||||||
![]() |
|||||||||
_________________ Ma ja, sej bo, sej bo... če ne danes pa kdaj drugič! iMac 20''; iMac 21,5''; iPhone XR, iPad Air 4G CELL, ATV 4K, Watch series 7, AirPods Pro http://sitemile.com/ref/faganel |
|||||||||
![]() |
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
Saj monitor baje imaš... ... je še vedno lažje nosit okoli Laptop kot McMini ... ![]() ![]() _________________ Ma ja, sej bo, sej bo... če ne danes pa kdaj drugič! iMac 20''; iMac 21,5''; iPhone XR, iPad Air 4G CELL, ATV 4K, Watch series 7, AirPods Pro http://sitemile.com/ref/faganel |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Vse lepo in prav, sam smo prišli iz 800 do 1.900 EUR, če se ne motim ... Mobilen sem samo 1x na mesec, takrat pa lahk tud imaca nosim okol, 90% časa pa sem stacionaren. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Imaš prav... ampak očitno od tega živiš! _________________ Ma ja, sej bo, sej bo... če ne danes pa kdaj drugič! iMac 20''; iMac 21,5''; iPhone XR, iPad Air 4G CELL, ATV 4K, Watch series 7, AirPods Pro http://sitemile.com/ref/faganel |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Moj frend je že leta profi oblikovalec. Pred kratkim je 9 let starega (verjetno 5G ali kaj so bli) zamenjal za novega MacPro. Še vedno je lahko vse delal, a malo počasneje. In dela zahtevne projekte. Ne vidim razloga, da ti z minijem in 4GB RAMa ne bi prišel skozi. Kar se monitorja tiče te čisto razumem, jest bi isto naredil kot ti, obdržal dober skalibriran monitor. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Ne bi dal 300Eur več, za dosti hitrejši procesor , hitrejši disk in delo na dveh monitorjih. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
Meni dela brez težav, le type1 fonti so drugačni za Maca. TT in OT pa delajo. Glede računalnika pa raje vzemi MBP kot Minija. Smo zgleda vsi grafiki taki, da nekako ne zaupamo laptopom. Mene so precej časa preprčevali, naj raje vzamem MBPja, čeprav ga bom uporabljal za desktop mašino. Pa ti povem da mi ni žal. Za tiskarsko grafiko grafiko je čist zadost da je Pro. Jaz imam 2.53GHz s 4GB rama, pa do zdaj še nisem opazil, da bi bil kje počasen. Hočem rečt, da tista dvojna grafična kartica v našem poslu ne pomeni kaj dosti. Če ne druzga, ti pride prav še en ekran. Jaz mam 22 col ekran za glavni monitor, na MBPju mam pa mail in koledar. Pride ful prav. Ne vem pa, če so že porihtal kompatibilnostne probleme med sistemom 10.6 in CS4. Jaz imam še 10.5.8, ker so me opozorili, da CS4 nagaja. Mogoče so zdaj že porihtal. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Koliko od vas še sploh uporablja Type 1 fonte? Mogoče na kakšnih starejših G4 mlinčkih, ampak dvomim, da je teh dandanes toliko v dnevni uporabni. Drugače pa vsak (pameten) svoje Type 1 pisave pretvori v Postscript verzijo OTF fontov. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Sem skeptičen glede pretvorb fontov. Težko verjamem, da ostanejo vsi kerningi, ID številke in ostale malenkosti, ki jih vsebuje dober font. ![]() |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Lahko te pomirim, da ostanejo. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
« Poglej prejšnjo temo - Strojna oprema - Poglej naslednjo temo » | Pojdi na stran 1, 2 Naslednja |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |