Jabuk
iMovie 08 AVCHD
Jabuček

Jabuček

Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 03.11.2009 22:27:07
iMovie 08 AVCHD
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdravljeni,

Junija 2009 sem kupil novega iMac-a 24, vendar lanski letnik (C2DUO 2.8, 320GB ATI 2600PRO 256MB, 4GB RAM). Zraven sem dobil Leopard ter iLife 08.

Ko sem prvič priklopu mojo HD kamero Sony HDR-TG3, ki snema na spominske kartice v format AVCHD, je brez problema naložilo gor, in lahko bi urejal ter naredil ven film.

Vendar ker se mi ni dalo, in sem si rekel "kar lahko odlašaš na jutri, ne naredi danes", sem dal to editiranje mal na stranski tir. Sedaj pa mi fajlov AVCHD ne prepozna več, oziroma so v temle finderju od iMovie-ja svetlo obarvani, kot iMovie-ju neznani nepodprti video fajli.

Je moj prvi Apple računalnik, in ker se v samem štartu še nisem tako znajdu, sem v začetku nanj nalagal vse sort freeware programov(gledanje Divx, razni kodeki, in podobne brezveznosti). (šele kasneje sem zvedel za Jabuk.si, ki bi me odvrnil od vseh nebodigatreba programov).

Sedaj me zanima, če je to res posledica raznih naloženih kodekov, ali je kakšen drug problem.

Kot nadgradnja te zgodbe:
Ta teden sem kupil še Macbook Pro 13", in poleg dobil Snow Leoparda ter iLife 09, in je isto, brez da bi še sploh nalagal razne neumnosti iz neta.

Zanima me tudi kako bi AVCHD convertnu v QuickTime-u, na neki bol normaln format.(sicer pa mislim da mi QT sploh ne predvaja AVCHD-jev).

Ne bi mi blo problema tudi formatirat in nanovo dat gor OSX. Na iMacu imam še prek BootCampa Windows Visto. A bo tista particija potem še delovala, al bo šlo vse v maloro, če grem v ta skrajni ukrep?

Vnaprej se zahvaljujem za odgovore.

P.S. Upam da bom čez par let jst znal drugim svetovat kaj v zvezi z Maci, ker so zakon.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: LJ
Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 04.11.2009 01:01:26
MPEG Streamclip - odličen free program za konvertiranje videa
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 04.11.2009 22:10:07
Nič nisi napisal, kako si uvažal video. Predvidevam, da ga nisi z iMovie-jam.

Imovie 08 in 09 - oba podpirata uvoz AVCHD, ki ga pri uvozu konvertirata v AIC (apple intermediate codec). Zato je najbolje, da pri uvozu uprabiš iMovie.

Na Applovi strani imaš lepe video navodila za te zadeve.

Če imaš na disku na računalniku AVCHD datoteke, potem jih tudi uvoziš v Imovie.

Steve Mullen je napisal krasno e-knjigo glede uvoza, izvoza in urejanja videa z Imovie: http://www.mindspring.com/~d-v-c/page1/page1.html

lp
Jabuček

Jabuček

Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 06.11.2009 10:02:27
V iMovie-ju sem uporabil File/Import/Movies

Predvidevam da on potem to spremeni na AIC format.

Drugač pa hvala za odgovore.

To knjigo si bom pa pogledal, yep.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 06.11.2009 10:15:04
Tukajle pa imaš en hiter free PDF vodič črz osnove iMoviea 09:
http://etc.usf.edu/TE_mac/movies/pdf/imovie09.pdf
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani