Maci v šolah
|
Stevie Jabuk
Kraj: Drevo na vzhodu |
|
 |
|
Prispevek: #61 Objavljeno 07.09.2009 07:14:21 |
|
Podpis pod Borisov post. Dragi Shine, pozabljaš, da Sodišče že kar nekaj časa - brez problemov - uporablja OpenOffice.
Država bi morala bolj odgovorno ravnati z davkoplačevalskim denarjem, ne pa, da kupuje bedarije (primer: nove službene avte za ministrstva - predvsem notranje - in to letno dvakrat). Da o licencah za komercialno programje sploh ne govorim.
Lahko bi bili zgled drugim državam (vsaj na enem področju). Ampak Slovenci vedno ližemo rit drugim. Tako pač je.
No ja, milni mehurček bo prej ali slej počil. Le vprašanje časa.
|
 |
Jablanator
Kraj: Malo tu, malo tam |
|
 |
|
Prispevek: #62 Objavljeno 07.09.2009 08:13:01 |
|
Zares se tu ne strinjam ne z enim ne z drugim. Na zalost mi je kristalno jasno, da strosek nakupa ni edini strosek, ki ga program predstavlja... sploh v takih organizacijah kot je javna uprava. Vecji strosek predstavlja ravno solanje uporabnikov, ki je bilo do pred kratkim bolj kot ne nepotrebno oz. je bilo potrebno enkrat potem pa nikoli vec. Z zadnjo Microsoftovo potezo in novim Office paketom, pa je iznenada potreba po ponovnem solanju vseh uporabnikov. In tu padejo vse trditve, da je Microsoft cenejsi, ker se ne potrebuje dodatnega solanja. Z novim Office imam probleme jaz (res da sem ga videl zgolj dvakrat pri stranki pa vseeno), kaj sele nekdo, ki ima tezave ze s pravilnim zaporedjem vklopov treh naprav (racunalnik, monitor, printer).
Ravno zaradi tega, bi bila sedaj idealna priloznost za prehod na freeware programe, ampak tezava je v tem, ker v tej skorumpirani drzavi to ne gre, ker je pri nakupu freeware programov provizija omejena zgolj na solanje. In to odgovornim pac ni dovolj.
Shine glede "zavracanja" dokumentov imate pa zgolj sreco, da jih zavracate navadnim lolekom brez hrbtenice. Meni ga namrec ne bi... razen ce bi si kdo upal napisati v zakon, da je Microsoftov .doc edini standardni format v Sloveniji. To pa mocno dvomim, da se bo nasel junak, ki bo upal napisati tak zakon 
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Trzin |
|
 |
|
Prispevek: #63 Objavljeno 07.09.2009 16:12:46 |
|
V učilnicah na GIMB smo dobili iMac-e. Pomoje so 20 inchni in ne 24, kot sem zasledil v tej temi. Računalniki imajo nameščene win xp-je, uporabljajo pa se v večini samo in samo za e-redovalnico in e-dnevnik (se bodo, sistem še ne deluje). Torej ni nobenega problema z driverji za interaktivno tablo. Mislim pa, da je sedaj v rokah FMC-ja, da poskrbi za programsko opremo interaktivnih tabel na mac OS X. Mislim, da je bila stvar drugačne narave. No, pa saj vsi veste, kaj se počne z javnim ..... (ne smem biti kritičen)
|
 |
Jabukspešl
Kraj: delta quadrant of the galaxy |
|
 |
|
Prispevek: #64 Objavljeno 07.09.2009 16:53:49 |
|
simobile v Mariboru tudi trži mace in laufa gor windoze. 
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #65 Objavljeno 07.09.2009 18:05:49 |
|
tim je napisal/a: | V učilnicah na GIMB smo dobili iMac-e. Pomoje so 20 inchni in ne 24, kot sem zasledil v tej temi. Računalniki imajo nameščene win xp-je, uporabljajo pa se v večini samo in samo za e-redovalnico in e-dnevnik (se bodo, sistem še ne deluje). Torej ni nobenega problema z driverji za interaktivno tablo. Mislim pa, da je sedaj v rokah FMC-ja, da poskrbi za programsko opremo interaktivnih tabel na mac OS X. Mislim, da je bila stvar drugačne narave. No, pa saj vsi veste, kaj se počne z javnim ..... (ne smem biti kritičen) |
So tut 24". Baje da so na enem hodniku prov škatle(kjer lahko vidš, da so 24") 
|
 |
Jabuk Jedi Master
Kraj: Medvode |
|
 |
|
Prispevek: #66 Objavljeno 07.09.2009 18:26:58 |
|
we_are_the_borg je napisal/a: | simobile v Mariboru tudi trži mace in laufa gor windoze.  |
simobile? Si.mobil mogoce... Pa oni nimajo iMace ampak imajo samo Cinema Display-e... pod mizo pa navadne PCje ...
_________________ Lp
Thomas

|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #67 Objavljeno 07.09.2009 18:41:08 |
|
we_are_the_borg je napisal/a: | simobile v Mariboru tudi trži mace in laufa gor windoze.  |
jah valda: "ful lep računalnik pa še Winsi gor tečejo" 
|
 |
Jabuček
Kraj: Celje |
|
 |
|
Prispevek: #68 Objavljeno 07.09.2009 18:42:08 |
|
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #69 Objavljeno 07.09.2009 19:28:24 |
|
Sankos je napisal/a: | Stark je napisal/a: | we_are_the_borg je napisal/a: | simobile v Mariboru tudi trži mace in laufa gor windoze.  |
jah valda: "ful lep računalnik pa še Winsi gor tečejo"  |
Welcome to horror.  |
da se vrnemo na temo, a nimajo drugače na GimVič iMaca pa gor postavljajo svoje glasilo oz. montirajo video ...
lp Avi
|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana) |
|
 |
|
Prispevek: #70 Objavljeno 07.09.2009 21:44:51 Re: Maci v šolah |
|
iExpert je napisal/a: | Povejte kaj, kje v šolah uporabljajo mace.
Da jaz povem svoje: danes sem od prijatelja izvedel, da bo Gimnazija bežigrad svoje učilnice(ne računalniške, navadne) opremil z 24" iMaci(v vsako učilnico 1)!!!
Na žalost pa je na njih namestil XP, ki ga bodo tudi uporabljali  |
Ha, ta Ljubljana je včasih malo luda....  Sam šmek, brez vsebine....
P.S.: OK, brez heca sedaj... Brez zamere, ampak, če PC rabijo samo za redovalnice ipd., bi bilo dovolj met en strežnik in samo terminale po učilnicah, oz. namesto iMaca en navaden PC za 400€. Obupno razsipavanje z denarjem: 20*1500=30k € samo za za to, da bo Bežigrad kao zgledal lepši.... In pol se čudijo, da imajo gimnazijci iz drugih delov Slovenije Bežigrajčane za snobe.... Pa poznam precej čisto kul ljudi s te šole da ne bo pomote. Sam sem prav moral to povedat....
|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana) |
|
 |
|
Prispevek: #71 Objavljeno 07.09.2009 22:04:56 |
|
Shine je napisal/a: | Hahaha. Delam v javni upravi in lahko trdim, da je Microsoftov Office 2003 de facto standard - verjetno čez kakšno leto dve tudi 2007. Če kdorkoli komorkoli pošlje karkoli drugega kot .doc (.pdf še tudi toleriramo, če je samo za stiskat), mu dokument zavrnemo in naročimo, naj spremeni v ustrezen format; pri tem nas ne zanima čisto nič drugega. Tako je.
Drugače se pa ne strinjam s to "čedalje večjo mero". Pri nas so povsod Enterprise in Campus nekaj letne najemne pogodbe za Office in vsa tista ostala večja mera se meri v odstotkih. Problem je v vzdrževanju (nameščanju, posodabljanju) in izobraževanju. Dokler to ne bo vpeljano v tak sistem, kot ima to urejeno MS, toliko časa bodo alternative samo životarile, predvsem med zanesenjaki, zastojnkarji in tistimi v podjetjih, ki ne znajo računat TCO. |
Ravno zato se mi naša javna uprava smili. Že za vpis na faks (vem ni javna uprava, je pa podobno neprijazna do uporabnika) se mi je tajnica začela razburjat, ker sem ji prinesel potrdilo o plačilo položnice na PDF, ker sem pač plačal via BankaNet. "A ga niste znali natisniti?!". Pol pa ga niti ni hotela videt... Še dobro, da me je vseeno vpisala. 
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #72 Objavljeno 08.09.2009 07:55:02 |
|
Blackrider je napisal/a: | Ravno zato se mi naša javna uprava smili. Že za vpis na faks (vem ni javna uprava, je pa podobno neprijazna do uporabnika) se mi je tajnica začela razburjat, ker sem ji prinesel potrdilo o plačilo položnice na PDF, ker sem pač plačal via BankaNet. "A ga niste znali natisniti?!". Pol pa ga niti ni hotela videt... Še dobro, da me je vseeno vpisala.  |
Ja, kakšna generacija ali dva se še mora zamenjati, pa bo že boljše.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #73 Objavljeno 08.09.2009 08:05:59 |
|
"se mi je tajnica začela razburjat"
To ni šola kriva. To je t.i. "problem zakompleksanih tajnic"
Ne poznam ene tajnice, ki bi bila prijazna. Vse so čudne
Kar se tiče mac-ov v javnih ustanovah - slaba ideja. To pa samo zaradi tega, ker je informacijsko znanje zaposlenih v javnih ustanovah prešibko.
Treba je še enih par generacij počakat pa bo
lp
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #74 Objavljeno 06.10.2009 19:40:59 |
|
iExpert je napisal/a: | Evo, samo da še neki dodam: Danes mi je frend iz bežigrada povedal nekaj, kar je najverjetneje razlog, zakaj upoorabljajo xp-je:
ker bodo povsod (nekje so že) kjer bodo v učilnici računalniki, namestili tudi tiste interaktivne table(katerih software pa za OSX se mi zdi da ne obstaja).
Ampak še vseeno ne vem, zakaj so potem sploh kupili iMace in ne PC-jev
Mogoče da se ne bo kdo čez kak kabel spotaknil  |
Ravnokar sem si prenesel software za dotične interaktivne table na računalnik. Očitno obstaja software tudi za maca. To očitno ni problem.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #75 Objavljeno 06.10.2009 19:50:06 |
|
iExpert je napisal/a: | tim je napisal/a: | V učilnicah na GIMB smo dobili iMac-e. Pomoje so 20 inchni in ne 24, kot sem zasledil v tej temi. Računalniki imajo nameščene win xp-je, uporabljajo pa se v večini samo in samo za e-redovalnico in e-dnevnik (se bodo, sistem še ne deluje). Torej ni nobenega problema z driverji za interaktivno tablo. Mislim pa, da je sedaj v rokah FMC-ja, da poskrbi za programsko opremo interaktivnih tabel na mac OS X. Mislim, da je bila stvar drugačne narave. No, pa saj vsi veste, kaj se počne z javnim ..... (ne smem biti kritičen) |
So tut 24". Baje da so na enem hodniku prov škatle(kjer lahko vidš, da so 24")  |
Škatle so resda bile oziroma nekaj jih je še na hodnikih. A vse so od 20 inch iMacov. Tako razsipni, da bi kupovali 24 inch mace pa tudi niso bili.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #76 Objavljeno 06.10.2009 23:33:49 |
|
Na IAM-u imamo učilnico z 20 iMaci

|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #77 Objavljeno 07.10.2009 06:20:33 |
|
exide je napisal/a: | Na IAM-u imamo učilnico z 20 iMaci
 |
Vidim, da se za nič pametnega ne uporabljajo... že spet Facebook.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #78 Objavljeno 07.10.2009 06:25:55 |
|
exide je napisal/a: | Na IAM-u imamo učilnico z 20 iMaci
 |
Tudi moj odgovor na tole slikco je podoben prejšnjemu. Spet Facebook!
Če bi bil jaz IT-jevc v taki ustanovi bi vse te page-e blokiral. Pa razni MSN-ji, skype-i itd. To pr men nebi vidl!
To naj počne folk doma, ko nima kaj za počet. V šoli naj se raje kaj pametnega naučijo.
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #79 Objavljeno 07.10.2009 06:36:12 |
|
Tudi če bi blokiral bi učenci to odstranili kaj misliš da smo vsi tako glupi?
To so nam naredili na xp mašinah.. Par minut in vse je delalo 
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #80 Objavljeno 07.10.2009 07:58:36 |
|
gpc17 je napisal/a: | Tudi če bi blokiral bi učenci to odstranili kaj misliš da smo vsi tako glupi?
To so nam naredili na xp mašinah.. Par minut in vse je delalo  |
Če ne bi imel administratorskega računa, verjemi, da ne.
Sicer pa se da marsikaj na routerju in strežniku nastavit, pa bi ti lahko mašino v celoti formatiral, pa še vseeno ne bi imel dostopa do zgoraj omenjenih stvari.
|
 |