Problemi s time capsule in zbirsal sem Timemachine.app
|
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 21.01.2009 00:47:57 Problemi s time capsule in zbirsal sem Timemachine.app |
|
Dobil sm Time capsule in jo spravil v tek.
1. Ker sem enkrat zbirsal Timemachine.app misleč "ah to je brezveze" mi je sedal malo žal. Hotel sem jo nanovo instalirati a jo na dskih od Leoparda ne najdem niti z Pacifist.app. A bo treba zdaj cel sistem nanovo instalirat? Se da kje zloadat timemachine.app jaz ne najdem na googlu
2. Nekaj sem šaril po nastavitvah air port utility in ne morem dostopati do diska od time capsule - ikona je samo v Finderju pod kategorija Shared. Rad pa bi imel ikono tko kot imam za zunanji USB disk - torej ikono na namizju. Če se postavim v Finderju na shared / Time capsule, se pokaže možnost "Connect as" in če se poskusim konektati se pojavi sporočilo
This file server is running on your machine. Please access the volumes and files locally. ( OK )
Nimam pojma kaj pomeni ta "locally". Nikjer ne morem dostopati saj ni nikjer nobene ikone.
3. Zanima me še to če je možno da timecapsule uploada (in downloada) torrente medtem ko je računalnik ugasnjen. Če je možno, kako?
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 21.01.2009 10:50:15 |
|
Da malo ugrabim temo: a ima kdo na TC priključen še zunanji disk (preko USB)? Ker v UK dobim TC za ceno Airport Extreme pri nas, razmišljam, da bi ga vzel 500MB, ga imel za oba maca doma backup delat, 1TB WD ki je bil temu namenjen doslej (plus seveda filmom in podobnemu) pa bi prikopil preku USB na TC in imel za "sproti" ...
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 21.01.2009 23:02:31 |
|
Da nadlajujem z ugrabitvijo:
Boris, kako pa diske vidiš? Se pač vsak (na TC bi imel 2 particiji, na WDju pa eno) volume vidi zase (kot ko priklopiš disk čez USB ali je treba mountat kot mrežne diske. In če je treba: kako naredim, da se to zgodi avtomatsko, ko se mac pač znajde v domačem wirelessu?
A se vsaj avtomatsko pojavi med na mreži najdenimi napravami v oknu finderja?
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: blizu |
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 21.01.2009 23:06:58 |
|
Ko smo ravno pri tej temi, imam eno vprašanje.
Ali lahko TM dela samo na en del diska?
Prvič namreč želi formatirat po svoje, ali mu lahko določim le del diska, ostalega pa uporabljam za druge reči in dostop?
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 22.01.2009 21:12:27 Re: Problemi s time capsule in zbirsal sem Timemachine.app |
|
boris42 je napisal/a: | gasper je napisal/a: | Dobil sm Time capsule in jo spravil v tek.
1. Ker sem enkrat zbirsal Timemachine.app misleč "ah to je brezveze" mi je sedal malo žal. Hotel sem jo nanovo instalirati a jo na dskih od Leoparda ne najdem niti z Pacifist.app. A bo treba zdaj cel sistem nanovo instalirat? Se da kje zloadat timemachine.app jaz ne najdem na googlu
2. Nekaj sem šaril po nastavitvah air port utility in ne morem dostopati do diska od time capsule - ikona je samo v Finderju pod kategorija Shared. Rad pa bi imel ikono tko kot imam za zunanji USB disk - torej ikono na namizju. Če se postavim v Finderju na shared / Time capsule, se pokaže možnost "Connect as" in če se poskusim konektati se pojavi sporočilo
This file server is running on your machine. Please access the volumes and files locally. ( OK )
Nimam pojma kaj pomeni ta "locally". Nikjer ne morem dostopati saj ni nikjer nobene ikone.
3. Zanima me še to če je možno da timecapsule uploada (in downloada) torrente medtem ko je računalnik ugasnjen. Če je možno, kako? |
1. www.mojmac.com/tm.zip
2. v Airport Utility izberi TC, Manual Setup, Disks, File Sharing Enable file sharing in izberi tip avtentikacije. Potem, ko ti file sharing deluje (Finder/Shared, in se skonektaš pritisneš Cmd-T, da se ti network drive pojavi v sidebaru od Finderja - nad Shared). Če hočeš ikono na namizju, izberi Finder/Preferences in v General obkljukaj Connected Servers.
LP,
Boris Herman |
Hvala boris42
Probal sem to narediti - na žalost brez uspeha, nekaj sem spet nastavljal in zdaj sem še globje v govno zlezel. Noben računalnik mi sploh ne vidi Time capsule niti mi ne vleše noben interneta iz nje. Kot da ne obstaja. Airport utility je ne najde čeprav TC sveti zeleno.
Zdej sm že prav nesrešen s to TC. Sm mislu da bo apple to naredu tako da bo delal brez problemov pa sem imal manj problemov z asusom kot s TC.
Zdaj bi rad resetiral vse nastavitve v TC da bo tako kot je blo iz trgovine. Kako naj to naredim?
Hvala
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 22.01.2009 23:39:23 |
|
Ok pravkar mi je uspelo nanovo nastavit TC. Takoj po vklopu na električno omrežje moraš tiščat gumb reset svaj 5 sekund.
Zdaj dela internet in disk ter externi USB disk.
Zdaj bi pa rad da vse skupaj dela še na PCju.
S PCjem se povežem če imam na TC izbran wireless security - NONE
Ko TCju nastavim wireless security na WPA/WPA2 perosnal in vstavim geslo, mi PC javi da se ne more povezati z Apple Network zaradi "mismatched encryption settings". Pogledam kake imam encription možnosti in PC mi dopušča mi samo TKIP in AES. Potem nastavim TCju drugačen wireless security - WEP transitional security network ali nazaj na NONE in ko jo restartam, TC neha delat oz se ne postavi nazaj v delovanje airport utility javi tole:
AirPort Utility was unable to find your Apple wireless device after restarting.
In vedno znova ko drugače nastavim security se TC zruši.
Zdaj me pa zanima kako imate vi nastavljen TC oz kaj vse je treba in kako je treba nastaviti, da imam internet in sheran disk od TC dosegljiv mojemu PCju in MACu (ter nobenemu sosedu več) vse zaklenjeno in varno pred zajedalci in vsiljivci
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Trebnje |
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 22.01.2009 23:51:44 |
|
Zdravo,
sicer imam jaz airport extreme vendar predvidevam da deluje na istem principu kot TC kar se tiče omrežja....
Na AE imam nastavljen security na WPA/WPA2 personal, sem šel sedajle pogledati na drugi računalnik ki imam slučajno še winse gor in tam je nastavljeno na:
- WPA-PSK: Network authentication,
- Data Encryripton: TKIP
nastavi tako verjetno ti bo potem delalo seveda glede na to da predvidevam da deluje TC isto AE
Za vidnost diska pa če se ne motim boš moral na winse naložit še Airport utility (  nisem 100%) da bodo vidni tudi diski ter seveda dostopni (razen seveda če jih že nimaš  )
----------------------------------------------------------
@muse
Seveda backup za TM se dela itak v folder na disku tako da lahko zraven ustvarjaš še ostale mape in dodajaš datoteke. Verjetno pa lahko narediš tudi tako da disk razdeliš na dve particiji in si potem eno nastaviš samo za TM drugo part. pa imaš za datoteke (da se kaj po nesreči ne pobriše  )
lp
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 23.01.2009 11:47:34 |
|
Hvala boris42 in imamo za pomoč zdaj sem zrihtal in dela vse ko po loju.
Time machine je javljal error -43 ker v prefereces nisem imel nastavljenega diska za backup - ko sem nastavil time capsule je začel z backupom in ga dela že celo noč 10 ur.
Zanima me samo še to kako bi time machine nastavil tako, da mi nekaterih datotek ne backupira. Npr. mape kjer imam glasbo filme torrente ipd ne rabim backupirati ker je to zame potrata prostora oz če bi kdaj kaj izgubil se res nebi sekiral. Rad bi da mi backupira samo fajle ki jih delam v nekaterih programih in nastavitve v macu.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Krško |
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 23.01.2009 11:56:09 |
|
muse je napisal/a: | Ko smo ravno pri tej temi, imam eno vprašanje.
Ali lahko TM dela samo na en del diska?
Prvič namreč želi formatirat po svoje, ali mu lahko določim le del diska, ostalega pa uporabljam za druge reči in dostop? |
Lahko. Samo v TM nastaviš, na katero particijo ti naj backup dela.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 23.01.2009 12:00:28 |
|
System Preferences --> Time Machine --> Options in tam dodaš mape katere ti naj NE arhivira
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 23.01.2009 15:49:53 |
|
imamo je napisal/a: | System Preferences --> Time Machine --> Options in tam dodaš mape katere ti naj NE arhivira |
hehe kok simpl, hvala
Kako pa naj zdaj iz TC backup izbrišem backup od teh map, ki jih ne želim arhivirati, ker je ravnokar končal prvi 14urni backup in je arhiviral cel disk. Zdaj bi rad nepotrebne backupe brisal.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 23.01.2009 16:09:30 |
|
Najenostavnejše je da formatiraš disk in šeenkrat jovo na novo
Lahko pa odpreš preko Finderja TM disk klikneš na Backup mapo se ti prikaže vsebina le te odklikaš do tvojega uporabniškega imena in v njem boš videl mape katere želiš izbrisati
lp
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 02.02.2009 00:26:44 |
|
jakaracman je napisal/a: | Da nadlajujem z ugrabitvijo:
Boris, kako pa diske vidiš? Se pač vsak (na TC bi imel 2 particiji, na WDju pa eno) volume vidi zase (kot ko priklopiš disk čez USB ali je treba mountat kot mrežne diske. In če je treba: kako naredim, da se to zgodi avtomatsko, ko se mac pač znajde v domačem wirelessu?
A se vsaj avtomatsko pojavi med na mreži najdenimi napravami v oknu finderja? |
A noben ne ve, a bi se to (avtomatsko) dalo? Ker drugače se moram vsakič konektat ... Kar nekako "ubije" avtomatskost Timemechina ...
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 02.02.2009 00:34:16 |
|
V svoje quotu pišeš kot da nameravaš to narediti v svojem ponovnem vprašanju pa da to že imaš kar pa nekako dvomi. Jaz imam svojega wd-ja priklopljenega na Airport Extreme in se avtomatsko pokaže kot nosilec podatkov v Finder-ju TM dela backupe na eno uro in tudi če disk ali particija ni mountana jo bo TM začasno mountal da naredi backup potem pa jo odklopi. In ne vem kje ti vidiš sedaj problem.
lp
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 02.02.2009 11:10:40 |
|
Tega, da TM sam mounta, nisem vedel (sem šele včeraj priklopil TC, TM še nisem naštimal). Moti me, da se tudi USB disk, priklopljen na TC, ne mounta avtomatsko čim se priklopim v omrežje.
Včeraj privlekel TC in UK in priklopil, torej že imam.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 02.02.2009 11:27:04 |
|
Ko prideš v domače omrežje v katerem imaš preko TC priklopljen zunanji disk odpreš Finder vidiš tam "strežnike" v omrežju je tako ali ni?! Torej disk je "mountan" vendar pa tvoj računalnik ni prijavljen na ta disk. Prvič ko boš kliknil na TC oz. na disk ti bo ta disk priklopilo in to je to.
Torej ali se samodejno prijavi ali ne je čisto brezveze diskutirat ker v vsakem primeru boš moral najmanj enkrat klikniti na disk da ti bo prebralo podatke na njem.
Če moraš ob vsaki prijavi vpisovati pass (če ga sploh imaš z njem zaščitenega) potem daj ob vpisovanju gesla kljukico tam kjer te sprašuje ali si zapomni geslo v Keychain.
Bolj je problem če ti ga ne bi niti videlo ko bi prišel v omrežje in bi moral vsakič vpisovati njegovo pot da bi ga sploh videl v omrežju in šele nato se prijavil na njega....
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 02.02.2009 16:44:28 |
|
imamo je napisal/a: | Ko prideš v domače omrežje v katerem imaš preko TC priklopljen zunanji disk odpreš Finder vidiš tam "strežnike" v omrežju je tako ali ni?! Torej disk je "mountan" vendar pa tvoj računalnik ni prijavljen na ta disk. Prvič ko boš kliknil na TC oz. na disk ti bo ta disk priklopilo in to je to.
Torej ali se samodejno prijavi ali ne je čisto brezveze diskutirat ker v vsakem primeru boš moral najmanj enkrat klikniti na disk da ti bo prebralo podatke na njem.
Če moraš ob vsaki prijavi vpisovati pass (če ga sploh imaš z njem zaščitenega) potem daj ob vpisovanju gesla kljukico tam kjer te sprašuje ali si zapomni geslo v Keychain.
Bolj je problem če ti ga ne bi niti videlo ko bi prišel v omrežje in bi moral vsakič vpisovati njegovo pot da bi ga sploh videl v omrežju in šele nato se prijavil na njega.... |
Ja, ga vidim, se sam zlogira gor ipd. In meni itak ni problem, tudi če bi ga moral vsakič cmd+K.
Obstajajo pa tudi uporabniki računalnikov, za katere bi bilo dobro, da se vsakič pojavi ikona na namizju (ne le od TC, ampak tudi od drugega diska, priklopljenega na TC). Konec koncev naj bi bil MacOS prijazen (za razliko od win) tudi do takih, ne?
Anyway: samo da razjasnim: ali TM sam mounta ta disk (za backupiranje), če ga ne kliknem v finderju (po domače: če doma samo prižgem MBP in se prijavi na omrežje, finderja se pa niti ne dotaknem)???
|
 |
Jablanator
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 02.02.2009 19:28:58 |
|
jakaracman je napisal/a: | Anyway: samo da razjasnim: ali TM sam mounta ta disk (za backupiranje), če ga ne kliknem v finderju (po domače: če doma samo prižgem MBP in se prijavi na omrežje, finderja se pa niti ne dotaknem)??? |
Da.
Jaz vsako jutro vklopim iMaca in se začne lepo backupirati. Prav tako prej MacBook. In ko neha z backupom ga sam odmounta.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 02.02.2009 20:47:13 |
|
hvala. sem vmes opazil, da je temu tako. no more questions ...
|
 |
Jablanator
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 02.02.2009 23:44:57 |
|
jakaracman je napisal/a: | hvala. sem vmes opazil, da je temu tako. no more questions ... |
Ce kaj ne ves, ti samo vprasaj. Saj zato pa je forum.
|
 |