Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Nakup novega Macbook Pro
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 27.03.2009 22:15:55
Nakup novega Macbook Pro
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hey!

Doma imam (no zdj ga nimam že skor 45 dni) prenosnik MSI, ki ga mislim vrnit in zamenjat za Macbook-a Pro (zanj sm se odločil zaradi delanja z glasbo, občasno kako igrco, gledanje filmov in oblikovanje slik). Sem študent in moj proračun je okoli 2000€. Prebral sem zanimive poste glede novih Book-ov Pro in videl da je trenutno edina opcija zame 2,4 GHz model (čeprav FMC ma tm tm 2,5 GHz model).

1.Se mi splača počakat?

2. Namreč prebral sem da novim prenosnikom višajo procesorsko moč na 2,66 GHz in 2,9GHz in da se nekaj dogaja na tem področju (kako je s temi modeli v Sloveniji?). Trenutno delam na Toshibi (Ubuntu 8.10; 1.8GHZ proc, 420 go 32MB gf, 512 RAM, 30 GB disk) in gre rahlo počasnej samo mudi se mi pa tudi ne zelo (čeprav čez kak mesc bi bilo pa fajn met komp Smile ).

3. Kako veš kdaj pri mac-u kupiti prenosnik? Je že kod imel izkušnje s to stranjo: http://buyersguide.macrumors.com/ ko so napisane predvideve kdaj kakšen pride. Se mi splača počakat?

4. Ali je velka razlika med 512 MB grafičnega pomnilnika na 9600gt in 256? Je kdo poskusil kak špil gor odigrat (mac native) in filme v hd/blu-ray resoluciji? Je kaj pomemben L2 cache če je 3MB al pa 6 MB?

5. Prebral sem že velik vaših postov in me zanima kako ocenjujete firme (s plusi do +++ in minusi do ---):

iStyle
EPL
FMC
Big Bang
Apple.si
Mac&PC
M-Store
če poznaš še kako jo kar dopiši

Pri EPL sem zaenkrat dobil še najbolši popust, čeprav ima FMC zdaj veliko znižanje http://www.fmc.si/category.cp2?guid=8C039732-FECE-DE3B-86F8-1EECCB3D3BC3&linkid=10&sortby=PriceAsc ene par je kr presenetljivo nizkih cen (samo da so pač brez slo tipkovnice).

6. Ali se mi na firmo bolj splača vzet kakor samo zase?

7. Je potrebna 3 letna dodatna garancija, ki jo ponujata epl in fmc? Ali jo je vredno vzet (okol 100 € stane)?

Za kakršnokoli mnenje in odgovore bom zelo hvaležen!

lp

PS: prilagam linke kjer sem bral:
http://buyersguide.macrumors.com/

http://www.macworld.com/article/132407/2008/03/macbookprocore2duo.html

http://www.macworld.com/article/136279/2008/10/macbookpro_benchmarks.html?t=204

http://www.macworld.com/article/136251/2008/10/macbookgraphics.html?t=204

http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=580718

http://www.notebookcheck.net/Review-Apple-MacBook-Pro-15-v5-2008-Unibody-9600M-GT-9400M.11973.0.html

pa še po youtube je ogromn tega Smile
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 27.03.2009 23:39:04
Glede na to, da mas privacrevanih 2000 eur jaz na tvojem mestu ne bi cakal novih modelov. Vzames lepo 2,4 model z 256 mb graficno pa ga raje napolnis z rami (max 8gb v novih modelih). Sicer imam sam penryn model z 512 mb rama na gf 8600 ampak opazam, da za brezveze. Sicer iger ne igram ravno veliko (sprobal sem WoW).

Ce imas moznost kupiti prek firme, kupi prek firme, Za garancijo imas dve opciji; ali vzames tisto od fmc, ali pa kupis apple care. V primeru apple care ti garancija velja povsod pri apple serviserjih medtem, ko tista od fmc velja samo pri fmc.

Drugace pa 2,66 in 2,93 modela lahko dobis tudi pri nas. To je potem kao high end model 15" macbook proja.

Najboljse bo tudi da gres malo na www.macworld.com pogledat kak review.

Tam imajo lepo narejene teste in potem vidis ce je visja cena dejansko vredna tega.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Horjul
Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 28.03.2009 10:38:25
Jaz sem pri FMCju kupil 2.53 GHz MBP, se mi zdi da sem kar prav naredil.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 28.03.2009 10:45:02
če imaš možnost se ti splača ozreti po Angliji, ker so cene precej nižje. Če lahko vzameš na firmo ti ni potrebno plačati davka ob nakupu.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 28.03.2009 11:22:52
super! tnx!

Zdej kako jst ločim modele med sabo?
Prvo so modeli, ki imajo 8600 gt grafično noter
Drugo so modeli, ki imajo procesorsko moč 2,4 in 2,5 GHz in gf 9600gt?
Tretje so modeli 2,6 in 2,9 GHz?

Za ram piše na strani da je max do 4giga - je to mišljeno na slot potem?

Ali SP šteje kot firma al mora bit kaj drugega? V čem je prednost da se vzame preko firme?

Kdo v sloveniji ponuja Apple Care? Ker pri EPL in FMC vidm da mata samo svoje garancije...?

Bom pogledu še mal tm review-e Smile

@StarK - Kako v angliji deluje zadeva? Preko kartice? Na kateri strani si mislil?

Katere trgovine so trenutno najbol - za M-Store sm vidu da jo ful hvalte (sem iz ljubljane in a bi mel dolgo do tja? se mi sploh splača?)... A v slo je kaka normalna trgovina?
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 28.03.2009 11:53:35
Pozdravljen!

Zdej kako jst ločim modele med sabo?
Prvo so modeli, ki imajo 8600 gt grafično noter
Drugo so modeli, ki imajo procesorsko moč 2,4 in 2,5 GHz in gf 9600gt?
Tretje so modeli 2,6 in 2,9 GHz?

tukaj moras malo pazit na te trgovske finte( recimo oglasujejo novi apple macbook pro aluminium-s slikico, ko poglredas pa komponente je pa starejsi model) tako da tukaj pazi.najlazje si bos zapomnil za nove modele aluminium da graficne so vse nad 9200;D

glede procesorjev je isto macbook pro alu 15 starta od 2,4 pa do max 2,93 tako da kar je manj so starejsi modeli.

kaksno bos mel konfiguracijo je pa tvoja odlocitev jaz sem te hotel samo opozoriti na te trgovske finte...upam da ti bo kaj pomagalo;D

pa na 2ga vprasanja cakam tudi jaz odgovore:D
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 28.03.2009 12:31:52
M-store je pač premium reseller in avtoriziran serviser. Oni tudi ponujajo AppleCare (drugače lahko to kupiš bilo pri katerem prodajalcu, ki ga pač prodaja ali pa preko ebaya (ko smo to naredili nekateri)). AppleCare namreč registriraš preko apple spletne strani (to lahko kupiš in narediš v obdobju enega leta od nakupa).

Do m-store imaš iz lj nekje 2uri in 30min (odvisno kak hitro se pelješ. Če imaš možnost nakupa preko podjetja se ti m-store še kako splača po moje. Pa tudi lažje je verjetno uveljavljati garancijo in servisiranje.

Modeli z 8600 grafično so early 2008 modeli, torej imajo penryn (od 2,4 do 2,6) procesorje. Vsi novi pa imajo dve grafični in so od 2,4 - 2,93.

Za ram se ti splača kupiti potem pozneje ker so veliko ceneje. Tako, da ti naj bo prioriteta bolj moč procesorja.

Jaz imam early 2008 model z 2,5 ghz in 4 gb rama pa ti lahko povem, da je močna zadeva.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 28.03.2009 12:44:39
Apple cara v Sloveniji (kolikor vem) ni mogoče kupiti, lahko pa se ga uveljvavi.

Novi unibody modeli so najprej prišli v verzijah: 2.4, 2.53 in 2.8(x?).
Nedolgo nazaj pa je Apple malce prenovil serijo: 2.4, 2.66 in 2.9(x?).

imo bi lahko vrgli ven 2.4 in za najnižjo konfiguracijo imeli 2.53 Razz

vsi novi unibody modeli imajo 9400 integrirano in 9600 (pro), ki pride v 2 izvedenkah: 256 MB (2.4 proc) in 512 (ostale 2).

razlika je še v ramih. 2.4 ima 2 GB ostala 2 pa 4 GB.

torej polpenzion vs. polnipenzion Razz

trgovin, ki pošiljajo Mace v Slovenijo je v Angliji kar nekaj. Nekaj jih je omenjenih v temi Pošiljanje Macov v Slovenijo ali nekaj takega:

cancom.uk, jenstore (semizdi(, laptopsdirect....

Opicj možnosti plačevanja je več, pač odvisno od firme:
PayPal, kreditna kartica, money transfer.

Sam sem nabavil preko cancom.uk in še čakam, da dobim laptop. Money transfer je bil naročen 24. in izveden 26. ker sem plačal preko firme od fotra mi davka ni bilo potrebno plačati.

Customer service na cancom.uk je "top notch". na večino mailov je bilo odgovorjeno v roku 30 minut, odgovorjeno na večino vprašanj, itd. Slovenski trgovci bi se lahko marsikaj naučili...

Če bi danes naročal bi raje plačal s kartico. Zakaj? ker je prenos sredstev bistevno hitrejši, plačilo je odloženo (ko poravnaš obveznosti za kartico, kar je lahko čez en mesec), poleg tega pa tečaj funte niha. v petek je biu recimo evro vreden 0.95 funta, ko je bilo izvedeno plačilo pa okrog 0.93. Razlika ni tako veliko kot ko je bil na primer okrog 0.89 samo vseeno... za ta denar bi lahko dobil še kaj drugega...

skratka upam, da stvar pride čimprej, ter da bo z njo vse v najlepšem redu. Imam plane, da bom še kaj nabavil, če bo vse ok, če bo denar, in funt ostal tam kjer je Smile

če v Sloveniji ne bi plačal davka (oz. bi ga preložil na firmo) razlika ne bi bila tako velika (poštnina pa take fore Smile ), vendar je model "vzel" kompjutr iz drugega naročila (pri EPLu bi čakal, od 3 - 5 tednov !!! Rolling Eyes). prednost je zagotovo tja, da v primeru okvare komp neseš nekam kar je od tebe mogoče oddaljeno max 3 ure kot pošiljanje z letalom pa ta jajca.
glavna razlika je sama cena (funt / evro) in hitrost.

eni so naročali preko kurirske službe. se zmeniš za prevzem s trgovino in plačaš še nekaj za kurirske storitve.

z EPLom sem imel do sedaj kar dobre izkušnje (čeprav jih ni bilo ravno veliko), samo no-go da bom na komp čakal tako dolgo. že tako sem se (pre)odločal dolgo časa. najprej sem bil na tem, da ga kupim kmalu, ko je prišel ven unibody model, pa sem stvar zaradi turbulentih gospodarskih časov preložil (ki so sedaj hujši kot takrat :\ ...)

in, ker si študent kot jaz ti je verjetno vsak € pomemben. tako, da se splača pretehtati različne možnosti.

cene kart so pa zelo nizke tako da en izlet v Anglijo ne bi smel biti tak problem...

aja, ker v Angliji bolje "sledijo" času boš še težje našel izvedenki 2.53 in 2.8.

mislim, da bo dost branja Very Happy

lp
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 29.03.2009 00:18:39
super vsi - hvala Smile!

Ok v angliji dobim popust v višini davka (je toliko kakor pri nas -20% ?), če vzamem na firmo (S.P. se šteje kot firma?). Kaj je pa boniteta če vzamem na firmo v Sloveniji? Kot študent dobim prbližn 5 % popusta (se da še več?). Za anglijo bom še zaenkrat počakal da vidim kako je šlo tebi Stark Embarassed .

Tiste review sem enkrat šel že skozi (grem še enkrat Very Happy). Če bo fmc imel tisto akcijo do takrat ko dobim denar bom verjetno vzel pri njih 2,5 GHz MBP. Samo malo me skrbi kako je z njihovimi servisi (sem bral v postih da so malo slabši in manj korektni? ali sem to narobe razumel?). Ram ni veliko trenutno sam skok iz enega proca na druzga je velik (300 € cca)

Glede 2.53 a ta gre zdej vn potemtakem Very Happy ? Ker bojo verjetno rahlo znižal cene? Škoda ker ne rata 2,66 namesto 2,4.

iWork oz. tist office pack od Apple-a - se splača kupit? Se dobi kaj popusta z novim računalnikom? Trenutno imam OpenOffice pa mi kar odgovarja (MS pa ne morm vidt - me kr zmrazi Smile )
Jabi

Jabi

Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 29.03.2009 08:30:10
Stark je napisal/a:
če imaš možnost se ti splača ozreti po Angliji, ker so cene precej nižje. Če lahko vzameš na firmo ti ni potrebno plačati davka ob nakupu.

kdaj pa pol plačaš davk?
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Kraj: Celje
Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 29.03.2009 08:53:04
Poračunaš si ga...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 29.03.2009 11:14:53
davek je v Angliji 15% (na kompjutre). Bi bilo meni bolje, če bi bil 20% samo bi bila potem verjetno davčna osnova nižja Smile V Sloveniji je davčna stopnja 20%. Če bi računalnik stal v Angliji toliko kot v Sloveniji bi bil na "boljšem" zaradi 5% razlike Smile

S.P. bi se moral šteti kot pravni subjekt torej bi lahko davek dal pod stroške firme, kar še vedno pomeni, da jih nosiš ti na koncu Smile .

Študentski popust dobiš mogoče tudi v tujini. Pozanimati se moraš pri posamezni trgovini. Narediti si moraš ISIC (ne iSICk :p) študentsko kartico, katere izdelava stane 10€. Pa še ena luštna punca tam dela... ^^

Mene je trgovec vprašal za veljavno davčno številko. Sem mu poslal davčno firme, jo je preveril. Zadnji predračun, ki sem ga dobil je bil brez davka za razliko od prvih, ki so imeli še davek. Nakazal sem mu torej samo keš za davčno osnovo.

2.53 gre ven. Mogoče boš lahko dobil kaj popusta zaradi tega.

Overall zna biti še vedno najbolj ugoden nakup v ZDA, če poznaš koga, ki ti zrihta študentski popust / vzameš na firmo. Dolar je spet malo padel, vendar dvomim da bo kdaj spet tako nizko kot je bil.

Ne vem kakšne so cene na madžarskem, njihova valuta je izgubila kar precej vrednosti. Pa mogoče Rusija ali pa Poljska. Za Poljsko sem videl, da so nekateri Dell prenosniki precej cenejši kot pri nas...
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 29.03.2009 12:38:44
Bom počakal zj da dobim dokončno keš pa pol naprej Smile

@Stark - boš javil kako je s kompom pa koliko časa je use skupaj trajalo?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 29.03.2009 13:54:18
bom ja. mogoče ga dobim že jutri, vsekakor pa upam, da bo prišel ta teden Smile

lp
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #15   Objavljeno 29.03.2009 14:34:26
Super Smile !!

Zdej pa eno pravno vprašanje. Decembra 2007 sem kupil prenosnik MSI GX700 za 1560 € (z visto vred). Po pol leta se mi je začel pregrevat in sem ga vozil na servis. Zdej je že 4ič na servisu in vsega skupaj dni je v sredo že okoli 45. Ali se dnevi upoštevajo ko jaz dvignem računalnik ali ko oni meni sporočijo da je popravljen - ker ga moram dvignit v 5ih dneh. Ta računalnik bom vrnil in zahtevati denar nazaj (potem pa doplačal in kupil MBP). Imam tudi vsa potrdila kdaj sem ga pustil tam in kdaj ne - samo na potrdilih je na vseh napisano kdaj sem ga dal in kdaj dvignil - ne pa kdaj je bil popravljen.

Kar me zanima je pa ali je to možno po 45ih dneh (trgovina kjer sem ga kupil tega modela nima več tako da mi ga tudi zamenjati ne morejo) - zahtevati kupnino nazaj? Računalnik je v garanciji do dec 2009.

Kam se mi splača še klicat poleg varstva potrošnikov - morda kaka tržna inšpekcija? Mi lahko kej priporočite?

Vem da ni čisto z MBP ampak posledično bom potem vzel le tega Smile
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #16   Objavljeno 30.03.2009 08:58:58
potem ni možnosti nič?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #17   Objavljeno 30.03.2009 10:22:47
najbolje, da počakaš do izteka roka in potem najprej zatežiš trgovini oz. se prej posvetuješ s kom, ki je imel podobne izkušnje. trgovina se bo verjetno na vsak način skušala izogniti vračilu denarja...
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Prispevek: #18   Objavljeno 30.03.2009 11:32:39
Stark je napisal/a:
davek je v Angliji 15% (na kompjutre). Bi bilo meni bolje, če bi bil 20% samo bi bila potem verjetno davčna osnova nižja Smile V Sloveniji je davčna stopnja 20%. Če bi računalnik stal v Angliji toliko kot v Sloveniji bi bil na "boljšem" zaradi 5% razlike Smile

S.P. bi se moral šteti kot pravni subjekt torej bi lahko davek dal pod stroške firme, kar še vedno pomeni, da jih nosiš ti na koncu Smile .

Študentski popust dobiš mogoče tudi v tujini. Pozanimati se moraš pri posamezni trgovini. Narediti si moraš ISIC (ne iSICk :p) študentsko kartico, katere izdelava stane 10€. Pa še ena luštna punca tam dela... ^^

Mene je trgovec vprašal za veljavno davčno številko. Sem mu poslal davčno firme, jo je preveril. Zadnji predračun, ki sem ga dobil je bil brez davka za razliko od prvih, ki so imeli še davek. Nakazal sem mu torej samo keš za davčno osnovo.

2.53 gre ven. Mogoče boš lahko dobil kaj popusta zaradi tega.

Overall zna biti še vedno najbolj ugoden nakup v ZDA, če poznaš koga, ki ti zrihta študentski popust / vzameš na firmo. Dolar je spet malo padel, vendar dvomim da bo kdaj spet tako nizko kot je bil.

Ne vem kakšne so cene na madžarskem, njihova valuta je izgubila kar precej vrednosti. Pa mogoče Rusija ali pa Poljska. Za Poljsko sem videl, da so nekateri Dell prenosniki precej cenejši kot pri nas...

Kakorkoli obrneš je rit zadaj... hočem reči, da lahko vzameš tudi na s.p. in ti odbijejo davek ampak na koncu ga moraš v Sloveniji obračunat (plačat), sicer si v davčnem prekršku in kazni niso majhne (še kakšen MBP, bi jim kupil, če te dobijo).

Če imaš možnost nakupa v ZDA, kupi v državi kjer nimajo davka... in spet ga boš plačal tu, sicer... (glej gor)

Kaj pa če bodo kakšne tehnične težave? Mislim, da se na servisu ne bodo prav grebli, da ti ugodijo čimprej... keš si nesel ven (naj tako ne bi bilo, ampak ljudje smo ljudje...).

Če se ne motim, je za Mađarsko isti distributer kot za Slovenijo in... no preveri na apple.hu. Apple Poljska, pa nima trgovine in nobenih cen objavljenih... mislim, da je isto kot pri nas. Rusija pa...

A nima apple.si 5% študentski popust? No, če se prav spomnim je imel.

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #19   Objavljeno 30.03.2009 11:54:28
nikar ne poslušaj fangela: pojdi v anglijo in kupi, davek si poračunaj.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #20   Objavljeno 30.03.2009 13:28:17
sj zele gledam mal okol tudi slovenci nimajo ful drago, se mi zdi da se cene kar umirjajo (in tudi un 5% pomaga) - sam dokler se ta scena z MSI ne konča sm obstal ker imam samo 1/4 denarja za komp.

http://www.zps.si/svetovanje-in-zakonodaja/garancija-napaka-na-izdelku/veckratno-popravilo-racunalnika-v-garancijskem-roku.html?Itemid=263

tole je popolnoma ista zgodba z mano. zdj je 4ič na servisu in istega modela (GX700 EU59 se mi zdi) pa tudi ne prodajajo več - to pomeni da ga ne morejo zamenjat?

Je kdo vešč v pravnih zadevah pa se mu da prebrati zgornji link? Včasih se počutim kar zgubljenega, k bi blo tko če komp ni kul ni kul - vrnš in dobiš keš nazaj ne pa use to .... Razz
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani