Excel Formula in if stavek? | |||||
V stolpcu A imam napisno neko številko v stolpcu B pa vpišem 0 ali 1 ali 2. Torej potem rabi ta if stavek prepisat vrednost iz Stolpca A če je izpolnjen pogoj v stolpcu B. recimo če je 0 prepiše v C vrednost A če pa je 1,2 pa pusti prazno in tako naprej če je 1 potem vrednost napiše v D če je 0 ali 2 pusti prazno in če je vrednost 2 potem prepiše v E če je 0 ali 1 pusti prazno. Ko je v stolpcu 0 in 1 ni problem ko pa se pojavi še številka 2 se pa mi ustavi. Hvala! |
|||||
![]() |
|||||
za 0 se izvede tole v C stolpcu IF(B1=0;A1;IF(B1=2;"0,00";"0,00")) za 1 se izvede tole v D Stolpcu IF(B1=1;A1;IF(B1=2;"0,00";"0,00")) za 2 se izvede tole v D Stolpcu IF(B1=2;A1;IF(B1=1;"0,00";"0,00")) To sicer deluje samo vseeno mislil da sem preveč zakompliciral... ![]() |
|||||
![]() |
|||||
v stolpcu C je formula =IF(B1=0;A1;"") v stolpcu D je formula =IF(B1=1;A1;"") v stolpcu E je formula =IF(B1=2;A1;"") |
|||||
![]() |
|||||
![]() Še eno vprašanje se da v excelu kako narediti da če je v nekem stolpcu datum ki je štarejši od trenutnega se neko polje pobarva z rdečo še bolje cela vrsta... |
|||||
![]() |
|||||
Greš v meni> Oblika_Pogojno oblikovanje Tam potem izbereš pogoj (lahko se sklicuješ na velikost neke celice: to je npr. v tvojem primeru) ali pa na neko določeno formulo (npr. če želiš pobarvati celoten stolpec). ![]() |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
Čisto enostavno: za današnji datum uporabiš ukaz "today()" npr.: če je datum v E4 starejši kot današnji naj ti polje F7 obarva rdeče. - greš v polje F7 in izbereš Oblika_Pogojno oblikovanje - v oknu "Pogoj 1" izbereš "Formula je" in napišeš "E4<TODAY()" - nato izbereš gumb "Oblika" in v jezičku "vzorci" izbereš rdečo barvo pa je. To lahko poljubno ponoviš za poljubno celico tudi s prekopiranjem in prilepi obliko Napredno lahko vpišeš za isto celico tudi, da če je pa mlajši datum kot danes ti pobarva zeleno (enak postopek, samo dodaš "pogoj 2"). ![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() tako mam napisano v vseh celicah... |
|||||
![]() |
|||||
![]() Se ti opravičujem, če sem te zavedel z "". Ponavadi se tako ločijo teksti od formul. na spodnji sliki sem ti pripravil kratki primer kako lahko narediš, da ti loči starejše datume z rdečo barvo, novejše z rumeno, če je prazno ali današnji datum pa s prozorno barvo: ![]() Seveda tako z uporabo ikone "preslikova oblik" (t.j. čopiča) lahko to preneseš še na preostale celice. Še nasvet, če imaš samo en datum na katerega se sklicuješ uporabi $ npr, če je sklic A1 fiksen ga zapišeš $A$1. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
![]() |
![]() |