Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Windows 10 ali 11 na macu M1
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 23.09.2021
Prispevkov: 25
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 06.10.2021 16:46:53
Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Zdravo,

Razmišljam o nalaganju Win 11 na računalnik. Sem mnenja, da mi poleg Mac OS-a lahko pridejo sigurno prav. Zanima me ali tudi kdo od vas uporablja Windowse, kako delujejo? So kakšne težave? Kako je s tipkovnico? Hvala za informacije.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 3106
Kraj: Lendava
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 06.10.2021 16:59:33
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
x86 Windows ne moreš naložiti na M1 Mac.

Tvoja edina opcija je kakšen Parallels 17 ali pa VMWare Fusion in v te lahko poskusiš naložiti ARM verzijo Windows 11.

https://www.pcmag.com/news/m1-macs-can-run-windows-11-with-parallels-software-but-its-the-arm-version

Preveri ARM ISO:
https://quickfever.com/windows-11-iso-download/

_________________
Lego Macintosh: http://kottke.org/13/02/lego-macintosh
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 23.09.2021
Prispevkov: 25
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #3   Objavljeno 06.10.2021 17:11:37
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hvala. Gledal sem na YT, jaz bi se odločil za uporabo preko Parallels 17. Deluje enostavna namestitev. Samo zanimajo me izkušnje nekoga, ki uporablja ali je vredno in če dela lepo?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 3106
Kraj: Lendava
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #4   Objavljeno 06.10.2021 17:29:36
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Žal ne morem pomagati, ker nimam Apple računalnika na ARM osnovi (Apple Silicon M1).

_________________
Lego Macintosh: http://kottke.org/13/02/lego-macintosh
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 23.09.2021
Prispevkov: 25
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #5   Objavljeno 06.10.2021 20:31:28
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Naložil. Deluje super. Trenutno imam testno različico programa Parallels 17 in deluje virtualno na 4GB rama. Zaenkrat vse zelo tekoče. Sprobam še office in sporočim. Verjetno pa zadeva deluje še bolje na plačljivi verziji, kjer je virtualno 8GB rama. Sporočim info.
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 23.09.2021
Prispevkov: 25
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #6   Objavljeno 06.10.2021 22:12:29
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Naložil vse kar računalnik potrebuje za normalno delo, deluje odlično.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 29.08.2014
Prispevkov: 152
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #7   Objavljeno 07.10.2021 09:03:16
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Super, hvala za info Tilen Smile
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 3106
Kraj: Lendava
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #8   Objavljeno 07.10.2021 09:19:00
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
TilenKresnik je napisal/a:
Naložil vse kar računalnik potrebuje za normalno delo, deluje odlično.


Hvala za informacije tudi z moje strani! Smile

_________________
Lego Macintosh: http://kottke.org/13/02/lego-macintosh
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 23.03.2012
Prispevkov: 1183
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #9   Objavljeno 06.11.2021 11:40:39
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Kako pa je z Win 11 na ARM verziji v povezavi z Outlook iz x86 verzije? Ali ta datoteka, v katero se shranjujejo maili potem "prime" na Outlook ARM oz. kako potem mail datoteko uvoziti v ARM verzijo Outlooka? Jaz imam sicer že od začetka leta maile preko Outlooka za Mac OS, ampak ne vem, kako bo potem na ARM verziji, še posebej tista arhivska datoteka iz Outlooka x86. Upam, da sem vprašal dovolj razumljivo... Razz

_________________
Apple TV 4K HDR 64GB (2. gen., 2021) (tvOS 15.6)
Apple Watch Series 4 GPS 44mm Space Gray Aluminium with Black Sport Band (watchOS 9.0)
iPhone XS Max 256GB Space Grey (iOS 16.0.2) + Apple Leather Case (Black) + AirPods Max Space Gray
iPad Pro 10.5" Wi-Fi 64GB Space Grey (iPadOS 15.7) + Apple Pencil (1st gen.)
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 3TB Fusion Drive, 64GB RAM DDR4, 8GB Radeon Pro 580, mid 2017 (MacOS Monterey v12.6)
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 17.09.2009
Prispevkov: 95
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #10   Objavljeno 06.11.2021 15:26:06
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Je mogoče kdo probal ali pa lahko proba kako gladko deluje remote destktop (uporaba programov za 3D oblikovanje- Creo Parametric) preko paralellsov na m1?
Pač rabim za službo.

Lp, Aleš
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 29.06.2013
Prispevkov: 156
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #11   Objavljeno 07.11.2021 11:23:18
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
goten je napisal/a:
Je mogoče kdo probal ali pa lahko proba kako gladko deluje remote destktop (uporaba programov za 3D oblikovanje- Creo Parametric) preko paralellsov na m1?
Pač rabim za službo.

Lp, Aleš


Zakaj pa rabis Remote Desktop virtualizirat? Ce je govora o Windowsih ima Microsoft native clienta za macOS.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 1116
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #12   Objavljeno 07.11.2021 11:52:22
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
goten je napisal/a:
Je mogoče kdo probal ali pa lahko proba kako gladko deluje remote destktop (uporaba programov za 3D oblikovanje- Creo Parametric) preko paralellsov na m1?
Pač rabim za službo.

Lp, Aleš


Če te prav razumem, imaš wintel v službi, doma pa M1? Enostavno instaliraš MicrosoftRemoteDesktop (MRD). Na LAN-u bo delalo spodobno, za WAN pa sem malo skeptičen. Sam imam na mreži par računalnikov, med njimi Wintel mlinček za renderiranje. Na MP imam priklopljene tri monitorje, in MRD zna uporabit vse tri, na maksimalni ločljivosti - 2x 2560x1440 + 3440x1440, in to je kar precej podatkov... občasno se pojavijo kakšne napakice pri prikazu, običajno na večjih površinah - recimo jpeg artefakti sredi uniformno obarvane površine, ampak me ne moti več, čeprav sem kar "tečen" glede tega. Na Wintel-u pa sploh nimam fizično priklopljenega monitorja. Skratka - dela tip-top. Nisem pa še poskušal preko WAN-a.

Ne vem, ali je MRD M1 optimiziran, pa tudi če ni, mislim, da je to še najmanjši problem.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 17.09.2009
Prispevkov: 95
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #13   Objavljeno 07.11.2021 15:26:10
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
ntadej je napisal/a:
Zakaj pa rabis Remote Desktop virtualizirat? Ce je govora o Windowsih ima Microsoft native clienta za macOS.


Nažalost aplikacija Microsoft Remote Desktop ne omogoča normalnega, brez zatikanja uporabe PTC Creo na službenem računalniku. Sedaj rešujem zadevo preko bootcampa.. Imam pa macbooka 16ko i9.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 17.09.2009
Prispevkov: 95
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #14   Objavljeno 07.11.2021 15:29:40
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
accom je napisal/a:
Če te prav razumem, imaš wintel v službi, doma pa M1? Enostavno instaliraš MicrosoftRemoteDesktop (MRD). Na LAN-u bo delalo spodobno, za WAN pa sem malo skeptičen. Sam imam na mreži par računalnikov, med njimi Wintel mlinček za renderiranje. Na MP imam priklopljene tri monitorje, in MRD zna uporabit vse tri, na maksimalni ločljivosti - 2x 2560x1440 + 3440x1440, in to je kar precej podatkov... občasno se pojavijo kakšne napakice pri prikazu, običajno na večjih površinah - recimo jpeg artefakti sredi uniformno obarvane površine, ampak me ne moti več, čeprav sem kar "tečen" glede tega. Na Wintel-u pa sploh nimam fizično priklopljenega monitorja. Skratka - dela tip-top. Nisem pa še poskušal preko WAN-a.

Ne vem, ali je MRD M1 optimiziran, pa tudi če ni, mislim, da je to še najmanjši problem.


Trenutno imam macbook 16ko i9 in nažalost aplikacija Microsoft Remote Desktop ne omogoča normalnega, brez zatikanja uporabe PTC Creo na službenem računalniku. Sedaj rešujem zadevo preko bootcampa, kjer deluje brezhibno..
Ker pa imam željo po macbook 14... me pa zanima kako bi to delovalo preko paralellsov...
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 10184
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #15   Objavljeno 07.11.2021 15:44:09
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Poskusi na trenutnem, kako deluje preko Bootcampa. Na M1 verjetno ne bo bistvene razlike.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 04.11.2012
Prispevkov: 162
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #16   Objavljeno 07.11.2021 18:42:57
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
mikrohard je napisal/a:
Poskusi na trenutnem, kako deluje preko Bootcampa. Na M1 verjetno ne bo bistvene razlike.



M1 ne podpira boot Campa...
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 10184
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #17   Objavljeno 07.11.2021 18:56:55
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Narobe sem napisal... poskusi pri trenutnem preko Parallels. RDP preko ARM Windowsev v virtualki bo performančno zelo podoben RDP-ju x86 Windowsev v virtualki.

Sicer pa obstajajo 3rd party remote desktop storitve, ki so ciljno namenjene tekoči grafiki in videu (npr splashtop).
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 04.11.2012
Prispevkov: 162
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #18   Objavljeno 07.11.2021 22:17:12
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Sam sem probal ARM technical preview 10 in 11 in oboje deluje bolje, kot na Intlu Smile , vsaj po občutku Smile
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 19.09.2016
Prispevkov: 88
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #19   Objavljeno 30.12.2021 12:15:17
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Uporablja kdo office preko Parallelsov? Also, kje dobite delujočo verzijo Parallelsov 17, kjer ni vse kitajsko? Very Happy

Hvala.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 09.01.2008
Prispevkov: 3077
Kraj: Ljubljana
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #20   Objavljeno 30.12.2021 12:33:35
Re: Windows 11 na M1
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
https://www.parallels.com/eu/
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani