Jabuk
Postavljanje sistema (Tiger)
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 18.10.2008 07:41:14
Postavljanje sistema (Tiger)
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Vesel bom, če mi kdo razloži, kaj se dogaja med postavljanjem sistema. Na MacBooku imam OS Tiger. Ko je bil MacBook nov, je potreboval cca 20 sekund, da se je sistem postavil in sem lahko začel uporabljati računalnik.

Sedaj potrebuje še enkrat več časa. Ne delam panike, samo rad bi razumel, kaj počne, ko se postavlja. Sem uporabnik računalnika brez tehničnega znanja Smile...

Ali sistem med postavljanjem opravlja kakšne operacije, ki bi mu jih lahko prihranil?

Sedaj imam tri četrine diska zasedenega. Ali morda indeksira datoteke?

Na namizju imam nekaj datotek - bi bilo bolje, če bi bilo namizje prazno?

Hvala za pojasnilo.

Miran
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Kranj
Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 18.10.2008 08:01:47
Gre se za to, da imas vedno vec diska polnega z raznimi aplikacijami, filmi in ostalimi stvarmi. Tudi avto, ki je bolj polhn ima slabsi pospesek in hitrost. Priporocam ti uporabo Xslimmer, ki prihrani odvecen prostor, ki ga zasedajo aplikacije in Onyx, ki pocisti malo nered na tvojem Macu. Se ena stvar je sam se opazil, da se je po nadgradnji na 10.5.4 sistem upocasnil in pride kdaj do zelo dolgega nalaganja OS-a. Namseti in pozeni si omenjeni aplikaciji in porocaj.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 18.10.2008 16:11:27
Hvala za nasvet.

Še vedno pa bi rad razumel kaj sistem počne, ko se nalaga.
Če uporabim tvojo prispodobo z avtomobilom, mi moja logika govori, da je nalaganje sistema zgolj vžiganje motorja. Avto pa enako vžge, če je poln ali če je prazen (če ne upoštevam vplivov zunanje temperature). Teža avtomobila se pozna šele ko avto spelje.

Verjetno moja logika ni prava... Ali morda sistem med nalaganjem preverja, kaj imam na disku? Zakaj tega ne stori, ko računalnik ugasnem in mu pri prižiganju tega ne bi bilo potrebno delati?

Žal mi je, če te spravljam v smeh, vendar je moje življenje lažje, če razumem, kaj se mi dogaja.

Pozdrav,
Miran
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Kranj
Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 18.10.2008 16:33:44
Ce je disk poln in je potrebno nalagati stvari je to sigurno pocasneje, kot ce je disk napol prazen. Se strinjas? Ob zagonu se ne preverja kaj imas na disku. Po nekem casu pride do fragmetacije diska (med sektorji na disku se pojavijo prazni prostori oz. neizkoriscen prostor), ki se pojavi zaradi namescanja/brisanja programov, nalaganje/brisanje filmov... Pravijo, da pri Macu do tega naj nebi prihajalo oz. v veliko manjsi meri, kot pri windowsih recimo. Velik pomen ima tudi RAM. Je velika razlika ali imas 1GB in 2GB. Prizigaje in ugasanje je nekako usklajeno. Zagon je odvisen tudi od programov, ki se prizigajo takoj po zagonu. Ce imas ti nastimanih recimo 5 programov, ki naj bi se avtomatsko zagnali takoj po zagonu to prinasa se dodatne obremenitve, kot ce bi te programe zagnal rocno kasneje. Ti programi se imenujo procesi (programi v izvajanju). Preveri, koliko zmogljivosti procesorja ti "pozrejo procesi" takoj po zagonu. Lahko se tudi zgodi, da se ti takoj po zagonu pojavi kaksen sistemski proces in ti pobere vecino procesorjeve moci ter se ostale stvari pocasneje nalagajo.

Upam, da sem ti kaj pomagu oz. saj mal pojasnu Smile
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 18.10.2008 18:54:08
Wehi, hvala za pomoč! Sedaj razumem zakaj se mi programi nalagajo dalj časa in zakaj odpiranje datotek traja dalj časa.
Tudi tega nisem vedel nisem, da lahko naštimam avtomatski zagon programov.

Sedaj pa nazaj k bistvu - govorim samo o počasnejšem zagonu OS - brez drugih stvari. Rad bi vedel, kaj OS počne, ko se zaganja.

Ali morda OS naredi kakšno predpripravo za vse programe, ki jih imam v Dock-u? To bi me čudilo, ker se OS na MacBooku postavi bistveno hitreje od Winsov na PC-ju. Zaganjanje programov (recimo PowerPoint for Mac 2008 ali pa Keynote '0Cool pa traja dlje, kot PPT na PC-ju. Zato si mislim, da se OS ob zagonu ne ukvarja s programi.

Pozdrav,
Miran
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Ljubljana - Golo
Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 22.10.2008 13:37:40
Tako OSX kot Win ali pa Linux sistemu, ko se zaganjajo...se v ozadju nalagajo aplikacije, ki tečejo v ozadju da sistem sploh laufa...pri winsih tečejo v ozadju tudi aplikacije, ki ti samo odžirajo sistemske zmogljivosti. Zato pa maš pol doc pa namizje in vse naloženo. Upam, da je sm prav povedal.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 24.10.2008 12:56:54
Hvala Scratintosh!
Ali to pomeni, da če bi odtranil večino programja iz Docka, bi se sistem hitreje postavil?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Prispevek: #8   Objavljeno 24.10.2008 14:09:57
Odvisno kolk in katere stvari imaš v docku.
Drugače se to pogleda raje v mapo Applications.

Znebi se raje kakšnih filmov in velikih datotek ki jih ne uporabljaš vsak dan, tako da jih daš na zunanji disk. Par dni nazaj sem 20GB datotek zloadal na zun. disk. Smile
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Ljubljana - Golo
Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 27.10.2008 07:23:52
Točno tako kot je napisal blaster.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani