Čiščenje OSX
|
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 26.08.2008 13:15:06 Čiščenje OSX |
|
Torej sedaj že od februarja uporabljam svojega maca in po tako dolgem času uporabe je stvar izgubila nekaj svoje hitrosti. Še vedno super vendar nekoliko manj kot je bilo prej. Vmes sem namestil in odstranil že mnogo preveč aplikacij in ostalega "dreka" in to vernjetno ni najbolje. Prav tako pa je disk milo rečeno "nabasan" z video materialom kar verjetno stvar še poslabša.
Zanima me kako bi lahko pridobil nekaj tiste prvotne hitrosti sistema nazaj. Seveda brez delanja backupov, ker trenutno nimam dovolj praznega diskovja za varnostne kopije. Torej odpade kako formatiranje/reinstall... KAr verjetno tako ali tako tudi ni potrebno.
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 26.08.2008 13:21:31 Re: Čiščenje OSX |
|
roli je napisal/a: | Torej sedaj že od februarja uporabljam svojega maca in po tako dolgem času uporabe je stvar izgubila nekaj svoje hitrosti. Še vedno super vendar nekoliko manj kot je bilo prej. Vmes sem namestil in odstranil že mnogo preveč aplikacij in ostalega "dreka" in to vernjetno ni najbolje. Prav tako pa je disk milo rečeno "nabasan" z video materialom kar verjetno stvar še poslabša.
Zanima me kako bi lahko pridobil nekaj tiste prvotne hitrosti sistema nazaj. Seveda brez delanja backupov, ker trenutno nimam dovolj praznega diskovja za varnostne kopije. Torej odpade kako formatiranje/reinstall... KAr verjetno tako ali tako tudi ni potrebno. |
Za začetek:
Repair disk permissions, repair disk in kakšen onyx ali pa leopard cache cleaner.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 26.08.2008 13:43:12 |
|
Repir disk permissions sem že uporabil, prav tako sem že pognal onyx. Na žlost stvari niso ravno pomagale kaj dosti!
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 26.08.2008 14:20:52 |
|
Kar nekaj ljudi zmotno pravi, da OS X ne potrebuje defragmentacije, ker to opravi datotečni sistem sam. To sicer velja za manjše datoteke in za relativno nezaseden disk, za ostalo pa ne vzdrži. Če imaš disk zaseden čez 90% kapacitete in precej operiraš z velikimi fajli (filmi?), potem ga sprazni toliko da imaš vsaj ene 10-15% fraj (pa saj to velja za vsak OS, ne samo OS X). Nato kupi še iDefrag, naredi boot cd in defragmentiraj zadevo. Aja, pa 10-15% drži stalno praznega, ne kar naprej filat in brisat pri tej zasedenosti.
Enkrat se mi je zgodilo, da mi je Safari začel delat obupno počasi - v tem primeru sem moral OnyX nastaviti tako, da mi je počistil tudi zgodovino, katero mi je brisalo ene 20min. Ali pa sem jo počistil direkt v Safarijo, ne spomnem se ve. Potem je raketa vzletela
Repair disk permissions pa pri hitrosti ne pomaga čisto NIČ. To uporabiš, če se ti začne kaj čudno obnašat, drugače nima veze.
lp
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 26.08.2008 15:14:44 |
|
No ja trenutno imam na 250GB disku proste celi 4GB kar je obupno. Preden se lotim česa bom še prestavil 30GB mapo na nek drug računalnik kar bo verjetno malo izboljšalo stanje.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 26.08.2008 15:47:44 |
|
Uf to je pa res že kriza...
Nisi nič razmišljal o nakupu kakšnega zunanjega diska?
Za 80 eur dobiš že dober 500GB disk.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 26.08.2008 17:16:29 |
|
Seveda sem razmišljal in ga tudi v neki bljižnji prihodnosti nameravam nabavit. Na srečo je en zunanji disk še 80GB prazen in drug računalnik ima kar lepih 200GB na voljo. Tako, da bo treba malo pospraviti te stvari.
Sicer pa imam sedaj že 31GB prostega prostora kar je že kar bolje.
Za defragmentacijo pa sem našel Tech Tool Pro, ki ga zelo hvalijo tako, da bom to verjetno uporabil.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 26.08.2008 21:23:11 |
|
poročaj kako bo da se ne bom v prazno trudil
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Lavrica |
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 27.08.2008 06:47:40 |
|
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 28.08.2008 14:08:26 |
|
Ob treh ponoči, ko sem šel spat sem pognal Tech Tool Pro 4 in zagnal defragmentacijo diska. Trenutno (15:05) še vedno melje in je naredil kake tri četrtine vsega. Tako, da bom očitno še dolgo čakal - grrrrrrr, če bi vedel, da bo toliko trajalo bi prenesel na USB vsaj kako serijo ali kaj. Trenutno se pač moram jeba** na Windows računalniku. No ja samo upam lahko, da bo kmalu fertik. Ker če bi pritisnil stop bi verjetno izgubil vse podatke česar pa seveda nihče noče. No ja še 9378 fragmentov do konca. 
|
 |
Jabukspešl
Kraj: delta quadrant of the galaxy |
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 28.08.2008 14:20:24 |
|
poglej si vizualno kaj ti zaseda vse na disku
Disk Inventory
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 28.08.2008 14:25:18 |
|
O prekleto!
Mac se je med defragmentiranjem iz neznanega razloga resetiral. In sedaj se seveda OSX ne zažene več samo apple logo in nikamor ne gre nič. Tole ni dobro!
Sedaj pa vprašanje, ki ga nihče ne želi - kako rešiti celoten sistem ali pa vsaj podatke iz nje. Ker trenutno sem mrtev!
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 28.08.2008 15:03:06 |
|
roli je napisal/a: | O prekleto!
Mac se je med defragmentiranjem iz neznanega razloga resetiral. In sedaj se seveda OSX ne zažene več samo apple logo in nikamor ne gre nič. Tole ni dobro!
Sedaj pa vprašanje, ki ga nihče ne želi - kako rešiti celoten sistem ali pa vsaj podatke iz nje. Ker trenutno sem mrtev! |
Probaj single user mode, ali pa boot iz cd-ja in repair permissions in repair disk.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 28.08.2008 15:07:38 |
|
Single user mode? kako pridem do tega?
In en problem ne morem dobiti DVDja od Tech Toola iz pogona!
EDIT: Našel single user mode nažalost ne pomaga kaj dosti!
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 28.08.2008 15:22:42 |
|
roli je napisal/a: | Single user mode? kako pridem do tega?
In en problem ne morem dobiti DVDja od Tech Toola iz pogona!
EDIT: Našel single user mode nažalost ne pomaga kaj dosti! |
DVD sigurno lahko dobiš iz pogona in sicer tako da rebootaš računalnik in držiš tipko eject. Enkrat bo sigurno skočil ven.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 28.08.2008 15:24:56 |
|
Uh, tole zveni precej čudno. Jaz sem pri iDefrag pogosto prekinil postopek, pa nisem imel problemov. Sicer je pri nenadnem rebootu situacija malo drugačna ker program nima časa končati trenutnega opravila, ampak vseeno bi moral dober program znati narediti manj oz. nič škode. Kljub temu bi moral repair disk iz single-user mode-a znati poštimati zadevo.
Mogoče bo tole kaj koristilo: http://support.apple.com/kb/TS1417
Drugače jaz nimam izkušenj s TechToolom, imam pa dokaj dobre izkušnje z iDefrag, večkrat sem prekinil na sredi defragmentacije brez posledic, 160GB disk mi zrihta v max 5 urah (pa program poženem ko laufa mašina že precej počasi oz. je fragmentacija očitna in ne vsak mesec).
lp
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 28.08.2008 16:14:23 |
|
Ah sem dobil DVD iz pogona - očitno prej nisem dovolj dolgo tiščal tipke za izmet. Verify disk na OSX DVDju je našel par problemčkov. Bom dal repair pa bomo videli kaj bo!
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 28.08.2008 16:47:19 |
|
Popravilo ni pomagalo! Sem poizkusil še enkrat vendar je spet našel napake, jih popravil vendar stvar še vedno ne deluje! Pravtako sem poizkusil fsck v single user načinu pa še vedno ni nič sreče. fsck javi, da je vse OK ampak sistem se ne zažene!
EDIT: Sem malo pognal verbose mode in tukaj se stvar ustavi:
Sicer se bolj slabo vidi ampak prebrat se da!
Sedaj sem še enkrat pognal fsck in tokrat je celo nekaj začel popravljati. Bolj kot to pa me skrbi, da je začel disk spuščati neke čudne glasove! Trenutno se fsck ukvarja z njim in upam, da bo kaj! A je drugače mogoče reinštalirati sistem preko obstoječe particije brez, da bi izgubil podatke (razen seveda sistemskih)?
EDIT2: fsck je končal svoj posel in stanje je še vedno enako!
EDIT3: Sem poizkusil mountat sistem iz single user moda in komot brskam po disku, vidim vse datoteke kot morajo bit samo zmešani sistem se ne zažene!
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 28.08.2008 17:30:54 |
|
roli je napisal/a: | A je drugače mogoče reinštalirati sistem preko obstoječe particije brez, da bi izgubil podatke (razen seveda sistemskih)?
|
Archive and install.
roli je napisal/a: | EDIT3: Sem poizkusil mountat sistem iz single user moda in komot brskam po disku, vidim vse datoteke kot morajo bit samo zmešani sistem se ne zažene! |
Naloži OnyX in mal poklikej.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 28.08.2008 17:46:48 |
|
laku je napisal/a: |
roli je napisal/a: | EDIT3: Sem poizkusil mountat sistem iz single user moda in komot brskam po disku, vidim vse datoteke kot morajo bit samo zmešani sistem se ne zažene! |
Naloži OnyX in mal poklikej. |
In kako naj to naredim iz single user načina?
laku je napisal/a: | roli je napisal/a: | A je drugače mogoče reinštalirati sistem preko obstoječe particije brez, da bi izgubil podatke (razen seveda sistemskih)?
|
Archive and install.
|
Hmm kje se ta stvar skriva? Nekje na DVDju menda? Še en morda problemček - Leopard DVD je samo update DVD, ki je bil poleg standardnega Tigra.[/quote]
|
 |