Affinity designer
|
Stevie Jabuk
Kraj: Sittich |
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 10.06.2015 22:43:10 Affinity designer |
|
Sicer je tole nova stvar, je že kdo probal?
https://affinity.serif.com/en-us/

Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 10.06.2015 22:52:39 Re: Affinity designer |
|
Ta zadeva je 2D, al je tudi 3D?
_________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Škofja Loka |
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 10.06.2015 22:56:36 Re: Affinity designer |
|
Praktično gre za Illustrator. Sem stestiral. Leti kot grom  Performance bistveno, BISTVENO hitrejši od Illustratorja. Ima tudi support za Ai datoteke  Skratka, same pohvale.
Kako pa je dnevno delati z njim pa ne vem. Sem ga le nekajkrat uporablja, ker tudi sicer ne delam veliko vektorske grafike.
sj majo tudi "photoshop" Affinity Photo.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 10.06.2015 23:20:54 Re: Affinity designer |
|
Affinity Photo še ni na voljo!
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 10.06.2015 23:24:30 Re: Affinity designer |
|
Preizkusil sem beto Affinity Designerja in beto Affinity Photo. Oba sta res mnogo hitrejša od Illustratorja oz. Photoshopa. Designer beta je bila stabilna, Photo beta pa še ni bila (morda je že nova beta zunaj, je zastonj za testiranje). Čakam še nadomestek InDesigna. Če jih ne bo kupil Adobe, bo to super konkurenca. Morda presedljam...
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 10.06.2015 23:25:17 Re: Affinity designer |
|
Tone je napisal/a: | Affinity Photo še ni na voljo! |
Beta je. Desno zgoraj na strani, ki si jo objavil.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 11.06.2015 09:44:08 Re: Affinity designer |
|
accom je napisal/a: | Če jih ne bo kupil Adobe, bo to super konkurenca. |
Serif je dokaj staro podjetje (v računalniškem smislu) s koraj 40 letno tradicijo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Serif_Europe
Sicer bi jih Adobe lahko kupil, saj verjetno sredstva niso problem, vprašanje pa je, če bi to dovolila Evropska komisija, ker ima Adobe na grafično-programskem trgu itak skoraj monopol.
OK, ne pozabimo na Corel, ki na srečo brca, isto velja za podjetje Quark, nekdanjega kralja na prestolu DTP-ja.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 11.06.2015 18:05:26 Re: Affinity designer |
|
Jaz sem probal tale programčič.
Prva verzija mi je delala enako počasi kot Illustrator, sedaj skoraj nova verzija mi dela precej bolje, mi je pa vseeno UI/UX od Illustratorja boljši oz. bolj prijazen, sem ga pa tudi vajen. Tu v tem programu včasih ne najdem vseh stvari, ki v Illustratorju 100% vem da so in kje so.
So pa na dobri poti s tem programom, samo počakajmo Metal. BOmo potem videli kak bo vse to delovalo.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 11.06.2015 20:10:22 Re: Affinity designer |
|
Mah Illustrator je standard. Dost pomembno je, da lahko pošlješ file naprej in ni zapletov pri nadaljni obdelavi. Je že dost problemov s Corelom. Si sploh ne predstavljam, da začne prihajat material še v nekem tretjem formatu.
Edino, če se nekdo loti in da na trg software, ki ima osnovni format pdf. Tko, kot je bila nekoč davno ideja na NextStepu, da bi bil osnovni format postscript. To sem pa takoj za.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 12.06.2015 08:50:47 Re: Affinity designer |
|
macata je napisal/a: | Mah Illustrator je standard. Dost pomembno je, da lahko pošlješ file naprej in ni zapletov pri nadaljni obdelavi. Je že dost problemov s Corelom. Si sploh ne predstavljam, da začne prihajat material še v nekem tretjem formatu.
Edino, če se nekdo loti in da na trg software, ki ima osnovni format pdf. Tko, kot je bila nekoč davno ideja na NextStepu, da bi bil osnovni format postscript. To sem pa takoj za. |
Se strinjam glede enotnega standarda. Se kdo spomni, kako smo preklinjali izmenjavo med FreeHand-om in Illustratorjem? Corel je itak zgodba zase.
Ampak resno upam, da bodo uspeli skočit Adobe-u v zelje! Že s tem, da so spisali app from scratch je velik plus za uporabnike, ker je app mnogo odzivnejši. BTW, quark 4.11 sem inštaliral s flopet, mislim, da sta bili dve, morda 3, torej 3 x 1,44 MB skompresirane kode. Text edit app na 10.9 je v applications folderju velik 6,8 MB! 
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 12.06.2015 12:25:54 Re: Affinity designer |
|
Pomoje imajo pri velikosti tudi vpliv 64 bitne aplikacije. Se mi zdi, da so se inštalacijski fili s 64biti ornk napihnili.
Pomoje bi še vedno blo možno speljat idejo, da postane pdf univerzalni format, potem imaš pa samo orodja, s katerimi take file obdeluješ.
To je NextStep delal neki v tem smislu. Si mel orodje za besedilo, pa orodje za fotke, pa za barvanje objektov. Potem imaš sistemsko orodje za printanje teh filov, in če rabiš kaj več za nastavljat, pač dokupiš močnejše orodje. Ne pa tko, kot sedaj, da ima vsak program neko svojo rešitev za printat, ki po defaultu dela narobe.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 13.06.2015 18:18:16 Re: Affinity designer |
|
macata je napisal/a: | Pomoje imajo pri velikosti tudi vpliv 64 bitne aplikacije. Se mi zdi, da so se inštalacijski fili s 64biti ornk napihnili.
Pomoje bi še vedno blo možno speljat idejo, da postane pdf univerzalni format, potem imaš pa samo orodja, s katerimi take file obdeluješ.
To je NextStep delal neki v tem smislu. Si mel orodje za besedilo, pa orodje za fotke, pa za barvanje objektov. Potem imaš sistemsko orodje za printanje teh filov, in če rabiš kaj več za nastavljat, pač dokupiš močnejše orodje. Ne pa tko, kot sedaj, da ima vsak program neko svojo rešitev za printat, ki po defaultu dela narobe. |
Hja, se mi zdi, da se sproti zapleta. Ker če me spomin ne vara, je apple ob predstavitvi OSX napovedoval pdf kot univerzalni sistemsko podprti format. Nekaj, kar bi načeloma lahko odpiral in celo malenkostno popravljal - če ne že kar obdeloval. In vsak naslednji pdf standard zadeve spet zakomplicira v temeljih. Najprej transparency, pa soft shadows itd... Podobno se je zapletalo s PS lvl1, 2, 3... vedno se je pojavljalo nekaj novega. Če prav razumem stvari, je bil eden od pomembnih namenov pdf formata prav to, česar PS ni imel - solidnega (kvalitetno, pa tudi hitrostno) ekranskega interpreterja (poleg priročnega kompresorja). Tako da - mislim da je to ena od zgodb, ki nikoli ne bo zaključena. Upam, le, da bodo tekoči popravki čimbolj uporabni. Čeprav se bojim, da je trenutno tale pdf zgodba tako zapletena, da ne vidim pametnega izhoda. Format sam je idejno genialen, dejansko pa je njegova (polna, razširjena) uporabnost zelo vprašljiva, ker je vse skupaj prekompleksno, orodja pa pogojno uporabna.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 15.06.2015 20:27:53 Re: Affinity designer |
|
Ravnokar potestiral zadnjo verzijo.
Dela super tekoče na mac pro, zadeva je fenomenalna kar se tiče hitrosti. Odprl tudi file, ki ima več kot 400 elementov in še vedno dela tekoče. Tudi gradienti ne delajo problemov, tak da sem kar zadovoljen kar se tiče tega.
Manjka mi pa predvsem malo bolj naprednih stvari ali pa jih jaz ne najdem. Predvsem ciljam na kak gradient mesh, perspective tool,... Vem zdaj, da si lahko naredim svoj perspective, ampak v Illustratorju mi je ravno to fajn, kjer najprej vse narišem plosko 2D, potem naredim perspektivo in potem s perspective tool-om lepo podragam stvari in bang lepo padejo tja kamor pašejo
Gradient mesh-i so pa itak carski, če nočeš filozofirat za miljavžn gradienti na enem objektu. Ravno to sem tudi opazil pri temu programu, da ne moreš dat gor več kot en gradient na objekt in tudi recimo če narediš rectangle, ga ne moreš z node tool-om spremeniti (ala dodajanja, odvzemanje točk, custom koti,...).
Skratka kdor ne rabi zelo veliko z vektorsko grafiko, toplo priporočam tole dokler ne pofixajo Illustratorja, če ne druzga za sprobat.
Sem pa danes opazil, da ima poleg vektorske grafike, tudi rastersko podporo notri in lahko miksaš oboje skup in imaš tudi tool-e ala photoshop notri, seveda v omejeni obliki.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 20.06.2015 14:11:40 Re: Affinity designer |
|
Evo, jaz sem kar dal 40€ in kupil ta program. Zadovoljen glede hitrosti, pogrešam pa funkcijo merge layers, oz, flatten image. No, saj gre tudi drugače, pa vendar. Ker ravno delam nekaj za print bi vprašal v čem je razlika med Print in Print ready. Ena od možnosti, ko se dela nov dokument. pa še to v katerem formatu je najbolje poslati tiskarju?
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 20.06.2015 14:32:45 Re: Affinity designer |
|
Tone je napisal/a: | pa še to v katerem formatu je najbolje poslati tiskarju? |
CMYK PDF s porezavo na 300dpi.
Najbolje s fletanimi senčenji, transparenco, itd. Fonti in tanke črte morajo ostat vektorski. Potem je pa odvisno od vsebime, če je treba porihtat še kak trapping al pa overprint.
Če pa ne pripraviš sam do konca, boš pa verjetno poslal odprte file, al pa vsaj pdf zz "editing capabilityes" enabled. Sam pri tiskarju te bodo debelo gledali, ko boš omenil tvoj novi program. 
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 20.06.2015 16:21:11 Re: Affinity designer |
|
Ja verjamem, da še niso slišali za ta program. Ampak to ne bi smel biti razlog, da print ne bo dober. Upam! Ali mi prosim poveš, kaj pomeni porezava na 300 dpi? Dokument bom poslal do konca narejen, nič zahtevnega, rjava osnova, zelen rob in bele črke. pa dve sliki vkomponirani notri. Kako naredim, da fonti ostanejo vektorski? Hvala!
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 20.06.2015 17:41:50 Re: Affinity designer |
|
Cropmarks/znaki za obrez + v tvojem primeru še živi rob.
Skratka nekaj takega:

|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 20.06.2015 18:52:07 Re: Affinity designer |
|
aha, to razumem, ampak moja tabla bo na plastiki, nekje sem prebral, da v tem primeru ta rob ni potreben. Kako je pa s tekstom, še to mi povej, prosim. napisan je v Helvetici, ta font je priporočen za info table. Misim glede tega da fonti ostanejo v vektorski obliki. Ker pri tem programu je treba vse lajerje prenest v nov lajer, potem sledi rasterize in šele potem export v PDF. Komplicirano, ane!
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 20.06.2015 19:15:50 Re: Affinity designer |
|
Čak mal. A ti to delaš za tiskat al za printat?
Če delaš za velikoformatni print redko rabiš porezavo, oddaš pa cmyk jpeg na 100 dpi.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 20.06.2015 19:35:41 Re: Affinity designer |
|
delam obvestilno tablo za na zid hiše, 120x60 cm. Ne vem, kako to naredi, najbrž printa. Rekel je, da je PDF v redu.
|
 |