Backup oz. varnostno kopiranje podatkov | |||||
Zanima me kako arhivirate podatke? Uporabljate TimeMachine ali kaj drugega? oz. kakšen workflow uporabljate? Ker TimeMachine če prav razumem deluje tako, kot že samo ime pove, da se pomikaš po času nazaj. Primer: 1. januarja v mapi Slike 10 slik in naredim backup, 5. januarja dodam 5 novih slik in naredim backup. 10. januarja izbrišem 3 slike in naredim backup. V tem primeru ima moj zadnji backup samo zadnjih 12 slik. Če se povrnem pa na 1. januar imam pa tam 10 slik iz prvega januarja... Zanima me, na kakšen najbolj elegantem način počnete naslednje. Imam na zunanjem disku npr. mapo Projekti. na macu imam isto mapo Projekti. In recimo, da po določenem času pozabim ročno kopirat/premikat iz maca na zunanji disk. Kako bi lahko "backupiral" te podatke na način, da bi program oz. postopek DOPISAL razliko v folderju oz. dodal mankajoče datoteke. Isti primer je npr. z mapo Slike, da bi vedno dopisoval zraven slike, ki mankajo na zunanjem disku. Torej, kako rešujete to (avtomatsko) vi? |
|||||
![]() |
|||||
Raid, na njem cel kup zadev, od dela do vse sorte junka. Zunanji USB diski za kopije. Določiš task: source, target, time (daily, weekly...). Mašina preko noči naredi vse sama. Saj pravim... carefree. Aja, kadar je nevihta seveda stvari ugasnem... pač, tisti dan ni backup-a. Včasih ga potem zjutraj ročno poženem. Maš na njihovem site-u 30 day trial. https://bombich.com/ Za sistemski disk pa itak TimeMachine. |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
a lahko malo bolj natančno opišeš? kako misliš "sistemski disk pa itk TM" RAID, zunanji diski... predvidevam, da imaš en cel kup HWja... zanima ma nek overflow.. ker enkrat sem mislil, da delam prav in sem zgubil en kup robe. rabim natančen opis ![]() ![]() kako imaš nastavljene programe, da dela to kar sem jaz napisal, da bi si želel? mogoče priložiš kak screenshot? |
|||||
![]() |
|||||
S Time machine pa se mi je zadava rešila. Delam pa takole. Aktivni projekti so vsi na enem mestu in se BACKUPIRAJO s TM. Končane projekte ročno ARHIVIRAM na zunanji disk, ki se tudi backupira s TM. TM backup je na svojem disku, arhiv na drugem disku, delam pa na tretjem disku. Manjka mi samo še varnostna kopija arhiva na drugo fizično lokacijo. Ta rešitev mi deluje že peto leto. Vmes so odletavali diski in crkovala zunanja ohišja, a zgubil nisem nobenih podatkov. Največkrat mi pride prav TM, ko povozim kak file in ga elegantno rešim iz backupa. Neprecenljivo. _________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯ |
|||||
![]() |
|||||
![]() Pač, dela incremental backup, t.j., dodaja nove fajle. Takole: Na zunanjem raid-u (to je moj delovni disk, ker je najhitrejši) imam recimo 10 folderjev. Želim backupirat recimo "delo" (in notri projekte vseh naročnikov), "finance" in "3D", ostalo mi ni pomembno (muzika, filmi, vse sorte junk). Določim torej, da CCC backupira le te tri folderje, in to na način, da dodaja samo nove fajle. Simple as that. Ostajajo ti stari fajli. Sistemski disk pa backupiram na 1.5TB usb disk. To je to. Ko bo raid poln, bom kupil 6 3TB diskov, vsebino trenutnih skopiral na dva 3TB HD, zamenjal diske v raidu in podatke skopiral nazaj. Če ne bom kupil kar nove kište. Poleg tega je CCC super za klonirat sistemske diske. Aja, hardware... Torej, trenutno MBP (iMac je šel), Pegasus R6 (6x1TB), trije USB diski (3TB za backup podatkov, 1,5TB za TimeMachine in 1TB-kjer je trenutno še TimeMachine z iMac-a (can't be too carefull). + 3 x prenosni diski (v glavnem diski iz MBPjev, ker sem jih menjal za hibridne). Na njih imam klonirana sistemska diska (iMac in MBP), enega pa uporabljam za prenosno shrambo. ![]() Aja, zakaj ne uporabljam TM za backupa podatkov? Ne vem, nikoli nimam zaupanja v stvari, ki so tako zelo avtomatizirane... recimo tako zelo, da začnejo brisat najstarejše, ko rabijo prostor, za novejše. ![]() ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Hm, mogoče se lahko zmeniva, da drug drugemu dava prostor? |
|||||
![]() |
|||||
Mah, kaj pa vem. Najraje imam vso kritično robo na mestih, kjer imam samo jaz dostop. Če gre kaj narobe, odpade iskanje krivcev. ![]() _________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯ |
|||||
![]() |
|||||
np ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Ugotavljam pa, da ubistvu ne razumem najbolj poante, da si delaš na zunanji disk backup z TM? če si itak že kopiraš arhiv z CCC? |
|||||
![]() |
|||||
Hja... i see. Hec je ta, da sem ta način osvojil, ko sem imel iMaca s sistemskim SSD velikim (majhnim) 256 GB. Kar pomeni, da je gor sedel načeloma samo SW. Raid je itak mnogo hitrejši in sem ga uporabljam tudi za scratch disk pri vseh applikacijah. TM imam skonfiguriran, da mi backupira le sistemski disk. 5TB raid nima smisla backupirat na 1TB TM disk. Sploh, če pomisliš, da pridejo dnevi, ko skopiram par 100 GB posnetkov in fotk na delovni disk. Ključne podatke pač backupira CCC. Makes sense now? Ja, čeprav - TM is a bit redundant here... 9:30 https://www.youtube.com/watch?v=6c1-luemJvc |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |