Zlata pisava, adobe in tisk
|
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 05.10.2013 11:51:17 Zlata pisava, adobe in tisk |
|
Pozdravljeni,
Trenutno izdelujem etiketo za vino in po parih predogledih mi je stranka izrazila željo za izdelavo pisave v zlati barvi. Problem je, da noče mešanice parih odtenkov rumenih barv in prelivanja, da je na koncu izgled kot zlata barva (večina tutorialov na youtube) ampak pravo zlato barvo oziroma odtenek zlata.
Za lažje predstavljanje prilagam link podobnega artikla:
http://www.evino.si/sl/avignonesi/7704-avignonesi-rosso-di-montepulciano-2011-075l.html
Torej moje vprašanje je kako je to z Adobe Illustratorjem oz. Photoshopom mogoče narediti in kje potem to tiskati oziorma na kakšen način tiskati (to smatram, da je najboljše, da vprašam kakšnega tiskarja - vendar mogoče pa kdo tukaj tudi ve).
Hvala za odgovore in lep pozdrav,
Matej
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 05.10.2013 12:06:14 Re: Zlata pisava, adobe in tisk |
|
Jaz se ne bi matral z reprodukcijo zlate. Raje naj ti odtisnejo tist del z zlatotiskom in je to prava stvar, ne pa reprodukcija. Je pa zadeva nekaj dražja, samo če stranka hoče ultimativno kvaliteto, je jasno, da to nekaj stane.
Nobel-pocen ne gre, tudi pocen Mercedes = no go.
Drugače pa sem delal pred časom z eno zlato folijo, ki pri topli laminaciji prime tam, kjer je odtis iz laserskega tiskalnika. Recimo sprintaš nekaj v kolorju z inkjetom ali pa potiskaš z offsetom, potem pa s ČB laserjem dotiskaš, kar bi imel rad v zlati barvi. Potem položiš čez to zlato polo in daš čez laminator. Zlata se kar lepo prime in je dost podobno zlatotisku. Za kako predlogo narest je zlo fino, drugače je pa predrago.
Moraš pa vedet, da zlata barva ni ni barva, pač pa refleks svetlobe iz okolice. in bolj ko se neenakomerno odseva, bolj se lesketa.
Pred časom smo delali neke škatle, ki so se morale močno lesketati, da bi zgledale kot zlate palice. Hudo komplicirano, ker karkoli smo tiskali, ni blo OK.
Potem smo v Italiji našli nek zelo voluminozen karton, na katerega je bila v dveh slojih naparjena najprej srebrna, čez pa zlata barva. Potem smo dali čez pa še prozorno plastiko, pa se je lesketalo bolj od zlatih palc.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 05.10.2013 12:15:13 Re: Zlata pisava, adobe in tisk |
|
macata je napisal/a: | Jaz se ne bi matral z reprodukcijo zlate. Raje naj ti odtisnejo tist del z zlatotiskom in je to prava stvar, ne pa reprodukcija. Je pa zadeva nekaj dražja, samo če stranka hoče ultimativno kvaliteto, je jasno, da to nekaj stane.
Nobel-pocen ne gre, tudi pocen Mercedes = no go.
Drugače pa sem delal pred časom z eno zlato folijo, ki pri topli laminaciji prime tam, kjer je odtis iz laserskega tiskalnika. Recimo sprintaš nekaj v kolorju z inkjetom ali pa potiskaš z offsetom, potem pa s ČB laserjem dotiskaš, kar bi imel rad v zlati barvi. Potem položiš čez to zlato polo in daš čez laminator. Zlata se kar lepo prime in je dost podobno zlatotisku. Za kako predlogo narest je zlo fino, drugače je pa predrago.
Moraš pa vedet, da zlata barva ni ni barva, pač pa refleks svetlobe iz okolice. in bolj ko se neenakomerno odseva, bolj se lesketa.
Pred časom smo delali neke škatle, ki so se morale močno lesketati, da bi zgledale kot zlate palice. Hudo komplicirano, ker karkoli smo tiskali, ni blo OK.
Potem smo v Italiji našli nek zelo voluminozen karton, na katerega je bila v dveh slojih naparjena najprej srebrna, čez pa zlata barva. Potem smo dali čez pa še prozorno plastiko, pa se je lesketalo bolj od zlatih palc. |
Uff ravnokar si me rešil vse muk (namreč celo noč sem po internetu in raznoraznih tutorialah iskal pravo varianto). Torej je bela barva pisave (v ilustratorju) popolnoma vredu le ko gre v tisk tiskarju povem, da uporabi zlatotisk, če prav razumem?
Cena tiska načeloma ni problem. Kot si rekel... Unikatno in nobel je drago.
Lp,
Matej
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 05.10.2013 14:21:39 Re: Zlata pisava, adobe in tisk |
|
Ja. Pisavo (oz. kar pač gre v zlatotisk) delaj v AI kot dodatno barvo (spot color), da jo lahko pri separaciji ločijo od procesnih barv in jo osvetljijo na dodaten film za izdelavo klišeja.
Cena je odvisna od velikosti klišeja. Za neko normalno velikost računaj dodatnih 50 EUR + nekaj centov na odtis odvisno od naklade.
Edino pazi, da ne boš imel pretankih črt ali velikih površin, ker so potem pri tisku problemi, če ni čist gladek papir.

|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 09.10.2013 10:21:01 Re: Zlata pisava, adobe in tisk |
|
Sem hotel predlagat kakšno Pantone barvo, ampak se strinjam z macato ... zlatotisk bo kar taprava rešitev. Pa še "luksuzno" izgleda.
|
 |