Izkušnje pri nakupu MacBook Pro v US (Amerika) | |||||
Sem ravno dobro prisel iz potovanja, pa sem vmes v Miamiju nabavil še MacBook Pro. Rad bi vam opisal mojo izkušnjo - mogoče vam bo pamagala. 1) V US so vse cene brez davka, ki se pa razlikuje glede na posamezne zvezne države. Na Floridi je 7%. Kar pomeni, da MacBook Pro za 1999$ v bistvu stane 2138$. OK, je se vseeno recimo 550 EUR ceneje kot pri nas. 2) Garancija velja tudi pri nas (vsaj tako so mi zagotovili v iStyle). Mora pa imeti račun obvezno napisano serisko številko. V mojem primeru to ni bil problem, ker sem ga kupil v Apple Store. Premislite o tem, da vzamete 3 letno garancijo (ki tudi velja pri nas) in naj bi bilo doplacilo dosti cenejse, kot pa v EU (nisem preveril). Napajalnik tudi ni problem - samo pri nas je potrebno kupiti drugi natič. 3) Če bo vaš končni pristanek izven SLO, potem carina / davek ni problem. Jaz sem potem letel še na Brnik in predhodno so mi na naši carini povedali, da pri uvozu računalnika iz US ni carine. Je pa 20% DDV. Nekje sem prebral, da če vzames računalnik na podjetje, potem ni potrebno plačati DDV. Zato mi je prijatelj prijazno dal podatke o svojem podjetju, ki jih naša davkarija zahteva v naslednji obliki: Ime Mojega podjetja d.o.o. Ulica 1 1000 Ljubljana SI 1234567890 4) Prodajalec v Apple store lahko na račun zapise samo naslednje podatke : ime, priimer, zip code, email. Polja so seveda omejena. Nikjer nima moznosti vnesti celotnega romana. Pri meni sva potem tako naredila,da sva pod "ime" vpisala "Ime Mojega podjetja d.o.o." ter pod priimek "SI 1234567890". 5) Novi računalnik običajno plačate s kreditno kartico. Za račun se vpišejo podatki pod točko (3). Načeloma se ti račun pošljejo preko email. Vstrajajte, da vam ga še natisne. Pri meni je narobe napisal ime (pa sem mu dal kreditno kartico - namesto "matic" je napisal "natic"). Na tistem malem ročnem terminalu je meni v tistem trenutko izgledalo vse OK. Ko po 24 urah nisem dobil računa, me je malo pograbila panika. Sem šel v drugi Apple store (samo zato, ker je bil bližji) in so mi račun natisnili brez problema (potrebuješ samo kartico s katero je bil plačan računalnik). 6) Zgodilo se mi je tudi to, da mi v Apple store enostavno tisti njihov terminal ni hotel prebrati kreditne kartice (limita je bilo dovolj). Pa je prodajalec 10x potegnil in ni nič pomagalo. Kartica je delala na 10 drugih mestih. Hvala bogu, da sem imel še od punce. Bodite pripravljeni za tak primer - jaz bom naslednjič s seboj raje vzel tistih 2200$ v gotovini pa je. 7) Vračanje davka v US. Na letališču v Miami so mi razložili, da je vračanja njihovega prometnega davka odvisna od zvezne države. Florida ga npr. ne vrača (smrc zame), medtem ko ga npr. v New York vrnejo. 8 ) Prihod na SLO carino. Imel sem sreče, ker je šla punca za daljši čas na stranišče. Takrat so tisti trije SLO cariniki že pohapsali tri prvi potnike, ki so imeli malo več prtljage. In potem je bil prehod na "svobodo" odprt. Zato tudi ne morem nič povedati o računi na firmo pod točko (3) in (4). |
|||||
![]() |
|||||
![]() Sicer pa čestitke, da si vse to tako speljal in lepo opisal. Morda bo komu res pomagalo. |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Kaj pa če ga vazmeš kot osebno prtljago in maš recimo računalnik v torbi. Sej oni nevejo da je to novi računalnik |
|||||
![]() |
|||||
Po mojih izkušnjah cariniku ni potrebno dokazovati, da je blago novo. Ti moraš dokazati, da je bilo za blago že plačan prometni davek oz. carina. V tem primeru ti nič ne pomagaj, da je to tvoja "osebna prtljaga" oz. že rabljen računalnik. Pred kakšnim letom dni sem imel probleme na meji s Hrvaško pri vstopu v Slovenijo. Sem se vračal v SLO po obisku nekih sorodnikov in na zadnjem sedežu sem imel torbo s prenosnikom. Pa je izgleda carinik ravno imel slab dan (ali preveč časa) in mi je začel težiti glede papirjev. Ok, potem me je samo "opozoril". Na koncu dneva je verjetno najbolj pomembno to, kako uspešno ti ga uspe prepričati, da je rabljeni in da glede prijave nisi vedel. Jasno, to pa ni 100%. |
|||||
![]() |
|||||
![]() Ogo |
|||||
![]() |
|||||
Imam sorodnika v ZDA ki bo kmalu prišel v slovenijo. Seveda bo imel zame v nahrbtniku MacbookaPro. Ali na meji EU pregledujejo tudi turiste in jim zaračunavajo davek na predmete ki jih "uvozijo" . On je državljan ZDA (saj mislim da je ker je tam že 30 let in je poročen z američanko). V slovenijo pride kot turist k pogledat svojo rodbino. Sklepam da turistom nebi težili z davkom ker itak ne živijo v EU. Ali mu lahko zaračunajo davek na MBP - tudi če je očitno da je povsem nov - npr da je še v škatli al ga je bolje odpakirat in dat v nahrbtnik? Hvala za info če kdo kaj ve o tem. |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
Aja pozabu sem omenit da pride z avionom v EU na Danskem v Kopenhagenu in od tam naprej v Ljubljano. Če bojo težil glede računalnika, potem bojo to delal v Kopenhagnu ne na Brniku, al se motim? |
|||||
![]() |
|||||
Samo verjetno je bolje, da ga razpakira... ker ce jim bo na carini moral slucajno razlagati, da je to njegov notebook, za lastno uproabo 8osebna prtljaga) potem bo to malo cudno izgledalo, ce bo notebook potegnil iz originalne skatle, zavit v folijo ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Kaj pa, če ga bodo ob izhodu iz Slo ali prihodu v ZDA pregledali in vprašali kje ima Mac-a? |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |