Jabuk
DNS primarni in sekundarni?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 13.02.2013 12:20:37
DNS primarni in sekundarni?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdravljeni,

Svoj iMac (mid 2007) nameravam nadgraditi na ML Server in seveda na njem "gostiti" nekaj spletnih strani (moja, tašča, dva prijatelja...).
Strnia so postavljene na WordPress in Joomla platformi ... kar sploh nima veze z mojim vprašanjem oz. težavo.
Vsakič, ko registriram domeno in jo "linkam" z ponudnikom gostovanja moram pač vpisati primarni in sekundarni DNS ... sedaj me pa zanima, kaj naj bi napisal pod primarni in sekundarni DNS, če bi "gostil" te spletne strani na svojem iMacu (z ML Server OS-om)?
OK, nekako logično mi je, da bi verjetno pod primarni DNS vpisal svoj statični IP ... kaj pa pod sekundarni?
Hvaležen bi bil za kakršnokoli razlago (v stilu for dummies ... imaš pet bonbonov, tri ti poje sestra, koliko ti jih ostane) kaj je primarni in kaj sekundarni DNS? Zakaj je pomemben sekundarni DNS?

V naprej se vam lepo zahvaljujem.

Jabi

Jabi

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 13.02.2013 12:47:45
Re: DNS primarni in sekundarni?
Citiram:
OK, nekako logično mi je, da bi verjetno pod primarni DNS vpisal svoj statični IP

le in samo, ce imas na svojem imacu postavljen dns server. drugace nimas kaj praskati.

najenostavnejsa resitev je, da se registriras na zoneedit.com (ali nek podoben free dns servis), tam uredis dns zapise in pri registrarju domen(e) vpises dns serverje, ki ti jih dodeli zoneedit. preprosto in nebolece. ali pa vsaj bistveno bolj preprosto kot postavljanje in vzdrzevanje lastnega dns serverja.

Citiram:
Zakaj je pomemben sekundarni DNS?

na wikipediji imas odlicno razlozeno delovanje dns.

Citiram:
Svoj iMac (mid 2007) nameravam nadgraditi na ML Server in seveda na njem "gostiti" nekaj spletnih strani (moja, tašča, dva prijatelja...).

bo to dedicated racunalnik ali se bo na njem pocelo se kaj drugega? ce slednje bi jaz pogledal za kaksno drugacno resitvijo, ker taksen set-up prav klice po problemih.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 13.02.2013 13:35:18
Pozdravljen andrejg ... hvala za odgovor.
Ne, ne ... ta iMac bo le strežnik. Namesto, da bi ga prodajal za kakšen brez vezen denar (na srečo ga trenutno ne potrebujem), bo pač tako služil še naprej.

Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Kraj: Medvode
Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 13.02.2013 15:40:01
Glede DNS serverjev za tvojo domeno je najbolje ce uporabis kar enega od brezplacnih. Sam imam vse svoje domene vpisane pri http://dns.siel.si ... Tam se registriras in vpises ter skonfiguriras svojo domeno, potem pa pri registrarju vpises DNS streznike (konkretno pri tem ponudniko so DNS strezniki dns1.siel.si, dns2.siel.si in dns3.siel.si ...

V nastavitvah pa vpises recimo, da naj www.tvojadomena.si kaze na tvoj staticni IP, kjer bos imel tvoj streznik ...

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 13.02.2013 23:50:36
Vcasih uporabim zoneedit...najveckrat pa uporabim dns-je kar od domence, kjer registriram domene (se najmanj jajc imam tako, ker nimam nobenega dodatnega dela in imam lepo pregledno)
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani