Kupujem prvi Mac - vprašanja
|
Jabi
Kraj: Ptuj, Maribor |
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 01.11.2008 17:27:44 Kupujem prvi Mac - vprašanja |
|
Za začetek vsem en lep pozdrav!
Odločil sem se, da končno kupim prvi Mac računalnik..
Na živce mi že gre moj nov računalnik - je glasen, velik, grozne težave z namestitvijo Leoparda(Kallyway, Leo4All, ipd...)
Malo sem preveril ponudbo in tehnične karakteristike računalnikov in sem se za začetek odločil za Mac Mini... Tistega s SuperDrive (DVD pekač).
Za začetek mislim, da bi bil tale Mini čisto dovolj zame - sem nezahteven uporabnik, ne igram iger... Vse kar rabim je iTunes, SSH konzola, ter možnost predvajanja 720p filmov).
Torej, pri ogledovanju karakteristik Mac Minija sem naletel na nekaj nejasnosti:
- kako glasen oz. tih je Mini (izkušnje uporabnikov)?
- kako odziven je Leopard na 2GHz Core 2 Duo in 1-2 GB RAM?
- kako deluje DVI oz. DVI -> HDMI na TV? Lahko spremenim resolucijo na 1920*1080?
- hmm, vsi Maci imajo stereo HeadPhone priključek z integriranim optičnim izhodom, ane? Lahko kako priključim moj 5.1 Logitech X-540 audio sistem?
- pa še zadnje: še vedno mi zelo dobro služita Logitech Wireless tipkovnica in miška(sprejemnik priključim preko dveh PS/2 ALI USB portov), kompatibilnost tipkovnice in miške menda ni problem, ali pač?
Če bom pa res zadovoljen z Minijem, pa bom morda še kupil AirportExtreme in pa Apple TV. (lahko dela Apple TV tudi z AirportExpress?)
OK, to bi bilo zaenkrat vse. Že v naprej pa se vam zahvaljujem za odgovore 
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 01.11.2008 18:30:06 |
|
Počakaj do 10. oz. sredine novembra, baje bo Apple predstavil osveženo linijo Mac minijev.
- kako glasen oz. tih je Mini (izkušnje uporabnikov)?
Mini je zelo tih, po mojem. Ga imam tudi sam, 1,83 GHz-ni Core 2 Duo model.
- kako odziven je Leopard na 2GHz Core 2 Duo in 1-2 GB RAM?
Po mojem zelo odziven (velja za 1 GB).
RAM sem nadgradil na 4 GB (2x2 GB) in sedaj lahko delam tudi zahtevnejše stvari.
- kako deluje DVI oz. DVI -> HDMI na TV? Lahko spremenim resolucijo na 1920*1080?
Mac minijev DVI podpira točno zgoraj omenjeno ločljivost (velja predvsem za 24" LCD-je). Kako je z DVI-HDMI na HD televizor, pa ne vem, boš moral počakat na druge odgovore.
- hmm, vsi Maci imajo stereo HeadPhone priključek z integriranim optičnim izhodom, ane? Lahko kako priključim moj 5.1 Logitech X-540 audio sistem?
Po mojem ja.
- pa še zadnje: še vedno mi zelo dobro služita Logitech Wireless tipkovnica in miška(sprejemnik priključim preko dveh PS/2 ALI USB portov), kompatibilnost tipkovnice in miške menda ni problem, ali pač?
Ni. Na Mac minija lahko priklopiš vsako navadno pecejevsko USB tipkovnico in miško.
|
 |
Jabi
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 01.11.2008 18:38:32 |
|
Super! Hvala za odgovore.
Le glede zvočnikov me še zanima - sedaj zvočnike priklopim iz računalnika na ojačevalec(sub) s tremi takšnimi kabli, da imam 6-kanalni zvok:
Kako bom pa potem to rešil?
|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana) |
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 01.11.2008 18:55:27 |
|
MicKY je napisal/a: | Super! Hvala za odgovore.
Le glede zvočnikov me še zanima - sedaj zvočnike priklopim iz računalnika na ojačevalec(sub) s tremi takšnimi kabli, da imam 6-kanalni zvok:
Kako bom pa potem to rešil? |
Uporabiti boš moral optični oz. Toslink kabel (njegovo mini izvedbo, da ga boš lahko stlačil v minija) in ga povezati z ojačevalcem. Če tvoj ojačevalec nima optičnih priključkov, pa si boš verjetno moral omisliti kak converter, ki ti bo digitalni signal pretvoril v analognega.
|
 |
Jabi
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 01.11.2008 19:46:36 |
|
Hmm, ja, sem prebral, da bi rabil minijack Toslink konektor, pa potem nek pretvornik iz optical v analog audio...
Samo primernega pretvornika ne najdem :S
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Kamnik - Rock City |
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 01.11.2008 22:31:24 |
|
micky, stopi k nam v bigbang, jih imamo sigurno, vprašanje je le če si pripravljen plačati toliko za konverter. Vrjamem da boš bolj srečen če si omisliš pravi reciver ki bo imel že v osnovi optiko - tudi reprodukcija zvoka je boljša. Lahko pa narediš tako kot jaz, pa si omisliš komplet z5500 od logitecha, kvaliteta je solidna - 505W RMSa pa sigurno zbudi vse sosede v bližnji okolici. 
|
 |
Jabi
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 02.11.2008 19:32:42 |
|
Hoh, toliko pa res ne dam za zvočnike
Sem popolnoma zadovoljen z mojimi X-540. Da pogledam kakšen film, pa par serij na teden je čist dovolj. =)
Hja, no, očitno ne bo nič s pretvornikom. Sem pa slišal oz. prebral za drugo, cenejšo varianto - FireWave. Firewire zvočna kartica.
http://www.griffintechnology.com/products/firewave
Ima kdo kaj izkušen s tem? Kakšna je kaj obremenitev procesorja, če ves 5.1 audio šiba preko FW?
Ve kdo mogoče, kdo je dobavitelj (če je sploh kakšen) za Griffin Technology v SLO?
|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: Celje |
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 02.11.2008 21:44:02 |
|
miha99 je napisal/a: | micky, stopi k nam v bigbang, jih imamo sigurno, vprašanje je le če si pripravljen plačati toliko za konverter. Vrjamem da boš bolj srečen če si omisliš pravi reciver ki bo imel že v osnovi optiko - tudi reprodukcija zvoka je boljša. Lahko pa narediš tako kot jaz, pa si omisliš komplet z5500 od logitecha, kvaliteta je solidna - 505W RMSa pa sigurno zbudi vse sosede v bližnji okolici.  |
Ko sem jaz iskal minijack Toslink(optični) mini izvedbo v BigBangu še slišal niso za to tako da ne verjamem da imate converter če še mini variante na normalni optični kabel nimate... 
|
 |
Stevie Wozniak
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 02.11.2008 22:47:47 |
|
Citiram: | Ko sem jaz iskal minijack Toslink(optični) mini izvedbo v BigBangu še slišal niso za to tako da ne verjamem da imate converter če še mini variante na normalni optični kabel nimate...  |
Mini varianto Toslinka sem kupil ravno v BigBangu in sicer v nakupovalnem centru Rudnik, ki niti ni največji BB pri nas. 
|
 |
Stevie Wozniak
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 02.11.2008 22:51:41 |
|
Jaz sem v Celju spraševal sploh niso vedli da obstaja... Mogoče se zdaj že spremenilo grem jutri za hec pogledat... Fora je ko se spraševal po slovenskih trgovcih (EPL, iStyle itd) nisem dobil nobenega konkretnega odgovora spraševal sem o optiki oni pa so mi ves čas govorili on navadni činč zadevi plus tega da vsi sploh niso odgovorili na emaile...
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 03.11.2008 00:12:58 |
|
Ok, tako je, čisto možno da neki bb podeželje nima pojma o optiki na naših applih, trgovine se razlikujejo med seboj (glede na ciljno skupino potrošnikov) in pa seveda tudi prodajalci se razlikujejo. V teh časih (prazniki, december, sezona...) se hitro zgodi da tudi pri nas vzamejo kake študente ki za appla še slišali niso, kakšna optika neki...uglavnem, če ste imeli slabo izkušnjo, še ne pomeni da smo vsi isti. Lahko mirne vesti rečem, da vem stvar ali dve okoli appla, kajti imam tudi lastno podjetje ki mi prinese kak evro več, da si lahko privoščim njihove produkte...
z5500 niso več tako dragi, okoli 250€ jih dobiš na spletu, sam konverter pa te pride okoli malo manj kot 100€...hmm, kaj storiti? Drugač pa, dobro vendar poceni zvočno kartico za maca se sliši kot protislovje, misija nemogoče - ali pač?
|
 |
Stevie Wozniak
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 03.11.2008 00:27:36 |
|
miha99 je napisal/a: | Ok, tako je, čisto možno da neki bb podeželje nima pojma o optiki na naših applih, trgovine se razlikujejo med seboj (glede na ciljno skupino potrošnikov) in pa seveda tudi prodajalci se razlikujejo. V teh časih (prazniki, december, sezona...) se hitro zgodi da tudi pri nas vzamejo kake študente ki za appla še slišali niso, kakšna optika neki...uglavnem, če ste imeli slabo izkušnjo, še ne pomeni da smo vsi isti. Lahko mirne vesti rečem, da vem stvar ali dve okoli appla, kajti imam tudi lastno podjetje ki mi prinese kak evro več, da si lahko privoščim njihove produkte...
z5500 niso več tako dragi, okoli 250€ jih dobiš na spletu, sam konverter pa te pride okoli malo manj kot 100€...hmm, kaj storiti? Drugač pa, dobro vendar poceni zvočno kartico za maca se sliši kot protislovje, misija nemogoče - ali pač? |
Celje ni podeželje... 
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 03.11.2008 00:39:55 |
|
 sorry, ni blo mišljeno tako  vendar pri nas v "centralnem" bb mega vem da zadevo imamo ker sem jo tudi sam nabavil, 2m je bla ca 10€, kot sem prebral imajo tudi na rudniku, tako da ni to neka stvar ki bi predstavljala težavo... Če jo v Celju nimajo je pač...čudno...in če ne vedo kaj to je... je to... pač podeželje  ... no hec mora bit. Tud prodajalci ne morjo vedet vsega, za tistih 500€ na mesec kolikor dobimo pa ni glih stimulativno da bi se dodatno izobraževali, kaj šele da bi si privoščli katero od applovih "igračk". Brez zamere Celjani.
|
 |
Stevie Wozniak
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 03.11.2008 08:44:17 |
|
miha99 je napisal/a: | sorry, ni blo mišljeno tako vendar pri nas v "centralnem" bb mega vem da zadevo imamo ker sem jo tudi sam nabavil, 2m je bla ca 10€, kot sem prebral imajo tudi na rudniku, tako da ni to neka stvar ki bi predstavljala težavo... Če jo v Celju nimajo je pač...čudno...in če ne vedo kaj to je... je to... pač podeželje ... no hec mora bit. Tud prodajalci ne morjo vedet vsega, za tistih 500€ na mesec kolikor dobimo pa ni glih stimulativno da bi se dodatno izobraževali, kaj šele da bi si privoščli katero od applovih "igračk". Brez zamere Celjani. |
Heh, prvo pravilo ko se pogovarjaš z ljudmi, ki ne živimo v Ljubljani: nismo ne podeželje (ok sam živim na vasi, mislim na druga SLO mesta) še manj pa kake "rovte" kot slišim ponekod. Saj nismo sami krivi, da smo se rodili izven centralne kotline in mamo zato več svežega zraku.  Capish? 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 03.11.2008 09:13:28 |
|
Čist vseeno je al rečeš:
Stari, mater me danes neke bedira jao.
||
Dons pa tok safr fura, da b se najrajš z rufa skenslu
||
Gnes mi nej dobrou
||
Alora, ma ka se počutim ka mona.
konc koncev pa sej vemo kak je, pri prekmurcih se dobro naješ, pri Štajercih napiješ pa naplešeš, pri gorenjcih nadihaš, primorcih naješ, napiješ in skopaš, pri dolenjcih nacvičkaš, v Beli Krajini pa še odplešeš eno kolo z zelenim jurijem. Kaj hočeš lepšega, maca pa boš kmalu mel  .
It's a spammy post I know, zaj pa nadaljevat debato tak ko je treba.
V glavnem - probaj dobit kako usb surround zadevo. Počekiraj v Graškem M-storu al pa epl-u al pa na spletu ala fmc.si, enaa.com, mimovrste.com
Zagotovo boš našel kaj!
lp
|
 |
Stevie Wozniak
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 03.11.2008 09:35:45 |
|
|
 |
Jabi
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 03.11.2008 09:37:22 |
|
Ja, kaj svetujete?
Firewire, ali USB zvočno kartico?
kakšni dodatni nasveti? Keri model, itd...?
|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: SG-LJ |
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 03.11.2008 10:17:42 |
|
pinc je napisal/a: | Čist vseeno je al rečeš:
||
||
Gnes mi nej dobrou
||
konc koncev pa sej vemo kak je, pri prekmurcih se dobro naješ, pri Štajercih napiješ pa naplešeš, pri gorenjcih nadihaš, primorcih naješ, napiješ in skopaš, pri dolenjcih nacvičkaš, v Beli Krajini pa še odplešeš eno kolo z zelenim jurijem. Kaj hočeš lepšega, maca pa boš kmalu mel .
V glavnem - probaj dobit kako usb surround zadevo. Počekiraj v Graškem M-storu al pa epl-u al pa na spletu ala fmc.si, enaa.com, mimovrste.com
Zagotovo boš našel kaj!
lp |
hahah, tole je pa super 
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 03.11.2008 10:37:47 |
|
pinc je napisal/a: | Čist vseeno je al rečeš:
||
||
Gnes mi nej dobrou
||
konc koncev pa sej vemo kak je, pri prekmurcih se dobro naješ, pri Štajercih napiješ pa naplešeš, pri gorenjcih nadihaš, primorcih naješ, napiješ in skopaš, pri dolenjcih nacvičkaš, v Beli Krajini pa še odplešeš eno kolo z zelenim jurijem. Kaj hočeš lepšega, maca pa boš kmalu mel .
Zagotovo boš našel kaj!
lp |
Teh bestest post on jabuk ever!
LP
-J
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Kranj |
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 03.11.2008 11:15:03 |
|
Z eno napako, ki jo opazmo samo gorenjci  Mislim, da le nisi se srecu prave gorenjce in verjames rekom, ki izhajajo iz sal 
|
 |