Jabuk
Aiport Extreme proti ostalim firewallom
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 03.03.2012 08:48:39
Aiport Extreme proti ostalim firewallom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Evo kolegi, zanima me vaše mnenje - kvaliteta Airport Extreme v primerjavi z ostalimi firewalli...doma se mi je namreč Astaro sesul in malo tehtam ali se ga splača postaviti ponovno (obnova licence ki je sicer free) ali furat na AE. Je kdo to kdaj primerjal oziroma ali vidite potrebo po firewallu s snortom (kot je recimo Astaro) ali preferirate AE?

Mnenja na plan Wink

Jabuk Staff

Kraj: Žalec
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 03.03.2012 10:43:19
Re: Aiport Extreme proti ostalim firewallom
strittko je napisal/a:
Evo kolegi, zanima me vaše mnenje - kvaliteta Airport Extreme v primerjavi z ostalimi firewalli...doma se mi je namreč Astaro sesul in malo tehtam ali se ga splača postaviti ponovno (obnova licence ki je sicer free) ali furat na AE. Je kdo to kdaj primerjal oziroma ali vidite potrebo po firewallu s snortom (kot je recimo Astaro) ali preferirate AE?

Mnenja na plan Wink

fw pri extremu je daleč od tistega ki je na Astaro, moreš vedeti, da astaro je pro varianta airport extreme pa "home use" in od fwja imaš sam port forward in to je to.... Moje mnenje je če si bil prej na Astaru in si ga tudi izkoriščal oz. uporabljal vsaj 30% zadev ki ti jih nudi, boš takoj pristal spet na Astaru Wink

mail: grega@sistemko.net
web: www.sistemko.net
041817919
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 03.03.2012 15:18:52
imaš prav, ker astaro je res ornk stvar, sem pa zdej pršel na idejo da bi AE vezal na modem, iz AE naprej pa v astarota... torej-ce bi se hotel priklopit preko wireless na domače omrežje bi rabil kak openvpn ( s synologijem krasno laufa) samo bolj me skrbi airplay, če bi delalo...

Jabuk Staff

Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 03.03.2012 15:54:59
strittko je napisal/a:
imaš prav, ker astaro je res ornk stvar, sem pa zdej pršel na idejo da bi AE vezal na modem, iz AE naprej pa v astarota... torej-ce bi se hotel priklopit preko wireless na domače omrežje bi rabil kak openvpn ( s synologijem krasno laufa) samo bolj me skrbi airplay, če bi delalo...

ne kompliciraj Smile AE dej kot wifi dostopno točko Astaro pa kot glavni gateway-firewall...

041817919
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 04.03.2012 09:38:06
mnja to sem mel, sedaj bi se pa mal poigral tako da bi AE imel guest network...samo ne vem ali moram v Astarotu kakšen statičen routing narest al ne... Wink

Jabuk Staff

Moški

Prispevek: #6   Objavljeno 04.03.2012 10:06:16
strittko je napisal/a:
mnja to sem mel, sedaj bi se pa mal poigral tako da bi AE imel guest network...samo ne vem ali moram v Astarotu kakšen statičen routing narest al ne... Wink

AE imaš da ti ppoe ali povezavo z netom naredi, ti pa Astaru za net povezavo vpišeš statični ip ki je v istem subnetu kot AE npr. 192.168.1.1 je AE staro je 192.168.1.1 sub. 255.255.255.0 ki ima gateway isti kot statični ip od AE torej 192.168.1.1 to narediš na prvo mrežno kartico astaro, na drugo imaš pa npr. spet drug subnet, katerega ti bodo uporabljali vsi kombi znotraj omrežja. npr . 10.0.0.x . s tem si ločil omrežja in naredil zadevo bolj varno Wink

041817919
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 04.03.2012 13:14:55
darklord je napisal/a:
AE imaš da ti ppoe ali povezavo z netom naredi, ti pa Astaru za net povezavo vpišeš statični ip ki je v istem subnetu kot AE npr. 192.168.1.1 je AE staro je 192.168.1.1 sub. 255.255.255.0 ki ima gateway isti kot statični ip od AE torej 192.168.1.1 to narediš na prvo mrežno kartico astaro, na drugo imaš pa npr. spet drug subnet, katerega ti bodo uporabljali vsi kombi znotraj omrežja. npr . 10.0.0.x . s tem si ločil omrežja in naredil zadevo bolj varno Wink

A si mislil AE 192.168.1.1 in Astaro 192.168.1.2 ?

To je sicer najlažje ja, sam pol moram recimo za kak NAS ali webserver ki je znotraj interne mreže, delati route na AE in Astarotu, imam prav? Wink

Jablanator

Moški

Prispevek: #8   Objavljeno 04.03.2012 13:40:07
Ne rabiš nastavlati rut. Če ima neka mašina na LANu default routo do Astara, mora delat.

Kot ti je že darklord priporočal. MODEM - > Astaro (FW in GW, ki vzpostavi pppoe) -> AE za lan in kot access point (recimo 192.168.0.0/24).

Astaro je 192.168.0.1, AE je 192.168.0.2 (njegov default GW je 192.168.0.1) in je to to. DHCP lahko nastaviš na kateri koli napravi. Ko je mašina v Lanu povezana ima svoj default GW, ki je lahko ali 192.168.0.2 ( ta naprej ruta do astara) ali pa tui sam astaro.

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 04.03.2012 14:30:57
ja vse OK, to sem mel..ampak žlahta ki prihaja naokol se potem konekta v moj interni LAN...če pa daš AE v "router mode" maš pa omogočen guest network..za to gre..ja OK, moj wireless pol tud ni v interni mreži, ampak to nekako lahko preživim...razen airplay zna bit težava....

Jabuk Staff

Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 04.03.2012 17:19:03
strittko je napisal/a:
ja vse OK, to sem mel..ampak žlahta ki prihaja naokol se potem konekta v moj interni LAN...če pa daš AE v "router mode" maš pa omogočen guest network..za to gre..ja OK, moj wireless pol tud ni v interni mreži, ampak to nekako lahko preživim...razen airplay zna bit težava....

s sirplasy pa enega expressa ubodeš pa si zmagal Wink

041817919
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #11   Objavljeno 04.03.2012 19:30:55
Wink

Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani