Jabuk
Instant IPv6 na OSX in Airport Extreme BS
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 19.06.2010 17:33:06
Instant IPv6 na OSX in Airport Extreme BS
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Evo, kak vikend nazaj sem se malce poigral z IPv6 in uvidel, da glej ga zlomka, reč celo funkcionira.

Sem stranka T-2 in uporabljam njihov VDSL, tako, da če ste pri ostalih provajderjih, se lahko vaše delovanje IPv6 razlikuje od mojega. T-2 naj zaenkrat še ne bi imel native IPv6, tako da deluje v principu IPv6 preko IPv4.

Reč je šla takole:

V Airport Extreme Base Station nastavitvah sem šel na ročne nastavitve, nato na Advanced in izbral IPv6 nastavitve in nastavil IPv6 Mode na Tunnel in Configure IPv6 na Automatically. Da me hekerji ne shekajo, sem dal še kljukico na Block incoming IPv6 connections.

Nato sem šel v nastavitve OS X, pod Network, izbral na levi strani povezavo, npr. Airport in kliknil na Advanced, izbral nato zavihek TCP/IP in poskrbel da je pri Configure IPv6 izbrana nastavitev Automatically.

Nato pa sledi še praktični test povezljivosti:

ping6 na ipv6.rtvslo.si in www.ripe.net:

Web stran www.ripe.net, ki tudi izpiše vaš IP naslov (če je IPv6 vidite po dolgi klobasi z hex notacijo Cool ):

Na ipv6 je recimo tudi že RTV SLO in sicer na naslovu http://ipv6.rtvslo.si

Kot zanimivost povem, da iPhone OS 3.2 (sprobano z iPad-om) trenutno še ne zna delat z IPv6, se pa zato Googlov Android OS 2.1 brez problema vsaj preko WLAN.

Windowsi XP tudi delajo na IPv6, samo je treba na roke dodat IPv6 protokol v omrežno povezavo.

Evo, sprobajte isto in javite kako je šlo. Še dve leti pa bo zmanjkalo IPv4 naslovov in se je dobro počasi pripravit na IPv6. Surprised
iPhone Developer

iPhone Developer

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 19.06.2010 17:48:24
Haha... kero naključje. Sem sem ravno prejšnji teden s tem igral in nastavil Airport Extreme na "Tunnel mode", ker sem imel v spominu, da mi je na Macbooku že kako leto pa pol nazaj laufal ipv6, sedaj pa več ne.

Sem pa za hec sprobal ipv6 na iOS4 in glej ga zlomka Wink

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 19.06.2010 18:16:55
No fino. Torej so končno uvedli IPv6 na iOS4 preko WLANa. Cool

Bo treba sprobat še preko GPRS ampak slednje morajo tudi operaterji pošraufat, kar bo še največja štala. Druga štala so pa mobilniki. Baje samo par Nokij zna delat IPv6 preko GPRS.

Čeprav za moje pojme so ravno mobilniki, oz mobilne naprave, najbolj pomembni segment za uvedbo IPv6. Saj bo z uvedbo slednjega lahko vsaka naprava fasala svoj javni IP naslov in povezljivost v obe smeri.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 19.06.2010 20:01:05
Ogo je napisal/a:

Čeprav za moje pojme so ravno mobilniki, oz mobilne naprave, najbolj pomembni segment za uvedbo IPv6. Saj bo z uvedbo slednjega lahko vsaka naprava fasala svoj javni IP naslov in povezljivost v obe smeri.

To imaš v mislih povezavo preko 3G ali kako si si to zamislil?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 19.06.2010 20:26:57
MedusasPath je napisal/a:
Ogo je napisal/a:

To imaš v mislih povezavo preko 3G ali kako si si to zamislil?

Ja, preko 2G, 3G, 4G, 5G, 6G, nG. Smile

Recimo omrežen avto. Žlajfi imajo svoj javen IP naslov, motor svoj, radio svoj, upaljač za čike tudi svoj, ... Laughing

Pri IPv6 imaš naslovni prostor tako velik, da se vračamo k koreninam interneta, ko je vsaka omrežena škatla na svetu imela svoj javen naslov in je lahko komunicirala direktno z bilokatero škatlo na tem svetu.

Potem se je ugotovilo, da je IPv4 naslovni prostor sicer bil obsežen za 70. leta prejšnjega stoletja, za 30 let kasneje, pa je reč že bila premala.

Recimo ne poznam mobilnega operaterja, ki bi ti preko mobilne povezave dodelil javni IP naslov, skoraj vsi, oz 99,9% jih uporablja NAT translacijo in privatne IP naslove. Torej ne moreš recimo laufat svojega web serverja na mobilniku in da bi ta bil viden na javnem IP naslovu iz celega sveta.

In trenutno je največ muke kle. To, da mobilni operaterji omogočijo IPv6 GPRS seje na eni strani in da na drugi strani mobilne naprave znajo slednjo sploh odpret.

Za WLAN že večina reči to zmore, vsaj Android, novi iOS4 očitno tudi, pa Nokiin Symbian sem tudi sprobal in tudi zna delati z IPv6 na WLANu. Ampak mobilne naprave želijo biti omrežene povsod. Torej mora IPv6 delati tudi preko paketne podatkovne povezave mobilnih operaterjev.

Ko bo napravljen prehod na IPv6, se bo nedvomno pojavilo precej novih aplikativnih uporab slednjega. V principu se nam še sanja ne, kaj prihodnost prinaša. IPv4 in še posebej NAT translacija sux. Smile
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 19.06.2010 21:20:22
Dobro, to razumem kako je stvar zamišljena pri mobilni povezavi, toda pri povezavi na internet preko ISPja pa ne vidim neke prednosti. Primer: pri domačem omrežju je veliko bolj pametno dobiti 1 javni IP naslov, nato pa za routerjem en switch, na katerem teče privatno omrežje - do hostov zunanji računalniki ne morejo dostopat (FW).

Ne vidim finte - dokler imamo na voljo javne naslove, ne vem zakaj bi forsirali IPv6.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 20.06.2010 08:31:27
Zakaj je bolj pametno dobiti 1 javen IP naslov? Zakaj ne bi vsaka mašina doma imela svoj javni IP naslov? Kaj je s tem narobe? Še zmeraj lahko na požarnem zidu, bodisi na posameznih računalih, bodisi na domačem ruterju, nastavljaš onemogočanje povezav na mašine. Tako kot sem jaz napravil (glej sliko zgoraj).

Glede javnih IP naslovov, pa je ravno v tem poanta. V roku dveh let bo ves IPv4 naslovni prostor porabljen. Torej bodo vsi novi prišleki na internet svet primorani iti na IPv6, da bi dobili svoj javni naslov. In ko gredo novinci na IPv6, bodo tudi penzionisti primorani migrirat. Ker bo iz leta v leto več strežnikov in klientov izključno na IPv6. Tukaj ni dileme. To je realnost.

Sedaj si pa lahko folk piči glavo v pesek in se dela da problema ni. Lahko pa s proaktivnim vedenjem počasi migrira, oz se pripravlja na IPv6, preden bo s pištolo na glavi in v relativno kratkem času preprosto prisiljen v ta prehod. Wink
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 20.06.2010 08:42:36
Ogo je napisal/a:
Zakaj je bolj pametno dobiti 1 javen IP naslov? Zakaj ne bi vsaka mašina doma imela svoj javni IP naslov? Kaj je s tem narobe? Še zmeraj lahko na požarnem zidu, bodisi na posameznih računalih, bodisi na domačem ruterju, nastavljaš onemogočanje povezav na mašine. Tako kot sem jaz napravil (glej sliko zgoraj).

Saj ravno zaradi NAT-a so računalniki bolj zaščiteni. Pač samo feedback zahtevanih servicov se vrne v privat omrežje. Če pa želiš postaviti server, imaš pa vedno možnost ali postaviti DMZ ali pa mu enostavno dodeliš javen IP naslov.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 20.06.2010 08:55:16
MedusasPath je napisal/a:
Ogo je napisal/a:

Saj ravno zaradi NAT-a so računalniki bolj zaščiteni. Pač samo feedback zahtevanih servicov se vrne v privat omrežje. Če pa želiš postaviti server, imaš pa vedno možnost ali postaviti DMZ ali pa mu enostavno dodeliš javen IP naslov.

To zaradi NATa je utvara. Večina današnjih trojancev in podobne nesnage dela od znotraj. Torej se od znotraj povezuje navzven. Folk jih pa faše z downloadi, emaili in podobno šaro. Da okuženih mašin znotraj interne mreže, ki vrtajo po mreži naprej, niti omenjal ne bom.

Najboljša zaščita je požarni zid na posamičnih mašinah. Evo, OS X in Windowsi imata oba požarne zidove že na samih računalih. Linux taisto.

Dodatno ščitenje s požarnimi zidovi tudi znotraj interne mreže pa itak moraš izvajat najmanj za kritično IT infrastrukturo, idealno pa še na vseh navadnih računalih.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 23.01.2012 22:45:22
Re: Instant IPv6 na OSX in Airport Extreme BS
Se je morda kdo že kaj bolj konkretno igral z IPv6 na Airport Extremu? Sedaj se preko T-2 že da dobiti ustrezene podatke. Jaz še čakam!

http://www.t-2.net/novice/2012/01/ipv6-ze-6-6-2012.html
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani