Konec preklapljanja tipkovnic v OS X | |||||
paketa. Gre preprosto za Unicode in Roman QWERTZ tipkovnici, ki ju dobite v preprostem installerju, in sicer tukaj. Če imate v International nastavitvah vklopljeni samo ti dve tipkovnici ne občutite več preklapljanja med US in slovenskim razporedom, ki je vsaj zame zelo nadležno. Nekaterim morda ne bo všeč, da je razporeditev QWERTZ, saj je privzeta Mac razporeditev na tipkovnici QWERTY. Vse to pa se da rešiti s preprosto fizično zamenjavo tipk.
Dobili smo še en paket slovenskih tipkovnic poleg že obstoječega
![]() |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
![]() Sm pa QWERTZ fan drugače. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
A so vse Applove tipkovnice qwerty ali obstajajo tudi qwertz? Pa imajo te, ki jih prodajajo v Sloveniji, slovenske znake na tipkah ali se da vsaj dobiti kakšne lične nalepke? Če, kakšne so možnosti, da kupim neko npr. Logitechovo tipkovnico s slovenskimi znaki in da bodo dejansko delovali, torej se bo izpisal tisti znak, ki je na tipkovnici (tudi slovenski)? _________________ Mac OS X. Because making Unix user-friendly is easier than debugging Windows. |
|||||
![]() |
|||||
Katera črka se ti bo izpisala, ko boš pritisnil, pa je odvisno od "softwerskih tipkovnic", ki jih izbereš v sistemu. Od teh se tudi govori v tej temi. Obstaja precej različnih tipkovnic in mislim, da ti bo katera od njih zagotovo odgovarjala. Vse pomembnejše QWERTY dobiš v Mitjevem paketu, dve QWERTZ pa v Jonasovem. Če pa ima Logitechova tipkovnica slučajno drugačen razpored (kar dvomim), si pa svojo softwersko tipkovnico lahko prilagodiš tudi sam z določenimi programčki. Glede teh bo več vedel MitjaP. |
|||||
![]() |
|||||
![]() Predvidevam, da je tudi kvalitetnejša od navadnih, ki jih dobiš za jurja. _________________ Mac OS X. Because making Unix user-friendly is easier than debugging Windows. |
|||||
![]() |
|||||
_________________ Mac OS X. Because making Unix user-friendly is easier than debugging Windows. |
|||||
![]() |
|||||
Ne. Nikakršne. Text lahko poprej pregledaš v TextEditu al pa tam odpreš Word .doc fajl in pregledaš. Slik ti seveda ne bo odprlo in če boš skranil, se ti bo shranilo skrapicalo. |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
![]() Meni se zdi to popolnoma nepotrebno. Po tednu ali dveh se popolnoma navadiš novega razporeda in ti povem, da je tipkanje na qwerty tipkovnici veliko lažje kot na qwertz, ker z večkrat rabiš kot y in je spodaj bolj dosegljiv kot zgoraj. |
|||||
![]() |
|||||
_________________ Mac OS X. Because making Unix user-friendly is easier than debugging Windows. |
|||||
![]() |
|||||
No, to ti pa kar verjamem. Čeprav, če delaš na več računalnikih, ... _________________ Mac OS X. Because making Unix user-friendly is easier than debugging Windows. |
|||||
![]() |
|||||
Pages ne zna uporabljat črkovalnika čist rpavilno, ker je Apple zaj**** stvar ![]() Če ugotovi kdo kaj druga, naj napiše. <dt&rt;@Mathjazz:</dt&rt; zakaj bi sploh uporablja MS Office? Zdaj je tukaj iWork in je way boljši. Tule si lahko prebereš moje prve vtise, ko sem ga testiral, še predenj je prispela moja škatla z originalnim: http://www.epl.si/forum/viewtopic.php?t=1042 Zadeva z licenco stane samo 18 tisočakov! |
|||||
![]() |
|||||
|||||
![]() |
|||||
TextEdit ima slabo podporo .doc Pages pa: jaz sem bil zelo zelo presenečen! Odpre dokument tak, kot je v wordu! s tabelami vred! Moraš poskusit, ampak zagotavljam, da je tako. |
|||||
![]() |
|||||
.doc se da na Pages (del iWork-a) odpret kot v Wordu, popravljat kot v Wordu in eksportirat kot .doc fajl, ki je točno tak, kot je dokument narejen v Pages. Worda preprosto ne rabiš več. |
|||||
![]() |
|||||
![]() Meni se zdi to popolnoma nepotrebno. Po tednu ali dveh se popolnoma navadiš novega razporeda in ti povem, da je tipkanje na qwerty tipkovnici veliko lažje kot na qwertz, ker z večkrat rabiš kot y in je spodaj bolj dosegljiv kot zgoraj.</dd&rt;</dl&rt; No, to ti pa kar verjamem. Čeprav, če delaš na več računalnikih, ...</dd&rt;</dl&rt; Tud če delaš na več računalnikih gre. Js mam doma še en PC in se nikoli ne zmotim. Se naučiš preklopit v mislih iz qwerty na qwertz in nazaj, ko maš take mašine. |
|||||
![]() |
|||||
http://www.epl.si/forum/viewtopic.php?t=872</dd&rt;</dl&rt; Hm, QWERTZ razporeditev je nekako raison d'etre novega Slo paketa. še posebej zdaj, ob pojavi Mac minija. Na ta strojček se bo gotovo priklapljalo svašta in vsekakor je dobro (končno) imeti na voljo tudi najbolj razširjeni, (pseudo)standardni razpored znakov, ne? Kar pomeni: Razpored vseh, tudi posebnih znakov je enak kot na vseh Slo PC tipkovnicah, tudi tistih za jurja in manj: @ = alt-V [ = alt-F itd. (lahko pa tudi, kot na Wintel škatlah, uporabimo kombinacijo ctrl-alt, nepogrešljiv trik pri delu z VirtualPC) Večina Slo PC tipkovnic ima posebne znake v tipke na teh mestih tudi vgravirane, tako se mi zdi odločitev za tak razpored tudi na Macu skorajda samoumevna. Le kako naj OSX prodre v slovenske pisarne, ko pa se bo vsaka tajnica (ki se je na administrativni šoli leta učila slepega tipkanja) zmrdnila ob pogledu na QWERTY. Zaenkrat se mi to zdi najbolj elegantna rešitev. Na Mac tipkovnici je treba še fizično zamenjati tipki Y in Z in je stvar rešena, enak razpored za vse. Vsak mimoidoči, ki ga poprosim naj mi na mojem PowerBooku odtipka elektronski naslov tistele punce tam nasprotisedeče medtem ko si zapenjam šlic, bo vedel kje najti afno. Proti bodo seveda vsi tisti, ki jim je jebena Applova Slo-QWERTY razmestitev zlezla pod kožo in so se je navadili. Polovične in nepraktične rešitve ("Se naučiš preklopit v mislih iz qwerty na qwertz in nazaj, ko maš take mašine") pa preprosto niso "in the spirit of Apple". Pa še to: povezave na tvoj Slovenski.zip paket so polomljene, walda da sem bil prisiljen v izdelavo svojega. -Izmet |
|||||
![]() |
|||||
ifekali: vsekakor je super, da imamo zdaj še to možnost, ki si jo ustvaril. Tako ima človek vsaj možnost izbire. Tudi sam priznam, da uporabljam angleški Firefox, sem ga pa prevedel v slovenščino. _________________ Mac OS X. Because making Unix user-friendly is easier than debugging Windows. |
|||||
![]() |
« Poglej prejšnjo temo - Mac OS - Poglej naslednjo temo » | Pojdi na stran 1, 2 Naslednja |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |