Off-site backup z Mac OS X
|
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 15.09.2015 09:02:21 Off-site backup z Mac OS X |
|
Doma imam Drobo 5D priključen na Mac OS X Server Yosemite. Na drugi lokaciji v službi bi si rad omislil nek NAS ala QNap251, ki bi služil kot remote backup.
Ali lahko s kakšnim programom ala CCC Cloner uredim sinhronizacijo, da se npr. vsak večer ob polnoči backup iz Drobota naredi še na služben NAS? Obstaja še kakšen drugačen način?
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 15.09.2015 17:51:31 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 15.09.2015 18:20:33 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
Hvala za namig. Grem brat kaj to je in predvsem, če bom to znal nastavit v delujočo zadevo!
LP
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 15.09.2015 18:34:59 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
Pomoje se da kaj bolj user friendly zrihtat, kot pa z Rsincom.
_________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 15.09.2015 18:37:05 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
Ravno bral navodila ... to presega moje "povprečno" znanje ... Programi, četudi niso open source in so za kupit, bi bili preferirani, če kdo kaj pozna kar zanesljivo deluje... CCC cloner sem uporabljal iz enega na drugega drobota snemat, samo imeti dva na istem mestu ni ravno smotrno, zato bi nekaj prestavil v pisarno kot prej omenjeni qnap in da se potem zadeva vsak večer prenese tja. Prvi sync bi seveda naredil lokalno da ne pošiljam po mreži več TB podatkov po nepotrebnem ...
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 15.09.2015 18:49:46 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
Ta zdeva mene že nekaj časa zanima, a nič ne naredim.
Zaenkrat mi je najbolj všeč rešitev, da se vzpostavi vpn tunel. Potem sta obe napravi fiktivno v istem lan omrežju in lahko načeloma dela tudi Time Machine al pa kak drug backup, ki dela le po lokalni mreži.
Načinov za vzpostavitev vpn tunela je pa cel kup.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 15.09.2015 19:21:17 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
Določeni NASi kot npr. QNAP251 omogočajo VPN povezavo. Če prav razumem, če to vzpostavim bo tunel "varen" kakor ga imam tudi za na server. In tako se bo server povezoval na VPN in potem se bo izvedel backup. VPRAŠANJE pa je ali bo na mreži vse normalno delalo, glede na to , da bo z VPN povezano na NAS - verjetno, če ne bo označeno, da gre "All traffic" čez VPN, bi naj delalo normalno ne? Ta sistem je potem meni npr. čist izvedljiv.
FTP pa najbrž ni pretirano varen, glede na to, da je cleartext username/geslo ter tudi ves promet neinkriptiran?
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 15.09.2015 19:40:43 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
recimo:
Na drugi lokaciji imaš router, na katerem zalaufaš vpn server. Recimo na mojem assusu to laufam že skor eno leto.
Doma pa recimo na NASu nastaviš, da se ob določeni dvigne vpn klienta in se skonekta preko interneta na oddaljeni router. Ko se priklopi, zgubi ip od domačega lan omrežja in dobi nov IP od pddaljenega routerja. Navidezno zgleda enako, kot če bi bil fizično v lokalnem omrežju oddaljenega routerja.
Potem pač samo še naredi backup.
Lahko pa za vpn tunel poskrbi kar klient na lokalnem routerju. Na ta način združiš obe omrežji v eno. In seveda vsi račumalniki mislijo, da so v ostem lan omrežju. To pogosto natedijo podjetja, ki imajo več poslovalnic.
Seveda bo kak problem z IPji in padanjem povezave, a ko se zadeva vzpostavi, je zelo elegantna in varna.
Edit:
V tvojem primeru narediš na svojem routerju VPNserver. Na oddaljeno lokacijo postaviš NAS, ki se zna skonektat preko VPN na tvoj router.
Ko je skonektan, ga doma vidiš kot da je na tvojem lanu in backup appi veselo backupirajo.
Na oddaljenem omrežju pa ne rabiš nič razen dostop do interneta.
Ostali na tistem omrežju ne bodo mogle v tvoje lokalno omrežje, saj je samo NAS vzpostavil svoj tunel.
Nazadnje urejal/a macata Tor 15. Sep 2015 19:49; skupaj popravljeno 1 krat
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 15.09.2015 19:48:00 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
Synology podpira backup iz nas na nas! Ce bi v tvojem primeru imel dva synology-ja bi bla zadeva preprosta.
Oz. bi skor upal trdit da ima vsaj proizvajalec nas-ov to urejeno ce imas 2 nas-a enekega proizvajalca.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 16.09.2015 07:40:15 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
jamess je napisal/a: | Ravno bral navodila ... to presega moje "povprečno" znanje ... Programi, četudi niso open source in so za kupit, bi bili preferirani, če kdo kaj pozna kar zanesljivo deluje... CCC cloner sem uporabljal iz enega na drugega drobota snemat, samo imeti dva na istem mestu ni ravno smotrno, zato bi nekaj prestavil v pisarno kot prej omenjeni qnap in da se potem zadeva vsak večer prenese tja. Prvi sync bi seveda naredil lokalno da ne pošiljam po mreži več TB podatkov po nepotrebnem ... |
CC omogoča to... ko kreiraš task, za target izbereš remote macintosh... čisto spodaj.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 16.09.2015 08:05:29 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
agerg je napisal/a: | Synology podpira backup iz nas na nas! Ce bi v tvojem primeru imel dva synology-ja bi bla zadeva preprosta.
Oz. bi skor upal trdit da ima vsaj proizvajalec nas-ov to urejeno ce imas 2 nas-a enekega proizvajalca. |
Ja - problem je, da dveh nimam od Synology ampak dvakrat Drobo in obadva "ta hiter" tip, se pravi povezana na računalnik. V bistvu niti ne NAS, ampak DAS. Enega imam rešenega s tem, ker je na serverju in je še bolj univerzalno kot NAS, drugega pa bi moral ali na računalnik priključit ali pa kupit nek NAS, da se lahko sam prek VPN poveže na domači server in potem teče backup...
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 16.09.2015 08:41:06 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
Pa koristno bo imet fiksne zunanje IPje na obeh lokacijah.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 16.09.2015 08:41:35 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
Hvala, to imam.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 24.09.2015 14:09:07 Re: Off-site backup z Mac OS X |
|
Od vseh stvari, ki sem jih do sedaj preizkusil je rsync daleč najučinkovitejši in zanesljivejši. In še schedulira se ga lahko. Enkar nastaviš in pozabiš.
http://blaz.at/blog/rsync-mac/
http://blaz.at/blog/rsync/
|
 |