Jabuk
Nasvet ob nakupu MacBook
Jabi

Jabi

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 03.09.2007 14:02:06
Nasvet ob nakupu MacBook
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Živjo!

Odločam se za nakup laptopa in v oči so mi padli Apple-ovi Mac-i. Nikoli prej še nisem imel izkušenj z Mac računalniki zato mi je to področje kar malo tuje. Stvari, ki me zanimajo pa so naslednje:

1. Rad bi kupil MacBook, in kolikor vem se da s programom Parallels imeti gor pod OS X naložene tudi Windowse. Sam kot uporabnik Mac-a najbrž ne bi imel pretirane potrebe po le-teh, ampak nisem pa siguren kako je s software-om za Mac-a. Rad bi namreč imel program kot so Word, Excel itd. Vem, da se da na Mac-a naložiti MS Office, vendar najbrž samo original verzije, imam prav? Ali je prav tako z Windows-i?

2. Kar se pa tiče Bootcamp-a sem pa prebral, da lahko z njim kaj kmalu dobiš viruse zato se zanj ne bi odločil in raje za Parallels. Ampak se splača kupovati Office in ali obstajajo kakšni Mac-ovi programi za pisanje dokumentov, katere lahko mirne duše prekopiram na PC in jih tam odprem z Word-om?

3. Zanima pa me tudi, če imam naložene Windows-e, ali lahko imam na njem vse programe, ki jih imam na PC-ju sedaj? Ali samo določene, ki jih podpira Mac.

4. Naslednja zadeva so RAM-i. Z MacBook-om pride 1GB. Ali je nujno potrebno nadgraditi še za kakšen GB ali 1 GB za normalno uporabo zadostuje.

5. Kateri OS pride po ''default'' zraven MacBook-a. Predvidevam, da ne najnovejša verzija, kajne? In če je ta, ki pride že zraven dovolj izpopolnjena za večino programov.

6. Mi lahko kdo našteje bistvene programi za Mac (za normalno uporabo) in katere od teh je potrebno plačati.

7. Še zadnje vprašanje. Koliko torej okvirno pride vse skupaj, poleg tistih cca 1400 € kolikor stane že MacBook sam, če želiš imeti na Mac-u MS Office (ali katerikoli drug program podoben njemu), Parallels in Windows (če se splača seveda imeti Win) in dogradnja 1 GB RAM?

Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovore!

LP,

Boštjan
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Maribor
Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 03.09.2007 14:27:17
Kar se tiče MS Office se dobi na iternetu al pa če hočeš original MS Office:mac (izdaja za mac računalnike)

Ob nakupu maca dobiš paket iLife kateri vključuje
-iMovie(urejanje filmov)
-iDVD (urejanje in delanje dvd)
-iphoto (slike..)
-garage band (glasba, editiranje.)
-iWeb (izdelovanje internetnih strani)

Dokupiš al pa downloadš pa lahko applov paket imenovan iWork:
-Keynote (prezentacije)
-Pages
-Nubers ( izdelovnje tabel in statistike)

glede OS pa dobiš trenutnega torej to je MAC OS x Tiger ( 10.4.x)

v novembru pa bo navoljo že nov os imenovan Leopard.

Normalni programi za uporabo pa so razni multimediski programi

xTorrnet ( če downloadš toorent)
VLC player ( neke vrste BSPlayer)
Toast (pečenje dvd)
...itd.. odvisno od tvojih potreb

Mislim da je 1GB rama dovolj za splošno uprabo računalnika kar je spet relativno od potreb
Jabi

Jabi

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 03.09.2007 15:56:06
Aha, torej lahko Office downloadam iz interneta. Pa to potem ne povzroča nobenih težav zaradi licenc ali pa ne dela povsem perfektno na računalniku?

Boštjan
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: Ljubljana
Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 03.09.2007 18:55:51
Meni dela povsem perfektno Wink

Drugace pa lahko malo pobrskas po forumu, ker je bilo v zadnjem casu ze zelo veliko podobnih tem Very Happy
Jabi

Jabi

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 03.09.2007 20:02:12
Will do Smile Hvala!

Boštjan
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 03.09.2007 20:52:49
Journeyman je napisal/a:
Aha, torej lahko Office downloadam iz interneta. Pa to potem ne povzroča nobenih težav zaradi licenc ali pa ne dela povsem perfektno na računalniku?

Boštjan

Free software je NeoOffice (enačica OpenOffice), prirejena za Mac in dela tudi z Office dokumenti. Sicer pa menim, da je škoda Maca za Windowse. Tudi na Mac-u se ti bodo obnašali kot na PC-jih, poleg tega so bolj doma na PC-jih.

Kdor kupuje Apple računalnike za Win aplikacije bo skoraj zagotovo razočaran. In za 3000 EUR zagotovo dobiš boljši notebook za Windowse, kot je to Appla Macbook Pro. Za Windowse. MacBook je doma z OS x, Win vsaj po moje ne sodi tja. Tudi sam imam zato dva računalnika, da ne bi smetil enostavno..

Very Happy
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani