Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Maksimalna količina RAM-a
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 04.06.2011 09:39:48
Maksimalna količina RAM-a
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Vsi vemo, da je za udobno delo z več aplikacijami RAM ključnega pomena. Sam običajno delam naenkrat z vsaj tremi Adobe programi (ID, AI, Acrobat), PS poženem po potrebi. Zraven seveda Mail, Safari, iTunes... pa še kakšen AddressBook, iCal in Dictionary.

Svojega belega MacBooka sem že ob nakupu nadgradil na 4GB pomnilnika. Pred kratkim sem začel razmišljat o novem, potem pa se je zgodil "disk". Zamenjal sem disk za hibridnega s 4GB SSD in 500GB HD s 7200 rpm. O.k., razumem, da je bil računalnik občutno hitrejši že zaradi frišne instalacije sistema, ampak vseeno - ta disk občutno izboljša odzivnost. Tako da sem si rekel, da ga zaenkrat ne bom menjal. Kaj se da še narest? SSD disk odpade, ubadam se z oblikovanjem in DTPjem, tako da rabim veliko shrambo.

Uradno se torej ne da kaj dosti naredit. Sem pa vtaknil not ram 2x4GB, za 100EUR sem ga kupil pri Aris-u. Opozoril me je, da uradno to ne bi smelo delat -mašinca namreč podpira max. 2x2GB RAMa. Pobrskal je za primernim ramom pri dobaviteljih in po tednu čakanja je iz Nemčije prispela pošiljka. Nov ram not, starega ven... sledilo je 7 dni maltretiranja računalnika. PS-u sem dodelil max. količino rama, naredil 3GB velik file, v ID sem naredil 256 A4 strani teksta, odprl še dve številki revije (+100 str. z veliko slikami ), v AI odprl 270MB velik multipage document (nek CGP, tudi poln slik), v Acrobatu pa 6 e-book pdfjev s po +100 strani. Še Mail, Safari... in potem preklapljanje med programi-brez kakršnega koli zamika, trenutno!

Računalnik je neverjetno odziven. V enem tednu se mi je enkrat usul ID, ampak tega ne pripisujem ramu, prej Adobe-ovi šlampariji.

Ne me narobe razumet - seveda se stvari ne procesirajo nič hitreje, samo sistem se ne ubada z diskom in zato je delo neizmerno bolj udobno. Trenutno torej vse stvari delam na MacBooku, starem leto in pol, iMac 2.93 s 4GB rama je neprimerno počasnejši pri delu z več aplikacijami. Torej, naslednja nadgradnja na 8GB čaka iMaca. Vse, kar lahko rečem je, da mi je žal, da tega nisem poskusil že prej.

Zgolj v vednost.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 04.06.2011 10:30:28
Super uporabniska izkusnja! Takih postov manjka na tem forumu!
Vse pohvale avtorju.

Kateri sam uporablja tvoj macbook ? Ddr3
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 04.06.2011 10:39:03
Ja, DDR3. V bistvu je to identičen RAM, kot ga bom vtaknil v iMaca 2.93 C2D. V MacBooka sva ga vtaknila za test - če ne bi deloval v MB bi ga vtaknil v iMaca.

Spodaj so screenshoti z MacBooka:

http://www.shrani.si/f/3f/3X/2WxN37eu/2/screen-shot-2011-06-04-a.png
http://www.shrani.si/f/2V/qv/FSqOhCK/2/screen-shot-2011-06-04-a.png
http://www.shrani.si/f/18/k4/2B1gEpGd/2/screen-shot-2011-06-04-a.png
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 04.06.2011 11:54:20
Jest mam imaca 24" ki ima se ddr2. Tu je pol zgodba precej drugacna za nadgradnjo na 8gb rama.

Ti pa lahko povem, da na brzini se najvec pridobis ravno z ssd diskom, vendar kot si ze sam omenil, ti ne pride v postev, ker rabis precej placa. V ta namen bi se jaz odrekel dvd enoti v katerega bi dal 500gb xt momentus, ki ga imas sedaj za sistem, za sistemskega pa bi dal ssd 128gb!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Nova Gorica
Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 05.06.2011 05:35:05
Razlagam si, da imaš Seagate Momentus XT disk v računalniku - pazi da imaš gor zadnjo verzijo firmware, ki še precej izboljša delo z Mac-i. Kar nekaj strankam smo vgradili ta disk (tako MAC kot PC) in vsi so navdušeni.

LP

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #6   Objavljeno 05.06.2011 09:33:47
@Tma: Kako pa preverim firmware diska?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 06.06.2011 10:05:43
Poberi dol program iz te povezave:

http://seagate.custkb.com/seagate/crm/selfservice/search.jsp?DocId=215451

in ko bootaš iz tako narejenega cd-ja ti izpiše firmware - zgornji je SD25.

Nisem še poiskušal bootat iz Apple mašine - ponavadi dam rtaje na kakšen PC in tam bootam, da ne dobim neuporabnega diska. Pa tudi sam zgornji software je narejen samo za Windows-e.

LP

Jabuk Staff

Kraj: Žalec
Moški

Prispevek: #8   Objavljeno 06.06.2011 10:13:46
Re: Maksimalna količina RAM-a
accom je napisal/a:
Vsi vemo, da je za udobno delo z več aplikacijami RAM ključnega pomena. Sam običajno delam naenkrat z vsaj tremi Adobe programi (ID, AI, Acrobat), PS poženem po potrebi. Zraven seveda Mail, Safari, iTunes... pa še kakšen AddressBook, iCal in Dictionary.

Svojega belega MacBooka sem že ob nakupu nadgradil na 4GB pomnilnika. Pred kratkim sem začel razmišljat o novem, potem pa se je zgodil "disk". Zamenjal sem disk za hibridnega s 4GB SSD in 500GB HD s 7200 rpm. O.k., razumem, da je bil računalnik občutno hitrejši že zaradi frišne instalacije sistema, ampak vseeno - ta disk občutno izboljša odzivnost. Tako da sem si rekel, da ga zaenkrat ne bom menjal. Kaj se da še narest? SSD disk odpade, ubadam se z oblikovanjem in DTPjem, tako da rabim veliko shrambo.

Uradno se torej ne da kaj dosti naredit. Sem pa vtaknil not ram 2x4GB, za 100EUR sem ga kupil pri Aris-u. Opozoril me je, da uradno to ne bi smelo delat -mašinca namreč podpira max. 2x2GB RAMa. Pobrskal je za primernim ramom pri dobaviteljih in po tednu čakanja je iz Nemčije prispela pošiljka. Nov ram not, starega ven... sledilo je 7 dni maltretiranja računalnika. PS-u sem dodelil max. količino rama, naredil 3GB velik file, v ID sem naredil 256 A4 strani teksta, odprl še dve številki revije (+100 str. z veliko slikami ), v AI odprl 270MB velik multipage document (nek CGP, tudi poln slik), v Acrobatu pa 6 e-book pdfjev s po +100 strani. Še Mail, Safari... in potem preklapljanje med programi-brez kakršnega koli zamika, trenutno!

Računalnik je neverjetno odziven. V enem tednu se mi je enkrat usul ID, ampak tega ne pripisujem ramu, prej Adobe-ovi šlampariji.

Ne me narobe razumet - seveda se stvari ne procesirajo nič hitreje, samo sistem se ne ubada z diskom in zato je delo neizmerno bolj udobno. Trenutno torej vse stvari delam na MacBooku, starem leto in pol, iMac 2.93 s 4GB rama je neprimerno počasnejši pri delu z več aplikacijami. Torej, naslednja nadgradnja na 8GB čaka iMaca. Vse, kar lahko rečem je, da mi je žal, da tega nisem poskusil že prej.

Zgolj v vednost.

pozdravljen, če boš šel nadgrajevat imaca ti toplo priporočam nadgradnjo na 16 gb, razlika je pa ogromna med 8 ter 16 in se res splača. Sam sem šel iz 8 na 16 s tem da imam na iscsi odprte virtualke (najmanj 3) in je delovanje imaca naprimerno bolj odzivno kot pa prej pri 8. gb rama..... Tako da če že delaš nadgradnjo jo naredi na polno Wink

mail: grega@sistemko.net
web: www.sistemko.net
041817919
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 06.06.2011 10:18:30
@darklord: Hja, verjamem... nisem sploh prepričan, če moj iMac podpiral 16Gb (spet dilema in testiranje), pa itak bo najkasneje jeseni padel nov i7 3.4, ta pa bo šel na 16GB.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Modrej
Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 06.06.2011 11:13:49
@darklord kateri ram pa si dal v imaca?
Jablanator

Jablanator

Kraj: Ljubljana
Moški

Prispevek: #11   Objavljeno 06.06.2011 21:35:55
Imac 27" gre brez problema na 32GB rama. Če se pa splača je drugo vprašanje

http://eshop.macsales.com/shop/apple/memory/iMac
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Modrej
Moški

Prispevek: #12   Objavljeno 07.06.2011 09:13:51
V Slo so verjetno cene rama višje. Če rabiš več rama, se verjetno splača.
Jablanator

Jablanator

Kraj: Ljubljana
Moški

Prispevek: #13   Objavljeno 07.06.2011 09:49:01
ddd je napisal/a:

res je.....za tistega ki ga potrebuje verjetno ne uporablja iMaca Wink
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 07.06.2011 19:20:01
ddd je napisal/a:

Ja pri nas so gibljejo okoli 40€ za 4Gb.

LP

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #15   Objavljeno 07.06.2011 19:20:58
se lani je bila cena za 4GB DDR3 modul krepko cez 200€.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Moški

Prispevek: #16   Objavljeno 07.06.2011 21:30:53
ddd je napisal/a:
@darklord kateri ram pa si dal v imaca?

Crucial če si mislil firmo ramov, če pa tehnične lastnosti pa povej Wink

041817919
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Moški

Prispevek: #17   Objavljeno 07.06.2011 21:35:20
mm9343 je napisal/a:

ne vem zakaj se nebi splačal, če npr. imaš i7 najmočnejšo izvedenko imaca ter SSD disk noter ter 2 tb sekundarnega diska in iscsi particije narejene in gor nabasane virtulake ter priklopljena 2 monitorja je to neka solidna varianta za normalno delo. Če pa hočeš več pa mac pro dva monitorja 1x ssd ter 3x 2tb diske torev ki so v raid 5 12 jederni proc in 64 gb rama ter posebej SATA/SAS kontroler in to je to Smile

041817919
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #18   Objavljeno 07.06.2011 21:52:31
darklord je napisal/a:
mm9343 je napisal/a:

ne vem zakaj se nebi splačal, če npr. imaš i7 najmočnejšo izvedenko imaca ter SSD disk noter ter 2 tb sekundarnega diska in iscsi particije narejene in gor nabasane virtulake ter priklopljena 2 monitorja je to neka solidna varianta za normalno delo. Če pa hočeš več pa mac pro dva monitorja 1x ssd ter 3x 2tb diske torev ki so v raid 5 12 jederni proc in 64 gb rama ter posebej SATA/SAS kontroler in to je to Smile

Dejta se nehat duvat pa raj definirajta "normalno delo"! Very Happy
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Moški

Prispevek: #19   Objavljeno 07.06.2011 22:42:30
accom je napisal/a:
darklord je napisal/a:
mm9343 je napisal/a:

Dejta se nehat duvat pa raj definirajta "normalno delo"! Very Happy

če rabiš za normalno delo na imacu imaš 8 gb rama puno kapo. Crucial te bo pa nekako prišel najceneje če boš delal nadgradnjo, na njihovi strani imaš tudi skener kateri ti pregleda konfiguracijo imaca ter ti ponudi točno tiste rame ki jih rabiš, tako da ne moreš falit Wink

041817919
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #20   Objavljeno 08.06.2011 07:42:42
Tma je napisal/a:
Poberi dol program iz te povezave:

http://seagate.custkb.com/seagate/crm/selfservice/search.jsp?DocId=215451

in ko bootaš iz tako narejenega cd-ja ti izpiše firmware - zgornji je SD25.

Nisem še poiskušal bootat iz Apple mašine - ponavadi dam rtaje na kakšen PC in tam bootam, da ne dobim neuporabnega diska. Pa tudi sam zgornji software je narejen samo za Windows-e.

LP

Je kdo an MACu že probal nadgraditi firmware? Dela? Namreč tudi sam sem si omislil tak disk...WD scorpio black gre za backup Wink

Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani