Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 13.06.2011 09:40:20 Pregrevanje Macbook Pro 13" i5 Sandy Bridge |
|
Prav zanima me, kakšne izkušnje imajo moji"kolegi", ki so letos kupili omenjeni MBP. Pregrevanju sem resda namenil malce več pozornosti šele po nakupu, kar je bila najbrž napaka. Zakaj? Ker se mi vedno bolj dozdeva, da imajo "govorice" prav. Prekipelo mi je, ko sem zagnal iPhoto in "spustil skozi" slideshow (in to tistega najbolj enostavnega z malce "in and out" zumiranja + glasbena podlaga. In je po 10-20 sekundah temperatura CPU-ja narasla s 40 na 90 stopinj, kar je seveda do dobrih 5000 obratov pognalo ventilator. Rezultat=ob relativno glasnem govorjenju se je CPU Fan še vedno jasno (in moteče) slišal. Sandy Bridge naj bi bil najnovejša generacija procesorjev z najsodobnejšo mikro arhitekturo. Možno da res, a kako si naj razložim, da ga en tak programček (ki naj bi bil konec koncev optimiziran za Mac OS) kot je iPhoto tako segreje. Pred časom sem imel Macbooka 13" z dvojedrnim 2,54 Intel CPU z integrirano Intelovo 945 grafiko. Pa pri iPhoto programu ni nikoli niti mrdnil ventilator. Tukaj pa vse skupaj odreagira, kot da bi izvajal najzahtevnejše grafične operacije. A to pomeni, da procesor i5 in Intelova HD3000 grafika rabita več mišic za en tak programček, kot pa prejšnji procesor in res švohcena grafična. Nekaj ne štima, pa naj reče kdorkoli karkoli. Malce mi je bil sumljiv že pri Lightroomu, ki ga je tudi mimogrede pognal do kakih 80-90 stopinj. Potem sem za hec naložil še Pro Evolution Soccer in ga pognal. Še preden sem prišel do igre, so ventilatorji znoreli do polnega gasa in sem imel občutek, da bo Mac poletel. Da o bootanju v Bootcamp oz. Windowse sploh ne govorim. Tam se šele začne "ogrevanje". Tam pa skačejo ventilatorji že pri "idle-nju". In sem poklical na EPL, kaj hudiča je narobe in mi je najprej prodajalka "razložila" da se ti "tanovi" procesorji pač malce bolj segrevajo???? Ker se nisem dal takoj odgnati s to "strokovno" razlago, me je prevezala še v servis, kjer so mi povedali, da imam najbrž virus v Windowsih???? Halooo, ja možno, ampak potem sem ga fasal ob inštalaciji. Ker kaj drugega konkretnega do takrat še sploh nisem počel. Skratka, obup. Prav zanima me, kakšen so vaše izkušnje. Predvsem pa me zanima v čem je vzrok tega kurjenja. Omenjajo se grafični gonilniki, pa ovo in ono. A če v doglednem času ne bo neke racionalne razlage in seveda rešitve, bom začel resno razmišljati o vrnitvi tega "radiatorja". Kar bo najbrž mission impossible, ker so v SLO trgovci namreč zelo prijazni le do trenutka, ko pospravijo tvoj denar v blagajno.
Se oprabičujem za malce daljši prispevek, a krajše žal ni šlo. LP!
_________________ mac-bora
|