Popoln izbris max os iz mac book
|
Stevie Wozniak
Kraj: Izola, Medvode |
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 29.04.2011 14:51:05 Popoln izbris max os iz mac book |
|
Zdravo,
trenutno imam na mac book proju 2 sistema. en je original mac os, kateri ima 110gb, drugi je pa windows 7 kateri ima 120gb.
ker sem 99% v windows sistemu me zanima, kako bi lahko ta prostor, ki je v bil prvotno namenjen mac os sistemu (torej teh 110 gb) posvetim windowsu?
da bi recimo odvel 60gb iz max os-a in jih dodal na windows particijo?
se to da? ker na začetku (ko sem delal z boot campom particijo za win) sem se zaj* ker sem premalo prostora dodelil za wndows, medtem ko pa prostor na mac os particiji pa je popolnoma neizkoriščen.
kaj se da tukaj naredit? naj formatiram obe particiji in s tem izgubim mac os? a ga zgubim za vedno?
hvala in lp
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Skyfall |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 29.04.2011 15:09:44 |
|
Zakaj imač MacBook Pro če ne uporabljaš OS X?
|
 |
Stevie Wozniak
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 29.04.2011 15:24:52 |
|
1. Ne morem se navadit na ta sistem.
2. Pogresam veliko aplikacij, ki jih v win uporabljam in jih za mac os ni
3. Racunalnik uporabljam za sluzbene namene, v sluzbi uporabljamo samo microsoft programe, katerih pa zal ni za mac os
4. Racunalnik vcasih posodim tudi drugi osebi, katera se komaj znajde v win, kaj sele da bi mac os uporabljala
5...
Itd... Vse kar sem do sedaj uporabil v mac osu je Frontrov (ali nekaj takega, trailerji za filme itd...).
Tudi vseh bliznjic na tipkovnici ne poznam v mac osu.... Nekaj sem se sicer trudil v wordu za mac os, vendar sem porabil veliko prevec casa.
No, sicer bi si pustil gor mac os sistem kljub temu, da ga ne uporabljam, vendar bi rad prenesel neizkorisceni prostor na win particijo.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Novo mesto |
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 29.04.2011 15:36:21 |
|
In tako si vrgel cca 500€ stran že v štartu...
Priporočam, da si OS X pustiš, ker ga boš potreboval za mogoče posodobitve firmwarea, itd.
Pojdi v OS X, Disk Utility in resizaj particije po svoji želji. (Vsaj 30gb pusti za Mac OS)
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 29.04.2011 16:04:35 |
|
@iPredator, @icysr WTF? Fanboys much?
@sylver: Bootay iz SL DVDja in resizaj Mac particijo - V prazen prostor ustvari exFAT ali pa FAT particijo, da jo boš brez težav videl v Windowsih.
Nato boš moral še s kakim partition programom v Windowsih resizat Win Particijo. Partition Magic pade na pamet - samo je plačljiv - poguglaj če najdeš kaj pametnega.
Lahko pa narediš tudi clean instal Windowsev preko celotnega diska - ali po zgornjem načinu (zbrišeš celo Mac particijo in potem enako naprej) ali pa na novo namestiš Windowse kot bi jih namestil na navaden WinPC računalnik. Win 7x64 se ziher da, ne vem kako je z x86 (ne vem če ima ta različica podporo za UEFI).
Driverje nato normalno namestiš preko že prej narejenega Boot Camp DVDja (si ga itak nazadnje posnel).
V nobenem primeru ne izgubiš Mac OS za vedno - še vedno ga lahko ponovno namestiš preko priloženega DVDja.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 29.04.2011 16:32:04 |
|
Backup vsega, nato pa enostavno vstavi DVD z Windows 7 in naredi cisto instalacijo. Najmanja zaj*. Postopek preverjeno dela, ker sem ga uporabil pri sebi, da sem za ~30 minut instaliral Win 7 in flashal Intelov SSD.
Dejansko je pa skoda denarja za Macbook Pro, ce na njem uporabljas samo Windowse, sploh ker so Applovi gonilniki za periferne naprave bolj "bogi".
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 29.04.2011 16:45:25 |
|
Dalj časa sem imel na MBA samo Linux ... nisem nič stran vrgel in preživel. Tudi zaplankanost.
Le pogumno winse namestit.
Enkrat bo prišel čas, ko se boš lotil OSXa ali pa mogoče OSXI, o njem prebral, počasi proučil, potem pa itak ne boš več v dvomu. Samo mudit se ne sme.
_________________ Gotterdammerung
|
 |
Stevie Wozniak
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 29.04.2011 19:21:48 |
|
aptudejt je napisal/a: |
V nobenem primeru ne izgubiš Mac OS za vedno - še vedno ga lahko ponovno namestiš preko priloženega DVDja. |
Pa je to ziher, da lahko namestim mac os sistem nazaj s priloženim DVDjem?
Oziroma, če ga recimo izgubim, si lahko poberem z neta dol in bo delalo?
Če je tako - potem mi sploh ni problem, bom vse lepo clean formatiral in uporabljal obe particiji samo za windows....
čez nekaj časa (par let  ) ko bom bogat in mi ne bo treba delat več in bom imel preveč časa v življenju  pa se bom lotil mac os sistema nameščat in raziskovat.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 29.04.2011 20:22:03 |
|
V Win 7 si namesti Acronis disk director ali pa Paragon partiton magic 9 ali novejši. Se mi zdi, da bi morala kar oba poznati HFS+ datotečni sistem. Potem pa ne bi smelo biti težav za resizanje particije od maca in povečanje win.
Alternativa je tudi kaki GParted live cd ali pa ubuntu live cd, ki že vsebuje GParted.
Drugače pa naredi new install os x in ko pač ereasaš particijo od os x (v disk utility) narediš pač manjšo particijo. Potem, ko je os x nameščen ostali del formatiraš v fat32, da bo particija lepo vidna v win 7. V win 7 pa potem uporabiš disk management, ki je v win 7 zelo močno orodje.
Sicer ne vem katerta win orodja vse uporabljaš in kateri mbp imaš. Ampak, če imaš kaj iz zadnje ali predzadnje serije in 4gb ali več rama bi morda lahko začel uporabljati os x in uporabljati windowse preko vmware fusion / parallels / virtualbox.
Drugače se pa mac odlično razume z windowsi, ker je sam sistem osnovan na zelo dobro podprtih komponentah (večina je od intel in pa kaki realtek ter ati/nvidia). Zraven pa ni nobenih nepotrebnih orodji, ki bi z DLLji smetila sistem.
Samo za windows only so ThinkPadi in EliteBooki precej boljša izbira (že zato, ker je power management bolje prilagojen in tipkovnica).
_________________ MacBook Pro (Late 2016) 2.7 GHz, 16 GB, SSD 512 GB, Radeon 455 2 GB
|
 |
Stevie Wozniak
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 29.04.2011 20:48:57 |
|
Super, hvala za tole
Bom se poigral en dan.
|