Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Oziram se za MacBookom
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 19.02.2011 16:28:03
Oziram se za MacBookom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ko sem prejšni teden potreboval 7 ur za reinstalacijo windows 7 na toshibinem laptopu, mi je v glavi nekaj počilo. Če imam v glavi PC žilico, je začela krvaveti in zadosti imam teh polizdelkov.
Nekaj sem si že prebral na to temo, me pa zanimajo še praktične stvari.

V poštev pride laptop serija Mac book, saj stacionarnega računalnika, zaradi dinamike dela, ne morem uporabljati. Katerega, upam da mi boste namignili preko mojih potreb, ki pa so:

- ekvivalent programske opreme office, photoshop, adobe acrobat, coreldraw,
- možnost priklopa običajnega projektorja,
- vzdržljivo ohišje,
- zaslon, ki ga je mogoče uporabljati pri dnevni svetlobi,
- osvetljena tipkovnica,
- optična enota (minimalno DVD RW).

Zaenkrat uporabljam samo iphone, ampak sem zelo zadovoljen napram ostalim proizvajalcem. Kolikor sem se uspel igrati s funkcijami na macbooku v big bangu se mi zelo dopade. Zelo podobno temu kar imam na iphone.

Kako pa je z operacijskim sistemom? Za iphone pride posodobitev, inštaliraš preko itunes in si v redu, kaj pa mac os? Je na podoben princip, ali gre podobno kot pri windows, kjer kupiš, inštaliraš in uporabljaš dokler dela, nato pa kupiš nov os?
Apple store je na voljo tudi na mac os?

Zaenkrat hvala, upam da kmalu dobim zadosti podatkov da se spravim iz tega s#"$%# na nekaj kar dela Smile
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 19.02.2011 16:32:09
Pomojem je potemtakem najboljša opcija Macbook Pro http://www.apple.com/macbookpro/ .
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 19.02.2011 16:37:43
Ja, priporočam pro-ja, bojda pride 24tega ta mesec osvežitev, bomo videli. Ja posodobitve potekajo podobno kot posodobitev aplikacij, pač ni potrebno kaj priklapljati ali odklapljati.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 19.02.2011 16:46:02
Glede na podane podatke je opcija 15" ali 17" MacBook Pro. Dovolj bi bil ze i5 2.4 ghz. Priporocam 8 GB rama. zaslon pa NE glossy (prej je bil matt zdaj pa ne vem kako se mu rece). Glede tvojih tezav z win pa je tudi nekaj tvoja krivda. Ker tudi na macu vse ne dela ok (cisti primer sta office 2008 in 2011 Smile ).
Jabužiček helper

Jabužiček helper

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 19.02.2011 16:49:33
Citiram:
- ekvivalent programske opreme office, photoshop, adobe acrobat, coreldraw,
- možnost priklopa običajnega projektorja,
- vzdržljivo ohišje,
- zaslon, ki ga je mogoče uporabljati pri dnevni svetlobi,
- osvetljena tipkovnica,
- optična enota (minimalno DVD RW).

MacBook Pro (13,15,17)

- Da, za vse Wink
- Tudi, potrebuješ pač adapter
- Izjemno vzdržljivo in kvalitetno
- Zaslon... je glossy, zato včasih pride do težav...
- Da
- Optična enota (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)

poosodobitve potekajo v večji meri prek update centra, drugače pa za večje preskoke - DVD oz. v prihodnje najbrž le usb ključki.
Pravkar pa je mac dobil tudi svoj Mac App Store, kjer se najde mnogo zanimive robe, tako, da ti ni več potrebno po netu iskati.... All in all je super produkt! Tako za čisto obične uporabnike, ko tudi za power userje.

Je pa res, da bi naj 24.2 prišle nove verzija in se splača počakati, na voljo naj bi bil tudi matte zaslon! Smile

Upoštevati moraš tudi to, da se pri macih ne gleda zgolj na hardware komponente, tako da lahko pride nihanj, pač v zakup vzami to, da je pri macih "hardware dejansko delan za software"... in ni tako, da samo spocaš skupaj par komponent in naložiš OS.
uporabniška izkušnja je neverjetna, potrebuješ malo časa, da se privadiš, dejansko pa je vse narejeno za lažje doseganje ciljev, bodisi hočeš samo prebrati kaj na spletu in odpisati na par mailov ali pa se lotiš kakšnega konkretnejšega dela.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 19.02.2011 17:18:18
bom kar v tej temi prasal! koliko pa pride dodatnih 4 gb rama za maca? ali to lahko v slo servisu naredijo? al moras to ze prej narocit?
Jabužiček helper

Jabužiček helper

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 19.02.2011 17:19:20
lordjimy je napisal/a:
zaslon pa NE glossy (prej je bil matt zdaj pa ne vem kako se mu rece).
anti-glare Wink
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 19.02.2011 17:27:40
@Phoinix sicer ne vem kaj si delal 7 ur ko si nalagal Win7 na Toshibo, pred macom sem imel HP i5 proc in 4Gb DDR3 rama in so bili Win7 plus vse ostalo naloženo v 1/2 ure sicer iz particije na disku, ki je bila za to pripravljena, res čudno pri tebi. Office 2011 dela na Macu kot šus edino SLO črkovanje je bolj v povoljih oziroma M$ nima verjetno interesa premalo uporabnikov zgleda. Ja pa še nekaj Win7 dela občutno hitreje na i5 procerorju kot pa SL 10.6.6 na mojem Macu kjer je isti procesor torej i5 2.5 4GB DDR3 1067.
LP
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 19.02.2011 17:29:52
pimzek je napisal/a:
bom kar v tej temi prasal! koliko pa pride dodatnih 4 gb rama za maca? ali to lahko v slo servisu naredijo? al moras to ze prej narocit?
Kupis ddr3 sodimm rame, ki imajo oznako 1066. Prineses jih domov in odprea youtube. Pogledas par filmckov kako se to naredi za tvoj model in te bo stalo nekje ~100 €. koliko tocno stanejo ne vem, ker sem se na ddr2 (malo za casom).
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 19.02.2011 17:33:08
Tudi jaz sem iz veliko rač že zbil windowse in ni mi žal, tudi Linuxi so dobra alternativa, ampak so dokaj zahtevni za uporabo.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #11   Objavljeno 19.02.2011 17:37:57
najmoD je napisal/a:
@Phoinix sicer ne vem kaj si delal 7 ur ko si nalagal Win7 na Toshibo, pred macom sem imel HP i5 proc in 4Gb DDR3 rama in so bili Win7 plus vse ostalo naloženo v 1/2 ure sicer iz particije na disku, ki je bila za to pripravljena, res čudno pri tebi.
LP

Hvala za informacije. Oziram se predvsem za 13' zaslonom. Zaenkrat imam toshibo U500-17f. Ko sem restoral windowse z toshibinim hdd restore programom (kot vedno) je inštaliral svoje, in potreboval 3 ure, da se je vzpostavil (zaslon setup is preparing for first use... do not attempt to restart...). Skratka, enkrat sem tudi probal restartat, pa je trajalo 4 ure. Skupaj 7 ur, sit tega, grem proč od MS. Saj se že dalj časa nabira Smile

Edino kar bom mogoče pogrešal je enkrat na mesec kak battlefield 2 preko neta, ampak bom preživel.

Nadomestek za office (katerega omenjate da je tko tko) je verjetno kak openoffice, ne? Ta dela ok, slovensko črkovanje tudi?

Hvala za dosedanje odgovore.

Na kaj bi pa lahko priklopil VGA adapter za kak projektor?
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: Ljubljana
Moški

Prispevek: #12   Objavljeno 19.02.2011 17:59:21
Dobro to spet ni za krivit winse.
Mogoce trdi disk ze peša, ponavadi je pa kriv uporabnik sam...
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 19.02.2011 18:12:43
Phoinix je napisal/a:

Edino kar bom mogoče pogrešal je enkrat na mesec kak battlefield 2 preko neta, ampak bom preživel.

reskiraš 20gb placa, posnameš windowse prek bootcampa in se ti ni treba odrekati battlefildu.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #14   Objavljeno 19.02.2011 18:18:08
ti se kr odreč Smile
tko ko sm se jst cssju Wink
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #15   Objavljeno 19.02.2011 18:25:56
gpc17 je napisal/a:
Dobro to spet ni za krivit winse.
Mogoce trdi disk ze peša, ponavadi je pa kriv uporabnik sam...

Kdo pa je potem drug?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #16   Objavljeno 19.02.2011 18:35:23
Racunalnik je star 8 mesecev. Ce zw disk pesa imam en razlog vec da menjam. Toshiba support pravi da je tak - dolgotrajen reinstall normalen in da je potrebno racunalnik pustiti da naredi svoje... Hehe, drugi razlog.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #17   Objavljeno 19.02.2011 18:37:35
Bodte realni...tudi OS X se ne namesti v 5min. Na MBP Early 2008, 2.5 GHz z 4GB ddr2 800 mhz rama potrebje sveza namestitev iz dvdja cca. 40min. Potem pa se pride namestitev iLife, iWork, MS Office, itd. in tudi traja se dobri 2 uri. Edina sreca je, da obstaja tudi Time Machine, da lahko na hitro spravis ostale stvari na svojo mesto in zacnejo delat (ampak tudi kopiranje lahko traja kar nekaj casa).

To, da na toshibi nalaga windowse tako dolgo je kriva toshiba in ne microsoft. Ce kupis model Tecra, ki je poslovno orientirana se windows 7 professional namesti nekje v 30min. Zakaj? Zato, ker se namesti samo windows in ne vsa nesnaga, ki jo prilagajo proizvajalci zraven modelov, ki niso kao poslovni modeli.

Drugace pa, da zrusis windows 7 moras tudi biti talent, ker so soliden OS (sicer z nekaj tecnimi napakami).

Definitivno bo avtor te teme in se marsikdo z prestopom na mac zelo zadovoljen ampak zaradi tega se ne rabi pljuvati po vsem kar ni jabolka oz. apple.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: Ljubljana
Moški

Prispevek: #18   Objavljeno 19.02.2011 18:40:15
lordjimy vsaj en pameten. Uporablas nek software od toshibe in krivis windowse.. Halo?
Vsak pa ima svoje slabosti tudi mac os x.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #19   Objavljeno 19.02.2011 18:43:32
^^ Tako je. Windows 7 niso slabi, tudi sam jih imam na Bootcamp particiji. Inštalacija je praktično enako dolga kot za OS X (cca. 45 min) in so veliko boljši kot Vista. Moram pa reči, da sem imel tudi sam pred nekaj leti same težave s Toshibo, kar me je na koncu pripeljalo do preskoka na Mac, s katerim sem več ali manj zelo zadovoljen.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #20   Objavljeno 19.02.2011 19:11:47
Če se mi grafični driver (MS update) sesuva kot za šalo in nalaganje traja 5' (po MS update), spet niso krivi windows ane? Nikoli ni kriv MS ampak vse drugo, običajno uporabnik Very Happy Nekaj let pa že sem na tem svetu...

Ne me narobe razumeti, ne pričakujem da bom inštaliral mac os v 3'45''. To mi je povsem nepomembno. Samo, ko bo inštaliran pa pričakujem, da bo delal. Mogoče celo bolj zanesljivo kot družina MS+Toshiba.
Windows 7 so daleč najboljši os kar jih je ms dal ven, ampak mi to ni več zadosti.

Hočem poskusiti kaj drugega, da bom potem lahko primerjal. Navsezadnje, če ne sprobam drugega sistema in lajam iz gnezda kako je moj konj najboljši je nekoliko... sicer velikokrat videno, ampak omejeno, fijakarsko.

Nazadnje urejal/a Phoinix Sob 19. Feb 2011 19:24; skupaj popravljeno 2 krat
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani