Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
iMac24 tezave ob izpadu elektrike
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 19.09.2010 08:29:02
iMac24 tezave ob izpadu elektrike
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdravljeni !

S svojim iMacom imam tezave.

Kadarkoli pride do izpada elektrike (tisto ko jo nahit zmanka in pride nazaj v sekundi) se mi iMac cudno obnasa. Nikakor ga ne morem prizgati nazaj (gumb levo zadaj ne naredi nicesar). Edina varianta je, da mu izklopim napajalni kabel, ter napajalni kabel izklopim iz elektrike. Po nekaj urah zadevo priklopim nazaj in iMac deluje normalno.

To se mi je zgodilo vceraj zvecer in isto se mi je zgodilo leto dni nazaj.
Lansko leto seveda nisem cakal nekaj ur in sem ga nesu na PROSERVIS, kjer je moj racunalnik prisel na vrsto za popravilo cez 2 dni. Ko so ga priklopili so me poklicali, ces da racunalnik normalno deluje. Ko sem jim razlozil mojo tezavo, mi je serviser razlozil, da naj bi bila tezava v nekih "kondenzatorjih", ki se morajo spraznit. Call me stupid, ampak racunalnik za takratnik 2.2K evrov taksnih tezav ne bi smel imeti ...

Naj se povem da je racunalnik priklopljen v tole (http://www.mimovrste.com/artikel/2150016217/prenapetostna-zascita-belkin-8x-vtic-tel-av-f9m823de2m-gry) in tole je priklopljeno v tole (http://www.aperio.si/artikel/159916/Prenapetostna-zascita-Belkin-1-vticnica-TEL-zascita-1181JLS-25KA-garancija-55-000) .. call me paranoid, ampak ziher he ziher...

Zanima me ce ima se kdo taksne probleme in ce je to "normalno".

Hvala.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 19.09.2010 09:06:13
Serviser ti je kar pravilno povedal. Imaš zaščito, vendar prenapetnostno.
Če ti elektrike zmanjka oz. se ne drži tiste voltaže 230V, pa se lahko zgodi v primerih (tako kot pri tebi), da se računalnik sploh ne ugasne, ampak da se začne čudno obnašat. Npr. da zmrzuje, da se ne odziva...

Kupi si UPS (skrbi za konstantno voltažo in te "mini" izpade) in se reši teh problemov.

Upam, da sem ti kaj pomagal
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Drevo na vzhodu
Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 19.09.2010 09:06:39
Verjetno je kakšna strojna napaka ampak jaz ti vsekakor priporočam, da si prisrkbiš/kupiš UPS (neprekinitveni napajalnik/akumulator).

Sploh ne razumem ljudi, ki so tako neodgovorni do svojih podatkov in strojne opreme.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 19.09.2010 10:14:00
wildapple je napisal/a:
Verjetno je kakšna strojna napaka ampak jaz ti vsekakor priporočam, da si prisrkbiš/kupiš UPS (neprekinitveni napajalnik/akumulator).

Sploh ne razumem ljudi, ki so tako neodgovorni do svojih podatkov in strojne opreme.

Dej mi ne seri takim. 2x prenapetostna zascita in time machine na zunanji disk (pac zaradi redkih izpadov elektrike UPSja nisem rabu ... kar pa ne pomeni, da sem neodgovoren)

Ne pricakujem odgovora kaj si ti mislis o meni pac pa samo razlago zakaj se to na iMacu dogaja medtem ko PC s tem nima tezav.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: Žalec
Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 19.09.2010 10:20:58
no9 je napisal/a:
wildapple je napisal/a:

Dej mi ne seri takim. 2x prenapetostna zascita in time machine na zunanji disk.
Sploh ne razumem taksnih japijev kot si ti.

kaj ti rabi 2x prednapetostna zaščita, če ti disk odnese, zaradi hitre prekinitve el. energije ter v sekundi spet vklop. Se vedno si naredil škodo (vgradnja novega diska plus delo ter čas ki ga boš porabil za restore podatkov). Tako da UPS je zelo modra odločitev
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ženska

Prispevek: #6   Objavljeno 19.09.2010 10:22:47
no9 je napisal/a:
wildapple je napisal/a:

Dej mi ne seri takim. 2x prenapetostna zascita in time machine na zunanji disk (pac zaradi redkih izpadov elektrike UPSja nisem rabu ... kar pa ne pomeni, da sem neodgovoren)

Ne pricakujem odgovora kaj si ti mislis o meni pac pa samo razlago zakaj se to na iMacu dogaja medtem ko PC s tem nima tezav.

Prenapestostne zaščite (vsaj take kot jih imaš ti) pa magar če imaš deset takih je to en navaden MARKETINŠKI BULLSHIT ki NE DELUJE. Štekaš??

Če želiš nemoteno napajanje in zaščito pred strelo se kupi UPS.

Serviser ti je pa prav povedal, pač iMac ne prenaša takih izpadov.

Lp.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 19.09.2010 10:31:16
A dejte ga no srat. To je napak ker to ne dela na vsakem imacu. To se pejdi še malo pobunit na servis ker če bi vse štimalo bi se ti moral imac ob izpadu elektrike samo ugasnit bi moral že takoj se prižgati ne pa da čakaš da se kondenzatorji spraznejo. Če ga boš nesel na servis mora biti obvezno v garanciji, ker ta napaka je na napajlniku, lahko pa tudi na matični. IN če ti bodo šli matično menjati bi bil to zate kar precejšen strošek.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 19.09.2010 10:37:58
Dajte najprej malo elektrotehnike skozi pol se pa razpizdevajte tle po forumu. Serviser lahko to napako odpravi samo tako da namesto kondenzatorja iznajde nov elektrotehniški element. In seveda potem zamenja plato in ostale komponente s takimi ki nimajo kondenzatorjev ampak ta novi element. Laughing Laughing Laughing Laughing

BTW malo preveri tudi kako imate napeljavo po hiši.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 19.09.2010 10:39:35
pa3cija je napisal/a:
no9 je napisal/a:
wildapple je napisal/a:

Prenapestostne zaščite (vsaj take kot jih imaš ti) pa magar če imaš deset takih je to en navaden MARKETINŠKI BULLSHIT ki NE DELUJE. Štekaš??

Če želiš nemoteno napajanje in zaščito pred strelo se kupi UPS.

Serviser ti je pa prav povedal, pač iMac ne prenaša takih izpadov.

Lp.

dej dej patricija se zadrzi s taksnimi kvazi "strokovnimi" odgovori. Ne mors rect da pac imac tega ne prenasa ... racunalnike imam ze od 286sx naprej in kaj taksnega se ni dogajalo na nobenem.

Klemn tudi sam sumim na hw napako, a lansko leto so mi na PROSERVISU laufali teste in niso ugotovili nic narobe.

Se strinjam, da je fajn imeti UPS, vendar moje vprasanje je bilo zakaj se iMacu to dogaja in ne pricakujem analize moje strojne opreme/odgovornosti in podobnih jajc.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 19.09.2010 10:43:12
Hočeš direktni odgovor? iMac je jajc.

Če bi imel Mac Proja se tam tole ne bi zgodilo. /s
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 19.09.2010 10:43:59
Ježeš. Tole si malo poglej, predvsem grafe:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Kondenzator

tu je napisano zakaj imaš težave z iMacom. Sicer pa bi bilo dobro pogledat ali je kak kondenzator napihnjen itd......
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #12   Objavljeno 19.09.2010 11:03:41
omfg ... tole je bilo zadnje vprasanje ki sem ga postavu na tem forumu.

bolje bi bilo da bi postavu vprasanje na ciciban forumu, bi verjetno dobu vsaj konstruktiven odgovor.

so imeli kar prav, ko so rekli, da se na jabuk zadrzujejo po veciji mac japiji (seveda z nekaj svetlimi izjemami).

lp.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 19.09.2010 11:36:40
@no9:

Resnično dvomim da je HW napaka. Res je da večina računalnikov ob kratkem izpadu elektrike avtomatsko izklopi. Moraš pa vedet, da imaš ti nestabilno dovajanje elektrike. Če imaš te "mini izpade", je možno da to sploh niso celotni izpadi, vendar v tvojem primeru voltaža pade.

Ko se voltaža spremeni 10-20V tolerance, se vsem računalnikom začnejo dogajat čudne stvari. Napajalnik potrebuje konstantno 230V napajanje za optimalno / stabilno delovanje. Če ti volti padejo, napajalnik ne more dovesti določene volte komponentam. Ker jih ne prenese, se porazgubijo podatki in komponente ne delujejo tako kot treba - zmrzne ipd.

Pri tvojem iMacu verjetno "izgleda" kot da je ugasnjen, v resnici pa se elektrika še vedno dovaja toliko, da ne sprazne kondenzatorje in ti onemogoča ponoven zagon iMaca.

Zakaj tako mislim?
Zato ker (kot si rekel), ko ga direktno izklopiš očitno prekineš napajanje, in se ti kondenzatorji končno izpraznijo. Potem lahko normalno prižgeš računalnik.

Rešitev (tako kot je že bila miljonkrat opisana): UPS napajanje.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Velika Nedelja
Moški

Prispevek: #14   Objavljeno 19.09.2010 12:39:33
UPS
Pozdravljeni!

Kot zunanji opazovalec teme, i sicer takih težav zaradi lastninjena dokaj "dobrega električnega priključka" in Mac Proja omenjene težavenima, imam nekaj vprašnj glede UPS.

Več časa jih videvam kot priporočila na forumih, celo nekaj sem jih videl na lastne oči. Pa bi morda enega spravil v funkcijo tudi doma, da jih ne bom samo gledal. Še prej je potrebno rešiti nekaj vprašanj.
- kateri UPS ob prekinitvi toka računalnik oziroma priklopljene naprave še vedno napaja z elektriko za določen čas (imam računalnik, ki bi naj načeloma neprekinjeno laufal)
- kakšna moč UPS-a se priporoča za napajanje samo računalnika in kakšna za napajanje večih naprav
- ali lahko priporočite katero podjetje / moel UPS-a?

Hvala!

LP,
BIG_Yack
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #15   Objavljeno 19.09.2010 13:27:19
Če hočeš kvaliteto, vsekakor nekaj od APC-ja.*

Glede izračuna glej spodnje teme:
http://slo-tech.com/forum/t212375
http://forum.benchmark.rs/archive/index.php/t-113833.html

Nekje sem bral, da moraš vedeti porabo tvojih komponent in tisto pomnožiš z 1,5 in tako dobiš približno vrednost, koliko VA mora UPS vsebovati za tvoje potrebe.

Vsekakor pa je pomembna tudi sama programska oprema pri opravljanju funkcije. Sicer je to v zadnjem času že delo modernih oper. sistemov (MacOS X Snow Leopard, Widnows 7, Ubuntu 10 itn.)

* Imaš pa seveda tudi alternative:

- General Electric (GE),
- CyberPower,
- PowerCom (PCM),
- Belkin,
- Trust (ti proizvajajo vse mogoče, kvaliteta je kar solidna),
- Socomec,
- MicroDowell,
- med manj znanimi so Apollo, Mustek ipd.

Merlin-Gerina (MGE) boš zaman iskal, saj jih je lani (?) kupil APC oz. en del se je preimenoval v EATON.

Če je le mogoče, si kupi On-line UPS:
http://en.wikipedia.org/wiki/Uninterruptible_power_supply

Jaz imam tega in meni čisto odgovarja za moje potrebe:
http://www.mimovrste.com/artikel/2100024514/q=cyberpower/brezprekinitveno-napajanje-ups-cyberpower-br850elcd
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Ravne na Koroškem
Moški

Prispevek: #16   Objavljeno 19.09.2010 17:45:21
wildapple je napisal/a:

APC in kvaliteta?

Jao, jao...

LP
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #17   Objavljeno 19.09.2010 18:07:42
Si sprobal tudi naslednje: Greš v system preferences-> energy saver->(zavihek) power adapter in tam imaš spodaj opcijo "starup automatically after power failure".

Zavedam se, da ni to čisto povezano s tvojim vprašanjem ampak probaj tole vklopiti in vrčti varovalko ven, da vidiš kaj se potem zgodi.

Izjava, da je iMac jajc in da moraš imeti Mac Pro pa je tudi vrhunec te teme!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #18   Objavljeno 19.09.2010 18:12:35
lordjimy je napisal/a:

Morda si spregledal, da sem na koncu označil, da je sarkazem. Wink
Malo moraš nahecat avtorja teme ...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #19   Objavljeno 19.09.2010 18:55:30
lordjimy je napisal/a:
Si sprobal tudi naslednje: Greš v system preferences-> energy saver->(zavihek) power adapter in tam imaš spodaj opcijo "starup automatically after power failure".

Zavedam se, da ni to čisto povezano s tvojim vprašanjem ampak probaj tole vklopiti in vrčti varovalko ven, da vidiš kaj se potem zgodi.

hvala jimmy, bom probu, ko bom meu 2 urci casa. Trenutno tega ne bom prakticiru, saj obstaja moznost da bom komp mogu za 2 urce odklopit in cakat.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: Žalec
Moški

Prispevek: #20   Objavljeno 19.09.2010 19:01:27
nayreth je napisal/a:
wildapple je napisal/a:

APC in kvaliteta?

Jao, jao...

LP

no mi pa povej eno bolj kvalitetno kot APC za mala ter srednja podjetja in navadne smrtnike??
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani