Jabuk
Pomoč novinki :)
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 15.08.2010 23:55:28
Pomoč novinki :)
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Prosila bi vas za pomoč pri nakupu svojega prvega macbooka Smile

Izbiram med 2 novima modeloma: ali Macbook ali Macbook pro, oba 2.4 GHz, 13" (imam primerjalni list obeh in lastnosti imata zelo podobne)

Kako bi izbrali vi glede na:
1. vzdržljivost baterije (pri obeh je obljubljenih do 10 ur delovanja) - ali to drži?
2. Macbook ima 320 GB trdega diska in Macbook Pro 250 GB.
3. Macbook nima priključka 1x Firewire 800 (?? kaj je to??) in prostora za SD kartice).
4. Ne ločim razlike: Macbook ima Airport Extreme 802.11n MB Pro pa Airport Extreme Wi-Fi 802.11n (to piše pri omrežju, nimam pojma kaj pomeni wi fi)

Bolj všečen mi je beli MB, vendar me zanima tudi kvaliteta in vaše izkušnje.
HVALA !!!
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: Ljubljana
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 16.08.2010 00:00:21
Definitivno macbook pro saj ti ime že vse pove... Tisti je pro verzija. Sestavljen je iz kosa aluminija bel je iz plastike. Pro ima osvetljene tipke in še par izboljšav.
1.) Baterija je pri obeh ista, drži če samo surfaš in imaš svetlost na polovici..
3.) Firewire se uporabla za priklop dodatnih diskov(zunanjih) in drugih naprav, od usbja se razlikuje tako da ne obremenjuje procesorja..
4.) To je ubistvu isto.. To je wireless. Po domače brezžični internet.
Seveda je mbp bolj kvaliteten.. Definitivno mbp Smile
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 16.08.2010 00:29:25
Se opravičujem, vendar ali se ti zares splača dati 1200€+ za laptopa(MBP), če ne veš kaj pomeni WI FI ? Brez zamere, ampak jaz bi ti raje priporočil navadnega laptopa (ja vem, čudn predlog glede na to da si na jabuk forumu) Smile Boš dala pol manj denarja in verjami da ti ne boš opazila razlike.. No ja, samo predlog za v razmislek Wink

LP
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 16.08.2010 00:47:23
Vecino stvari je povzel ze gpc17, bi pa dodal se to:

Racunalnika sta si v vseh bistvenih receh zelo podobna po karakteristikah. Po moje je edina zares bistvena prednost Mackbook Pro v tem, da je iz aluminija, ki zares dobro kljubuje staranju. Plastika ti lahko prej kje poci ali se umaze do te stopnje, da ne bo vec bela. Je pa res, da je velika vecina drugih laptopov tudi plasticnih in tudi poznam ljudi, ki imajo bel Mackbook ze vec kot 2 leti in do sedaj nobenih tezav s plastiko.

Tako, da ce ti je pac bel bolj vsec in je za povrh se malenkost cenejsi od Mackbook Pro, go for it!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: LJUBLJANA
Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 16.08.2010 01:22:55
Jaz se bi odločil za mbp.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 16.08.2010 05:26:45
Re: Pomoč novinki :)
apple rulls je napisal/a:

Izbiram med 2 novima modeloma: ali Macbook ali Macbook pro, oba 2.4 GHz, 13" (imam primerjalni list obeh in lastnosti imata zelo podobne)

1. vzdržljivost baterije (pri obeh je obljubljenih do 10 ur delovanja) - ali to drži?
3. Macbook nima priključka 1x Firewire 800 (?? kaj je to??) in prostora za SD kartice).
4. Ne ločim razlike: Macbook ima Airport Extreme 802.11n MB Pro pa Airport Extreme Wi-Fi 802.11n (to piše pri omrežju, nimam pojma kaj pomeni wi fi)

HVALA !!!

Odvisno predvsem od tega, zakaj računalnik uporabljaš. Razlika med modeloma je 500€ (macbook ima 250 gb diska in macbook pro 320).

1)10 ur avtonomije je malo tak no. kot ti je že napisal gpc17, če si res varčna, drugače pa ob surfanju in recimo "pisarniškem delu" cca 5h.

2) kot sem ti že napisal. obratno je. macbook ima 250 in pro 320 (obstaja pa tudi pro verzija z 250 - dobiš aluminij, firewire, 2gb več rama, sd čitalec, razširljivost spomina do 8gb - macbook do 4gb - itd). in spet je vprašanje, kolko prostora rabiš. neke filme je danes meti na diskovju brezveze, ker so enostavno dostopni v eni uri (če si pa delaš lastno zbirko pa si raje nabavi zunanji disk), isto je z muziko, tak da ti je za osnovne zadeve že 250gb čisto dost.

3),4) pa je blo tudi odgovorjeno.

še enkrat, za osnovno uporabo računalnika je pomoje smiselneje kupit belega MB-ja; je 200 oziroma 500€ cenejši, razen razlike v delovnem spominu (RAM) pa nekih bistvenih razlik ni. sama pa najbolj veš, kaj potrebuješ in koliko dejanskega haska boš imela od 200€/500€ dražjega računalnika.

evo še 2 recenziji za primerjat:
http://www.macworld.co.uk/mac/reviews/index.cfm?reviewid=3224200
http://www.macworld.co.uk/mac/reviews/index.cfm?reviewid=3228073
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 16.08.2010 09:04:30
alkic1 je napisal/a:
Se opravičujem, vendar ali se ti zares splača dati 1200€+ za laptopa(MBP), če ne veš kaj pomeni WI FI ? Brez zamere, ampak jaz bi ti raje priporočil navadnega laptopa (ja vem, čudn predlog glede na to da si na jabuk forumu) Smile Boš dala pol manj denarja in verjami da ti ne boš opazila razlike.. No ja, samo predlog za v razmislek Wink

LP

Zdaj razumem kaj pomeni. računalnik ogromno uporabljam, res pa se ne spoznam na vse mikrodele, ki jih ima vgrajene, ker ni bilo potrebe po tem. nakup novega se mi zdi res ena najtežjih odločitev.
zakaj mac? tolko tisoč blogov forumov sem prebrala, da sem se odločila za maca.
1. veliko potujem in mi avtonomija baterije ogromno pomeni
2. trenutno imam acerja (ta je moj prvi laptop) - po 2 letih ne zdrži več 5 min brez priklopa na elektriko :S, je glasen, ima cel čas neke okvare, zamrzne mi ko imam odprtih več programov naenkrat, vklaplja in izklaplja se 10 min :S skratka, dovolj imam zafrkancije z laptopom.
tega naj pri macu ne bi bilo (vsaj tako so mi priporočali in sem prebrala na forumih
3. mac slovi po dobrih programih za obdelavo slik. ker bom po študiju delala v oglaševanju se mi zdi pomembno da se začnem "uvajat" in učit dela na teh programih.
4. izšla je dobra ponudba, kjer dobiš z nakupom maca še ipod touch tako da menim da se tak nakup re izplača, če odštejem cca.180 € od cene maca.

to so moji argumenti pri odločanju za. skrbi me le pritoževanje nad pregrevanjem mc pro-ja (sem na večih forumih zasledila)

HvVALA vsem za odgovore, mi ogromno pomagajo Wink
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 16.08.2010 09:21:09
no to kar ti je reku alkič je popolna bedarija
pomoje največje merilo je grafična kartica. ne vem točno kerga mackbookproja si gledala ampak jaz bi v vsakem primeru nabavu mackbook proja z dobro grafično. torej če boš nabavla novega mbp-ja vzami 15". vse ostale komponente lahko dodajaš naknadno (ram, disk, usbje lahko razširiš z usb hubom itd) grafične pa ne moreš. tko da jaz bi reku mbp 15" z nvidia gt330M. oz. če bo starejši uzami mbp 15" z nvidia 9600M GT.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 16.08.2010 09:32:42
Avtonomija baterija bo odvisna od porabe. 10 ur je recimo mišljeno pri zelo zmerni uporabi. Še vedno pa bo avtonomija boljša kot pri konkurenčnih PC-jih.

2 leti starega Acerja ne moreš primerjat z najnovejšimi MBP-ji. Najverjetneje imaš zelo malo RAM-a, počasen trdi disk, enojedrni procesor,..... kvaliteta ohišja in baterije je tudi bolj uprašljiva. Tudi Windowsi najbrš niso več v kondiciji glede na to da si neizkušena na tem področju.

iPod touch je poleg da se znebijo starih zalog in je tipična tržna fora. Sedaj misliš da boš prišparala 200 Eur. Je pa lepo od njih da je to na voljo sedaj tudi v SI in lahko izkoristiš priložnost. Prodajala toucha pa najbrš ne boš da boš prišparala 200 Eur?? Smile

Glede na to da si neizkušena je Mac gotovo boljša izbira kot PC. Pregrevajo pa se kake 17" pošasti z i7 procesorjem in zmogljivo grafiko. Bo pa na otip MBP kar topel ker odvaja vročino med drugim tudi preko ohišja.

BTW če nameravaš imeti MBP več kot 1 leto bi bilo fajn podaljšat garancijo.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Granger
Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 16.08.2010 12:04:53
Ed Wood, baje se da zmenit da namesto iPod Touch dobiš 200€ popusta.
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 16.08.2010 21:42:38
hja.. prodala ga zagotovo bi, ker mi je ipod touch pa res prevelik. mam še starega ipoda in mi je super.
sam glede ma to da je 200 € vreden nov, bi menda lahko dobila kakih 180€ če bi ga prodala dalje.

glede vračila denarja ne vem..kupla bom v mstoru v grazu, bom vprašala kako je kaj s tem Smile
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 17.08.2010 11:25:42
še ena stvar me zanima.. kjerkoli kupim maca, se potem iz neta programi in OS X naložijo?

zanima me zaradi jezika.. ne želim imet nemškega menija..
Jabužiček helper

Jabužiček helper

Moški

Prispevek: #13   Objavljeno 17.08.2010 11:27:36
jezik si izbereš v nastavitvah tako da ni problem če ga kupiš v austriji. boš lahko imela angleški meni.
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 17.08.2010 11:35:47
sussi je napisal/a:
jezik si izbereš v nastavitvah tako da ni problem če ga kupiš v austriji. boš lahko imela angleški meni.

super. hvala!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Horjul
Moški

Prispevek: #15   Objavljeno 17.08.2010 12:21:48

HVALA !!!

Jest bi imel pa komentar na tvoj nick. Rull namreč ne pomeni nič, vsaj kolikor se jaz spomnim angleščine:) Verjetno si mislila na Rules:)
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #16   Objavljeno 17.08.2010 13:31:12
Pojdi v trgovino z maci in malo primerjaj 13" in 15" MBP, pa boš videla, ali ti 13" sploh odgovarja; mislim na velikost ekrana.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Granger
Moški

Prispevek: #17   Objavljeno 17.08.2010 17:19:07
cbb je napisal/a:

HVALA !!!

Jest bi imel pa komentar na tvoj nick. Rull namreč ne pomeni nič, vsaj kolikor se jaz spomnim angleščine:) Verjetno si mislila na Rules:)

pa ej, to je zdaj moderno, engrish al kak se že reče Very Happy

to je tak ko slovenija moj doma Very Happy

(čeprav sem sam striktno ZA pravilno angleško slovnico)
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Velika Nedelja
Moški

Prispevek: #18   Objavljeno 17.08.2010 17:34:58
Lokalizacija
Pozdravljena!

Predlagam, da raziščeš možnost zamenjave iPoda za denar, kot je napisal Angus. Ker bo čez nekaj mesecev ali manj na polici že nov touch, poglej na MacRumors.

še ena stvar me zanima.. kjerkoli kupim maca, se potem iz neta programi in OS X naložijo?

zanima me zaradi jezika.. ne želim imet nemškega menija..

Da, jezik lahko zamenjaš. Le na slovenskega ne, ker OS X našega prevoda ne vsebuje. Če boš kupovala v Avstriji in nisi vešča 10-prstnemu tipkanju, predlagam tudi, da jih prosiš za namestitev slovenske tipkovnice v MB / MBP.

LP,
BIG_Yack
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #19   Objavljeno 18.08.2010 18:01:58
na kakšno malenkost se obesite (: moj vpis na ta forum je trajal cca par sekund in sem vtipkala prvo stvar ki mi je padla na pamet Very Happy

priznam, my mistake...
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani