Razvijanje iPhone aplikacij
|
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 24.07.2009 21:22:31 Razvijanje iPhone aplikacij |
|
Torej nekoč lansko leto sem že malo šnjofal po iPhone SDKju vendar nisem imel kaj pretiranih izkušenj z OOPjem tako da sem to idejo dal na stranski tir. V tem letu sem se precej dobro naučil uporabljati javo in sem se odločil da obnovim mojo prvotno idejo. Ampak ustvarjanje same aplikacije ni tak problem kot to aplikacijo spraviti na App store.
Torej zanima me če je kdo od vas vključen v Applov development program. Konkretno me zanima kaj Apple od tebe zahteva ko se vključiš v ta njihov program - poleg seveda 99$  . Verjetno se moraš strinjat s par NDAji in ostalimi podobnimi zadevami. Ampak katere osebne podatke hoče Apple? Kaj posebnega kar bi imel problem dobiti?
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 05.08.2009 08:00:39 |
|
Če bo aplikacija zastonj, potem ne zahtevajo nič posebnega.
Pri plačljivi aplikaciji je pa potrebno mal več šihtanja, če želiš biti opravičen plačila dela davkov. V ZDA ti avtomatsko odtegnejo 30%, če ne pridobiš davčne številke, ki jo pridobiš tako,.... Se nisem izpeljal do konca, ker je premalo dohodkov. Če prideš skozi birokracijo, ti odtegnejo samo 5% (sporazum med Slovenijo in ZDA). V vsakem primeru pa moraš vpisati podatke o banki, kamor nakazujejo.
Podobno je za Japonsko, pa mislim da Kanado..., ampak morda je to samo za Američane.
Najprej sem mislil, da aplikacija ne bo prišla v AppStore, ker nisem izpolnil vseh papirjev, pa je bilo čez nekaj dni vse potrjeno. Pač, za večje davke.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 09.08.2009 00:39:04 |
|
30% - Dobri so ni kaj! Če imaš aplikacijo za 1EUR potem ti ostane celih 0.21EUR od aplikacije. No ja sicer je to prekleto majhna številka če gledamo tako. Pa tudi pri 100 prodanih aplikacijah. Pri kakih 1000 se pa že bolje sliši  .
No torej če se odločiš da vsaj na začetku pustiš da požrejo tistih 30% kaj točno hočejo od tebe? Razen standardnih podatkov (ime, priimek, naslov) in podatkov o banki? Ker zadnja stvar ki bi jo rad delal je izpolnjevanje kakih xx papirjev, klicarjenja v US ali kaj podobnega. Drugače se zadeve izploni preko spleta? Ali je še kaj prave papirologije?
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 09.08.2009 07:40:08 |
|
Kolikor sem se jaz pozanimal, naj ti ne bi ničesar pobrali (razen apple svojih 30%). Tista navodila za davkarijo naj bi bila za prodajanje glasbe preko iTunes-a (uporabljajo namreč isti portal). Standardni odgovor apple-a, če jim pošlješ mail na to temo, je pa ta:
Citiram: | Since the App Store contracts are characterized as a "sales/commission" agreement, as opposed to a "royalty" agreement, there will be no tax withholding in the United States. Therefore, we would still like you to complete the W8BEN form, however, you are not required to obtain a new US Taxpayer Identification Number if you do not already have one.
Please enter nine zeros (000000000) in the space provided in section 6. In addition, payments from the USA App Store will not be reported to the IRS on form 1042 at year end.
If you have any further questions, please don't hesitate to contact us. |
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 09.08.2009 12:31:14 |
|
zupanic je napisal/a: | Najprej sem mislil, da aplikacija ne bo prišla v AppStore, ker nisem izpolnil vseh papirjev, pa je bilo čez nekaj dni vse potrjeno. Pač, za večje davke. |
Kako pa se imenuje tvoja aplikacija?
|
 |
Jabuk Jedi Master
Kraj: Medvode |
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 09.08.2009 13:29:37 |
|
mat13 je napisal/a: | zupanic je napisal/a: | Najprej sem mislil, da aplikacija ne bo prišla v AppStore, ker nisem izpolnil vseh papirjev, pa je bilo čez nekaj dni vse potrjeno. Pač, za večje davke. |
Kako pa se imenuje tvoja aplikacija? |
Verjetno tole:
ActTrack in ActTrackLite
http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=302029363&mt=8
http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=324326655&mt=8
_________________ Lp
Thomas

|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 15.08.2009 19:33:37 |
|
Mah ja ravnokar sem se odločil da k**** ga gleda bom poizkusil pa bomo videli koliko zajebancije bo. Ravnokar naredil nova Apple ID (kot priporoča Apple) in čakam na mail. Potem pa sledi zabava.
Wish me luck! 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 18.08.2009 10:29:04 |
|
Danes končno faksiral tisti obrazec. Tako da se čakanje nadaljuje!
EDIT: Poizkušal faksirat. Sem mislil da ne bo problemov z čem tako banalnim kot je pošiljanje faksa. Če imaš faks doma je že lepo. Problem je ker sem šel na pošto da bi poslal. In potem ali je stokrat zaseden ali pa ga ne potegne. In vidim da ima ogromno ljudi take probleme.
EDIT2: Poslal faks preko nekega servista ki spremeni pdf v faks - na srečo je prvi faks zastonj. Upam da so dobili! Čakanje se nadaljuje!
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Lavrica |
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 18.08.2009 20:36:09 |
|
roli je napisal/a: | Danes končno faksiral tisti obrazec. Tako da se čakanje nadaljuje!
EDIT: Poizkušal faksirat. Sem mislil da ne bo problemov z čem tako banalnim kot je pošiljanje faksa. Če imaš faks doma je že lepo. Problem je ker sem šel na pošto da bi poslal. In potem ali je stokrat zaseden ali pa ga ne potegne. In vidim da ima ogromno ljudi take probleme.
EDIT2: Poslal faks preko nekega servista ki spremeni pdf v faks - na srečo je prvi faks zastonj. Upam da so dobili! Čakanje se nadaljuje! |
Meni je faks poslalo v prvo. Aktivacijsko kodo sem dobil po mejlu že po dveh dneh....
Pri ustvarjanju profil je bilo nekaj težav, vendar sem uredil. Sedaj mi celoten postopek pri novi aplikaciji steče v 15 minutah...
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Horjul |
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 19.08.2009 08:38:34 |
|
roli je napisal/a: | 30% - Dobri so ni kaj! Če imaš aplikacijo za 1EUR potem ti ostane celih 0.21EUR od aplikacije. No ja sicer je to prekleto majhna številka če gledamo tako. Pa tudi pri 100 prodanih aplikacijah. Pri kakih 1000 se pa že bolje sliši .
No torej če se odločiš da vsaj na začetku pustiš da požrejo tistih 30% kaj točno hočejo od tebe? Razen standardnih podatkov (ime, priimek, naslov) in podatkov o banki? Ker zadnja stvar ki bi jo rad delal je izpolnjevanje kakih xx papirjev, klicarjenja v US ali kaj podobnega. Drugače se zadeve izploni preko spleta? Ali je še kaj prave papirologije? |
30% je MALO. Zelo malo. Sicer pa lahko poskusiš tržit aplikacijo na drug način, nalagati drugače kot prek iTunes, pa bomo videli kako bo šlo:)
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 19.08.2009 11:33:19 |
|
30% kolikor pobere apple ni problem - problem je če bi res pobral v ZDA še 30% za davke.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 20.08.2009 00:58:40 |
|
Sedaj je po njihovem času že pet popoldan in kode še vedno nisem dobil kar verjetno pomeni da je tudi ne bo še danes/jutri.  Sicer je zame res minilo šele nekaj več kot 24 ur.
EDIT: Ura že poldne - tretji dan. Ni maila!
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 20.08.2009 23:42:04 |
|
Dobil mail končno vendar pa problem! Ko sem kliknil na link sem dobil tole:
Citiram: |
Program Activation On Hold
Your credit card and enrollment information do not match. For ID verification purposes, please download and complete this form. Once we've processed your form, we will send you an email to activate.
Please contact us if you have any questions.
|
Verjetno jih moti naslov. Ker ima v kraju šumnike in jih tista njihova spletna stran ne sprejme in naredi iz njega neko skurpucalo. Seveda na sammem faksu je bila. Tole bo zabavno!
NA tistem formu piše tole:
Citiram: | In order to proceed with the activation process, please complete this form in its entirety and
fax it along
with a notarized
or solicitor certified photocopy of your government issued photo identification (pass-
port, driver's license, etc.) to +1 (408) 862-1519.
Please note that if the verification documentation is not notarized or solicitor certified, we will be unable
to activate your account. Once we receive and process this documentation, we will notify you via email
that you may once again attempt Program activation.
Please allow several business days for processing.
|
Potem pa spodaj pod tretjo točko:
Citiram: | 3. Provide Notarization or Solicitor Certification Stamp Below:
|
Kaj bi zdaj oni radi mi ni jasno!
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 21.08.2009 17:43:12 |
|
Hahahaha danes dobil email:
Citiram: | We are following up with you regarding your recent iPhone Developer Program purchase.
Your order information did not sufficiently match your enrollment information and as a result the ability to activate your Program was placed on a temporary hold. We have reviewed the issue and have removed the hold on your Program activation. At this time, we ask that you please refer to the original activation code email that you received and click through the link once again. |
In sedaj mi je končno uspelo aktivirat zadevo! Jeeej! Sam nori so pa tud!
EDIT: Mam že cel monolog tle!
Torej tam ko imaš v intunes connect za izpolnit podatke če hočeš imet plačjive aplikacije in maš potem zavihek "tax info". tam ko izbereš da nimaš podjetja/whatewer v US... potem hoče od tebe naslov... in nek Title in če daš naprej potem ti pojasni da se gre v resnici za job title  . To kakor vem je poklic. Sedaj je vprašanje kaj naj bi potem vnesel tja? A obstaja kje kak prevod vseh teh poklicev iz slovenšline v angleščino ker bohve kaj majo oni.
EIDT2: Delno uredil to. Sedaj je potrebno dobiti informacije o banki. Ve kdo kako je v Slo Branch ID? In kaj zaboga pomeni Sort Code (UK) / SIC (SZ)?
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 26.08.2009 10:13:32 |
|
Danes sem dobil nakazilo za ameriško regijo in lahko potrdim, da ti tudi brez EIN-a nakažejo celoten znesek (brez da bi ti pobrali davke). Že prej sem dobil nakazano evropsko regijo in sem tudi dobil celoten znesek.
Pa še moje "nastavitve" pri iTunesConnect...
Najprej Tax Information. Čisto uradna pot je, da pokličeš v ameriko in si pridobiš EIN (employer identification number). Ampak potem sem malo googlal in našel email, ki ga apple pošlje vsem, ki sprašujejo glede tega (pač template):
There is no withholding on applications since the contract is a sales/commission basis, as opposed to a "royalty" basis.
Therefore, please enter nine zeros (000000000) in the space provided for the tax ID number. There will be no withholding, and nothing reported to the IRS for USA sales.
There are no treaty benefits since these are not "royalty" payments. I know this is confusing, but our tax department wanted to have these tax forms completed.
Tko da sem jaz za TIN/EIN vpisal teh devet ničel... točko 7. in 8. pustil prazno. Pr točki 9. obkljukaš samo prvo, potem vse prazno do zadnje Part IV, ki ga tudi obkljukaš. In glede na to, da sem dobil nakazan celotni znesek, lahko zagotovim, da deluje.
Pri Banking Information pa napišeš svojo banko (ime in naslov)... imetnika računa.. branch id ne vem, kaj je (jaz sem vpisal kar swift kodo banke)... account number (številka računa)...account iban (to se pozanimaš pri banki... za abanko je isto kot account number). Swift koda se tudi pozanimaš pri banki... zadnje je pa prazno. Jaz mislim, da je to to... ker sem že nakazoval denar v tujino, vem, da je potrebeno le ime lastnika računa, ime in naslov banke ter IBAN IN SWIFT koda... ostale zadeve za nas pomoje niti niso važne in glede na to, da sem dobil nakazilo iz Evrope in Amerike, verjetno res ni.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 26.08.2009 15:12:11 |
|
No jaz sem to uredil včeraj. IBAN in swift je tako ali tako viden preko spletnega bančništva, glede ostalih podatkov sem jim pa poslal mail pa so mi odgovorili da ni važno ampak če že moram naj pod banch ID vnesem kar en del IBANa, ki označuje banko.
Sedaj me bolj zanima kako je s temile davki pa temi. Ravno glede tega EINa in ostalih zadev. Ker ko sem jaz vnašal podatke not sem imel za izbrat ali imam kako podjetje/karkoli v US -> sem dal ne, moral vnesti ime, naslov, title, in ali sem podjetje/posameznik. Ko sem to vnesel je bilo vse. Nikjer potem ni bilo naprej nič za vnašat itd. Tista "paid applications" pogodba pa je sedaj označena z zeleno kljukico.
Še nekaj me zanima - glede na to da si očitno vse skupaj že dal čez (tudi prvo aplikacijo). Me zanima kako je kaj z vsemi "pravnimi" zadevami. Torej si dal kak EULA not ali kako drugače povedal "da nsi nič kriv če komu mobitel eksplodira ob uporabi tvoje aplikacije?"  .
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 26.08.2009 15:20:12 |
|
Jaz nisem določal svojega EULA (čeprav imaš to možnost). Če ga boš dal, se bo vedno, ko bo nekdo hotel kupiti aplikacijo, odprlo okno, ki ga bo moral potrditi (vsaj tako piše v tistih navodilih). Če ga ne daš, pa za tvojo aplikacijo velja standarden applov EULA. Vse to imaš opisano v developer guide pdf-ju (skupaj s pripadajočim slikcam)....
Citiram: | End User License Agreement (EULA) –#the End User License Agreement in plain text. This information is not required, however, if you provide a EULA it should be in plain text only. All HTML tags will be stripped and escaped, and we will only re- spect line breaks. When you provide a EULA, please select the countries in which your EULA applies. Select countries for which your EULA has been properly local- ized to meet local legal and language requirements. If you do not provide a EULA, the standard EULA will apply to your application, and the EULA link will not be shown on the application page on the App Store. |
PS: Glede na to, da še pri nobeni aplikaciji, ki sem jo kupil, nisem videl posebnega EULA, mislim, da večina uporablja kar standardnega...
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 26.08.2009 18:04:24 |
|
roli je napisal/a: | Dobil mail končno vendar pa problem! Ko sem kliknil na link sem dobil tole:
Citiram: |
Program Activation On Hold
Your credit card and enrollment information do not match. For ID verification purposes, please download and complete this form. Once we've processed your form, we will send you an email to activate.
Please contact us if you have any questions.
|
Verjetno jih moti naslov. Ker ima v kraju šumnike in jih tista njihova spletna stran ne sprejme in naredi iz njega neko skurpucalo. Seveda na sammem faksu je bila. Tole bo zabavno!
NA tistem formu piše tole:
Citiram: | In order to proceed with the activation process, please complete this form in its entirety and
fax it along
with a notarized
or solicitor certified photocopy of your government issued photo identification (pass-
port, driver's license, etc.) to +1 (408) 862-1519.
Please note that if the verification documentation is not notarized or solicitor certified, we will be unable
to activate your account. Once we receive and process this documentation, we will notify you via email
that you may once again attempt Program activation.
Please allow several business days for processing.
|
Potem pa spodaj pod tretjo točko:
Citiram: | 3. Provide Notarization or Solicitor Certification Stamp Below:
|
Kaj bi zdaj oni radi mi ni jasno! |
Stvari zgledajo precej zapletene (mislim v splošnem, ne samo tole), če nisi vajen prava. Jaz sem se zato držal pravila, da pač guraj dokler gre. In pa zaupal sem, da v agreementih ne uturijo nobenega večjega hakeljca.
Potem ko sem poslal faks, sem čakal 4 mesece. Ampak mislim, da so ravno takrat spreminjali postopke. Ker sem bil v nekem obdobju v ZDA, sem poskušal dobiti tudi ITIN. Srečanje z njihovimi davkarji je tudi zanimivo... In ko sem danes pogledal, kakšno je stanje pod davki (želel sem vpisati ničle, ki jih je predlagal mikrohard), me je sistem spraševal nekaj novega.
Sicer pa je glavno, da ti je uspelo.
Jaz še nisem dobil izplačila, ker še nisem dosegel kvote (menda $250), tako da je bil 30% davek moje predvidevanje. Res pa sem napisal, kot da je to res. Bom drugič bolj pozoren.
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 26.08.2009 18:10:32 |
|
Odgovor je pravilen.
V postopku pa čaka še ena varianta z reklamami in loggingom. Pa da preskusimo še ta segment.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 26.08.2009 19:41:32 |
|
Jaz se pa ravnokar ukvarjam z distribution certifikati in ostalimi zadevami. Aplikacijo sem lepo potestiral na ipodu... tako da bo verjetno danes romala za review applu.
Res mi je pa čudno tole z temile davki. Ker vsi omenjajo neke EINe pa W8BEN obrazce... Tega nisem nikjer zasledil. Status pogodbe pa je in effect. Tako da recimo da tega ni več treba.
EDIT: Tam ko oddajaš aplikacijo imaš na izbiro vnesti Company name. A moram tja vpisati ime in priimek (glede na to da sem prijavljen kot posameznik) ali lahko vpišem not naprimer Roli Software?
|
 |