vpliv zasedenosti trdega diska na hitrost delovanja?!
|
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 21.01.2010 21:19:53 vpliv zasedenosti trdega diska na hitrost delovanja?! |
|
pozdravljeni!
več ali majn sem že povedal v naslovu teme. zanima me torej koliko vpliva zasedenost diska na hitrost delovanja mojega MBP? razmišljam da bi računalnik sčistil vsega kar ni nujno potrebno ampak najprej moram vedet če ima to kakšen vpliv
hvala!
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Maribor |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 21.01.2010 21:28:47 |
|
hmm naj ne bi imelo vpliva to , mogoče pa
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Drevo na vzhodu |
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 21.01.2010 22:19:36 |
|
Nekje sem bral, da je na Macu dobro imeti vsaj ene 10% praznega prostora na trdem disku. Če je manj prostora, se baje zadeve upočasnujejo. Saj verjetno je na drugih sistemih podobno.
Predvsem ker mora disk med ogromno malimi datotekami izbrskati tisto, kar ravno rabiš.
Verjetno se bo oglasil kdo v tej temi, ki ve kaj več o tem.
Jaz sem samo laik.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 22.01.2010 21:26:19 |
|
wildapple je napisal/a: | Nekje sem bral, da je na Macu dobro imeti vsaj ene 10% praznega prostora na trdem disku. |
Ne vem no, kakor jaz vem je to veljalo včasih, ko smo imeli še 50-100 GB velike diske. Težko verjamem, da bi npr. pri 500 GB disku moral imeti 10% praznega diska za dobro delovanje - to bi bilo kar 50 GB!
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Drevo na vzhodu |
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 22.01.2010 22:32:56 |
|
Ne vem. Sem pa našel en zanimiv program:
http://bakman.hu/diskfire.html
Oz. direktna povezava: http://bakman.hu/stuff/diskfire.dmg
... ki ima samo eno nalogo: opozarja te, če imaš premalo prostora na disku (seveda lahko procente sam nastaviš).
Sem pa našel še eno zadevo:
http://www.thexlab.com/faqs/lackofram.html
Skratka, ni 10% , ampak piše, da je dobro imeti vsaj 10 GB praznega prostora.
www.thexlab.com je napisal/a: | As a general rule of thumb: if the Available space on the Mac OS X startup disk is less than 10 GB, it is time to free some disk space. We suggest 10 GB as an absolute minimum as this is generally the amount of free space required to reinstall Mac OS X via an Archive and Install and still preserve space for VM swap files. The more free space is better. For example, users of FileVault may want to retain more free space than that occupied by their encrypted Home folder as one requires free space larger than your encrypted Home folder in order to disable FileVault. |
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 22.01.2010 22:41:00 |
|
Se pozna delovanje... kar močno:/ osebne izkušnje.. VSAJ 10GB frej za normalno delovanje.. 20GB če se la da!
|
 |
Jabček
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 30.01.2010 22:50:12 |
|
Nekako je logično da se odzivnost s povečevanjem zasedenosti manjša. Predvsem je to problem pri Windows based OS-jih, kjer nekako četudi se trudiš posledično vedno pride do fragmentacije - sepravi da so datoteke namesto v enem kosu, raztresene po n delih diska (kjer je n poljubno naravno število =). Večja ko je zasedenost diska, več je datotek, večja je fragmentacija dlje časa rabi glava diska da fizično preišče, poišče in sestavi skupaj vse delčke fajla ki si ga želel (šele ko najde vse dele le to posreduje naprej krmilniku....). Na Meku to načeloma naj ne bi bil tak problem saj so datoteke posortirane lepo ko cunje v ženski omari, še vedno pa ko ti nekaj zahtevaš z diska rabi bralno/pisalna glava več časa da recimo izmed 500GB podatkov najde tistega ki ga ti želiš (v povprečju tako pri polno zasedenem 500GB disku preišče cca. 250GB preden najde to kar ti želiš v grobem rečeno).
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 30.01.2010 23:17:29 |
|
jaz se tud nekak strinjam s tem kar si povedu..
ampak na mojmu hackintoshu ne opazim bistvene razlike.. pa mam sam 60gb disk.. torej sm skos zafilan, se mi pa ful pozna če mam 1,5gb rama al pa 1gb rama  lah pa probam tud kšn benchmark nardit
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 31.01.2010 00:32:36 |
|
Bolj po občutku lahko povem, da dokler disk ni skoraj do konca zafilan, se ne pozna kaj dosti. Tko kot je rekel nekdo pred mano cca 10GB je meja.
Laično povedano... Mac uporablja za delo sistema precej diska. Najprej porabi ves RAM, ki je na razpolago. Ko RAMa zmanjka, se nekako prerazporeja, deloma tudi na disk po neki logiki. Če zmanjka diska, pa dodeljuje manjše dele memorije posameznim uporabnikom.
Pa saj podobno delajo tudi winsi, le da je priporočljivo, da je extended memory na disku zaklenjen, da se ne fragmentira.
Fragmentiranje na Macu pa je precej manjši problem kot na PCju, zato je tudi podaljšana memorija na disku manj problematična. Je pa res, da je logika, po kateri winsi uporabljajo podaljšano memorijo na disku baje ena boljših.
Nazadnje urejal/a macata Ned 31. Jan 2010 00:38; skupaj popravljeno 1 krat
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 31.01.2010 00:35:17 |
|
Aja, drugače pa velja pravilo, da ko enkrat napolniš disk čez 2/3, je potrebno zamenjat disk za večjega.
|
 |