Jabuk
vpliv zasedenosti trdega diska na hitrost delovanja?!
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 21.01.2010 21:19:53
vpliv zasedenosti trdega diska na hitrost delovanja?!
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
pozdravljeni!

več ali majn sem že povedal v naslovu teme. zanima me torej koliko vpliva zasedenost diska na hitrost delovanja mojega MBP? razmišljam da bi računalnik sčistil vsega kar ni nujno potrebno ampak najprej moram vedet če ima to kakšen vpliv Smile

hvala!
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Maribor
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 21.01.2010 21:28:47
hmm naj ne bi imelo vpliva to , mogoče pa
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Drevo na vzhodu
Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 21.01.2010 22:19:36
Nekje sem bral, da je na Macu dobro imeti vsaj ene 10% praznega prostora na trdem disku. Če je manj prostora, se baje zadeve upočasnujejo. Saj verjetno je na drugih sistemih podobno.

Predvsem ker mora disk med ogromno malimi datotekami izbrskati tisto, kar ravno rabiš.

Verjetno se bo oglasil kdo v tej temi, ki ve kaj več o tem.
Jaz sem samo laik.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 22.01.2010 21:26:19
wildapple je napisal/a:
Nekje sem bral, da je na Macu dobro imeti vsaj ene 10% praznega prostora na trdem disku.

Ne vem no, kakor jaz vem je to veljalo včasih, ko smo imeli še 50-100 GB velike diske. Težko verjamem, da bi npr. pri 500 GB disku moral imeti 10% praznega diska za dobro delovanje - to bi bilo kar 50 GB!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Drevo na vzhodu
Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 22.01.2010 22:32:56
Ne vem. Sem pa našel en zanimiv program:
http://bakman.hu/diskfire.html

Oz. direktna povezava: http://bakman.hu/stuff/diskfire.dmg

... ki ima samo eno nalogo: opozarja te, če imaš premalo prostora na disku (seveda lahko procente sam nastaviš).

Sem pa našel še eno zadevo:
http://www.thexlab.com/faqs/lackofram.html

Skratka, ni 10% , ampak piše, da je dobro imeti vsaj 10 GB praznega prostora.

www.thexlab.com je napisal/a:
As a general rule of thumb: if the Available space on the Mac OS X startup disk is less than 10 GB, it is time to free some disk space. We suggest 10 GB as an absolute minimum as this is generally the amount of free space required to reinstall Mac OS X via an Archive and Install and still preserve space for VM swap files. The more free space is better. For example, users of FileVault may want to retain more free space than that occupied by their encrypted Home folder as one requires free space larger than your encrypted Home folder in order to disable FileVault.

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Prispevek: #6   Objavljeno 22.01.2010 22:41:00
Se pozna delovanje... kar močno:/ osebne izkušnje.. VSAJ 10GB frej za normalno delovanje.. 20GB če se la da!
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 30.01.2010 22:50:12
Nekako je logično da se odzivnost s povečevanjem zasedenosti manjša. Predvsem je to problem pri Windows based OS-jih, kjer nekako četudi se trudiš posledično vedno pride do fragmentacije - sepravi da so datoteke namesto v enem kosu, raztresene po n delih diska (kjer je n poljubno naravno število =). Večja ko je zasedenost diska, več je datotek, večja je fragmentacija dlje časa rabi glava diska da fizično preišče, poišče in sestavi skupaj vse delčke fajla ki si ga želel (šele ko najde vse dele le to posreduje naprej krmilniku....). Na Meku to načeloma naj ne bi bil tak problem saj so datoteke posortirane lepo ko cunje v ženski omari, še vedno pa ko ti nekaj zahtevaš z diska rabi bralno/pisalna glava več časa da recimo izmed 500GB podatkov najde tistega ki ga ti želiš (v povprečju tako pri polno zasedenem 500GB disku preišče cca. 250GB preden najde to kar ti želiš v grobem rečeno).
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 30.01.2010 23:17:29
jaz se tud nekak strinjam s tem kar si povedu..
ampak na mojmu hackintoshu ne opazim bistvene razlike.. pa mam sam 60gb disk.. torej sm skos zafilan, se mi pa ful pozna če mam 1,5gb rama al pa 1gb rama Surprised lah pa probam tud kšn benchmark nardit
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 31.01.2010 00:32:36
Bolj po občutku lahko povem, da dokler disk ni skoraj do konca zafilan, se ne pozna kaj dosti. Tko kot je rekel nekdo pred mano cca 10GB je meja.

Laično povedano... Mac uporablja za delo sistema precej diska. Najprej porabi ves RAM, ki je na razpolago. Ko RAMa zmanjka, se nekako prerazporeja, deloma tudi na disk po neki logiki. Če zmanjka diska, pa dodeljuje manjše dele memorije posameznim uporabnikom.

Pa saj podobno delajo tudi winsi, le da je priporočljivo, da je extended memory na disku zaklenjen, da se ne fragmentira.

Fragmentiranje na Macu pa je precej manjši problem kot na PCju, zato je tudi podaljšana memorija na disku manj problematična. Je pa res, da je logika, po kateri winsi uporabljajo podaljšano memorijo na disku baje ena boljših.

Nazadnje urejal/a macata Ned 31. Jan 2010 00:38; skupaj popravljeno 1 krat
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 31.01.2010 00:35:17
Aja, drugače pa velja pravilo, da ko enkrat napolniš disk čez 2/3, je potrebno zamenjat disk za večjega.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani